پكن - ایرنا - عمران خان نخست وزیر پاكستان به چین سفر كرده است تا ضمن تقویت روابط دو كشور به پكن اطمینان دهد اسلام آباد كماكان مایل به پیشبرد طرح كریدور اقتصادی چین و پاكستان و مشاركت در برنامه راه ابریشم نوین است.

به گزارش ایرنا از طرف دیگر چین نگرانی هایی از نزدیك شدن پاكستان به عربستان و همچنین گرفتن كمك های بیشتر از این كشور و نهادهای بین المللی دارد و با استفاده از این فرصت تلاش خواهد كرد تا بار دیگر مناسباتش را با پاكستان تثبیت كند.
از دیدگاه پكن نزدیك شدن بیش از اندازه پاكستان به عربستان می تواند برنامه های چین در خاورمیانه را تحت تاثیر قرار داده و همچنین بر روابط پكن با دیگر كشورهای این منطقه از جمله عربستان تاثیر بگذارد.
چین امیدوار است بتواند مسیری را در ارتباط با همین كریدور اقتصادی بین منطقه سین كیانگ در شمال غرب با بندر گوادر پاكستان احداث كند و برای همین چندان تمایلی ندارد كه عربستان در چنین طرح هایی مشاركت فعال داشته باشد.
اما به نظر می رسد كه اسلام آباد این طور فكر نمی كند پاكستان بسیار تلاش می كند تا چین به صندوق بین المللی پول و عربستان برای تزریق میلیاردها دلار پول به پاكستان و برای اجرای طرح های زیربنایی ملحق شود برنامه ای كه بعید است مورد قبول پكن قرار دهد.
این كریدور 50 میلیارد دلاری و شرایط پاكستان برای توازن قدرت در منطقه برای چین اهمیت زیادی دارد و به همین سبب پكن به مناسبات با اسلام آباد به طور ویژه نگاه می كند و نمی خواهد اجازه دهد این كشور به منطقه نفوذ عربستان و یا غرب تبدیل شود.
كریدور اقتصادی یاد شده یك طرح 15 ساله است كه بر اساس آن منطقه سین كیانگ و بندر گوادر چین به خلیج فارس متصل می شود كه در واقع به این شكل راه ابریشم و مسیر دریایی آن را توامان شامل می شود.
از سال 2015 میلادی این طرح تقریبا شكل اجرایی به خود گرفته است و انتظار می رود نزدیك به 28 میلیارد دلار سرمایه گذاری برای طرح های زیربنایی مرتبط با آن در پاكستان نیاز باشد.
آندره اسمول از كارشناسان و نویسندگان تحلیل های سیاسی و اقتصادی پاكستان و چین می گوید كه پكن تلاش زیادی برای پیشبرد این طرح می كند اما قبل از اینكه عمران خان قدرت را در پاكستان در اختیار گیرد در این اندیشه بود كه او چه رهیافتی را در قبال این طرح در پیش خواهد گرفت.
وی افزود كه چین صبوری نشان می دهد تا گرد و غبارها كنار برود و عمران خان این سفر را انجام دهد تا مشخصا بتواند برای پیشبرد برنامه هایش در ارتباط با كریدور اقتصادی تصمیم گیری كند.
خان از زمانی كه قدرت را در اختیار گرفت روی این كریدور متمركز شد و ارزش طرح هایش را از 62 میلیارد دلار به 50 میلیارد دلار كاهش داد و این مشكل تا اندازه ای روی روابط پاكستان با چین تاثیر گذاشت.
او حالا در شرایطی به چین سفر كرده كه یك توافقنامه برای دریافت كمك 6 میلیارد دلاری با عربستان امضا كرده است توافقنامه ای كه چندان به مذاق چین خوش نیامده است كشوری كه همواره برای كمك به پاكستان تمایل نشان داده است.
قرار است در سفر عمران خان نخست وزیر پاكستان به چین، پكن اعطای یك بسته كمك مالی 6 میلیارد دلاری به اسلام آباد را نهایی كند این بسته شامل 1.5 میلیارد دلار كمك نقدی، 1.5 میلیارد دلار وام با بازپرداخت بلندمدت و سه میلیارد دلار وام در قالب كریدور اقتصادی چین- پاكستان (CPEC) است.
«عمران خان» نخست وزیر پاكستان شامگاه پنجشنبه با هدف «جذب سرمایه، انتقال فنآوری جدید و گسترش روابط اقتصادی» و در رأس هیأت بلند پایه، اسلام آباد را به مقصد پكن ترك كرد او همچنین قرار است امروز با نخست وزیر چین دیدار كند.
سفر عمران خان به چین یك اقدام بسیار مهم در شرایط حساس در روابط دو كشور محسوب می شود و طبیعتا كشورهای دیگری هم كه بنوعی با پاكستان و چین ارتباط دارند مشتاقند تا از نتایج آن اطلاع حاصل كنند پكن و اسلام آباد حالا فرصت پیدا كرده اند تا بار دیگر ثابت كنند عبارت «دوستان همه فصول» تداعی گر روابط مستحكم دولت جدید پاكستان با چین است.
آساق**231**1904**