به گزارش روز چهارشنبه گروه علمي ايرنا از پژوهشگاه ابن سينا، دكتر سميه كاظم نژاد اظهار داشت: روش هاي حفظ باروري در 2 سطح قابل بررسي هستند، نخست سطح عام است كه به اقداماتي همچون توجه به سبك زندگي برمي گردد، اقداماتي كه عموم مردم جهت حفظ باروري بايد انجام دهند.
وي افزود: گام بعدي حفظ باروري در افرادي است كه در اثر بيماري يا افزايش سن ممكن است قدرت باروري آن ها كاهش يابد كه دربرگيرنده يك سري تكنيك هاي انجمادي است كه از تكنيك انجماد گامت تا انجماد بافت توليد مثلي بسته به اينكه زن يا مرد، متاهل يا مجرد، بالغ يا نابالغ باشند، متفاوت است.
عضو هيات علمي پژوهشگاه ابن سينا در خصوص استفاده از تكنيك هاي انجمادي براي زنان، گفت: نخستين گام جهت استفاده از تكنيك هاي انجمادي براي حفظ باروري، انجماد تخمك در سنين جواني است كه سبب مي شود تا زنان در آينده بتوانند از تخمك هاي جوانتر جهت باروري استفاده كنند. يكي ديگر از تكنيك ها نيز انجماد جنين است يعني با استفاده از روش هاي تحريك تخمك گذاري، تخمك ها گرفته مي شود و لقاح اسپرم به داخل تخمك انجام شده و جنين هايي كه در آزمايشگاه تشكيل مي شوند، منجمد شده و براي زوجين مورد استفاده قرار مي گيرد تا حفظ باروري انجام شود كه البته در صورتي كه خانم متاهل باشد، ترجيح ما به جاي انجماد تخمك، انجماد جنين است تا در آينده بتوانند پاسخ بهتري دريافت كنند.
كاظم نژاد در تشريح چگونگي انجماد تخمك، جنين و بافت تخمدان به منظور حفظ باروري عنوان كرد: پس از انجام سونوگرافي، آزمايشات هورموني لازم و ديگر فاكتورهاي مورد نياز، در صورتي كه با نظر متخصصين زنان اين افراد شرايط لازم را براي انجماد تخمك داشتند، بر اساس پروتكل موجود مدتي از داروهاي تحريك تخمك گذاري استفاده كرده، پس از آن در اتاق عمل و با عمل پانكچر از آن ها فوليكول گرفته مي شود و در آزمايشگاه جنين شناسي تخمك ها از نظر بلوغ و كيفيت مورد بررسي قرار مي گيرند.
اين جنين شناس خاطرنشان كرد: به طور متوسط حدود 10 سال زمان براي نگهداري جنين و تخمك در حالت انجماد پيشنهاد مي شود كه ممكن است بسته به قوانين و پروتكل هاي هر مركز درماني كمي متفاوت باشد.
كاظم نژاد با اشاره به اين آمار كه در حدود 5 هزار كودك از تخمك منجمد شده و حدود 300 هزار كودك به طور ميانگين از جنين منجمد توليد شده اند، تاكيد كرد: بر اساس مطالعات صورت گرفته هيچگونه نقص ژنتيكي و كروموزومي در بچه هاي متولد شده از جنين هاي منجمد شده نسبت به جنين هاي تازه، مشاهده و گزارش نشده است.
** سن مهمترين فاكتور حفظ باروري زنان است
يك عضو ديگر هيات علمي پژوهشگاه و تيم تخصصي مركز درمان ناباروري ابن سينا در خصوص حفظ باروري با توضيح در اين باره كه قدرت باروري در زنان محدود است، سن را يكي از فاكتورهاي بسيار مهم دانست و در خصوص مهم ترين گروه هايي كه مي شود براي آنها حفظ باروري را پيشنهاد داد، تشريح كرد: از سنين 35 تا 38 سال قدرت باروري به تدريج كاهش مي يابد و در حدود چهل سالگي نه تنها توانايي باروري كم مي شود بلكه احتمال سقط و تولد نوزاداني با مشكلات كروموزومي افزايش مي يابد.
به گفته دكتر افسانه محمدزاده، بنابراين توصيه ما به زناني كه ازدواج نكرده اند يا بنا بر دلايل شغلي، شخصي و تحصيلي فعلا تصميمي براي بچه دار شدن ندارند اين است كه بحث حفظ باروري را جدي بگيرند و حتما قبل از 38 سالگي در خصوص زمان بارداري و مادر شدن خود به صورت جدي فكر كنند و اگر اين زمان به بعد 38 سالگي موكول شود بهتر است هرچه سريعتر براي فريز تخمك و حفظ باروري خود اقدام كنند.
وي افزود: گروهي از زنان نيز هستند كه مبتلا به برخي بيماري هايي همچون سرطان بوده و نوع درمان آن ها همچون شيمي درماني و راديوتراپي مي تواند سبب كاهش قدرت باروري تخمدان ها شود و تخريب تخمك ها را به دنبال داشته باشد. همچنين توصيه ما به زناني كه سابقه فاميلي يائسگي زودرس را در خواهر يا مادرشان دارند اين است كه به شدت به فكر حفظ باروري باشند.
عضو هيات علمي پژوهشگاه ابن سينا تصريح كرد: دسته ديگري از زنان هستند كه قرار است در ناحيه تخمدان آن ها اعمال جراحي انجام شود به ويژه زناني كه مبتلا به آندومتريوز هستند. بنابراين پيشنهاد ما به جراحان و بيماران مبتلا به آندومتريوز اين هست كه قبل از انجام عمل جراحي حتما به فكر انجماد تخمك ها و حفظ باروري باشند.
اين فلوشيپ زنان، زايمان و ناباروري ضمن اشاره به اهميت بلوغ بيمار جهت دريافت خدمات حفظ باروري، گفت: ما تنها در خانم هاي بالغ است كه مي توانيم تحريك تخمك گذاري، انجماد تخمك و انجماد جنين را انجام دهيم، بنابراين در بيماراني كه هنوز به سن بلوغ نرسيده اند و به خاطر مشكلاتي چون ابتلا به سرطان نيازمند حفظ باروري هستند، با توجه به حال عمومي وي و با انجام عمل جراحي، بافت تخمدان منجمد مي شود .
علمي ** 1201 **2017
تاریخ انتشار: ۹ آبان ۱۳۹۷ - ۱۵:۳۱
تهران- ايرنا- عضو تيم تخصصي مركز درمان ناباروري و سقط مكرر ابن سينا گفت: امروزه به اثبات رسيده است كه عواملي چون تغذيه نامناسب، چاقي، مصرف دخانيات و افزايش سطح استرس روي قدرت باروري تاثير منفي مي گذارند بنابراين نخستين گام براي حفظ قدرت باروري،حركت در جهت تغيير و بهبود سبك زندگي است.