سمنان - ایرنا - امروزه شناسایی به موقع كبد چرب، انواع سرطان ها، غربالگری جنین، بیماری های قلبی و بسیاری از بیماری های دیگر بر پایه روش های مختلف تصویربرداری انجام می شود كه این مساله خود نمایانگر جایگاه ویژه رادیولوژی و رادیولوژیست ها در سلامت انسان ها است.

به گزارش ایرنا، امروزه تقریبا تمام درمان ها، اعم از درمان های طبی و جراحی بر پایه روش های مختلف تصویربرداری انجام می شود و فناوری تصویربرداری توسط تابش و اشعه ایكس در جهت تشخیص و درمان بیماری به كار می رود.
امروزه علم «رادیولوژی» از روش‌هایی مانند «ام آر آی» و سونوگرافی موسوم به روش‌های غیر پرتویی و گاهی از روش‌هایی مانند سی تی اسكن، ماموگرافی و روش‌های مرسوم رادیوگرافی كه از توزیع پرتوهای تابیده شده اشعه ایكس بر روی صفحات فیلم یا شمارشگرها و یا گیرنده‌های دیگر دیجیتالی تشكیل تصویر می‌دهند، در درمان بیماری ها نقش بسیار مهمی را ایفا می كند.
افزایش چند برابری نرخ مواد مصرفی و تعرفه های نامتناسب با این افزایش، ورود پزشكان رشته های دیگر در این رشته و عدم همكاری بیمه ها عمده مشكلات این روزهای رادیولوژیست های استان سمنان است كه در روز جهانی رادیولوژی (8 نوامبر) مصادف با سالروز كشف پرتو ایكس با ایرنا در میان گذاشتند؛ مشكلاتی با سلامت انسان ها سر و كار دارد.

** مداخله دیگر متخصصان در رادیولوژی و سونوگرافی
متخصص رادیولوژی با اشاره به این كه بسیاری از متخصصان دیگر رشته های پزشكی به كار با دستگاه های تصویر برداری روی آورده اند، گفت: انتفاع مادی سبب شده برخی از پزشكان متخصص به خصوص متخصصان زنان با قرار دادن دستگاه سونوگرافی در مطب در این زمینه به فعالیت بپردازند.
دكتر مجید صادقی ادامه داد: در برخی موارد این مساله سبب به خطر افتادن سلامت بیماران شده است چرا كه این پزشكان بدون گذراندن دوره و دریافت مدرك، نسبت به سونوگرافی اقدام كرده اند.
وی اضافه كرد: اهمیت دستگاه های تصویربرداری در تشخیص بیماری ها یكی دیگر از عوامل روی آوردن دیگر پزشكان به این عرصه است.
صادقی بیان كرد: این مساله تنها میان متخصصان زنان رایج نیست و گاهی شاهد استقرار دستگاه سونوگرافی در مطب پزشكان دیگر رشته ها مانند متخصصان غدد، قلب و عروق، مغز و اعصاب و غیره نیز هستیم.
یك متخصص رادیولوژی در استان سمنان كه نخواست نامش برده شود نیز با ابراز گله مندی از مداخله دیگر پزشكان در علم رادیولوژی، گفت: وزارت بهداشت به برخی از پزشكان غیر رادیولوژیست كه دوره های آموزشی را چند ماهه را بگذرانند، تنها برای تشخیص و تكمیل معاینه ها، اجازه استفاده از دستگاه سونوگرافی را می دهد.
وی اضافه كرد: علم رادیولوژی پیچیده تر از این است كه با گذراندن چند ماه دوره آموزشی بتوان ورود صحیحی به آن داشت.
وی ادامه داد: بر اساس قوانین وزارت بهداشت این پزشكان اجازه نوشتن گزارش سونوگرافی و دریافت وجهی بیش از مبلغ ویزیت را ندارند و هم چنین اجازه ارائه گزارش را نیز ندارند.
متخصص رادیولوژی تاكید كرد: این امر سبب بالا رفتن هزینه های درمانی بیماران بصورت غیر ضروری می شود و در مواردی سلامت جسمی و روانی آنان را نیز با تشخیص های نابجا به مخاطره می اندازد.

