تهران- ايرنا- رهبران كاخ سفيد با مشاهده چالش هاي فراوان و تبعات سنگين تحريم عليه ايران، بار ديگر دست به توطئه اي ديپلماتيك عليه تهران زده اند.

به گزارش روز پنجشنبه دهم آبان ماه گروه تحليل، تفسير و پژوهش هاي خبري، روزنامه هاي امروز در كنار انعكاس ناكامي هاي دولت واشنگتن در تحريم ايران و توطئه ديپلماتيك در دانمارك عليه تهران، به بيانيه مقامات آمريكايي و فرانسوي عليه تجاوز عربستان به خاك يمن پرداختند.

** آمريكا و ناكامي در تحريم
رئيس جمهوري ديروز در جلسه هيات دولت از شكست توطئه هاي آمريكا عليه ملت ايران سخن گفت. سخنان «حسن روحاني» امروز عنوان نخست برخي روزنامه ها چون «جمهوري اسلامي» قرار گرفت. به نوشته اين روزنامه به نقل از رئيس جمهوري، سران آمريكا قدم به قدم درحال عقب‌نشيني هستند؛ اول گفتند صادرات نفت را به صفر مي‌رسانيم؛ بعد گفتند كه در نوامبر نمي‌شود كه به صفر برسانيم، چند ماه بعد ممكن است و بعد كم كم گفتند نمي‌شود به صفر برسانيم و مي‌خواهيم صادرات نفت را كم كنيم.
به گزارش روزنامه «ايران»، رئيس جمهوري با اشاره به نزديك شدن به 13 آبان، روز جهاني مبارزه با استكبار جهاني، گفت: 13 آبان براي مردم ما خاطرات فراواني دارد؛ تبعيد حضرت امام(ره) كه در آن روز به دستور آمريكايي‌ها انجام شد؛ در ماجراي زندان امام (ره)، در 15 خرداد شايد دولت ايران تصميم‌گير بود و آمريكايي‌ها تأييدكننده بودند، اما در ماجراي 13 آبان به عكس بود. تصميم‌گير اصلي آمريكايي‌ها بودند و دولت ايران اجراكننده بود. رئيس جمهوري گفت: همواره 13 آبان روز مقصر بودن و جاني بودن آمريكا در تاريخ بوده است و امسال هم 13 آبان به معناي يك ظلم جديد از طرف آمريكايي‌هاست، ولي ملت ايران در همه مواقع ايستادگي كرده و در اين 13 آبان نيز ايستادگي خواهد كرد.
در اين پيوند، گزارش «بلومبرگ» درباره تحريم هاي آمريكا عليه جمهوري اسلامي ايران، عنوان نخست روزنامه «اطلاعات» قرار گرفت. اطلاعات به نقل از اين خبرگزاري نوشت: به نظر مي رسد كه كشورهاي زيادي از جمله متحدان آمريكا يا تحريم ها را آشكارا نقض خواهند كرد يا درصدد كسب معافيت هايي خواهند بود. دفعه قبل كه آمريكا تحريم هاي مشابهي اعمال كرد -در دولت اوباما- كشورهاي چين، ژاپن، كره جنوبي، تركيه، تايوان و هند معافيت هايي را به دست آوردند. اين بار «مايك پمپئو» وزير امور خارجه مي گويد كه آمريكا انتظار دارد خريد نفت از ايران به صفر برسد، اما همچنين گفته دولت آمريكا در موارد مقتضي ، صدور معافيت هايي را بررسي مي كند.
«قانون» هم در صفحه نخست خود به نقل از امضاي مصوبه مكانيسم خريد نفت ايران با روپيه در هند خبر داد و نوشت: طبق اين مصوبه، مكانيسم پرداخت بين هند و ايران، به روپيه تغيير خواهد كرد. ... بانك مركزي هند نيز با تاسيس شعب بانك پاسارگاد ايران در هند موافقت كرده است.پيشتر نيز«دارمندرا پرادهان» از تصميم دهلي نو در مورد ادامه واردات نفت از ايران، بر اساس منافع ملي اين كشور خبر داده بود و گفت: هند تحريم هاي آمريكا عليه ايران را به عنوان يك چالش درنظر مي‌گيرد زيرا دهلي نو داراي روابط نزديك با جمهوري اسلامي ايران است. همين خبر تحت عنوان «ايجاد سازوكار مالي ايران و هند» تيتر نخست روزنامه «خراسان» قرار گرفت.
«شكست تحريم‌هاي آمريكا، ايران روزانه 1.8ميليون بشكه نفت مي‌فروشد» هم يكي از عناوين امروز روزنامه «كيهان» بود كه ذيل آن مي خوانيم: سه روز به آغاز تحريم‌هاي نفتي آمريكا عليه ايران (13 آبان) باقي مانده است، ولي ايران همچنان نفت مي‌فروشد و معلوم نيست ادعاي آمريكايي‌ها كه گفته بودند با تحريم‌هاي جديد، ايران نخواهد توانست نفت بفروشد، چگونه عملي خواهد شد.
