به گزارش خبرنگار ایرنا، بر اساس اطلاعیه دفتر ریاست جمهوری این سفرها در پاسخ به دعوت های رسمی مقامات كشورهای منطقه و در چارچوب گفتگو در خصوص موضوعات دو جانبه و منطقه ای صورت گرفته است.
در این اطلاعیه آمده است كه برهم صالح برای تقویت روابط و همكاری های اقتصادی به كویت و سپس امارات و چند كشور دیگر منطقه خواهد رفت.
سفر رئیس جمهوری عراق به منطقه خلیج فارس در زمانی صورت می گیرد كه طی روزهای اخیر برخی تحلیلگران عراقی از وجود نگرانی هایی از احتمال حمله غافلگیرانه برخی از همسایگان عرب به مرزهای غربی و جنوبی عراق در سایه گمانه زنی ها پیرامون شكل گیری «ناتو عربی» و پیشبرد طرح موسوم به «معامله قرن»، در بغداد سخن گفته اند.
همزمان، نگرانی های مشابه و جدی تر كویتی ها و قطری ها به ویژه بعد از پیشنهاد اخیر وزیر خارجه قطر به مسوولان عراقی در بغداد برای ایجاد یك ائتلاف پنج جانبه بین قطر، تركیه، عراق، سوریه و ایران بیش از پیش این نگرانی ها را در عراق تقویت كرده است.
وزیر كشور سابق عراق كه اخیرا نسبت به این قضیه نگرانی هایش را در قالب یادداشتواره هایی آشكار كرده، در پی سفر هفته گذشته «محمد بن عبدالرحمن آل ثانی» به بغداد، این بار به جای ابراز نگرانی، از واژه شدید اللحن تر «هشدار» استفاده كرده است.
«باقر جبر الزبیدی» از اعضای برجسته مجلس اعلای اسلامی عراق، از خطری كه همسایگان عرب مرزهای غربی و جنوبی عراق را تهدید می كنند هشدار داده و اشاره كرده است كه اطلاعاتی دارد كه نمی تواند همه جزییات آن را فاش كند.
وی در عین حال تاكیده كرده است: اظهارات اخیر «عبدالفتاح السیسی» رییس جمهور مصر مبنی بر اینكه «ارتش مصر از كشورهای عربی حوزه خلیج فارس و امنیت ملی اعراب دفاع می كند» آغاز طرح «معامله قرن» است كه با حضور «سعودی، مصری، اماراتی، اردنی و دولت جنوب یمن (عبدربه منصور هادی)» ایجاد خواهد شد.
وی خاطرنشان ساخته است كه این ارتش عربی نخست قطر و كویت و در مرحله بعد عراق را تهدید خواهد كرد.
به گفته وی، اردن ناچار به پیوستن به این ائتلاف عربی شده زیرا جوهر معامله قرن بر این است كه اردن تجزیه شده و تبدیل به سرزمین فلسطینی ها شود و كرانه باختری و غزه از هم جدا گردند و قدس شریف نیز از دست فلسطینی ها خارج شود.
جبر الزبیدی هدف اساسی معامله قرن را امنیت رژیم صهیونیستی ذكر كرده و گفته است كه به دلیل شكست طرح تجزیه سوریه و عراق، اكنون مجریان طرح معامله قرن به دنبال تجزیه كشور دیگری هستند.
به اعتقاد الزبیدی، اردن كشوری است كه در این راستا تهدید به تجزیه شده است و به همین دلیل ناچار به پیوستن به این ائتلاف عربی شده است.
الزبیدی تاكید كرده است كه عراق باید ارتش عقیدتی (الحشد الشعبی و عشائری) خود را كه با فتوای مرجعیت عالی دینی در نجف اشرف شكل گرفته به عنوان پشتیبان نیروهای مسلح عراق حفاظ و تقویت كند تا قادر به حفاظت از مرزهای غربی و جنوبی خود در برابر هرگونه تجاوز و تهدیدی باشد.
این ابراز نگرانی ها در عراق قبلا از جانب دیگر كارشناسان برجسته امنیتی این كشور به ویژه بعد از گزارش های موكد مبنی بر تلاش آمریكا برای نفوذ مجدد گروه تروریستی داعش به مرزهای غربی عراق و برخوردهایی كه نیروهای مسلح این كشور با آنها داشتند، نیز مطرح شده است.
تشدید روز افزون اختلافات بین سعودی ها با كویت بر سر منابع نفتی مشترك، ادامه اختلافات قطر با كشورهای محور سعودی، جنگ یمن و بالاخره عادی سازی روابط اعراب با رژیم صهیونیستی باعث شده است كه در عراق باور تهدید امنیتی علیه مرزهایش از سمت همسایگان عربی بیش از پیش تقویت شود.
در چنین شرایطی و درحالی كه برهم صالح اولین سفر خارجی خود پس از انتخاب بعنوان رئیس جمهوری جدید عراق را در قالب یك سفر منطقه ای و از كویت آغاز كرده است، به نظر می رسد وضعیت آینده منطقه بویژه از بعد روابط دو و چند جانبه ای و نیز امنیت و ثبات آن از مهمترین محورهای مذاكرات وی با مقامات سیاسی میزبان باشد.
مقامات عراقی كه كشورشان هنوز یكسال نیست كه از اشغال داعش و نیز خطر تجزیه ناشی از تروریسم و نیز جدایی طلب رهایی یافته است، بشدت نسبت به آینده منطقه و احتمال تشدید تنش ها در آن - كه به گفته آنها - بدون تردید دامن عراق را نیز خواهد گرفت، نگران هستند.
خاورم *10*353*380*
تاریخ انتشار: ۲۰ آبان ۱۳۹۷ - ۱۴:۳۸
بغداد – ایرنا – برهم صالح رئیس جمهوری عراق روز یكشنبه با عزیمت به كویت سفر منطقه ای خود را آغاز كرد.