به گزارش ايرنا، سومين دوره بازي ها و رقابت هاي پاراآسيايي 14 تا 21 مهر امسال در جاركارتا اندونزي برگزار شد و ورزشكاران جانباز و معلول جمهوري اسلامي ايران توانستند 136 نشان رنگارنگ در اين رقابت ها كسب كنند.
درحالي كه رنگين كمان زيباي نشان هاي طلا، نقره و برنز رقابت هاي پاراآسيايي جاكارتا در ايران با افتخار تمام بر گردن قهرمانان كشورمان به نمايش درآمد، اما تقدير درخور و شايسته اي از فعالان اين عرصه صورت نگرفت.
چهارمحال و بختياري كه يك درصد وسعت و يك درصد از جمعيت ايران را در خود جاي داده است، تنها توانست يك نشان نقره كسب كند و اين موضوع باعث شد تا زنگ خطر ضعف در ورزش جانبازان و معلولان استان به صدا در آيد.
با وجودي كه براساس نظر كارشناسان ورزش جانبازان و معلولان، سهم چهارمحال و بختياري از نشان هاي رنگارنگ جاكارتا مي توانست بيشتر از اين باشد، اما به علت ضعف شديد به ويژه در حوزه مالي، اعتباري، فضاي فيزيكي مناسب، تجهيزات و امكانات، اين استان موفق نشد تا سهم واقعي خود را در اين دوره از رقابت ها بگيرد.
اين كمبودها باعث شد تا معلولان ورزشكار چهارمحال و بختياري تمرين هاي تخصصي خود را در زمين هاي خاكي يا درون سالن هايي با ساعت هاي مُرده و گاه در بين افراد سالم با پرداخت تعرفه هاي بالاي مختص ورزشكاران انجام دهند.
در همين راستا خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا) مركز شهركرد در نشستي تخصصي وضعيت ورزشكاران جانباز و معلول فعال در حوزه پارالمپيك را مورد بررسي كارشناسي قرار داد كه تفصيل آن بشرح زير است.
**سهم چهارمحال و بختياي از جاكارتا ناچيز بود
رئيس هيات ورزش جانبازان و معلولان چهارمحال و بختياري گفت: جانبازان قطع عضو و نخاعي، معلولان جسمي و حركتي با تمامي حالت ها و دانش آموزان با هوش مياني زيرمجموعه اين هيات ورزشي هستند.
حيدر قربانپور تصريح كرد: براي ورزش جانبازان و معلولان چهارمحال و بختياري در سطح ملي ويژه پارالمپيك اقدامات مطلوبي صورت گرفت.
وي يادآور شد: اين درحالي است كه چهارمحال و بختياري امسال در مسابقات پارآسيايي از 136 مدال تنها توانست يك نشان نقره را به خود اختصاص دهد كه بسيار ناچيز است.
قربانپور اظهار داشت: بنياد شهيد و امور ايثارگران چهارمحال و بختياري در قالب مجموعه چند منظوره ايثار فضايي مناسب براي ورزش جانبازان دارد.
وي گفت: به همين علت تاكنون در ورزش جانبازان مشكلي نداشته ايم و تمامي فضاهاي ورزشي براي آنان مناسب سازي شده است.
رئيس هيات ورزش جانبازان و معلولان چهارمحال و بختياري تاكيد كرد: اين در حالي است كه براي ورزش معلولان فضاي ويژه و اختصاصي نداريم كه اميدواريم با بهره برداري از سالن بهزيستي تا پايان سال جاري بتوان خدمات بهتري را به اين قشر از جامعه ارائه داد.
وي افزود: البته هم اينك بخش خدمات ورزشي مورد نياز معلولان در سالن بنياد شهيد و امور ايثارگران چهارمحال و بختياري ارائه مي شود.
قربانپور تصريح كرد: اما در سالن هاي زيرمجموعه اداره كل ورزش و جوانان چهارمحال و بختياري ساعت هاي مُرده به معلولان داده مي شود.