به نوشته اين روزنامه، ايران سومين صادركننده بزرگ عضو اوپك است و صادرات ايران پيش از اعلام تصميم ترامپ براي اعمال تحريم‌ها عليه ايران، بالاي 2/5 ميليون بشكه در روز بود. شركت كپلر ميزان صادرات نفت ايران در 24 روز نخست اكتبر (آبان) را 1/85 ميليون بشكه در روز برآورد كرده است. يك منبع صنعتي كه صادرات را رهگيري مي‌كند، نيز حجم مشابه 1/8 ميليون بشكه در روز در نيمه اول اكتبر را برآورد كرده است. اين آمارها نشان مي‌دهد آمريكايي‌ها هنوز راه زيادي تا صفر كردن فروش نفت ايران در پيش دارند.

** حاشيه هاي اقدام نامتعارف دانمارك
صبح ديروز سفير دانمارك در تهران با حضور در وزارت امور خارجه با رئيس اداره اول امور شمال اروپا ملاقات كرد. در اين ملاقات مراتب اعتراض كشورمان نسبت به واكنش‌هاي شتابزده سياسي و رسانه‌اي برخي مقامات دانماركي نسبت به دستگيري يك شهروند نروژي - ايراني تبار به اتهام داشتن برنامه براي ترور فردي در دانمارك به سفير اين كشور در تهران اعلام شد.
به گزارش روزنامه «اعتماد» از جلسه ديروز هيات دولت، «محمود واعظي» رييس دفتر رييس‌جمهور كه در حاشيه جلسات هيات دولت نقش سخنگويي را هم بر عهده داشته و به سوالات با صبر و حوصله و تفصيلي پاسخ مي‌دهد، در جمع خبرنگاران حاضر شد و در واكنش به فراخواندن سفير دانمارك به اين كشور گفت‌: بلافاصله يعني روز سه‌شنبه رييس‌جمهور دستور دادند تا بررسي كنيم كه موضوع چيست؟ آنچه در اخبار آمده است خيلي مشكوك است؛ در آستانه 13 آبان كه تحريم‌هاي جديد ادعايي عليه ايران اجرايي مي‌شود، برخي به دنبال اين هستند كه فضا را تغيير دهند. عده‌اي مي‌خواهند به گونه‌اي در روابط ايران و اروپا و مذاكرات برجام كه به خوبي پيش مي‌رود، خللي ايجاد كنند. به محض اينكه تحقيقات و بررسي‌هايمان در اين زمينه انجام شد آن را اعلام خواهيم كرد.
«حشمت الله فلاحت پيشه» رئيس كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس در اين باره در «آرمان» نوشت: اتفاقاتي مثل موضوع اتهام‌زني دانمارك به ايران كه طي اين مدت رخ داده است نشان مي‎دهد كه برخي كشورها چراغ سبزهايي را به آمريكا به شكل‌ها و روش‌هاي مختلف نشان داده‌اند. كشور دانمارك با دو هدف اين اقدامات را در پيش گرفته است. هدف اول آن، نوعي در اختيار گرفتن دست برتر است. برخلاف كنوانسيون‎هاي بين‎المللي، سركرده‎هاي تروريستي در دانمارك حضور دارند و دانمارك بايد طبق قطعنامه‌‎هاي ضدتروريستي سازمان ملل متحد، امكان مجازات سركرده‌‎هاي تروريستي و استرداد آنها به ايران را فراهم كند. ... دوم اينكه اين اقدام دانمارك به نوعي چراغ سبز به دشمنان ايران است.
در گزارش روزنامه «جوان» مي خوانيم: در بحبوحه اين سناريو كه زمانبندي آن نشان مي‌دهد كه در واقع تلاش مشترك اسرائيل و امريكا براي نجات آل‌سعود از بحران مثله كردن خبرنگار منتقد در كنسولگري عربستان در تركيه است، رسانه‌هاي صهيونيستي ماهيت اسرائيلي اين سناريو را برملا كردند و از كمك سازمان اطلاعات رژيم صهيونيستي (موساد) به دولت دانمارك پرده برداشتند. از طرف ديگر وزير امور خارجه امريكا هم به دولت دانمارك هم تبريك گفت: تا مشخص شود كپنهاگ شأن خود را در حد مجري طرح واشنگتن و تل‌آويو تنزل بخشيده است.
