به گزارش خبرنگار پارلمانی ایرنا، «محمد جواد ظریف» برای پاسخ به نخستین سوال مشترك حسینعلی حاجی دلیگانی نماینده شاهین شهر , علیرضا سلیمی نماینده محلات، ناصر موسوی لارگانی نماینده فلاورجان، محمد دهقان نماینده طرقبه، جواد كریمی قدوسی نماینده مشهد و نادر قاضی پور نماینده ارومیه در مورد این كه چرا این وزارتخانه در ردیابی اموال بابك زنجانی در خارج از كشور با قوه قضاییه همكاری نكرد در جلسه علنی امروز - دوشنبه - مجلس حضور یافت.
وی در پاسخ به این سوال، نقش وزارت امور خارجه برای استرداد اموال بابك زنجانی از خارج از كشور به ایران را حمایتی عنوان كرد.
رییس دستگاه دیپلماسی یادآور شد: ما اقداماتی را كه دستگاه های مختلف را در این زمینه پیگیری می كردند را دنبال كردیم كه این كار از سوی وزارت امور خارجه انجام شده است.
ظریف عنوان كرد: درخواستی نبوده كه ما دنبال نكرده باشیم برای این كار دهها ملاقات تنظیم شد اما برای این كه اقدامی از سوی وزارت امور خارجه شده باشد باید یك توافق نامه معاضدت قضایی با كشور طرف مقابل انجام گیرد، یا حكمی یا شرایط خاصی باشد كه وزارت خارجه بتواند آن را دنبال كند.
وی یادآور شد: ولی چنین موضوعی به وزارت خارجه ابلاغ نشده است. اما این وزارتخانه تلاش های زیادی در این راستا انجام داده است. برای مثال ملاقات هایی كه سفیران ما در مالزی و تاجیكستان و كشورهای دیگر داشته اند.
وی گفت: اما این واقعیت كماكان وجود دارد كه وزارت امور خارجه در این موارد مسئول پیگیری و تسهیل انجام كار است و اقدام با دستگاه ذیربط قضایی است.
ظریف در ادامه ضمن تشكر از حاجی دلیگانی برای نگرانی در زمینه حقوق و اموال مملكت، گفت: ما هم در نگرانی برای اموال و حقوق مملكت اندازه شما نگرانی داریم.
وزیر امور خارجه افزود: وضع اقدامات بابك زنجانی به دلیل شرایط آن زمان اقدامات شفاف نبوده است و اقداماتی بوده است كه باید از مسیرهای اطلاعاتی پیگیری می شده كه ما این كار را انجام دادیم، آنچه كه به ما اطلاع داده شد، شناسایی شد، تمامی حساب ها صوری بود.
وی ادامه داد: نمایندگان وزارت نفت هم به مالزی و هم به تاجیكستان رفتند، افراد شناسایی شدند و همه آن حساب ها و افراد صوری بودند.
ظریف گفت: این شرایط به دلیل مشكلات بود، نمی خواهم بگویم به دلیل اشتباهات دوره گذشته، به دلیل مشكلات ناشی از تحریم كه متاسفانه تحریم شرایطی را ایجاد می كند كه شفافیت نابود می شود و سوء استفاده و رانت فراهم می شود كه این وضعیت پیش آمد.
وی افزود: وزارت خارجه در حد توان اقدامات را انجام داد. نمی دانم چرا همكاران من نامه های تشكر قوه قضاییه را به شما نداده اند. حتما یك كم كاری صورت گرفته است، اما نامه های تشكر وجود دارد.
وزیر امورخارجه تاكید كرد: هرچه از ما خواستند ما انجام دادیم. نه یك دستگاه اطلاعاتی هستیم و نه یك دستگاه قضایی، ما دستگاه سیاست خارجی هستیم و در حوزه ماموریت خودمان هرچه باید انجام می دادیم، انجام دادیم.
وی یادآور شد: كسانی كه در داخل مسوول این كار بودند را با كسانی كه در كشورهای خارجی مسوول این كار بودند، ارتباط دادیم، برای آنها ملاقات فراهم و كارشان را پیگیری كردیم.
