به دليل كم آبي و مهاجرت سالانه صدها جوان، اكنون روستاهاي استان سمنان رنگ و بويي از طراوت براي توليد انواع محصولات كشاورزي و دامي ندارد.
در چند سال گذشته تغيير اقليم و خشكسالي مستمر، بلاي خانمان سوز در روستاهاي استان بوده است و بيشتر اقشار مردم در اين مناطق، زندگي در روستا را رها كرده و براي درآمد بيشتر به مناطق شهري رهسپار شدند.
البته آسيب يكنواخت مهاجرت علاوه بر خسارت اقتصادي و زيرساختي به مناطق روستايي در افزايش زاغه نشيني و گسترش روزافزون حاشيه شهرها تاثيرگذار بوده كه اين رويداد تلخ يكي از چالش هاي مهم مهاجرت است.
از مجموع 300 روستاي بالاي 20 خانوار استان سمنان، 40 درصد از روستاها با كمبود آب مواجه است و در 15 روستا هم براي تامين آب آشاميدني مردم با تانكر آبرساني مي شود.
مشكلات بخش روستايي سمنان تنها با بررسي مشكل كم آبي ختم نمي شود و نبود جاده دسترسي آسفالت در بيش از 40 روستا، مشكل ديگري از مردم اين مناطق است.
اين چالش هاي زيرساختي موجب شده است تا جمعيت روستاهاي استان از 170 هزار نفر در سال 1370 اكنون به كمتر از 140 هزار نفر برسد و فراري دادن جوانان پرتلاش كه براي رفع مشكلات مالي، به شهر سفر مي كنند اكنون اين مناطق را به مامني براي اسكان سالخوردگان تبديل كرده است.
از سويي ديگر در چند سال اخير با پديده مهاجرت معكوس به مناطق روستايي مواجه هستيم، وقتي به اين موضوع در وهله اول مي نگريم خوشحالي وصف ناشدني از مهاجرت شهرنشينان به مناطق روستايي حكايت دارد اما وقتي كه در بطن اين رويداد قرار مي گيريم، درمي يابيم كه بازنشستگان نهادهاي مختلف اجرايي كه 30 سال در مناطق شهري در تلاش بودند اكنون براي استراحت به اين مناطق سفر كرده اند.
بايد به اين نكته بسيار مهم و ارزشي توجه داشت كه روستاسازي مجموعه مهم از ساخت و آباداني ايران است و با توسعه كسب و كار در اين مناطق مي توان براي توسعه و اشتغال در كشور گام برداشت.
در دولت تدبير و اميد از محل اعتبارات توسعه اشتغال روستايي بيش از 900 ميليارد ريال تسهيلات با سود كم در اختيار روستائيان سمنان قرار گرفت و كارشناسان مي گويند كه اتخاذ اين راهبرد در ميان مدت به توسعه كسب و كار در اين مناطق مي انجامد.
يكي ديگر از اصول مهم و كاربردي براي توسعه در مناطق روستايي مهارت آموزي است كه مي توان در قالب طرح هاي مختلف مشاغل در حال فراموش شده در اين مناطق را با آموزش احيا كرد.
اكنون از يك هزار و 625 روستاي اين استان فقط 400 روستا داراي سكنه است كه تعداد قابل توجهي از اين روستاها در نقاط دورافتاده قرار دارند و بسياري از آنها با تانكر آبرساني ميشوند.
براساس آمار رسمي موجود، در سال 1385 جمعيت روستاهاي سمنان 149 هزار نفر، در سال 1390 به 139 هزار نفر و در سال 1395جمعيت در روستاهاي استان به 141 هزار نفر رسيده است.
*خبرنگار ايرنا
تاریخ انتشار: ۱۳ آبان ۱۳۹۷ - ۱۶:۱۲
سمنان - ايرنا - كم آبي و خشكسالي مستمر دليل تلخ مهاجرت جوانان پرتلاش روستاهاي سمنان به شهرها و تبديل اين مناطق به استراحتگاه بازنشستگان و سالخوردگان است.