** تشخیص های غیر واقعی و عمل های جراحی غیر ضروری
دكتر صادقی در ادامه بیان كرد: ورود افراد غیر رادیولوژیست به حیطه رادیولوژی در مواردی سبب تشخیص های غیر واقعی و در نتیجه منجر به عمل های جراحی غیر ضروری نیز شده است.
وی ادامه داد: این امر علاوه بر این كه سلامت جسمی بیمار را به مخاطره می اندازد، هزینه های بسیاری را به جامعه و نظام پزشكی وارد می كند.
وی ادامه داد: این در حالی است كه اگر تشخیص عمل جراحی علاوه بر پزشك معالج توسط یك متخصص رادیولوژی نیز تایید شود علاوه بر این كه احتمال خطا در تشخیص و هزینه های بیمار پایین می آید، از لحاظ روانی نیز بیمار با اطمینان بیشتر ضرورت این عمل را می پذیرد.
یك متخصص رادیولوژی نیز كه نامش نزد ایرنا محفوظ است بیان كرد: در صورتی كه مراجع قانونی نظیر وزارت بهداشت، سازمان نظام پزشكی و دانشگاه علوم پزشكی جهت حل این معضل اقدام های مناسب را اعمال نكنند، شاهد افزایش این خود ارجاعی و بدنبال آن خطرهای آن خواهیم بود.

** آلودگی های زیست محیطی فیلم های رادیولوژی
دكتر صادقی نیز در ادامه بیان كرد: در حال حاضر بسیاری از كشورهای پیشرفته، سیستم رادیولوژی با فیلم را از نظام درمانی خود حذف كرده اند.
وی ادامه داد: فیلم های رادیولوژی قابل بازیافت نیستند و مواد بكار رفته در آن ها خطرات زیست محیطی شان را دو چندان می كند.
متخصص رادیولوژی كه دلایل خاصی جهت فاش نشدن نامش عنوان می كند نیز در این باره گفت: فیلم های رادیولوژی در بسیار از كشورها كاربرد خود را از دست داده است.
وی با اشاره به اینكه كشور بلژیك از تولیدكنندگان اول این فیلم ها است، اضافه كرد: بلژیك با علم به عوارض و خطرهای فیلم های رادیولوژی، سیستم رادیولوژی بدون فیلم را در نظام درمانی خود پیاده كرده است.
وی افزود: ‌دیجیتالی شدن مركزهای تصویربرداری در كشور كمك چندانی به حذف فیلم رادیولوژی نكرده است چرا كه دیگر متخصصان رشته های دیگر علم خوانش رادیولوژی روی كامپیوتر را ندارد.
این پزشك متخصص تاكید كرد: مسئولان مربوطه باید با برنامه ریزی بلند مدت، دوره های آموزشی لازم را برای جامعه پزشكی برگزار كنند تا در دراز مدت شاهد كاهش هزینه های درمانی برای افراد و نظام درمانی كشور و بخصوص كاهش خطرهای زیست محیطی باشیم.
وی خواستار چاره اندیشی سریع مسئولان مربوط در این امر شد و هشدار داد: به گفته كارشناسان این رشته، مصرف فیلم رادیولوژی در ایران برابر مصرف كل اروپا است كه این امر خود یك هشدار برای مسئولان است.

** افزایش هزینه ها و عدم تغییر حق ویزیت پزشكان
صادقی هم چنین با گلایه از غیر منطقی بودن تعرفه های متخصصان رادیولوژی بیان كرد: تعرفه های پایین و غیر كارشناسی و نامتناسب با تورم از دیگر دغدغه های اصلی پزشكان رادیولوژیست است.
وی ادامه داد: از آنجا كه 90 درصد تجهیزات و مواد مصرفی در رادیولوژی از خارج كشور تامین می شود این امر سبب بروز مشكلات بسیاری برای این متخصصان شده است.
وی افزود: گرانی نرخ ارز، تحریم های بانكی و تحریم فروش دستگاه به ایران از جمله معضل های رادیولوژیست ها است كه با وجود این مشكلات و گرانی ها، هیچ تغییری در نرخ تعرفه به وجود نیامده است.
پزشك رادیولوژی اعلام كرد: به عنوان مثال می توان به افزایش دو برابری قیمت هر حلقه فیلم خشك رادیولوژی 8 در 10 در شش ماه گذشته اشاره كرد كه از 2 میلیون ریال به 4 میلیون و 100 هزار ریال افزایش پیدا كرده است.
دیگر متخصص رادیولوژی نیز كه نخواست نامش عنوان شود گفت: نوسان های نرخ ارز و در مقابل عدم افزایش منطقی تعرفه ها كه از سوی وزارت بهداشت اعمال می شود، سبب شده است برخی از مراكز ارائه خدمات رادیولوژی در كشور در آستانه ورشكستگی قرار بگیرند.
وی بیان كرد: در این شرایط برخی افراد سودجو با سوء استفاده از این شرایط، برخی نیازهای رادیولوژیست ها را با قیمت های بسیار بالا به آنان ارائه می دهند.