ظریف با تاكید بر این كه بیش از این در حوزه صلاحیت وزارت خارجه نیست و این وزارت خارجه نمی تواند پول یك نفر را از بانك خارج كند، گفت: دوستان من كه این كار را دنبال كردند به من گزارش دادند، حتی همكاران خودتان در مجلس نیز اعلام كردند كه بانك مورد نظر در مالزی صوری بوده و وجود خارجی نداشته است و اطلاعات من هم همین است.
وزیر امور خارجه افزود: اكثر معاملات بابك زنجانی در داخل انجام شده و یكی از بانك های داخلی معاملات او را انجام می داده و بقیه كارها را آن بانك داخلی با واسطه های خود دنبال كرده است.
وی ادامه داد: همه مراكزی كه بابك زنجانی در خارج از كشور معرفی كرده است، فاقد مستندات بوده است. در تاجیكستان هم به همین ترتیب بوده است. اینها نكاتی است كه یكی از همكاران خودتان كه در این زمینه فعال بوده و پیگیری كرده كه در واقع خواسته های وزارت نفت بوده را امروز به من داده اند.
**نمایندگان از پاسخ های ظریف قانع شدند
حاجی دلیگانی نماینده شاهین شهر در مجلس با طرح سوال خود درمورد اموال بابك زنجانی گفت: رییس قوه قضاییه و معاون اول رییس جمهوری در سال 93 در جلسه ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی، وزیر امور خارجه را مكلف كردند تا اموال زنجانی را در خارج از كشور شناسایی كرده و به كشور برگردانند.
وی افزود: اگر این اموال را شناسایی كردید لیست آن را ارائه دهید و اگر اموالی را به كشور بازگرداندید لیست آن را نیز ارائه دهید.
عضو شورای مركزی فراكسیون نمایندگان ولایی مجلس ادامه داد: بیش از هفت میلیارد یورو از اموال ایران در اختیار زنجانی است كه 90 درصد این اموال در خارج از كشور است، چرا وزارت خارجه نتوانسته این اموال را شناسایی كند و به كشور بازگرداند.
نماینده مردم شاهین شهر در مجلس یادآور شد: وزارت امور خارجه بیش از 150 سفارت و نمایندگی در خارج از كشور و بیش از 1500 كارمند دارد، این وزارتخانه دارای ظرفیت بالایی است و می تواند از طرف مردم ایران و نمایندگان مجلس و روسای قوای سه گانه پیگیر این وضعیت باشند.
حاجی دلیگانی ادامه داد: همه مردم ایران نمایندگان مجلس و مسئولان را پیمانكار خود در نظر گرفتهاند، آنها كارفرمای ما هستند، باید ببینیم چگونه میتوانیم از حق و حقوق آنها دفاع كنیم.
وی افزود: این سوال مطرح است كه تاكنون چند بانك را شناسایی كردید و گردش مالی بابك زنجانی را در بانكها پیگیری كردید؟ چرا اجازه دادید كه دولت تاجیكستان اموال یاد شده را توقیف كند و در مقابل این كار چه اقدامی انجام دادید؟ چرا برای بازگرداندن اموال 15 شركت بابك زنجانی كه اتحادیه اروپا بر اساس قطعنامه آنها را تحریم كرد اقدامی انجام ندادید؟
نماینده شاهین شهر در مجلس پس از پاسخ های وزیر امور خارجه اعلام كرد كه از این پاسخ های وی قانع نشده است و آن را به رای مجلس گذاشت، در نهایت نمایندگان مجلس شورای اسلامی اعلام كردند كه از پاسخ های ظریف قانع شدند.
سیام*9121*1058**1336
تاریخ انتشار: ۱۴ آبان ۱۳۹۷ - ۱۱:۱۵
تهران ایرنا- وزیر امور خارجه گفت: این وزارتخانه در ردیابی اموال بابك زنجانی در خارج از كشور مسئول پیگیری و تسهیل انجام امور است و اقدام عملی در این زمینه با دستگاه قضایی است.