تاریخ انتشار: ۹ آبان ۱۳۹۷ - ۱۹:۱۶

تهران- ايرنا- اختلاف آمريكا با مكزيك هر روز وارد مرحله اي تازه مي شود و جدي ترين اقدامات ضدمكزيكي «دونالد ترامپ» رئيس جمهوري ايالات متحده را مي توان در استقرار بيش از پنج هزار سرباز در مرزهاي همسايه جنوبي ديد؛ تصميمي كه بر تيرگي مناسبات واشنگتن- مكزيكوسيتي و نيز انتخابات كنگره بي تاثير نيست.

به گزارش گروه تحليل، تفسير و پژوهش هاي خبري ايرنا، رئيس جمهوري آمريكا كه از همان دوره رقابت هاي انتخاباتي بر كشيدن ديوار در مرز مكزيك تاكيد مي كرد، طي دوره پساانتخابات نيز به انحاي گوناگون در صدد برخورد با مهاجران همسايه جنوبي برآمده است.
در تازه ترين تحولات، رسانه هاي جهان روز دوشنبه (7 آبان) از استقرار چند هزار سرباز آمريكايي در مرز مكزيك خبر دادند. به گفته «ژنرال ترنس اوشاگنسي» فرمانده نيروي هوايي آمريكا در اقيانوس آرام، تا پايان اين هفته پنج هزار و 200 سرباز در مرزهاي جنوب غربي مستقر خواهند شد و به 2 هزار و 92 سربازي خواهند پيوست كه از ماه آوريل در مرز مستقر شده بودند.
اقدامات خشونت آميز، ناامني، فقر و فساد در آمريكاي مركزي هر ساله ده ها هزار نفر را راهي ايالات متحده مي كند و به نوشته تارنماي «دويچه وله» تنها در روزهاي اخير نزديك به هفت هزار نفر از مردم هندوراس و گواتمالا تلاش كردند از مرز مكزيك عبور كرده، خود را به آمريكا برسانند.
نوع نگاه ترامپ به مهاجران و اقدامات وي عليه آنها همواره خبرساز بوده؛ نگاهي كه در آخرين موضع گيري هاي ضدمهاجرتي او نيز برجسته است كه مهاجران را «باندهاي جنايتكار» و «مردمان بد» لقب داده و حركت مهاجران به ايالات متحده را به «حمله» تشبيه مي كند.
ترامپ روز دوشنبه در صفحه توئيتر خود نوشت «بسياري از اعضاي باندهاي جنايتكار و تعدادي از مردمان بسيار بد در كاروان مهاجراني هستند كه به سوي مرزهاي جنوبي ما مي‌آيند. لطفا برگرديد، شما تا زماني كه از مسير قانوني اقدام نكنيد، اجازه ورود به ايالات متحده آمريكا را نداريد. اين يك حمله به كشور ماست و نظاميان ما منتظرتان هستند.»
استقرار نظاميان آمريكا در مرز مكزيك، پس از آن انجام گرفت كه ترامپ از برخي سياست هاي مهاجرتي خود همچون جداسازي كودكان از والدين عقب نشست. اجراي اين سياست از سوي جامعه جهاني گرفته تا هم حزبي ها و همسر ترامپ، غيراخلاقي و غيرانساني خوانده شد و به شدت مورد نكوهش قرار گرفت. همين فشارها باعث شد كه در نهايت رئيس جمهوري آمريكا روز چهارشنبه 20 ژوئن (30 خرداد) فرماني مبني بر لغو جدايي كودكان از والدين شان را امضا كند.
به موجب اين فرمان نوزادان، كودكان و نوجوانان از اين پس در كنار والدين‌شان در گذرگاه‌ هاي مرزي در بازداشتگاه‌ هاي موقت نگهداري خواهند شد. تنها در صورتي كه بازداشت براي سلامت جسمي و رواني كودك مضر تشخيص داده شود، در اجراي اين قانون استثنا وجود خواهد داشت.
