بيرجند- ايرنا- مشاور معاون صنايع و هنرهاي دستي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري گفت: ايران با ثبت جهاني هفت شهر و روستا رتبه نخست دنيا را در اين زمينه به خود اختصاص داده است.

ويدا توحدي روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار داشت: 28 شهر و روستاي جهاني در دنيا ثبت شده است كه ايران با هفت نمونه آن، در رتبه نخست و كشور چين با 6 منطقه جهاني در رتبه دوم قرار دارد.
وي ابراز اميدواري كرد؛ پس از ارزيابي و بررسي پرونده هاي توبافي روستاي خراشاد در خراسان جنوبي ، زيلو بافي در ميبد يزد و هنر منبت چوب در شهر آباده استان فارس، تعداد شهر و روستاهاي جهاني ايران به 10 مورد برسد.
مشاور معاون صنايع و هنرهاي دستي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري زمان روند ارزيابي تا اعلام نظر نهايي را سه ماه عنوان كرد و گفت: گزارش ارزيابي ها پس از تنظيم به شوراي جهاني صنايع دستي مستقر در كشور انگليس ارسال، از آنجا پنج قاره كه اعضاي اين شورا در مناطق ديگر هستند نظر مي دهند و راي نهايي مجدد در شوراي جهاني صنايع دستي صادر مي شود.
وي با اشاره به تاثير جهاني شدن يك هنر در توليد و فروش آن اظهار داشت: نمونه تاثير ثبت جهاني شدن را در روستاي كلپورگان سيستان و بلوچستان مي توان مثال زد به طوري كه پس از اين برند سازي ميزان فروش و توليد صنايع دستي بسيار افزايش داشته است.
توحدي يادآور شد: انتخاب خراشاد در استان خراسان جنوبي به عنوان روستاي جهاني پارچه بافي در صادرات اين محصول به عنوان يك برند بسيار موثر خواهد بود.
وي با بيان اينكه استفاده و ارزش قائل شدن براي اين هنر بسيار مهم است گفت: هر چه يك توليد بيشتر استفاده شود به تداوم آن و رونق اقتصاد و معيشت مردم كمك مي كند.
مشاور معاون صنايع و هنرهاي دستي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري اظهار داشت: يكي از شاخص هايي كه شوراي جهاني براي انتخاب شهرهاي ملي و جهاني در نظر دارند تاثير اين هنرها در وضعيت اقتصادي مردم به خصوص هنرمندان است.
وي اراده مسئولان و توانايي فعالان صنايع دستي را در توليد بيشتر و افزايش فروش موثر دانست و افزود: استعدادهاي خوبي در خراسان جنوبي براي هنر پارچه بافي وجود دارد كه با استفاده از مواد اوليه مرغوب و امكانات، اين هنر را به توليد مي رسانند.
توحدي با اشاره به فراموشي توليد صنايع دستي در يك برهه از زمان گفت: اشتياق نسل جديد به سمت توليد هنرهاي سنتي به خصوص توبافي نشان از ارتقاي وضع اقتصادي اين هنر دارد و برند سازي جهاني آن به رونق بيشتر كمك مي كند.
خراشاد در 25 كيلومتري جنوب شرقي بيرجند واقع شده و از مناطق خوش آب و هواي خراسان جنوبي است.
پارچه بافي در اين روستا ريشه تاريخي دارد و قرن ها است كه اين صنعت رواج دارد، همچنين توبافي خراشاد سال 95 ثبت ملي شد. قدمت برخي كارگاه‌هاي پارچه بافي در خراشاد به بيش ‌از يك قرن مي ‌رسد.
هم اكنون 170‌ كارگاه توبافي در اين روستا فعال است.
9893 * 6054