دهلي نو-ايرنا- صادركنندگان چاي هند از معافيت اين كشور از تحريم هاي آمريكا عليه ايران خوشحال هستند و انتظار دارند كه صادرات چاي به ايران دوباره به حالت اول خود بازگردد.

به گزارش ايرنا، روزنامه 'اكونوميك تايمز' روز شنبه در گزارشي اعلام كرد، پس از آنكه آمريكا در 9 مي (18 ارديبهشت) اعلام كرد كه قصد دارد تحريم هاي جديدي عليه ايران وضع كند، توليد كنندگان و صادر كنندگان چاي هند كه از اين امر نگران بودند، مقداري از صادرات چاي خود به ايران را متوقف كردند.
به اگرچه توليد چاي ارتدوكس هند حدود 10 درصد كاهش يافت، اما اين امر سبب افزايش قيمت ها نشد. صادركنندگان هندي كه پيش از اين در انبار هاي خود چاي ذخيره كرده بودند و يا داراي قراردادهاي اوليه با خريداران ايراني بودند، حتي سعي كردند چاي را با قيمتي ارزان تر به فروش برسانند.
ويوك گوانكا رييس انجمن توليد كنندگان چاي هند در آن زمان به اين روزنامه گفت: تحريم هاي آمريكا عليه ايران در فصل برداشت چاي ارتدوكس (مارس- ژوئن مطابق با اسفند تا مرداد) اعلام شده اند و اين تصميم آمريكا توليد كنندگان چاي هند را غافل گير كرد. تعدادي از توليد كنندگان محصولات خود را به چاي سي تي سي تغيير دادند.
شركت هاي چاي هند همچنين صادرات محموله هاي چاي به ايران را متوقف كردند زيرا خريداران ايراني بر استفاده از ارز هاي دلار يا يورو به جاي روپيه جهت پرداخت واردات چاي خود تاكيد مي كردند.
مكانيسم روپيه-ريال ميان هند و ايران در سال 2012 پس از تحريم هاي اقتصادي غرب عليه ايران ايجاد شد. بر اساس اين توافق، 45 درصد از پول نفت ايران به صورت روپيه در حساب بانك يوكو قرار مي گرفت و ايران با استفاده از آن اقدام به خريد كالاهاي هندي مي كرد.
اما پس از لق تحريم ها عليه ايران در سال 2015، اين كشور به تدريج از دلار و يورو در تجارت هاي خود با هند استفاده كرده است زيرا اين ارزها قابل خريد و فروش هستند. ايران همچنين خواهان استفاده از ارز ريال بوده است.
اعظم مونم رييس شركت 'مك ليود راسل' كه بزرگ ترين توليد كننده چاي در جهان است گفت: چگونگي پرداخت صادرات چاي به ايران مشخص نبود، بنابراين تعدادي از محموله هاي چاي هند به مقصد ايران، در انبار كلكته متوقف شدند. با اين حال در دو هفته گذشته، پرداخت ها از سوي ايران بار ديگر آغاز شده اند كه اين امر سبب ايجاد اعتماد بيشتري شده است.
در بازار هاي چاي كلكته و گواهاتي مقدار زيادي از چاي ارتدوكس كه اكثرا به ايران صادر مي شدند، به فروش نرسيده اند.
اتول آستانه رييس شركت 'گود ريك گروپ' گفت: در چند روز آينده صادرات چاي به ايران افزايش خواهد يافت كه اين امر به افزايش قيمت چاي نيز منجر خواهد شد.
از سوي ديگر تعدادي از شركت هاي چاي هندي براي دور زدن تحريم هاي ايران، چاي صادراتي به تهران را از طريق مسير هاي ديگر از جمله روسيه، آذربايجان و امارات به اين كشور ارسال كرده اند.
ايران پس از روسيه دومين بازار بزرگ براي چاي هند در جهان است. اين كشور همچنين يك خريدار بزرگ چاي ارتدوكس است.
هند كه دومين كشور بزرگ صادر كننده چاي به جهان است، معمولا چاي از نوع سي تي سي را به كشورهايي از جمله پاكستان، مصر و انگليس صادر مي كند در حالي كه اين كشور محصولات چاي از نوع ارتدوكس را به كشورهايي همچون ايران، عراق و روسيه ارسال مي كند.
چاي به دو شيوه سنتي ارتدوكس( Orthodox) و غير سنتي (CTC) توليد مي شود. تفاوت اين دو شيوه به نوع مالش و لوله كردن برگ سبز چاي مربوط است.
در شيوه CTC كليه سلولها و رنگدانه هاي چاي اكسيده مي شوند و در نتيجه اين نوع چاي از نظر رنگ و كيفيت نسبت به شيوه سنتي برتري دارد.
درحالي كه صادرات چاي هند به ايران در دوره آوريل تا جولاي( فروردين تا تير) شاهد رشد 5.3 درصدي بود اما اين صادرات در دوره آوريل تا اوت( فروردين تا مرداد) 8 درصد كاهش يافت.
هند به صورت سالانه 29 تا 30 ميليون كيلوگرم چاي ارتدوكس به ايران صادر مي كند. در سال 2017، سريلانكا كه تنها چاي ارتدكس توليد مي كند، 22 ميليون كيلوگرم از اين محصول را به ايران صادر كرد.
ارزش تجارت دوجانبه ميان هند و ايران 10.6 ميليارد دلار بوده است كه 8 ميليارد دلار آن مربوط به واردات نفت هند از ايران و 2.6 ميليارد دلار نيز صادرات چاي و برنج باسماتي هند به ايران مي باشد.
آساق**267**1424