وي يادآور شد: در صورت هماهنگي هاي لازم بين 4 دستگاه اجرايي مرتبط با ورزش جانبازان و معلولان شامل اداره كل ورزش و جوانان، بنياد شهيد و امور ايثارگران، بهزيستي و آموزش و پرورش استثنايي چهارمحال و بختياري مي توان زمينه جلوگيري از موازي كاري در اين بخش را فراهم و نسبت به برنامه ريزي بهتر با هدف خروجي مطلوب اقدام كرد.
رئيس هيات ورزش جانبازان و معلولان چهارمحال و بختياري اظهار داشت: اين استان در بخش المپيك خوب درخشيده اما در بخش پارالمپيك علاوه بر برخورداري از قهرمانان و ورزشكاران مستعد نتوانست موفقيت مطلوبي داشته باشد.
وي تصريح كرد: اين هيات هيچگونه درآمد مالي ندارد و اين درحالي است كه نياز به درآمدزايي داريم تا بتوان از جوان گرايي حمايت كرد.
وي گفت: بهزيستي چهارمحال و بختياري به جز در مواردي اندك و محدود تواني براي حمايت از ورزشكاران اين حوزه ندارد.
قربانپور تاكيد كرد: با همكاري و تعامل مطلوب مديريت جديد ورزش و جوانان چهارمحال و بختياري مقرر شده تا در شهرستان هاي داراي استخر هر هفته 2 جلسه ويژه خانم ها و 2 جلسه به آقايان اختصاص يابد.
وي تقويت توان مالي ورزش معلولان چهارمحال و بختياري را ضروري دانست و افزود: در اصفهان براي معلولان و جانبازان هزينه ميلياردي مي شود در صورتي كه 100 درصد هزينه ورزشكاران چهارمحال و بختباري خودگردان است.
به گزارش ايرنا، هيات ورزش معلولان و جانبازان 23 گروه ورزشي زير مجموعه دارد كه 17 مورد آن در چهارمحال و بختياري فعال است.
**جامعه نگرش درستي نسبت به معلولان نداشت
رئيس اداره آموزش و پرورش استثنايي چهارمحال و بختياري نيز گفت: در گذشته جامعه نگرش درست و مطلوبي نسبت به معلولان نداشت.
خداكرم حيدري تصريح كرد: در زمان جنگ تحميلي گروهي از رزمندگان معلوليت را به اختيار انتخاب و زمينه اصلاح نگرش جامعه نسبت به معلوليت را اصلاح كردند.
وي يادآور شد: اداره آموزش و پرورش استثنايي چهارمحال و بختياري گروه دانش آموزي تحت پوشش خود در استان را شناسايي و براي آموزش آنان در 3 حوزه روحي رواني، جسمي و ذهني رفتاري اقدام مي كند.
حيدري اظهار داشت: مهارت هاي حركتي و جسماني محرك ساير مهارت ها هستند و اولويت كاري اين اداره توجه به مهارت هاي حركتي و ورزش دانش آموزان در تمامي مدارس تحت پوشش است.
وي گفت: يكي از مهمترين علت هاي كسب پايين مدال معلولان چهارمحال و بختياري در مسابقات پاراآسيايي عدم شناسايي استعدادها بوده است.
رئيس اداره آموزش و پرورش استثنايي چهارمحال و بختياري تاكيد كرد: شناسايي استعدادهاي ورزشي معلولان مي تواند باعث اعزام افراد برتر به رقابت هاي ملي و بين المللي و كسب موفقيت هاي مطلوب شود.
وي افزود: چهارمحال و بختياري محروميت هاي خاصي دارد و در مقايسه با ديگر استان ها از مشكلات زيادي به ويژه در حوزه حمايت هاي مالي و اعتباري رنج مي برد.
حيدري تصريح كرد: كمبود اعتبارات مالي باعث شده تا چهارمحال و بختياري در اعزام هاي سالانه ورزشكاران با مشكلات جدي مواجه شود.
