ایلام - ایرنا - هرسال و با آغاز فصل سرما، آماری از خبرهای مرگ بر اثر گازگرفتگی ارائه می شود كه علت آن بی توجهی خانواده ها به این امر مهم است كه بسیاری از آنان را داغدار می كند.

به گزارش ایرنا، گاز co (مونو اكسید كربن) گازی بی بو، بی رنگ، سمی و بسیار خطرناك است كه انسان نمی تواند وجود آنرا با حواس پنجگانه خود حس كند و به همین دلیل به آن مرگ خاموش (قاتل نامرئی) می گویند.
قاتل خاموش طعمه های خود را از میان خانواده هایی انتخاب می كند كه بی احتیاطی كرده و نكات ایمنی را نادیده می گیرند چرا كه كمی بی احتیاطی می تواند عواقب جبران ناپذیری داشته باشد.
مرگ پنج هزار و 544 ایرانی طی 6 سال گذشته در پی گازگرفتگی و مسمومیت با گاز مونوكسید كربن آماری تكان دهنده است كه در پی غفلت و بی توجهی بسیاری از خانواده ها اتفاق افتاد.
البته در استان ایلام و با رعایت نكات ایمنی توسط خانواده ها، سال گذشته شاهد هیچ گونه مرگ ناشی از گاز گرفتگی در استان نبودیم.

** استفاده از تجهیزات استاندارد اولین گام برای پیشگیری از گازگرفتگی
با شروع فصل سرما، متاسفانه بسیاری از خانواده ها به جای استفاده از سرویس كاران خود اقدام به نصب و راه‌اندازی وسایل گرمایشی می كنند و این اقدام خود می تواند عواقب بسیاری خطرناكی را به دنبال داشته باشد.
اولین نكته مهمی كه مشتركان گاز طبیعی باید به آن توجه داشته باشند مطمئن بودن از درست كاركردن وسایل گازسوز است، حتما وسایل گازسوز را در صورت معیوب بودن به كارشناسان و مراكز مجاز تعمیر و نگهداری وسایل گاز سوز، جهت كنترل و رفع عیب بسپارید.
از طرف دیگر بسیاری از وسایل گرمازا به واسطه استفاده در چند سال، نیاز به تعویض دارند كه این كار باید به طور حتم انجام شود چرا كه عدم جایگزینی نیز می تواند خطرآفرین باشد.

** توصیه های ایمنی را جدی بگیریم
با كمی دقت و توجه به توصیه های كارشناسان ایمنی می توان از بروز حوادث ناشی از گازگرفتگی جلوگیری كرد.
در منازلی كه از بخاری به عنوان وسیله گرم كننده استفاده می شود، اطمینان از باز بودن مسیردودكش ضروری است و برای این مورد وزنه ای را از مسیر دودكش به پایین به وسیله نخ یا طناب هدایت كرده، اگر وزنه در محل ورودی دودكش به وسیله گاز سوز در داخل اتاق مشاهده شد، مسیر دود كش باز است و در غیر این صورت خطرناك بوده و باید مسیر باز شود.
بنا به گفته كارشناسان حوزه ایمنی، در این ایام نباید تمام راه های ورودی هوا را بسته شود باید حتما مسیر مناسبی را برای ورود اكسیژن و هوای تازه به محیط در نظر بگیرند اتفاق ناگواری رخ ندهد.
كارشناسان حوزه ایمنی توصیه اكید دارند كه، دودكش‌ها ‌و وسایل گرمایشی یا پخت‌ و پز باید چند وقت یك بار توسط افراد مجرب و آگاه كنترل شود، دودكش‌ بخاری ها باید دارای كلاهك H باشد، هرچه دودكش كوتاه‌ تر و مستقیم باشد، بهتر است.
خانواده ها توجه كنند كه بعد از روشن كردن وسیله گازسوز یا بخاری حتما باید از گرم بودن لوله دودكش مطمئن شوند، اگر لوله دودكش سرد باشد علامت خطر مكش معكوس گاز سمی و عدم خروج آن را به ما اعلام می كند و این ممكن است عواقب خطرناكی را برای ساكنین منازل مسكونی در بر داشته باشد.

