تاریخ انتشار: ۱۹ آبان ۱۳۹۷ - ۱۶:۱۳

تهران - ایرنا - پیروزی حزب دمكرات در انتخابات میان دوره ای كنگره و برخی اقدامات ترامپ، شكاف های كنونی سیاسی و هویتی در جامعه آمریكا را بار دیگر تشدید كرده به نحوی كه این شكاف ها به رویارویی های چندگانه در آمریكای ترامپ انجامیده است.

به گزارش ایرنا، انتخابات میان دوره ای كنگره سه شنبه شب در آمریكا برگزار شد، انتخاباتی كه امسال شاید برای بسیاری از ناظران سیاسی و رسانه ها از برخی ابعاد اهمیت گسترده ای داشت. حضور 'دونالد ترامپ' بر مسند ریاست جمهوری آمریكا خود به تقابل و رویارویی میان سران جمهوریخواه و دمكرات افزوده بود و نتیجه انتخابات نشان داد كه این انتخابات به چه میزان برای هر دو طرف مهم و حیاتی است.
انتخابات میان دوره ای كنگره امریكا برای تعیین ٣٥ كرسی سنا و ٤٣٥ كرسی مجلس نمایندگان برگزار شد.
با شمارش آرا تاكنون جمهوریخواهان با تصاحب ٢ كرسی دمكرات ها در مجلس سنا، اكثریت ٥٢ كرسی را از آن خود كرده و تعداد دمكرات ها را به ٤٦ كرسی رسانده اند.
البته شمارش آرا در ایالت های فلوریدا، آریزونا و می سی سی پی هنوز نهائی نشده است.
وضعیت در مجلس نمایندگان اما به گونه ای دیگر است؛ دمكرات ها ٣١ كرسی را از تصاحب جمهوریخواهان خارج كردند و پس از هشت سال، كنترل این مجلس را با ٢٢٦ كرسی در برابر ١٩٨ جمهوریخواه، به دست گرفتند.
اگرچه اكثریت جمهوریخواهان در سنا كار را برای ترامپ به ویژه در معرفی نامزدهای مناصب دولتی كه پس از حدود دو سال همچنان خالی است یا تغییرات كابینه آسانتر می كند اما اكثریت دمكرات ها در مجلس نمایندگان كه با بیشتر سیاست های داخلی امریكا همچون مهاجرت، بیمه درمانی، كاهش مالیات و بودجه مشكل دارند، مسیر حركت ترامپ را با موانع زیادی مواجه خواهد كرد.
در این انتخابات، تمام 435 عضو مجلس نمایندگان آمریكا برای دوره ای دو ساله، 35 عضو مجلس سنا برای دوره ای شش ساله و ٣٦ فرماندار برای دوره ای 4ساله (به جز ایالات اورگون، ورمونت و نیوهمپشایر كه فرماندار منتخب به مدت 2 سال امور اجرایی ایالت را بر عهده خواهد داشت) انتخاب می شوند.
نتایج انتخابات میان دوره ای كنگره به ویژه مجلس نمایندگان نشان می دهدكه دراین انتخابات نمایندگانی باپس زمینه و خصوصیات نژادی و فرهنگی متنوع‌تری به این مجلس راه یافته‌اند.
در میان تازه انتخاب شدگان دو زن مسلمان، یك بومی آمریكایی و یك زن 29ساله دیده ‌می‌شوند كه جوان ترین عضو كنگره تااین زمان است. همچنین، یك زن آمریكایی ایرانی تبار نیز به عضویت مجلس نمایندگان ایالت فلوریدا انتخاب شده است.
'نانسی پلوسی' رئیس احتمالی آینده مجلس نمایندگان پس از اعلام نتایج انتخابات تاكید كرد كه موفقیت این حزب در انتخابات اخیر ساز و كار نظارت و بازرسی قوا بر یكدیگر را احیا می‌كند.
انتخابات میان دوره ای كنگره آمریكا این دوره و امسال با حضور 'دونالد ترامپ' در كاخ سفید و حمایت گسترده از نامزدهای حزب جمهوریخواه، رقابت متفاوتی را نسبت به دوره های گذشته تجربه كرد. فضای سیاسی آمریكا با انتخاب ترامپ به عنوان رییس جمهوری از سال 2016 میلادی به شدت متشنج و دوقطبی است.