وي يادآور شد: معلولان ورزشكار چهارمحال و بختياري همچنين در مناسب سازي فضاهاي ورزشي با مشكلات زيادي دست و پنجه نرم مي كنند.
حيدري تاكيد كرد: علاوه بر كوچكي و محروميت چهارمحال و بختياري اما در ورزش هاي قهرماني ملي و بين المللي جاي مانور زيادي داريم.
حيدري اظهار داشت: چهارمحال و بختياري استاني محروم است كه حتي در ورزش عادي هم موفق نبوده و در ورزش هاي گروهي نيز تيمي در ليگ ندارد.
وي با اشاره به بالا بودن هزينه هاي معلولان در بخش هاي مختلف گفت: مديريت هزينه ها براي رسيدن به هدفي موفق در اين حوزه نيازمند هماهنگي هاي بيشتر است.
وي افزود: براي كسب موفقيت هاي علمي در حوزه ورزش حرفه اي و قهرماني معلولان، شناسايي استعداد ها در آموزش و پرورش و هدايت آنان در مسير درست با هدف ارائه آموزش هاي مهارتي و تخصصي بدون آزمون و خطا بايد مورد توجه جدي قرار گيرد.
حيدري تصريح كرد: گاهي اوقات ورزشكاران معلول بسيار مستعدي در مناطق محروم چهارمحال و بختياري هست كه به خاطر مشكلات مالي بايگاني مي شوند.
**نبود حامي مالي مهمترين مشكل ورزشكاران معلول چهارمحال و بختياري است
نايب قهرمان مسابقات پاراآسيايي 2018 جاكارتا نيز گفت: بعد از 18 سال فعاليت در هيات جانبازان و معلولان چهارمحال و بختياري امسال براي سومين بار به مسابقات پاراآسيايي اعزام شدم.
نسرين فرهادي تاكيد كرد: نداشتن حامي مالي از مهمترين مشكلات معلولان چهارمحال و بختياري براي اعزام به مسابقات ملي و بين المللي است.
وي افزود: هم اينك معلولان چهارمحال و بختياري حمايت هايي از اداره كل ورزش و جوانان و بهزيستي دريافت مي كنند اما كافي و مطلوب نيست.
فرهادي به رتبه بيست و سوم چهارمحال و بختياري در پارالمپيك كشور اشاره و تصريح كرد: اختصاص بودجه به استان ها از سوي تهران براساس همين رده بندي و رتبه هاي صورت مي گيرد.
وي با اشاره به مشكلات معلولان چهارمحال و بختياري براي استفاده از سالن هاي ورزشي يادآور شد: اداره كل ورزش و جوانان استان بيشتر سالن هاي ورزشي خود را به بخش خصوصي سپرده است.
نايب قهرمان مسابقات پاراآسيايي 2018 جاكارتا اظهار داشت: اين در حالي است كه بخش خصوصي زمان هاي مُرده را به طور معمول بين ساعت 12 تا 14 به معلولان اختصاص مي دهد كه البته معلولان نيز به همين رضايت دارند.
وي گفت: معلولان ورزشكار چهارمحال و بختياري به خاطر نداشتن حامي مالي و توان اقتصادي پايين نمي توانند در ليگ باشگاهي حضور يابند.
فرهادي تاكيد كرد: به همين منظور سالانه 3 تا 4 معلول ورزشكار در چهارمحال و بختياري از طريق باشگاه هاي استان اصفهان به ليگ اعزام مي شوند.
وي افزود: يكي از مهمترين اولويت هاي حضور در تيم ملي شركت در مسابقات باشگاهي و رقابت هاي قهرماني است و ضرورت دارد تا از استان هاي ديگر به اين مسابقات و رقابت ها اعزام شويم.
نايب قهرمان مسابقات پاراآسيايي 2018 جاكارتا تصريح كرد: در گذشته بهزيستي براي اياب و ذهاب معلولان ورزشكار مستمري پرداخت مي كرد كه اكنون اين مستمري به افراد جديد پرداخت نمي شود.