** تفكرهای اشتباه مردم از خدمات سونوگرافی در مطب ها
مسئول بخش رادیولوژی و سونوگرافی پلی كلینیك خاتم الانبیاء سمنان نیز با اشاره به این كه برخی تفكرهای اشتباه در خصوص رادیولوژی در مطب میان مردم وجود دارد، گفت: برخی از بیماران تصور می كنند كه انجام رادیولوژی و بخصوص سونوگرافی كه توسط پزشك معالجشان در مطب انجام می شود، دقیق تر است.
عباسعلی الهی ادامه داد: برخی معتقدند خدمات بهتر در زمینه رادیولوژی در مطب های پزشكان انجام می شود.
وی اضافه كرد: برخی افراد پایین بودن تعرفه سونوگرافی در مراكز تصویربرداری را نسبت به مطب های پزشكان غیر رادیولوژیست را به دلیل پایین بودن سواد پزشك رادیولوژیست نسبت به پزشك متخصص بیماری خود و یا دقیق نبودن دستگاه های آنان تعبیر می كنند.
وی بیان كرد: این در حالی است كه در مراكز رادیولوژی تعرفه های قانونی اعمال می شود كه این تعرفه ها از سوی نهادهایی مانند سازمان نظام پزشكی و وزارت بهداشت برای آنان تعیین می شود.


** تعرفه های نادرست بیمه ای
پزشك متخصص سمنانی كه نامش نزد ایرنا محفوظ است هم چنین به معضل رادیولوژیست ها با شركت های بیمه ای اشاره كرد و گفت: شركت های بیمه علاوه بر اینكه با افزایش تعداد دستگاه ها به دلیل بار مالی ناشی از پرداخت هزینه های درمانی مردم مخالف هستند، از پرداخت به موقع حق پزشكان نیز سر باز می زنند.
وی افزود: اخیرا شركت های بیمه اقدام به پرداخت های مرداد سال گذشته رادیولوژیست ها كرده اند كه به همین علت انجمن رادیولوژی ایران تصمیم به قطع همكاری با شركت های بیمه ای گرفت.
وی ادامه داد: این امر سبب تهدید سلامت جامعه و زیان مردم می شود و هم چنین زیان مراكز رادیولوژی را به همراه خواهد داشت.
این متخصص رادیولوژی تاكید كرد: شركت های بیمه به دلیل ذی نفع بودن نباید اقدام به تعیین تعرفه ها كنند چرا كه این تعرفه ها منطقی نیستند.

**كمبود رادیولوژیست زن
تكنسین رادیولوژی پلی كلینیك خاتم الانبیاء بر كمبود رادیولوژیست های زن در استان سمنان تاكید كرد و گفت: از آنجا كه بیشتر مراجعین رادیولوژی و بخصوص سونوگرافی را بانوان جامعه تشكیل می دهند، بیشتر آنان تمایل به دریافت خدمات از یك رادیولوژیست زن هستند كه در استان تعداد آنان نسبت به تقاضا مناسب نیست.
الهی ادامه داد: برخی از بانوان رنج سفر حدود 200 كیلومتری تا تهران را به جان می خرند تا از پزشك رادیولوژیست زن خدمات دریافت كنند.
وی بیان كرد: این امر علاوه به آسیب های روحی و جسمی، سبب افزایش هزینه های بیمار می شود.

