به گزارش روز پنجشنبه ایرنا به نقل از خبرگزاری «رویترز»، موسویان نوشت ، دور جدید تحریم های ضد ایرانی آمریكا 13 آبان ماه (4 نوامبر) به اجرا در می آید، این تحریم ها پس از برنامه جامع اقدام مشترك موسوم به «برجام» تخفیف پیدا كردند.
وی درباره اهداف ترامپ از بازگرداندن تحریم ها اضافه می كند: اسیب رساندن به اقتصاد ، مهار حضور و درگیری منطقه ای تهران در سوریه، عراق و یمن و تغییر حكومت ایران؛ گرچه واشنگتن این را انكار می كند، اهداف اساسی كاخ سفید از بازگرداندن تحریم ها است.
مضع رسمی واشنگتن این است كه با افزایش فشارهای سیاسی و اقتصادی، ایران را بار دیگر پای میز مذاكره بكشاند تا توافق جدیدی را جایگزین برجام كند كه نام ترامپ را یدك بكشد.»
این دیپلمات سابق ایرانی تاكید می كند كه حداقل 5 دلیل وجود دارد كه استراتژی ترامپ شكست خواهد خورد كه بشرح زیر است :
1- ایالات متحده تلاش می كند صادرات نفت ایران را به صفر برساند اما مشخص شده است كه این كار در عمل غیرممكن است چرا كه هیچ جایگزین مناسب و قابل دوامی برای صادرات روزانه دو نیم میلیون بشكه نفت ایران وجود ندارد.
عربستان و متحدانش پیش از این ادعا كرده بودند كه برای جبران هرگونه كمبود نفت آماده اند اما كارشناسان اعتقاد دارند كه آنها ظرفیت جبران كامل نبود نفت ایران را در بازارهای جهانی ندارند.
موسویان با اشاره به كاهش میزان صادرات نفت ایران از زمان خروج آمریكا از برجام، اضافه می كند: «از ماه می (اردیبهشت ماه) و خروج ترامپ از برجام، صادرات نفت ایران روزانه یك و نیم میلیون بشكه كاهش یافت و بهای سبد نفتی «اوپك» (سازمان كشورهای صادركننده نفت) افزایش یافت و به 76 دلار رسید.
اگر پیش بینی ها مبنی بر تداوم این افزایش تا بشكه ای 100 دلار درست باشد، در صورت كاهش صادرات نفت ایران به كمتر از یك میلیون بشكه در روز، باز هم تهران می تواند كاهش درآمد خود را جبران كند.»
2- تنش های تجاری اخیر بین چین و آمریكا
جنگ تجاری ترامپ با چین و تحریم اقتصادی روسیه از سوی آمریكا می تواند احتمال همكاری پكن و مسكو را با آمریكا علیه ایران كاهش دهد.
علاوه بر این، كاخ سفید نمی تواند بر همكاری با اتحادیه اروپا نیز كه گفت و گوهای هسته ای را در سال 2003 با ایران آغاز كرد چندان حساب كند چرا كه «برجام» برای اتحادیه اروپا به مثابه یك دستاورد قابل توجه در عرصه سیاست خارجی است.
همچنین اتحادیه اروپا به طور فزاینده ای تحریم هایی از این دست را تهدیدی علیه هویت و استقلال خود می داند.»
این مقام سابق وزارت خارجه ایران در تایید استدلال های خود به گفته های اخیر «برونو لومیر» وزیر دارایی فرانسه استناد می كند و از قول وی می نویسد: «نتیجه این بحران در خصوص ایران فرصتی برای اروپا خواهد بود تا استقلال نهادهای مالی خودش را داشته باشد.
به این ترتیب ما می توانیم با هر كس كه می توانیم تجارت كنیم.»
موسویان در همین راستا می افزاید: «در گذشته، همكاری با قدرت های بزرگ در ایجاد یك سیاست كارآمد برای ایران نقش بسیار مهمی داشت.»
3- تحریم های آمریكا بستر را برای یك تغییر تاریخی در سیستم پولی و مالی جهانی ایجاد كرده است. چندین دهه است كه دلار آمریكا بر بازار بین المللی مالی تسلط دارد اما خروج آمریكا از توافق هسته ای ایران و غرب كشورهایی مانند روسیه، چین، هند و تركیه را بر آن داشته است تا از پول های ملی خود برای معامله با ایران استفاده كنند.
