به گزارش خبرنگار سلامت ایرنا، افشین استوار روز شنبه در نشست خبری هفته ملی دیابت اظهار داشت: هفته ملی دیابت همه ساله از 14 نوامبر (22 آبان) در ایران آغاز میشود و هدف از نام گذاری این هفته و برنامههای آن، افزایش آگاهی عمومی و حساسیت نسبت به دیابت است. زیرا دیابت یكی از مهمترین بیماریهای غیرواگیر و یكی از چهار بیماریهای غیرواگیر در كنار بیماریهای قلبی و عروقی و سرطانها و بیماریهای تنفسی است كه بیشترین مرگ و میر و ناتوانی را در جهان ایجاد میكند.
وی افزود: بر اساس آخرین مطالعات انجام شده حدود 11 درصد جمعیت بالای 25 سال در كشور به دیابت مبتلا هستند و حدود 18 درصد از جمعیت بزرگسال نیز در شرایطی هستند كه به آن پیش دیابت گفته میشود و مستعد ابتلا به دیابت هستند. در نتیجه جمعیتی حدود 29 درصد بزرگسالان یا دیابت دارند یا در معرض خطر جدی ابتلا هستند.
استوار در مورد هزینههای دیابت توضیح داد: علاوه بر هزینه های مستقیم و غیرمستقیم درمان دیابت، از لحاظ هزینهای كه به خانواده و نظام سلامت تحمیل میشود نیز دیابت یكی از مهمترین بیماریهای غیرواگیر است. وزارت بهداشت نیز به همین علت در همه سطوح ارائه خدمات از جمله در زمینه پیشگیری، درمان و بازتوانی به دیابت توجه جدی و ویژه دارد و تلاش می كند در مرحله اول از روند افزایشی بروز دیابت پیشگیری كند.
وی ادامه داد: مهمترین عوامل خطر ابتلا به دیابت شامل چاقی و كمبود فعالیت بدنی و تغذیه ناسالم است. تمام تلاش وزارت بهداشت افزایش آگاهی عمومی برای كاهش عوامل خطر است تا بتوان از وقوع این بیماری جلوگیری كرد. در سطح بعدی كه بیماری دیابت بروز می كند، مهمترین مسئله این است كه بیماری تحت كنترل باشد و مراقبت كافی در این رابطه صورت بگیرد. مهمترین عوارض این بیماری، بیماریهای قلبی و عروقی و نارسایی كلیوی و اختلالات عصبی و عوارض چشمی است.
مدیركل دفتر مدیریت بیماریهای غیرواگیر وزارت بهداشت بیان كرد: با كنترل و مراقبت از دیابت میتوان تا حدود زیادی از عوارض این بیماری جلوگیری كرد و به این ترتیب هزینههای آن را كاهش داد. تمام تلاش وزارت بهداشت این است كه امكانات كافی در سطح درمان نیز فراهم شود. نیروهای تخصصی و داروهای لازم و واحدهای درمانی در زمینه درمان دیابت در سطح كشور توزیع مناسبی دارند تا بتوان خدمات مورد نیاز بیماران دیابتی به آنها ارائه شود.
وی اظهار داشت: امسال تاكید هفته ملی دیابت بر خانواده در زمینه پیشگیری از دیابت است. دو سال متوالی است كه نقش خانواده در این هفته مورد تاكید قرار میگیرد. زیرا خانواده نقش اساسی در زمینه پیشگیری و كنترل دیابت دارد.
* همكاری وزارت بهداشت و رسانهها برای كنترل دیابت
استوار گفت: كنترل بیماریهای غیرواگیر با مشاركت همه مقدور است؛ وزارت بهداشت، سازمانهای مردم نهاد و رسانهها در این زمینه باید همكاری كنند تا بیماریهای غیرواگیر و به خصوص دیابت كنترل شود.
وی افزود: همان طور كه سازمانهای مردم نهاد مطالبات خود را از دولت و وزارت بهداشت اعلام میكنند، وزارت بهداشت نیز دست یاری به سمت سازمانهای مردم نهاد و رسانهها دراز میكند تا این بیماری مهم كنترل شود. وزارت بهداشت به تنهایی قادر به كنترل دیابت نیست.
* هر دقیقه ۲ نفر به علت دیابت در جهان دچار قطع عضو میشوند
امیر كامران نیكوسخن مدیرعامل انجمن دیابت ایران نیز در این نشست خبری گفت: در هر دقیقه ۲ نفر به علت دیابت در جهان دچار قطع عضو میشوند. هند یكی از كشورهایی است كه بیشترین قطع عضو را درباره دیابت دارد. انجمنها میتوانند با ارائه آموزشهایی در زمینه كفش مناسب از میزان این قطع عضو جلوگیری كنند.
وی در خصوص مشاركت انجمن های پزشكی در تصمیم گیری های حوزه سلامت و بهداشت اظهار داشت: تصمیمگیریهایی در ارگانهای مختلف درباره بیماران دیابتی انجام میشود و درخواست انجمنهای مربوطه این است كه در این تصمیمگیریها مشاركت داشته باشند تا منجر به بروز مشكلات احتمالی نشود؛ به طور مثال گاهی تصمیمهایی در سازمانهای بیمهگر گرفته میشود كه مشكلاتی را به دنبال دارد.
