عصمت عباسي روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: طبق آخرين بررسي انجام گرفته با عنوان بررسي ملي وضعيت ريز مغذي ها توسط دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت، كمبود ويتامين D در كشور و استان در همه گروههاي سني از شيوع بالايي برخوردار است.
وي اظهار داشت: بطور كلي كمبود ويتامين (دي)D در سراسر جهان شيوع بالايي دارد و از عوارض كاهش سطح آن مي توان به خطر بروز بيماري هايي مانند سرطان، ديابت نوع يك، استئوپروز (پوكي استخوان) و اختلالات خود ايمني اشاره كرد.
اين كارشناس ادامه داد: D يك ويتامين محلول در چربي مي باشد كه متابوليت فعال آن 25 هيدروكسي ويتامين D نام دارد كه چرخش مقادير كافي اين متابوليت در گردش خون براي حفظ سلامت استخوان ها و بهبود عملكرد سيستم ايمن، رشد تمايز سلولي، تحريك توليد انسولين، تنظيم سيستم ايمني بدن، كاهش التهاب ، رشد و تكامل عضلاني نقش دارد.
وي، عدم دريافت ويتامين D را رژيم غذايي با فيتات بالا ، رژيم غذايي گياهخواري، مصرف كم شير و لبنيات و استفاده از نور مستقيم آفتاب ( آلودگي هوا، هواي ابري، لايه اوزون، كرم ضدآفتاب ، پوشش زياد را از جمله مهمترين دلايل بروز كمبود اين ويتامين ذكر كرد.
عباسي افزود: از مهمترين پيامدهاي كمبود ويتامين D مي توان ريكتز، راشيتيسم در كودكان ، استئو مالاسي(نرمي استخوان) و استئوبروز (پوكي استخوان) در بزرگسالان ، اختلال در رشد قدي كودكان و نوجوانان ، افزايش ابتلا به آسم و آلرژي، افزايش خطر ابتلا به ديابت و بيماري هاي اتوايميون (خود ايمني) از جمله بيماري MS را نام برد.
وي اظهار داشت: بطور كلي مهمترين منبع تامين ويتامين بدن سنتز پوستي است و در افراد زير 70 سال 80 تا 90 درصد ويتامين D توسط تابش نور مستقيم آفتاب بر پوست ساخته مي شود.
كارشناس مسئول گروه بهبود تغذيه جامعه دانشگاه علوم پزشكي زنجان ادامه داد: در افراد بالاي 70 سال (پيش ساز ويتامين D3) در پوست تا 75 درصد كاهش مي يابد و بنابراين ظرفيت سنتز ويتامين D از نور آفتاب در اين افراد خيلي كم است.
وي بيان كرد: مواد غذايي بطور طبيعي مقدار كمي ويتامين D دارند و در اين ميان ماهي هاي چرب مثل سالمون، ساردين و روغن كبد ماهي منابع غذايي غني از ويتامين D هستند و علاوه بر آن مصرف محصولات غذايي غني شده مثل شير غني شده با ويتامين D به تامين ويتامين مورد نياز بدن كمك مي كند.
عباسي افزود: در شيرخواران و كودكان ميزان ويتامين دي مورد نياز براي پيشگيري از كمبود روزانه 400 واحد بين المللي است و براساس برنامه كشوري همراه با ويتامين A به صورت قطره A+D يا قطره مولتي ويتامين از روز سوم تا پنجم پس از تولد تا پايان 2 سالگي داده مي شود.
وي اظهار داشت: استفاده از نور مستقيم خورشيد (نه از پشت شيشه) به مدت 10دقيقه در روز بطوري كه صورت، دست و پاي كودك در معرض آفتاب قرار گيرد نيز توصيه مي شود و علاوه آن مادران باردار دريافت روزانه واحد بين المللي1000 ويتامين D توصيه شده است.
كارشناس مسئول گروه بهبود تغذيه جامعه دانشگاه علوم پزشكي زنجان ادامه داد: براي دختران و پسران در دوره دبيرستان در ماه يك عدد مكمل 50 هزار واحدي ويتامين D به مدت 9 ماه در هر سال تحصيلي بايد اجرا شود.
وي بيان كرد: در گروه سني جوانان 18 تا 30 سال ، زنان ميانسال و سالمندان نيز مصرف ماهانه يك عدد مكمل 50 هزارواحدي ويتامين D در ماه از طريق شبكه هاي بهداشتي و درماني كشور اجرا مي شود.
اين مسئول خاطر نشان كرد: باتوجه به اينكه ويتامين D يك ويتامين محلول در چربي است و در بدن ذخيره مي شود مصرف خودسرانه و بيش از اندازه آن توصيه نمي شود و عوارض زيادي به همراه دارد.
9646/8068
تاریخ انتشار: ۱۱ آبان ۱۳۹۷ - ۰۸:۲۹
زنجان - ايرنا - كارشناس مسئول گروه بهبود تغذيه جامعه دانشگاه علوم پزشكي زنجان گفت: ويتامين دي D منبع خوب غذايي ندارد و مهمترين آن تابش مستقيم نور آفتاب به پوست است كه هم اكنون براي تامين اين ويتامين، مكمل ياري در تمام گروههاي سني انجام مي شود.