«كپنهاگ مهره جديد پازل ضد ايراني در اروپا» هم عنوان گزارش روزنامه «مردم سالاري» است كه در بخشي از آن مي خوانيم: اتهامات عليه ايران درست در آستانه ارائه بسته و مكانيزم مالي ويژه اتحاديه اروپا به ايران جالب است. وزير امور خارجه دانمارك با همين ادعاي از اتحاديه اروپا خواهد خواسته است تا تحريم‌هايي جديدي عليه ايران اعمال كند. همزماني اين دو اتفاق به ويژه در كنار درخواست فوري دانمارك براي اعمال تحريم‌هاي جديد عليه تهران، كمي معنادار به نظر مي‌رسد، از اين جهت كه شايد طرح اتهام‌هاي ترور، تلاشي براي ترور مكانيزم مالي ويژه اروپا براي دور زدن تحريم‌هاي آمريكا باشد.
«همدلي» تحت عنوان «دست عموسام پشت وايكينگ‌ها» نوشت: ابهام‌هاي موجود در اين دو پرونده به قدري زياد است كه پرسش‌هاي بي‌شماري را طرح مي‌كند.نخست آنكه چرا سرويس‌هاي امنيتي و دادگاه‌هاي كشورهاي اروپايي تنها به نقش داشتن ايرانيان در عمليات تروريستي بسنده مي‌كنند و پس از رسانه‌اي كردن آن، شواهد و مستنداتي براي روشن شدن افكار عمومي ارائه نمي‌دهند؟

** تعميق بحران هاي سعودي در يمن
وزير امور خارجه آمريكا ديروز خواستار پايان يافتن منازعات در يمن شد. او طي بيانيه‌اي با اعلام اين مطلب اضافه كرد كه عربستان بايد بمباران مناطق مسكوني يمن را پايان داده و از سوي مقابل نيز حوثي‌ها حملات موشكي و پهپادي خود به عربستان و امارات را متوقف كنند.
به گزارش «ابتكار» در همين حال و با چرخش 180 درجه‌اي مواضع آمريكا در قبال جنگ يمن كه صدها هزار كشته و آواره بر جاي گذاشته، فلورانس پارلي وزير دفاع فرانسه نيز اعلام كرد كه زمان پايان يافتن مخاصمات در يمن فرا رسيده و اولويت مهم كشورش بهبود شرايط انساني در يمن است كه در راستاي همكاري با سازمان ملل به منظور رسيدن به يك راهكار سياسي تلاش مي‌كند.
به نوشته اين روزنامه، نخستين پيام اين است كه پس از دامنه‌دار شدن چالش قتل جمال خاشقجي روزنامه‌‌نگار منتقد سعودي و تبديل شدن آن به يك بحران براي عربستان، جامعه جهاني نسبت به برخورد قاطع با حاكمان سعودي ژستي جدي به خود گرفته است. دومين پيام بيانيه آمريكا مبني بر پايان دادن به جنگ يمن، نيز مي‌تواند به قبول شكست در مقابل حوثي‌ها اشاره كند.
روزنامه ايران به نقل از «واشنگتن پست» در گزارش خود آورد: ايالات متحده آمريكا هم از لحاظ اطلاعاتي و هم از لحاظ لجستيكي به حمايت نيروهاي ائتلاف به رهبري عربستان در يمن مي‌پردازد. اما حالا ايالات متحده به اين نتيجه رسيده است ادامه جنگ يمن نه تنها به ضرر عربستان، بلكه به ضرر خود آمريكا نيز است. هفته گذشته شوراي امنيت سازمان ملل گزارش داد، دست‌كم 14 ميليون يمني در آستانه خطر قحطي قرار دارند.
همدلي در گزارش خود در اين باره آورد: يك طرف جنگ عربستاني است كه بي‌حساب دلار نفتي دارد و البته اين توانايي را كه با خريدهاي رشوه‌گونه، هر كشوري را بخرد. قدرت دلارهاي نفتي عربستان تا آن حد است كه خرداد دو سال پيش بان كي مون، دبيركل وقت سازمان ملل نام عربستان را از فهرست ناقضان حقوق بشر سازمان ملل خارج كرد و اين اقدام را «دردناك‌ترين تصميم خود تاكنون» ذكر كرد و از اين گفت كه در صورت حضور عربستان در اين فهرست «احتمال قطع بودجه برنامه‌هاي سازمان ملل از طرف عربستان سعودي وجود داشت» اما گويا ماجراي قتل خاشقجي و نحوه پوشش اين رخداد در رسانه‌هاي جهان و به تبع آن حساسيت شديد افكار عمومي نسبت به اين ماجرا به آن حدي است كه دلارهاي نفتي عربستان هم كارساز نيست و همين ابزار فشاري موثر در اختيار كشورهاي غربي قرار داده است تا با استفاده از آن، عربستان را ترغيب به پايان جنگ در يمن كنند.
پژوهش**9279