** عدم انجام سونوگرافی آنومالی توسط برخی رادیولوژیست ها
الهی هم چنین به عدم انجام سونوگرافی آنومالی برای زنان باردار اشاره كرد و گفت: انجام این سونوگرافی دارای مسئولیت بسیار بالایی است چرا كه در صورت تولد نوزادی با نقص عضو، متهم اصلی را پزشك رادیولوژی قلمداد می كنند.
وی ادامه داد: زمان بر بودن سونوگرافی آنومالی و به صرفه نبودن از لحاظ مالی از دیگر عواملی است كه بسیاری از رادیولوژیست ها از انجام این عمل سر باز می زنند.
مسئول بخش رادیولوژی و سونوگرافی پلی كلینیك خاتم الانبیاء گفت: سونوگرافی آنومالی یا همان «nb –nt» جهت بررسی ناهنجاری های جنین در هفته 18 بارداری انجام می شود.
انجام فعالیت های تیمی پزشكان متخصص جهت افزایش ضریب سلامت افراد جامعه، همكاری بهتر شركت های بیمه، اقدامات سریع و موثر مراجع ذی صلاح جهت تجهیز و تهیه دستگاه ها و مواد مصرفی رادیولوژیست ها از اقدام هایی است كه كاهش هزینه های درمانی كشور و افزیش سلامت مردم را در پی خواهد داشت.

** محل گلایه رادیولوژیست ها رسانه ها نباشد
معاون درمان دانشگاه علوم پزشكی سمنان با اشاره به مشكلات رادیولوژی و رادیولوژیست ها گفت: محل گلایه متخصصان رادیولوژی نباید سایت ها و روزنامه باشد چرا كه سیاست های اعمال شده از سوی دانشگاه علوم پزشكی استان سمنان تابع سیاست های وزارتخانه است.
دكتر علی گوهری ادامه داد: معتقدیم مشكلات مردمی و كمبودهای مردمی باید مطرح شود تا جهت رفع آن برنامه ریزی های لازم صورت پذیرد.
وی اضافه كرد: كمبود رادیولوژیست خانم در استان سمنان وجود دارد اما تخصیص تعداد متخصصان نیز از سوی وزارتخانه انجام می شود.
وی با اشاره به اینكه در شهر های سمنان و گرمسار مشكل كمبود متخصص زن رادیولوژی نداریم، گفت: جهت رفع این معضل در شهرهای دیگر در تلاش هستیم.
گوهری سونوگرافی غربالگری را بسیار مهم خواند و افزود: این نوع سونوگرافی بسیار حساسی است و به همین علت برخی از رادیولوژیست ها از انجام آن امتناع می كنند.
وی ادامه داد: رادیولوژی جدا از علمش، یك تخصص فردی نیز محسوب می شود و همه رادیولوژیست ها تبحر سونوی غربالگری را ندارند.
گوهر تاكید كرد: در سونوگرافی بارداری حساسیت خاصی وجود دارد و كمبود افراد داری این تخصص در كل كشور محسوس است و در استان سمنان نیز این امر سبب نارضایتی بیماران شده است.
وی هم چنین معضل های استفاده از فیلم های رادیولوژی را مورد اشاره قرار داد و افزود: برخی از بیمارستان ها گزارش رادیولوژی را روی سی دی تحویل بیمار می دهند اما این امر نیز مشكلاتی را به همراه دارد.
وی اضافه كرد: شركت های بیمه جهت پرداخت حق بیمه به بیمار، گزارش رادیولوژی را روی فیلم قبول می كنند و به همین علت بیماران تقاضای دریافت گزارش بر روی فیلم را دارند.
17 آبان، مصادف با 8 نوامبر سالروز كشف پرتو ایكس، روز جهانی رادیولوژی نام گذاری شده است چرا كه در چنین روزی ویلهلم رونتگن در سال 1895 در حالی كه داشت با ابزار كاتد كار می كرد، فكر مزایای بالقوه‌ اشعه‌ ایكس به ذهن او خطور كرد.
این فیزیكدان آلمانی اشیاء مختلفی را جلوی این اشعه‌ ها قرار داد تا واكنش‌ های آن‌ ها را در مقابل یك صفحه‌ عكاسی كه قابلیت ثبت تصاویر را دارد بررسی كند.
رونتگن می‌خواست بداند دست همسرش در معرض این پرتو‌های مرموز چه شكلی خواهد داشت. آن صفحه عكسی از استخوان ‌ها و گوشت او ثبت كرده بود كه شباهت زیادی به عكس‌های رادیولوژی امروزی داشت.
7408/7342