یزد - ایرنا - مدیرعامل شركت آب منطقه‌ای یزد گفت: آمارها بیانگر مصرف 3.5 میلیارد مترمكعب ذخایر آب های زیرزمینی استان در چند سال گذشته است یعنی سالانه 130 درصد این ماده حیاتی باارزش اقتصادی بالا برداشت‌شده است.

محمدمهدی جوادیان زاده روز سه‌شنبه در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: 30 درصد مازاد برداشت سفره‌های زیرزمینی به‌مرور موجب افت 45 تا 50 سانتی‌متر ارتفاع سطح آب سفره‌های زیرزمینی استان شده است.
وی بابیان اینكه این میزان برداشت از منابع زیرزمینی ، ظرف پنج سال باید به 75 درصد برسد تا درصد افت سفره‌ها به صفر برسد ، افزود: در این چارچوب در كشور طرح‌های بزرگی همچون طرح ملی احیا و تعادل بخشی منابع اّب در كشور آغازشده است.
مدیرعامل آب منطقه‌ای یزد تصریح كرد: همچنین برنامه‌ریزی‌هایی برای مدیریت مصرف آب در بخش كشاورزی در نظر گرفته شد كه ازجمله می‌توان به تحویل حجمی آب، نصب سامانه كنتورهای هوشمند و طرح خاموشی زمستانی چاه‌های كشاورزی اشاره كرد.
جوادیان زاده خاطرنشان كرد: طرح خاموشی چاه‌های كشاورزی در سال اول 30 روز، سال دوم 45 روز اجرا شد و امسال در 2 نوبت به مدت 60 روز اجرا خواهد شد.
وی با تأكید بر اینكه شركت آب منطقه‌ای یزد، نقطه مقابل كشاورزان نیست و نخواهد هم بود و تمام تلاش خود را برای یك كشاورزی پایدار در منطقه به كار خواهد بست ، ادامه داد: وضعیت منابع آب استان به‌ویژه در دشت اردكان - یزد بحرانی است و اگر روند كنونی مصرف همچنان تداوم داشته باشد، منطقه تبدیل به برهوت خواهد شد.
دشت یادشده شامل شهرستان‌های مهریز، تفت، یزد، اشكذر،
میبد و اردكان است، كه بیش از 60درصد جمعیت و اغلب واحدهای تولیدی و صنعتی استان یزد در این بخش فعالیت دارند.
استان یزد بر پایه سرشماری آبان ماه سال 1395، یك‌میلیون و 138 هزار نفر جمعیت دارد كه 85 درصد در 21 شهر و بقیه در روستاها و آبادی‌ها زندگی می‌كنند.
هم‌اكنون از 6 هزار و 733 منبع آبی استان یك میلیارد و 78 میلیون مترمكعب آب برداشت می‌شود كه 833 میلیون مترمكعب آن از چاه‌ها، 163 میلیون مترمكعب از قنات و بقیه از چشمه‌ها تأمین می‌شود.
آب تجدیدشونده منابع زیرزمینی یزد 827 میلیون مترمكعب و كسری مخزن حدود 300 میلیون مترمكعب است، به همین دلیل سالانه 50 سانتی‌متر از سطح منابع آب های زیرزمینی كاسته می‌شود.
آب استحصالی از منابع آب شیرین استان در سال 1387،سه هزار و 166 لیتر در ثانیه بود كه این عدد در سال 1395 به 2 هزار و 631 لیتر در ثانیه كاهش یافت.
بخش دیگر تأمین آب استان در كنار منابع زیرزمینی داخلی ، خط انتقال آب از كوهرنگ است كه حدود 50 درصد آب شرب در فصل سرما و 20 تا 30 درصد در تابستان را تأمین می‌كند.
6 درصد آب استان در بخش صنعت ، 85 درصد در بخش كشاورزی و مابقی در بخش‌های شرب و بهداشت مصرف می‌شود.
1968/ 2047