تهران – ايرنا – روزنامه فرامنطقه اي 'راي اليوم' نوشت: امريكا با اعمال تحريم هاي جديد برضد ايران به هم پيمان هاي خود در منطقه آسيب و به هرج و مرج در اقتصاد جهاني دامن مي زند.

'عبدالباري عطوان' نويسنده و تحليلگر مشهور و سردبير 'راي اليوم' نوشت: تحريم صادرات نفت ايران به افزايش شديد قيمت اين ماده در بازارهاي جهاني منجر مي شود و بر اقتصاد كشورهاي مصرف كننده به ويژه در اروپا كه به استقبال زمستان سردي مي روند و نياز به واردات بيشتر نفت دارد تاثير منفي مي گذارد.
بسته دوم تحريم ها كه به گفته مسئولان آمريكايي شديدترين تحريم ها برضد ايران به شمار مي رود و بخش هاي انرژي را هدف قرار داده است بزرگترين آزمون براي دونالد ترامپ رئيس جمهوري آمريكا به شمار مي رود و بيشتر شاخص ها تاكنون نشان مي دهد كه احتمال شكست آن بسيار بيشتر از موفقيت آن است.
هنگامي كه دولت آمريكا اعلام مي كند كه هشت كشور را از اين تحريم ها معاف مي كند به آن معناست كه تهديدهاي ترامپ براي به صفر رساندن صادرات نفت ايران فقط يك بمب صوتي براي جنگ رواني بود و صادرات ايران مقداري كمتر از قبل ادامه خواهد يافت و اين نخستين مقدمه شكست اين تحريم هاست.
مهمترين كشورهايي كه از تحريم هاي ايران معاف مي شوند همان كشورهايي هستند كه پيش از اين تهديد كرده بودند كه به اين تحريم ها پايبند نخواهند بود و كشورهايي مانند چين، هند، تركيه، اتحاديه اروپا از بزرگترين خريداران نفت ايران هستند و چنان كه از هم اكنون پيداست ترامپ در اين معركه شكست خورده است و از هم اكنون از تهديدات آن ها هراسناك است.
تحريم هاي آمريكا كه از ابتداي روي كارآمدن ترامپ مانند موش ها تكثير شده اند به سرعت درحال ازدست دادن تاثير خود هستند.
اين تحريم ها باعث شده است كه بسياري از كشورهاي بزرگ در منطقه و خارج از آن مانند روسيه، چين، هند، اتحاديه اروپا و تركيه در مقابل هيمنه دلار بر اقتصاد جهاني جبهه گيري كنند و از مبادله پاياپاي يا مبادله با ارزهاي ملي مانند روبل، يوان، يورو و ين استفاده كنند.
روسيه در يك تصميم راهبردي بهاي سلاح هاي صادراتي خود را به روبل دريافت مي كند و آخرين قرارداد به اين شيوه فروش سامانه اس 400 به هند بود، چين نيز ارزهاي غير دلار در مبادلات تجاري خود به ويژه در زمينه انرژي را مورد استفاده قرار داده است و اتحاديه اروپا سيستم مالي جديدي براساس مبادله پاياپاي در دستور كار قرار داده است و در همكاري با ايران و تبادل تجاري 20 ميليارد دلاري از يورو استفاده مي كند.
درست است كه ترامپ براي جبران كاهش عرضه نفت بر توليد عربستان و روسيه اميد بسته است ولي اين اميد چندان به جا نيست زيرا عربستان امكان تامين فوري اين كمبود و افزايش توليد را ندارد و توليد نفت روسيه از چاه هاي سيبري نيز در چهار ماه آينده به دليل يخبندان 500 هزار بشكه كاهش مي يابد و حتي اگر اين كشور مايل به همكاري با آمريكا براي جبران كاهش عرضه نفت باشد اين همكاري قطعا مجاني نخواهد بود و آمريكا بايد امتيازاتي از جمله لغو كلي يا جزئي تحريم هاي روسيه به خاطر اوكراين و تسلط بر شبه جزيره كريمه به روسيه بدهد.
ايران 40 سال با تحريم زندگي كرده است و توانسته اين تحريم ها را به فرصت و خودكفايي تبديل كند و صنايع نظامي خود را بسيار توسعه دهد و در اين زمينه به خودكفايي برسد و به يك ابرقدرت منطقه اي تبديل شود.
اين دور از تحريم هاي آمريكا نيز به بار نخواهد نشست و ايران از آن در راستاي منافع خود بهره خواهد برد و موجب ايجاد دشمنان بيشتري براي آمريكا در خاورميانه و جهان خواهد شد.
4 نوامبر 1964 (13 آبان 1343) محمدرضا پهلوي شاه مخلوع ايران و ژاندارم آمريكا در منطقه خاورميانه ، امام خميني (ره) را به تركيه و سپس به عراق و فرانسه تبعيد كرد و پنجم نوامبر 2018 بسته دوم تحريم هاي آمريكا عليه ايران آغاز مي شود. اين همزماني معاني مختلفي دارد.
تبعيد امام خميني (ره) به بازگشت پيروزمندانه وي به تهران و فرار شاه منجر شد و شاه مخلوع كه ده ها سال به آمريكا خدمت كرده بود اجازه ورود به آمريكا را نيافت.
در همين تاريخ امريكا و هم پيمانانش وارد تونل تاريكي شدند كه قطعا با زخم هاي بسيار و شكست خورده از آن خارج خواهند شد و اسرائيل و هم پيمان هاي جديد و قديم عرب آن نيز كه براي نتانياهو فرش قرمز پهن مي كنند در اين شكست ، آمريكا را همراهي خواهند كرد.
شبك**6116**1392