نیروهای سیاسی در آمریكا شاهد تقابل دمكرات ها و حتی برخی جمهوریخواهان برجسته و رسانه های جریان اصلی با ترامپ بوده اند.
به نظر می رسد كه نشانه های تنش وچالش سیاسی درآمریكای پسا انتخابات را می توان در ماجرای درگیری لفظی ترامپ با خبرنگار شبكه سی. ان.ان در كاخ سفید و تداوم همین درگیری در پاریس مشاهده كرد.
ترامپ كه خود را در برخورد با رسانه‌ها بسیار توانمند می‌ بیند، اكنون در پاسخ به پرسش های ساده هم خود را می‌بازد و كاملاً انفعالی ظاهر می‌شود. حتی كسانی كه در مقاطع مختلف جزو كارگزاران كلیدی آمریكا بوده اند، نسبت به پیامدهای سیاست‌های ترامپ هشدار می‌دهند و خواستار مهار سیاست‌های تهاجمی او هستند.
رقبای ترامپ برای مقابله با وی در مجلس نمایندگان خیز برداشته‌اند. ترامپ هم پیشاپیش تهدید كرده كه هر حركت دمكراتها با واكنش تقابلی سنا مواجه خواهد شد. البته ممكن است ترامپ حتی با ابزارهای قدرت و از جمله اختیارات ریاست جمهوری بخواهد رفتار دمكرات ها را مهار و ابزار قدرت مجلس نمایندگان را كند و بی‌اثر كند ولی كاملاً بعید است كه ترامپ از این پس مثل گذشته بتواند یكجانبه اقدام كند.
درك شخص ترامپ و كاخ سفید از تغییرات ایجاد شده درانتخابات میان دوره ای كنگره با وجود پیروزی جمهوریخواهان درسنا، مبتنی بر آغاز یك تقابل جدید است؛ تقابلی چندگانه میان دمكرات ها و جمهوریخواهان در كنگره، رویارویی دمكرات ها و ترامپ و تقابل میان ترامپ و رسانه های آمریكایی.
این رویارویی ها در حوزه داخلی با پس زلزله هایی نیز همراه شد و ابتدا ترامپ كه از ادامه فعالیت تیم تحقیقات مربوط به دخالت روسیه در انتخابات 2016 ناراضی است،بابركناری'جف سشنز' و جایگزینی 'متیو جی ویتاكر' رئیس دفتر كنونی وزیر دادگستری نشان داد كه به دنبال كنترل این بحران است. اكنون در امریكا صحبت از بركناری 'جیمز متیس' وزیردفاع می شود و به احتمال زیاد تغییرات بیشتری برای همخوانی با تحولات كنگره در سازماندهی سیاسی دولت آمریكا رخ خواهد داد.
كاخ سفید و شخص ترامپ اكنون به این می اندیشند كه چگونه باید روردروی دمكرات ها در كنگره بایستد و چگونه باید فشار دمكرات ها دركنگره درموضوع تحقیقات 'رابرت مولر' بازرس ویژه تحقیقات مربوط به دخالت روسیه در انتخابات 2016 را محدود كرد.
اكنون فضای سیاسی آمریكا به سمت یك زورآزمایی سیاسی در میانه كارزارهای حقوقی- قضایی،اقتصادی داخلی و خارجی می رود؛ زورآزمایی كه بخشی ناشی از شكاف های ایجاد شده پس از انتخابات ریاست جمهوری سال 2016 است و برخی نیز شكاف های متعدد سیاسی، قومی-نژادی و جنسیتی برآمده از اقدامات دولت ترامپ است وامروز انتخابات میان دوره ای كنگره را می توان آتش زنه ای برای تشدید این بحران های تفسیر كرد.
داستان شكاف در آمریكای ترامپ داستان امروز و دیروز نیست، داستان دو نوع نگاه پدیدآمده در واشنگتن پس از انتخابات ریاست جمهوری است؛ نگاهی كه به دنبال ایجاد رویارویی سیاسی، حقوقی وهویتی است تا كارآمدی خود را به اثبات برساند،تقابلی ترامپی كه پیروآن تضادهای سیاسی خود تشدیدكننده آن است و دیگری آمریكای ضد ترامپ است كه در پی تحدید تحرك عملیاتی ترامپ به ویژه در حوزه سیاست های داخلی همچون بهداشت، مهاجرت و موضوع زنان برمی آید.
اروپام**2040**1590