پيشتر در حدفاصل ارديبهشت تا خردادماه بيش از 2 هزار و 300 كودك توسط مقامات مرزي از خانواده‌هايشان جدا شدند ‌و در چادرها يا اقامتگاه‌ هاي موقت بدون تماس با والدين‌ خود، نگهداري مي شدند اما پخش تصاوير و ويدئوهاي جدا سازي كودكان از والدين موجي از انزجار را عليه سياست هاي مهاجرتي ترامپ روانه كاخ سفيد كرد كه وي ناگزير به آن پايان داد.
حال اين پرسش به ذهن مي رسد، آيا ديوار مرزي كه ترامپ در طول رقابت هاي انتخاباتي وعده ساخت آن را داد و تاكنون بر آن تاكيد داشته، قابليت عملياتي شدن دارد و اينكه در صورت اجرا مشكل مهاجرتي را حل وفصل خواهد كرد؟
نوار مرزي مشترك بين آمريكا و مكزيك به سه هزار و 200 كيلومتر مي رسد و بخشي از اين مرز يعني حدود هزار كيلومتر آن در دولت جمهورخواه «جرج دبليو بوش» با انواع بتون، فلز و غيره حصاركشي شد. ترامپ اما معتقد است كه هزينه اين برپايي ديوار را بايد مكزيك متقبل شود، در حالي كه مقامات مكزيكوسيتي همواره اين خواسته كاخ سفيد را غيرمنطقي دانسته كه هرگز به آن تن نخواهند داد.
در ارتباط با هزينه ساخت ديوار تاكنون رقم هاي مختلفي بيان شده و بر اساس مقاله اي كه اوايل ماه ژانويه امسال «واشنگتن پست» منتشر كرد، كاخ سفيد تخمين زده كه براي ساخت اين ديوار مرزي بايد مبلغي حدود 33 ميليارد دلار هزينه كرد. اين در حالي است كه از اين مبلغ اشاره شده، تنها چيزي حدود 18 ميليارد دلار به طور مستقيم براي ساخت و ساز صرف مي شود.
نكته ديگر اين كه نمي توان موضوع سياست هاي مهاجرتي ترامپ به ويژه در ارتباط با همسايه جنوبي را از انتخابات آمريكا جدا دانست. ترامپ در كنار عنايت به مساله مهاجران، نيم نگاهي نيز به انتخابات ميان دوره اي كنگره دارد و تلاش مي كند در اين باره نوك پيكان اتهام را به سمت طيف مقابل نشانه رود.
اين موضوع را مي توان در متن توئيت ترامپ مشاهده كرد: «به نظر مي رسد كه دموكرات ها در تلاشند تا افراد و مواد مخدر از مرز جنوبي به سادگي وارد كشورمان شوند، آن ها زندگي هزاران نفر را در معرض خطر قرار مي دهند. اين وظيفه من است كه از زندگي و امنيت همه آمريكايي ها محافظت كنم. بايد ديوار مرزي بزرگي را بسازيم.»
بنابراين موضوع مهاجران، نوع برخورد با آنان و همچنين پيامدهاي مهاجرپذيري از جمله مسائل مهمي است كه در انتخابات 6 نوامبر تعيين كننده خواهد بود و اينك دو طيف سياسي اصلي آمريكا هر كدام آن را در راستاي منافع خود تفسير مي كنند.
ترامپ با تاكيد بر مقابله شديد با مهاجران غيرقانوني و تبعات ناخوشايند حضور آنان در آمريكا، سعي در جذب نظر مردم اين كشور و هم حزبي هاي خود دارد و در مقابل، دموكرات ها نيز با برجسته سازي برخورد غيرانساني ترامپ با جمعيت مهاجر، از آن براي كاهش آراي طيف رقيب و افزودن به سبد راي خود سود مي جويند.
پژوهش**9242**1552