نیكوسخن در مورد لزوم ترویج سبك صحیح زندگی به ویژه در زمینه پیروی از رژیم غذایی سالم به منظور پیشگیری از بیماری های غیرواگیر مانند دیابت افزود: باید فرهنگ تغذیه سالم در مدارس ترویج و فرهنگ سازیها برای استفاده از تغذیه سالم ترویج شود. متاسفانه در حال حاضر تبلیغات متعددی در سطح شهر برای تبلیغ غذاهای ناسالم وجود دارد.
* همه داروهای دیابت در كشور وجود دارد
علی رضا مهدوی معاون اجرایی دفتر مدیریت بیماریهای غیرواگیر وزارت بهداشت نیز در این نشست خبری اظهار داشت: تقریبا همه داروهای دیابت در كشور وجود دارد و تحت پوشش بیمه است. اگر این موضوع با كشورهای دیگر مقایسه شود، اصلا قابل مقایسه نیست. رقمی كه برای انسولینهای جدید توسط دولت هزینه میشود، بسیار زیاد و در كنترل دیابت موثر است. تصمیمهایی كه درباره دیابت گرفته میشود، با مشاركت افرادی است كه در این زمینه صاحب نظر هستند.
وی افزود: از سالها پیش به پزشكان آموزشهایی در زمینه دیابت ارائه میشد و این آموزشها در زمینه مراقبت بیماری دیابت همچنان ادامه دارد. برنامه ایراپن كه از دو سال پیش شروع شد نیز با رویكرد مراقبت ادغام یافته بیماریهای قلبی و عروقی و دیابت و فشار خون بوده است.
مهدوی ادامه داد: برای آموزش عمومی به همت وزیر بهداشت و معاون بهداشت، برنامه و طرح جدیدی برای افرادی كه از وزارت بهداشت خدمت نمیگیرند نیز آماده شده است و به این وسیله به مردم آموزش داده میشود كه چطور از ابتلا به دیابت پیشگیری شود. این برنامه در حال حاضر به صورت آزمایشی اجرا میشود و افراد در این برنامه غربالگری میشوند.
معاون اجرایی دفتر مدیریت بیماریهای غیرواگیر وزارت بهداشت گفت: مداخلات پیشگیرانه روی افراد بزرگسال مبتلا به دیابت آنقدر تاثیر ندارد كه روی كودكان موثر است. تمركز بر تغذیه سالم و فعالیت بدنی كودكان و نوجوانان اولین هدف وزارت بهداشت در راستای پیشگیری از ابتلا به دیابت است. در این زمینه رسانهها میتوانند كمك كننده باشند تا باورهای اشتباه تغییر كند.
* سالیانه یك درصد به مبتلایان دیابت افزوده میشود
مهدوی در پاسخ به سوال خبرنگار سلامت ایرنا درباره میزان افزایش سالیانه مبتلایان به دیابت در كشور گفت: یكی از اهداف وزارت بهداشت، توقف شیوع و رشد دیابت تا سال ۱۴۰۴ است. سالیانه حدود یك درصد به مبتلایان به دیابت در كشور اضافه میشود.
وی افزود: ۱۸ درصد جمعیت بالای ۲۵ سال كشور مبتلا به شرایطی هستند كه قند ناشتای آنها غیرطبیعی است. حدود ۳۰ درصد جمعیت بالای ۲۵ سال یا دیابتی بوده یا طی ۳ تا ۵ سال آینده اگر مداخلهای انجام نشود، دیابتی خواهند شد. در حال حاضر ۵ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر دیابتی و ۸.۵ میلیون نفر مبتلا به پیش دیابت هستند. این افراد باید فعالیت بدنی خود را بیشتر و وزن خود را كم كنند. این موضوع میتواند تا ۲۰ درصد موارد از ابتلا به دیابت جلوگیری كند.
* دسترسی به آموزشهای دیابت
شهین یاراحمدی رئیس اداره غدد و متابولیك وزارت بهداشت نیز در این نشست خبری بیان كرد: تنها ۲۵ درصد خانوادهها دسترسی به آموزش مناسب در زمینه دیابت دارند و باید در این زمینه بیشتر كار كرد. در این زمینه رسانهها میتوانند بیشترین كمك را به وزارت بهداشت داشته باشند.
اجتمام*9482*1834
تاریخ انتشار: ۱۹ آبان ۱۳۹۷ - ۱۰:۵۰
تهران- ایرنا- مدیركل دفتر مدیریت بیماریهای غیرواگیر وزارت بهداشت گفت: هزینههای مستقیم و غیرمستقیم دیابت در ایران سالیانه حدود چهار میلیارد دلار است. هزینههای مستقیم شامل هزینههای درمان و غیرمستقیم مربوط به درمان عوارض دیابت و سایر هزینههای ناشی از غیبت از كار میشود.