وي يادآور شد: ارتقاي كمي و كيفي جايگاه چهارمحال و بختياري در ورزش معلولان و پارالمپيك به استعداديابي و جذب ورزشكاران بيشتر از سوي بهزيستي و اداره آموزش و پرورش استثنايي نياز دارد.
فرهادي با اشاره به مشكلات فراوان مالي و كمبود فضاي فيزيكي مناسب براي تربيت نيروي جديد در چهارمحال و بختياري و از بين رفتن معلولان متقاضي ورزش حرفه اي اظهار داشت: اين مهم يكي از علت هاي پايين بودن سهم اين استان در مدال هاي پارآسيايي محسوب مي شود.
وي گفت: حدود 80 درصد تيم واليبال نشسته اعزامي به جاكارتا از جوانان و تنها دو سه نفر از پيشكسوتان بودند.
نايب قهرمان مسابقات پارآسيايي 2018 جاكارتا تاكيد كرد: در سال هاي اخير تلاش هاي بسياري براي استعداديابي كردم اما متاسفانه نتوانستم كسي را پيدا كنم.
وي افزود: اين مهم يكي از دغدغه هاي اصلي من به عنوان يك ورزشكار حرفه اي در چهارمحال و بختياري محسوب مي شود.
**افتتاح سالن ورزشي مشكلي از ورزشكاران رفع نمي كند.
كماندار معلول چهارمحال و بختياري نيز گفت: احداث سالن ورزشي ويژه معلولان در مركز استان مشكلي از ورزشكاران شهرستان ها رفع نمي كند.
علي اصغر فتاحي تاكيد كرد: هر ورزشكار حرفه اي هر روز به تمرين و ورزش نياز دارد و نمي تواند مدام و مستمر به شهركرد مراجعه كند.
وي افزود: نبود تجهيزات و امكانات از مشكلات اصلي معلولان ورزشكار در چهارمحال و بختياري است.
فتاحي تصريح كرد: به عنوان نمونه خودم براي تمرين بايد با افراد سالم فعاليت و همچنين تعرفه هاي مطابق با ورزش افراد سالم را بپردازم.
وي يادآور شد: هم اينك بروجن يك سالن مسافت 20 متر دارد اما من براي تمرين ها به سالني 70 متري نياز دارم.
كماندار معلول چهارمحال و بختياري اظهار داشت: وقتي پس از ساعت ها التماس براي تمرين در زمين چمن مناسب با اختصاص ساعت هاي مُرده مواجه مي شوم به ناچار در زمين خاكي تمرين مي كنم.
وي گفت: اين درحالي است كه امروز ورزش در دنيا به يك علم تبديل شده و مثل قديم نمي توان در زمين خاكي كار كرد.
فتاحي تاكيد كرد: تغذيه از ديگر مشكلات اصلي ورزشكاران معلول بوده كه گراني هاي اخير آن ها را با مشكل مواجه كرده است.
وي تجهيزات رشته تيراندازي با كمان را بسيار گران برشمرد و افزود: يك بسته 12 تايي تير 50 ميليون ريال است و مدام نگرانيم به هيچكدام از تجهيزات مان آسيب وارد نشود.
كماندار معلول چهارمحال و بختياري تصريح كرد: در تيراندازي با كمان و ساير رشته هاي انفرادي استعدادهاي زيادي بين جانبازان و معلولان داريم اما نبود امكانات و توان مالي پايين مانع رشد ورزشكاران و ضعيف ماندن اين رشته ها شده است.
وي يادآور شد: امسال كميته المپيك به خاطر مواجهه با مشكلات مالي شديد تنها يك سوم ورزشكاران را به پارالمپيك اعزام كرد.
فتاحي اظهار داشت: در اين ميان من هم جزو ليست اعزام به جاكارتا بودم كه در نهايت خط خوردم و از بين 3 نفر فقط 2 نفر ديگر اعزام شدند.
