به گزارش خبرنگار ایرنا، پیش از این و در سالهای قبل شهرهای بهشهر ، بلده نور و مالخواست كیاسر با اخذ مصوبه شورای راهبردی شهرها و روستاهای ملی صنایع دستی به ترتیب عناوین شهر ملی متكازین ، شهر ملی صنایع چوبی و شهر ملی نساجی سنتی را كسب كرده بودند.
شورای راهبردی انتخاب شهرها و روستاهای ملی صنایع دستی در سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری كشور مستقر است و سالانه یك بار جلسه برگزار می كند و در ان مسئولان ارشد، فرماندار، شهردار یا نمایندگان مجلس شهر یا روستای متقاضی ثبت ملی صنایع دستی با ارائه گزارشی از شاخصها و نقاط قوت منطقه مورد نظر خود از آن دفاع میكنند.
اعضای شورا پس از بررسی پروندهها و ارزیابی شاخصها به هر یك از شهرها و روستاهای مطرح شده امتیاز میدهند و در نهایت مناطقی كه حدنصاب را كسب كنند برای ثبت ملی انتخاب میشوند.
معاون صنایع دستی اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مازندران روز شنبه به خبرنگار ایرنا گفت: با تصویب شورای راهبردی انتخاب شهرها و روستاهای ملی صنایع دستی كشور، آلاشت واقع در مازندران به عنوان شهر ملی جاجیم انتخاب شد.
حسین ایزدی افزود: با تصویب این شورا ، آلاشت نیز به جمع سه شهر دیگر ملی صنایع دستی مازندران یعنی بهشهر ، كیاسر و بلده نور پیوست.
وی ادامه داد: به دلیل ریشه دار بودن هنر جاجیم بافی و همچنین ویژگی های خاص محصولات این رشته از صنایع دستی در آلاشت از سوی اداره كل میراث فرهنگی مازندران به عنوان شهر ملی جاجیم به سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری كشور پیشنهاد شده بود كه مورد موافقت قرار گرفت.
معاون صنایع دستی اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مازندران علاوه بر ریشه دار بودن جاجیم بافی در میان مردم آلاشت، استفاده از مواد اولیه طبیعی از جمله پشم گوسفند و نیز استفاده از رنگ های طبیعی (گیاهان منطقه) در خلق این هنر را از دلایل انتخاب این شهر به عنوان شهر ملی جاجیم نام برد.
وی گفت: برای ثبت شهر ملی صنایع دستی ابتدا باید صنایع دستی آن شهر ثبت ملی شود كه جاجیم آلاشت سالها قبل در فهرست صنایع دستی ملی قرار گرفت.
به گفته ایزدی ثبت ملی شدن یك شهر باعث می شود تا این شهر در تمام كشور با این صنایع دستی شناخته و معرفی شود.
وی قدم بعدی برای حفظ و ماندگاری جاجیم آلاشت را ثبت آن در فهرست شهر بین المللی جاجیم در سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد(یونسكو) اعلام كرد و افزود: در صورت تحقق این موضوع ، سازمان یونسكو با پرداخت اعتبارات كمك های بلاعوض از هنرمندان این شهر و جاجیم حمایت می كند.
معاون صنایع دستی اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مازندران با اشاره به اینكه یك كارگاه عمومی جاجیم بافی در شهر آلاشت فعالیت دارد ، اظهار داشت: این كارگاه از حدود 15 سال قبل فعالیت خود را زیر نظر این اداره كل آغاز كرد و مدتی نیز به دلیل مشكلات هنرمندان، حالت نیمه تعطیل داشت.
وی افزود: تلاش سالهای اخیر این اداره كل در قالب تامین مواد اولیه مورد نیاز و خرید تجهیزات بافندگی باعث شد تا این مجموعه اكنون با 40 بافنده فعالیت كند و از حالت ركود گذشته خارج شود.
ایزدی گفت: این كارگاه در زمان رونق فعالیت روزانه 50 تخته جاجیم تولید می كرد كه اكنون با توجه به كمرنگ بودن فعالیت هنرمندان در این زمینه روزانه 10 تخته جاجیم در این كارگاه تولید می شود.
وی اظهار داشت: البته میزان تولید روزانه جاجیم در شهر آلاشت فراتر از این میزان است كه مربوط به تولید این نوع محصول در كارگاههای خانگی است.
ایزدی با اشاره به اینكه در حال حاضر آماری از تعداد كارگاههای خانگی جاجیم بافی در آلاشت وجود ندارد ، افزود: در مراحل بعدی حمایت از این رشته صنایع دستی، اخذ اطلاعات مربوط به این كارگاهها و هنرمندانی كه در آنها مشغول به كار هستند را در دستور كار داریم.
وی ادامه داد: برای رونق بخشی جاجیم آلاشت علاوه بر تامین مواد اولیه، كارشناسان صنایع دستی به این شهر می روند تا هنرمندان را با طراحی های جدید و مورد استفاده بازار آشنا كنند و آنها بر اساس نیاز جامعه به بافت جاجیم بپردازند.
2096/1899
تاریخ انتشار: ۱۲ آبان ۱۳۹۷ - ۱۶:۵۵
ساری - ایرنا - شهر آلاشت واقع در مازندران از سوی شورای انتخاب شهرها و روستاهای ملی صنایع دستی كشور، نشان جغرافیایی ملی جاجیم را گرفت.