آنگلا مركل در جلسه رهبري حزب دموكراتمسيحي آلمان اعلام كرد كه در دور بعدي پارلمان (از سال 2020) نامزد صدراعظمي آلمان نخواهد شد. او ساعتي قبلتر از انصراف خود از نامزدي براي رهبري حزب در كنگره ديماه و نيز از شركت در انتخابات پارلماني دور بعد خبر داده بود. اين تصميمات مركل به فشارهايي نسبت داده ميشود كه بعد از شكستهاي اخير حزب دموكراتمسيحي در انتخاباتهاي ايالات آلمان متوجه رهبري حزب شده است. در انتخابات ايالت هسن، حزب دموكراتمسيحي يك شكست تاريخي را تجربه كرد و گرچه قويترين حزب پارلمان باقي ماند، اما 11 درصد از آراي خود را از دست داد.
رهبر حزب دموكراتمسيحي (سيدييو) كه ميخواست براي رياست اين حزب در كنگره بعدي نامزد شود، اعلام كرد از اين كار منصرف شده است. كنگره حزب دموكراتمسيحي در ماه دسامبر در شهر هامبورگ برگزار خواهد شد. او به دنبال انتشار اين خبر و پس از ساعتي اعلام كرد كه نامزد انتخابات براي پارلمان آينده آلمان نيز نخواهد شد. اين تصميمهاي مركل به عنوان مقدمهاي براي انصراف او از صدراعظمي آلمان تلقي ميشوند. نامزدهاي احتمالي رياست حزب دموكراتمسيحي آلمان آنه گرت كرامپ كارن باوئر دبيركل حزب دموكراتمسيحي آلمان، ينس اشپان وزير بهداشت آلمان و آرمين لاشت وزير كشور ايالت نوردراينوستفالن هستند.
** آنگرت كرامپ كارن باوئر
آنگرت كرامپ كارن باوئر كه او هم از حزب دموكراتمسيحي است، يكي از افرادي است كه به نظر ميرسد مركل تمايل دارد وي جانشينش شود. كرامپ كارن باوئر چندين ماه با اين صفت مركل كوچك خطاب شده بود. اين سياستمدار آلماني هشت سال از مركل جوانتر است و در سال 2011 رييس ايالت زارلند شد و تا سالجاري هم در اين سمت فعاليت داشت. به نظر ميرسد ناتواني مركل در انتصاب اين فرد به عنوان جانشين خود، شكست ديگري براي صدراعظم آلمان تلقي شود.
** پينس اشپان
اين سياستمدار 38 ساله داراي گرايشهاي راستگرايانه و همحزبي مركل است. وي كه در سمت وزير بهداشت فعاليت دارد، روز دوشنبه گفت كه آمادگي دارد به جاي مركل رييس حزب شود. هواداران وي معتقدند كه رياست او ميتواند به آغاز دورهاي جديد و پايان دوران مركل منجر شود.
** آرمين لاشت
وي رييس ايالت نورت راين وستفالن است. البته هنوز مشخص نيست كه آيا اين سياستمدار 57 ساله كه وي هم از اعضاي حزب دموكراتمسيحي است، ميخواهد از سمت خود كنارهگيري كند تا سمتي بالا را در برلين كسب كند يا خير. با اين حال به عنوان كسي كه رياست پرجمعيتترين ايالت آلمان را بر عهده دارد، تجربه خوبي در زمينه رياست دارد.
** فردريش مرتس
اين سياستمدار 62 ساله در صدر فهرست كساني كه احتمالا جانشين مركل خواهند شد، قرار ندارد، اما پس از ابراز تمايل وي به تصدي اين سمت، نام وي مطرح شد. مرتس رييس محافظهكاران در پارلمان آلمان است اما هرگز سمت وزارت را عهدهدار نبوده است. وي در سال 2002 و پس از اينكه مركل به قدرت رسيد به ناچار از سمت رياست كنارهگيري كرد.
نتايج اوليه انتخابات ايالتي هسن نشان ميدهد كه دو حزب دموكراتمسيحي و سوسيالدموكرات هر كدام به نسبت انتخابات قبلي حدود 11 درصد از آراي خود را از دست دادهاند. برخي از ناظران معتقدند نتايج اين انتخابات كه شباهت زيادي با نتايج انتخاباتي در ايالت بايرن دارد، ميتواند ادامه كار دولت ائتلافي در برلين و همچنين ادامه صدراعظمي آنگلا مركل را با چالش روبهرو كند. تصميم مركل اولين نشانههاي بارز اين بحران در دولت ائتلافي خواهد بود.