وي گفت: تجهيزات سالن هاي چهارمحال و بختياري مطابق وسايل روز نيست و برخي آن ها آسيب هاي جدي به ورزشكاران وارد مي كند كه بايد به روزرساني شود.
كماندار معلول چهارمحال و بختياري تاكيد كرد: بين ورزشكاران جانباز و معلول تفاوت هايي وجود دارد.
وي افزود: به عنوان نمونه بنياد شهيد و امور ايثارگران از ورزشكاران جانباز حمايت مطلوب دارد اما بهزيستي تاكنون از معلولان نتوانسته حمايت مناسبي كند.
فتاحي تصريح كرد: سال گذشته در هفته پارالمپيك بنياد شهيد و امور ايثارگران براي تمامي جانبازان تيرانداز، يك كمان با تجهيزات كامل هديه داد اما بهزيستي هيچگونه كمكي در اين راستا انجام نداد.
**چهارمحال و بختياري رتبه 23 ورزش معلولان كشور را دارد
مديركل بهزيستي چهارمحال و بختياري گفت: اين استان رتبه بيست و سوم ورزش هاي پارالمپيك در سطح كشور را دارد.
محمد ميرزايي تاكيد كرد: براي ارتقاي اين رشته ورزشي نياز به فضاهاي فيزيكي اختصاصي و همچنين تهيه امكانات و تجهيزات مخصوص است.
وي افزود: تا پايان سال جاري تنها سالن ورزشي چهارمحال و بختياري مختص معلولان در شهركرد به بهره برداري مي رسد.
ميرزايي به پيشرفت فيزيكي 85 درصدي تنها سالن ورزشي چهارمحال و بختياري مختص معلولان اشاره و تصريح كرد: براي ساخت اين سالن به وسعت يكهزار و 500 مترمربع تاكنون 10 ميليارد ريال هزينه شده و تكميل آن نيازمند 3 ميليارد ريال اعتبار ديگر است.
وي يادآور شد: پس از نصب كفپوش هاي مخصوص سالن ورزشي مخصوص معلولان چهارمحال و بختياري نسبت به تهيه و انتقال تجهيزات مورد نياز در اين مكان اقدام خواهد شد.
مديركل بهزيستي چهارمحال و بختياري اظهار داشت: پس از بهره برداري سالن ورزشي مخصوص معلولان مديريت آن به يكي از مؤسسات خيريه و يا سازمان هاي مردم نهاد فعال در حوزه بهزيستي واگذار مي شود.
وي گفت: در سالن ورزشي مخصوص معلولان مناسب سازي براي ورود و خروج معلولان مورد توجه قرار گرفته است.
ميرزايي تاكيد كرد: بهره برداري از اين سالن ورزشي در ارتقاي كمي و كيفي وضعيت ورزش معلولان و افزايش مقام هاي قهرماني ملي و بين المللي نقش آفرين است.
** 32 هزار معلول زيرپوشش بهزيستي چهارمحال و بختياري قرار دارد
معاون توانبخشي بهزيستي چهارمحال و بختياري نيز گفت: اين حوزه 32 هزار معلول در استان زيرپوشش دارد.
معصومه محمدي تاكيد كرد: از اين تعداد 570 نفر در رشته هاي مختلف ورزشي مختلف و در 3 قالب هيات هاي ورزشي ناشنوايان، نابينايان و تشكل هاي معلولان فعاليت گروهي و يا فردي دارند.
وي افزود: معلولان چهارمحال و بختياري در دو صحرانوردي، تير و كمان و واليبال نشسته حائز رتبه هاي برتر ملي و بين المللي هستند.
محمدي به نارضايتي هايي ميان معلولان چهارمحال و بختياري به خاطر نبود سالن ورزشي مناسب در استان اشاره و تصريح كرد: يكي از امتيازها و اخبار خوش براي اين قشر افتتاح سالن ورزشي مخصوص معلولان تا پايان سال جاري است.
