تهران - ایرنا - عضو هیات مدیره صندوق ضمانت صادرات ایران گفت: این صندوق اكنون 2 میلیارد دلار در سبد ریسك خود دارد و تا سه برابر این مبلغ ظرفیت ریسك پذیری برای خود تعریف كرده است و به راحتی می تواند ریسك صادرات غیرنفتی را مدیریت كند.

«سید آرش شهرآئینی» روز جمعه در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا افزود: صندوق ضمانت صادرات یكی از ابزارهای دفاعی و سپر حفاظتی در جنگ های اقتصادی است.
به گفته این مقام مسئول، قانون چگونگی اداره صندوق ضمانت صادرات ایران كه در سال 75 نوشته شده و به تصویب رسیده است، ریسك هایی را برشمرده كه مصادیق آن را این روزها شاهدیم.
وی ادامه داد: در این قانون ریسك هایی همچون به مخاطره افتادن روابط سیاسی ایران با كشور خریدار كالا، وصول نشدن مطالبات صادركنندگان با سیاست های وارداتی، حاكم شدن شرایط جنگی و غیره پیش بینی شده تا مطالبات و منافع صادركنندگان به خطر نیفتد و امنیت صادراتی آنها حفظ شود.
شهرآئینی بیان داشت: امروز و با شروع دور تازه تحریم ها، یكی از همان روزهاست كه صندوق ضمانت صادرات باید نقش بهتر و پر رنگ تری را ایفاء كند تا روند رو به رشد صادرات كشور به دلیل ریسك های محیط كسب و كار به مخاطره نیفتد.
وی تاكید كرد: بطور حتم ظرفیت ریسك پذیری صندوق ضمانت صادرات با شرایط كنونی افزایش خواهد یافت، زیرا صندوق مرجع صادركنندگان و راهكار نهایی است تا صادركنندگان به جای نگرانی از وصول مطالبات شان، بتوانند با امنیت خاطر به بازاریابی ها و بازارگشایی های جدید فكر كنند.
عضو هیات مدیره صندوق ضمانت صادرات ایران گفت: ریسك های ناشی از تحریم ها از جمله انتقال ارز، احتمال لغو قراردادها از سوی خریداران و غیره در یك بسته تحت پوشش بیمه ای صندوق ضمانت صادرات قرار خواهد گرفت و هیچ محدودیت منابعی نیز نداریم.
شهرآئینی خاطرنشان كرد: اگر زمانی این منابع كفایت نكرد، بطور حتم دولت و مجلس این ابزار حفاظتی و سپر دفاعی را تقویت می كنند تا خللی در ادامه راه صادرات ایجاد نشود.
وی اظهار داشت: با توجه به شرایط روز در حال تدوین بسته حمایتی از صادركنندگان هستیم به طوری كه از انعطاف لازم برخوردار باشد و بویژه برای بنگاه های كوچك و متوسط (SME) كه با مشكلات اعتباری، وثیقه و نبود شناخت كافی از شرایط مواجه اند، بستر كار را با كمك نهادهای مرتبط ایجاد خواهیم كرد.

** SME ها، برگ برنده ایران در تحریم ها
عضو هیات مدیره صندوق ضمانت صادرات ایران، بنگاه های كوچك و متوسط را برگ برنده ایران در دوره تحریم ها توصیف كرد و گفت: طبق آمار 82 درصد صادرات كشور توسط 500 شركت بزرگ و 18 درصد بقیه توسط 10 تا 11 هزار صادركننده خرد و كوچك انجام می شود.
وی افزود: با كمك سازمان صنایع كوچك و شهرك های صنعتی و سایر نهادها در پی شناسایی این افراد و شركت های كوچك و متوسط صادراتی هستیم، زیرا اغلب آنها صادرات را به شیوه حرفه ای انجام نمی دهند و قرارداد استاندارد با خریداران ندارند.
شهرآئینی بیان داشت: در تلاشیم این افراد و شركت ها را با انجام مشاوره های حقوقی، از حداقل استاندارد قراردادها و برگه های بدهی برای وصول مطالباتشان آشنا كنیم تا تحت پوشش این صندوق قرار بگیرند.
وی ادامه داد: اكنون این كمبود در افراد و شركت های صادركننده ای كه با عراق، افغانستان و كشورهای مشترك المنافع (CIS) كار می كنند وجود دارد.
به گزارش ایرنا، كمك به صادرات كالاها از بندهای سیاست های اقتصاد مقاومتی است كه در سال 1392 ابلاغ شد.
صندوق ضمانت صادرات ایران با همكاری كنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل (آنكتاد) به عنوان تنها شركت دولتی بیمه اعتبار صادراتی وابسته به وزارت صنعت، معدن و تجارت در سال 1352 تاسیس شد و فعالیت خود را زیر نظر مركز توسعه صادرات ایران آغاز كرد اما به دلایلی فعالیت آن متوقف شد.
این صندوق در سال 1373 دوباره فعال شد تا به صادركنندگان در بازیافت موقعیت تجاری خود كه در اثر هشت سال جنگ تحمیلی مختل شده بود كمك كرده و موجبات افزایش درآمدهای غیرنفتی را فراهم آورد.
این صندوق به پشتوانه حمایت های مالی دولت علاوه بر پوشش خطرپذیری های سیاسی و تجاری صادرات، با صدور انواع ضمانتنامه اعتباری، به تامین منابع مالی مورد نیاز صادركنندگان نیز كمك می كند.
اقتصام*3065*