اگر اروپا در ایجاد یك نظام مالی كه جدا از دلار آمریكا باشد موفق شود، سایر كشورها می توانند از «یورو» برای تجارت با ایران استفاده كنند و این اقدام از تسلط دلار بر بازارهای جهانی خواهد كاست.»
4- سایر امضا كنندگان «برجام»، توافق هسته ای ایران و غرب را «ابزاری علیه یكجانبه گرایی آمریكا» می دانند.
برجام یك توافقنامه چندجانبه است كه از سوی قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد پشتیبانی می شود؛ قطعنامه ای كه تیم ترامپ به طور یكجانبه از آن خارج شد و اكنون تلاش می كند سایر كشورهایی را كه آن را اجرا می كنند، مجازات كند.
هرگونه تسلیم در برابر واشنگتن در این خصوص رویكرد كنونی آمریكا را تشدید خواهد كرد. برای جلوگیری از این امر، ایران و هم جامعه بین المللی باید برجام را به عنوان یك نیاز استراتژیك حفظ كنند.»
5- ژاپن و اتحادیه اروپا كه متحدان قدرتمند آمریكا هستند، همچنان از برجام حمایت می كنند.
فقط تعدادی از متحدان منطقه ای مانند عربستان سعودی و امارات عربی متحده و اسراییل از تصمیم ترامپ برای خروج از برجام حمایت كرده اند. سایر بازیگران مهم منطقه ای مانند تركیه، عمان و عراق همچنان از توافق حمایت می كنند.
این دیپلمات سابق ایرانی كه از كارشناسان امنیت خاورمیانه و سیاست هسته ای در دانشگاه آمریكایی « پرینستون» است، در ادامه می نویسد: «در عین حال، تحولات سایر بحران های منطقه نیز به نفع آمریكا و متحدانش نیست مثلا «بشار اسد» رییس جمهوری سوریه كه مورد حمایت ایران و روسیه است در حال پیروزی در جنگ است؛ آمریكا در جنگ افغانستان شكست خورده ، عربستان در جنگ یمن پیروز نبوده و قطر بر محاصره اقتصادی كه سعودی ها راهبری آن را بر عهده گرفته بودند، غلبه كرده است. این تحولات، راه تهران را برای دور زدن تحریم هایی كه واشنگتن تحمیل می كند، هموار خواهد كرد.»
نویسنده با مروری تاریخی یادآور می شود كه ایالات متحده طی 6 دهه اخیر قدرت مسلط منطقه بوده است اما اكنون شاید شرایط به گونه ای دیگر رقم بخورد و در این باره می نویسد: «رویكرد یكجانبه گرایانه ترامپ و آینده برجام می تواند با ایجاد شكاف بین متحدان اروپایی و نزدیك تر كردن كشورهایی مانند ایران، تركیه و عراق به یكدیگر، محاسبات پیشین را تغییر دهد.
علاوه بر این، برجام راه برای سایر قدرت های جهان به خصوص اروپا، چین، روسیه و هند را هموار كرده تا از توافقنامه های بین المللی بدون ایالات متحده محافظت كنند. مسائل فوق در كنار خروج آمریكا از برجام، این پتاسیل را ایجاد كرده تا سیاست قدرت بین الملل تغییر كند و از نظامی كه آمریكا راهبری آن را بر عهده دارد به نظامی چند قطبی تبدیل شود كه در آن بازیگران منطقه ای نقش اساسی تری ایفا می كنند.
در چنین شرایطی، دور بعدی تحریم ها علیه ایران، احتمالا، تنش های خاورمیانه را تشدید خواهد كرد و بعید است واشنگتن را به دستیابی به اهدافش در خصوص ایران نزدیك تر كند.»
شبس**اروپام**9330 **1917
تاریخ انتشار: ۱۰ آبان ۱۳۹۷ - ۰۲:۱۴
تهران-ایرنا- «سید حسین موسویان» دیپلمات سابق هسته ای ایران درباره تحریم های آمریكا علیه ایران می نویسد: تحولات منطقه و رویكرد اروپا به نفع یكجانبه گرایی ترامپ نیست و بعید است تحریم های جدید با افزایش تنش های خاورمیانه، واشنگتن را در دستیبابی به اهدافش علیه ایران نزدیك تر كند.