معاون توانبخشي بهزيستي چهارمحال و بختياري اظهار داشت: البته تهيه و تامين تجهيزات مختص معلولان اقدامي تخصصي بوده كه متولي آن اداره كل ورزش و جوانان است و بهزيستي تنها حمايت مالي از اين مهم را بر عهده دارد.
معاون توانبخشي بهزيستي چهارمحال و بختياري تصريح كرد: اعتبارات دولتي بسيار كم و هزينه هاي معلولان بالاست.
وي يادآور شد: همين مشكل باعث شده تا بهزيستي نتواند از تمامي 570 معلول ورزشكار زيرپوشش خود حمايت مطلوبي داشته باشد.
محمدي اظهار داشت: البته تمامي راه هاي سپري كردن پله هاي ترقي با هزينه هاي مالي مقدور نيست و اراده معلولان هم در رسيدن آنان به موفقيت هاي ورزشي و كسب نشان هاي قهرماني بسيار تاثيرگذار است.
كارشناس حوزه ورزش خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا) شهركرد نيز گفت: قهرمانان معلول ورزشكار بسياري مانند نسرين فرهادي و علي اصغر فتاحي از دهه 80 وارد دهه 90 شده اند.
محمود رئيسي تاكيد كرد: با توجه به شرايط موجود در صورت وجود استعدادهاي احتمالي بايد نسبت به معرفي و تربيت آنان در سربع ترين زمان ممكن اقدام شود.
وي يادآور شد: به عنوان نمونه چهارمحال و بختياري هم اينك در وزنه برداري معلولان ورزشكاري را براي حضور در رقابت ها ندارد.
اين كارشناس اظهار داشت: به نظر مي رسد استراتژي خاص و بلند مدت در رشته هاي ورزشي معلولان و جانبازان اين استان وجود ندارد.
وي گفت: هم اينك ميانگين سني جانبازان و معلولان ورزشكار چهارمحال و بختياري بالاي 30 سال است و بر همين اساس بايد استراتژي مورد نياز در اين بخش تنظيم و در راستاي عملياتي كردن آن اقدام شود.
رئيسي تاكيد كرد: امروزه بسياري معلولان ورزشكار به منظور حضور در رقابت ها و كسب افتخار براي استان از جيب خود هزينه مي كنند.
وي افزود: هزينه هاي ورزش جانبازان و معلولان از سوي دستگاه هاي اجرايي جداگانه صورت مي گيرد و يك مسير و برنامه مشخصي در اين حوزه وجود ندارد.
رئيسي اظهار داشت: چهارمحال و بختياري در استعداديابي ورزش هاي قهرماني به خصوص در حوزه جانبازان و معلولان ضعيف عمل كرده است.
**نتايج ميزگردهاي ايرنا دولت را در تصميم گيري ها كمك مي كند
رئيس خبرگزاري جمهوري اسلامي استان چهارمحال و بختياري نيز گفت: ارائه نظرات كارشناسي مي تواند دولت را براي تصميم گيري بهتر و تصميم سازي در خصوص رفع مشكلات اين قشر كمك و ياري كند.
جهانبخش صفري تاكيد كرد: در ميزگردها، پرهيز از توجه به مسائل احساسي، سياسي، جناحي، قومي و گروهي و همچنين پرداختن به اصل مشكلات به دور از هرگونه جانبداري مورد توجه قرار مي گيرد.
وي تصريح كرد: جمع بندي نتايج كارشناسي و علمي ميزگردها در رفع بسياري از آسيب هاي ناشي از بروز مشكلات اجتماعي نقش آفرين است.
ميزگرد از: وحيد رئيسي دهكردي
7362/6021
تاریخ انتشار: ۱۲ آبان ۱۳۹۷ - ۱۰:۰۵
شهركرد- ايرنا- تنها نشان نقره مسابقات پاراآسيايي، حاصل تمرين در زمين هاي خاكي و يا سالن هاي غيراستاندارد آنهم در ساعات مُرده، سهم چهارمحال وبختياري از اين مسابقات بود.