** شعله وسایل گرمایشی باید آبی باشد
شعله های آبی گاز به همان میزان كه ما را در فصل سرما گرم و محیط را برایمان آرام بخش می كند به همان اندازه نیز می تواند تهدید كننده جان و مالمان باشد و از این رو در استفاده از دستگاه های گازسوز باید نكات ایمنی را رعایت كنیم.

** لزوم استفاده از وسایل گرمایشی استاندارد در ایلام
مدیركل استاندارد ایلام در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: در فصل سرما به منظور صرفه‌ جویی و استفاده ایمن از گاز طبیعی، استفاده از وسایل استاندارد و كم مصرف ضروری است.
مهناز همتی افزود: مشتركان گاز باید با شروع فصل سرما و قبل از استفاده از لوازم گازسوز به خصوص بخاری از سلامت كاركرد آنها و همچنین از باز بودن منافذ خروجی دودكش‌ها اطمینان حاصل كنند.
وی اضافه كرد: وزن، نوع قطعه و ورق وسایل گازسوز براساس الزام ها و استاندارد تولید می شود و باید قبل از استفاده از سالم بودن تجهیزات ایمنی در بخاری های گازی همچون ترموكوپل، سنسور حرارتی، گاونر و غیره اطمینان حاصل شود.
مدیرعامل شركت گاز ایلام نیز در این رابطه گفت: مشتركان باید از نصب آبگرمكن به ویژه در محیط‌های بسته از جمله انباری، آشپزخانه‌های كوچك حمام یا رختكن و ... خودداری كنند، همچنین استفاده از بخاری‌های بدون نیاز به دودكش در محیط‌های مسكونی بسته از جمله اتاق خواب و ... جدا خودداری كنند.
عباس شمس الهی به نصب كلاهك H در مبادی خروجی دودكش‌ها اشاره كرد و گفت: مشتركان و استفاده كنندگان از گاز طبیعی با نصب كلاهك H در مبادی خروجی، اطمینان از باز بودن زیر درب منازل و یا كانال كولر به هنگام استفاده از بخاری گازسوز محیطی آرام و ایمن را برای خود و خانواده فراهم كنند.
مدیرعامل شركت گاز استان ایلام به عدم استفاده از دودكش‌های آكاردئونی اشاره كرد و گفت: استفاده از بست ‌های فلزی و شیلنگ استاندارد و لوله‌های فلزی در نصب بخاری و لوازم گازسوز الزامی است.

** علائم مسمومیت با مونواكسیدكربن
تهوع و استفراغ، سرگیجه و بی ‌قراری، سر درد و ضعف، تنگی نفس و خمیازه كشیدن بیش از حد و كاهش دید از علائم مسمومیت با مونواكسید كربن است، باید توجه كرد كه علائم مسمومیت با گاز مونواكسید كربن بسیار شبیه آنفلوانزاست و در نهایت منجر به تشنج، بیهوشی و مرگ می ‌شود.
در صورت مشاهده چنین علائمی باید یكسری اقدامات و كمك‌های اولیه را انجام داد، مصدوم را از منطقه آلوده دور و وارد هوای آزاد كنید، سپس كمربند و یقه مصدوم را شل كرده و راه هوایی را باز نگه دارید، سریعا با اورژانس ۱۱۵ و در صورت نیاز آتش نشانی ۱۲۵ تماس بگیرید، در صورت توان احیای قلبی - ریوی را آغاز كرده و وسیله گرمازا را خاموش و درب و پنجره‌ها را باز كنید.
امیدواریم با رعایت اصول ایمنی از سوی شهروندان شاهد هیچ گونه حادثه ناگوار در این فصل از سال نباشیم.
بیش از 98 درصد جمعیت شهری و 85 رصد جمعیت روستایی استان ایلام از نعمت گاز طبیعی بهره مند هستند.
استان ایلام 580 هزار نفر جمعیت دارد.
3032/6034