آنگلا مركل اين دور از رياست دولت را با اختلافات بسيار با هورست زهوفر، رهبر حزب سوسيالمسيحي و متحد اصلي حزب مركل شروع كرد. تلاشهاي اوليه براي تشكيل يك دولت ائتلافي با احزاب ليبرال و سبزها به جايي نرسيد و دولت ائتلافي با سوسيالدموكراتها نيز پيوسته در دستانداز چالشهايي قرار گرفت كه باز كردن درهاي آلمان در سال 2015 به روي پناهندگان از مسائل اصلي آن بوده است.
به باور برخي از ناظران اين سياست به قدرتگيري حزب راست افراطي، آلترناتيو براي آلمان، منجر شد كه حالا در تمام ايالتهاي اين كشور وارد مجلسهاي ايالتي شده است.
اين سياست و همچنين مخالفتهاي رهبر حزب سوسيالمسيحي با راه و روش مركل، در عمل دولت فعلي را از رسيدگي به بسياري از مشكلات عاجل باز داشت؛ امري كه خود منجر به ريزش آراي هر سه حزب حاكم در انتخابات بايرن و هسن شد.
صدراعظم آلمان گفت تمام مسووليت شكستهاي اخير در رايگيريها را بر عهده ميگيرد. آنگلا مركل از 18 سال پيش رياست حزب دموكراتمسيحي (CDU) آلمان را به عهده داشته است و از سال 2005 تاكنون صدراعظم آلمان بوده است.
مركل تاكيد كرده كه قصد دارد همچنان صدراعظم آلمان باقي بماند. اين در تقابل با موضعگيريهاي قبلي خانم مركل است كه رهبري حزب را با صدراعظمي مرتبط دانسته بود به اين معني كه گفته بود تنها در صورتي صدراعظم خواهد ماند كه رهبر حزب هم باشد.
** استقبال ماكرون
رييسجمهوري فرانسه دوشنبه گذشته به تصميم آنگلا مركل براي كنارهگيري از سمت خود در سال 2021 ميلادي واكنش نشان داد و آن را تصميمي به غايت شايسته توصيف كرد.
رييسجمهوري فرانسه ضمن تحسينبرانگيز خواندن قصد صدراعظم آلمان براي كنار رفتن از پست فعلي و نيز رياست حزب تحت رهبرياش خاطرنشان كرد: اين تصميم اوست و من آن را بسيار مسوولانه توصيف ميكنم. امانوئل ماكرون كه در جريان يك كنفرانس خبري مشترك با نخستوزير اتيوپي سخن ميگفت در ادامه يادآور شد: مركل هرگز ارزشهاي اروپا را فراموش نكرده و با شجاعت تمام هدايت كشورش را در دست دارد.
رييس اليزه همچنين با اشاره به اوج گرفتن جريانهاي راست افراطي اين مساله را منحصر به آلمان ندانست و تاكيد كرد: نتايج انتخابات ايالت هسن پيشروي چندين حزب، به خصوص تشكل آلترناتيو براي آلمان را به همراه داشت كه اين از نظر من يك پديده اروپايي است. ماكرون در پايان تصريح كرد: تقويت جريان راست افراطي در اروپا به اين معني است كه ديگر احزاب در ارائه پاسخي براي فرونشاندن خشم و ترس مردم ناكام بودهاند. به گفته وي نبايد اين خشم و ترس را پنهان كرد بلكه بهترين كار مواجه شدن با آنهاست.
منبع: روزنامه جهان صنعت، 1397.8.9
گروه اطلاع رساني**2002**
تاریخ انتشار: ۹ آبان ۱۳۹۷ - ۰۸:۳۵
به دنبال ريزش قابلتوجه آراي حزب دموكراتمسيحي آلمان به رهبري مركل، او اعلام كرد كه در دور بعدي پارلمان، نامزد صدراعظمي نخواهد بود. مركل كه رهبري حزب دموكراتمسيحي آلمان را هم بر عهده دارد، همچنين گفت كه در ماه دسامبر در انتخابات رياست حزب شركت نخواهد كرد.