به گزارش ايرنا كهگيلويه و بويراحمد، براساس جديدترين گزارش مركز آمار ايران، پس از استان هاي كرمانشاه و خوزستان بالاترين نرخ بيكاري را دارد و اين شاخص اقتصادي در تابستان امسال نسبت به تابستان 96 به ميزان 4.9 درصد افزايش يافته است.
بالاترين ميزان نرخ بيكاري در تابستان سال 1397 كرمانشاه 16.4 درصد و كمترين ميزان نرخ بيكاري استان همدان 6.5 درصد بود.
برآورد نقطه اي نرخ بيكاري در تابستان سال 1397 استان كهگيلويه و بويراحمد 15.5 بود كه 4.9 درصد نسبت به مدت مشابه سال 96 بيشتر شده است.
نتايج طرح آمارگيري نيرويكار تابستان ١٣٩٧ مركز آمار نشان مي دهد از نظر نرخ بيكاري در كل كشور استان كهگيلويه و بوير احمد در رتبه سوم قرار دارد و ميانگين نرخ بيكاري در كشور 12.2 درصد است.
كهگيلويه و بويراحمد از نظر نسبت اشتغال پس از استان هاي سيستان و بلوچستان، قم، مركزي و ايلام در رتبه پنجم كشوري از لحاظ كمترين اشتغال قرار دارد.
بالاترين نسبت اشتغال در تابستان سال 1397 خراسان شمالي 42.2 درصد و كمترين ميزان سيستان و بلوچستان 28.9 درصد بود.
نسبت اشتغال تابستان سال 1397 استان كهگيلويه و بويراحمد با نرخ 32.2 درصد و در سال 1396 اين نسبت 33.6 درصد بود كه 1.4 درصد افزايش داشته است و امسال نسبت اشتغال در كل كشور 35.9 درصد است.
نرخ مشاركت اقتصادي تابستان سال 1397 استان كهگيلويه و بويراحمد 38 درصد و در سال 1396 نرخ مشاركت اقتصادي 37.6 درصد بود كه 0.4 درصد كاهش يافته است و نرخ مشاركت اقتصادي امسال در كل كشور 40.9 درصد است.
كهگيلويه و بويراحمد از نظر نرخ مشاركت اقتصادي در كل كشور پس از استان هاي سيستان و بلوچستان، مركزي، ايلام، لرستان و گلستان در رتبه ششم كمترين نرخ مشاركت اقتصادي قرار دارد.
نرخ بيكاري كهگيلويه و بويراحمد در سال 1395، 17.7 درصد بوده كه در سال 1396، با 4.4 درصد كاهش به 13.3 درصد رسيد.
** اشتغال عمده ترين درخواست مردم كهگيلويه و بويراحمد
معاون توسعه منابع انساني و اقتصادي استاندار كهگيلويه و بويراحمد كه هفته گذشته از طريق سامانه نوين ارتباطي سامد (11) پاسخگوي درخواست هاي مختلف در مناطق مختلف استان بود عمده درخواست ها را مربوط به مساله اشتغال و بيكاري و دريافت تسهيلات بانكي اعلام كرد.
جعفر گوهرگاني افزود: همچنين مسائل عمراني،اجتماعي، طرحهاي راكد سرمايه گذاري، مشكلات مربوط به ارائه تسهيلات بانكي به ويژه سخت گيري هاي بي مورد بانك ها و تضييع حقوق آنها توسط برخي دستگاه هاي اجرايي از ديگر موضوعات و درخواستهاي مطرح شده توسط مردم از اين سامانه الكترونيكي بود.
به نظر مي رسد ساير درخواست هاي مردم از طريق سامانه سامد نيز در زمينه اشتغال و بيكاري باشد چون همه مسائل مطرح شده مستقيم يا غير مستقيم با همين موضوع مرتبط باشد.
يكي از مهمترين راهبردها براي افزايش اشتغال از سوي دولت هاي مختلف پرداخت تسهيلات بانكي به متقاضيان طرح هاي اقتصادي است كه در سال هاي اخير طرح توسعه مشاغل روستايي و عشايري در استان هاي مختلف از جمله كهگيلويه و بويراحمد اجرا شده است.
اداره كل تعاون، كار و رفاه اجتماعي در استان ها مسئول اجراي اين طرح است كه با يك فرايند چند مرحله اي، متقاضيان اجراي اين طرح ها را به بانك ها معرفي تا تسهيلات تصويب شده را دريافت كنند.
سهم سال 1397 كهگيلويه و بويراحمد از تسهيلات اشتغال روستايي و عشايري 2 هزار و 140 ميليارد ريال است كه مرحله نخست آن شامل يك هزار و 70 ميليارد ريال جذب شد و مرحله دوم نيز به همين ميزان به اين استان تعلق خواهد گرفت.
مجموع تعداد طرح هاي معرفي شده به بانك هاي عامل كهگيلويه و بويراحمد يك هزار و 902 مورد بوده است.
سال گذشته قانون حمايت از توسعه و ايجاد اشتغال پايدار در مناطق روستايي و عشايري با هدف تحقق سياستهاي اقتصاد مقاومتي، به تصويب رسيد.
امسال دولت در حوزه اشتغال بيش از 100 هزار ميليارد تومان اعتبار اختصاص داده كه بخش عمدهاي از اين اعتبار سهم اشتغال روستايي است.
كهگيلويه و بويراحمد 713 هزار نفر جمعيت دارد كه حدود 46 درصد آنان در روستاها زندگي ميكنند.
** 85 درصد تسهيلات روستايي كهگيلويه و بويراحمد پرداخت شد
مديركل تعاون، كار و رفاه اجتماعي كهگيلويه و بويراحمد گفت: از سال گذشته تاكنون سهميه ابلاغي تسهيلات توسعه و ايجاد اشتغال روستايي از محل صندوق توسعه ملي در فاز نخست به اين استان يك هزار و 70 ميليارد ريال بوده كه از اين ميزان 85 درصد آن پرداخت شده است.
پروانه نيك مرام اظهار داشت: امسال سه هزار و 60 ميليارد ريال تسهيلات از محل هاي مختلف براي ايجاد اشتغال در استان اختصاص يافت كه 30 درصد آن براي اجراي طرحهاي ملي در وزارت خانه باقي ماند و در فاز نخست يك هزار و 70 ميليارد ريال از محل اشتغال روستايي و عشايري در كهگيلويه و بويراحمد جذب شد.
وي افزود: در صورتي مبلغ تسهيلات فاز دوم به بانك ها و دستگاه هاي اجرايي استان ابلاغ مي شود كه آن ها 90 درصد با متقاضيان طرح ها انعقاد قرارداد داشته باشند و يا 75 درصد پرداختي داشته باشد.
نيك مرام بيان كرد: بر اساس آخرين آمار، 904 ميليارد ريال تسهيلات اشتغال به 823 طرح در كهگيلويه و بويراحمد پرداخت شده و ميزان مبلغ قرارداد شده با متقاضيان طرح هاي اشتغال يك هزار و 175 ميليارد ريال بوده كه در مجموع ميزان تسهيلات قرار داد شده به ابلاغي 110 درصد بوده است.
وي عنوان كرد: روند تسهيلات جذب شده از محل اشتغال روستايي به تفكيك بانك ها (به ميزان تسهيلات پرداختي به ابلاغي بر حسب درصد) بانك صندوق كارآفريني اميد 124 درصد، پست بانك 91 درصد، كشاورزي 89 درصد و توسعه تعاون 26 درصد بوده است.
مديركل تعاون، كار و رفاه اجتماعي كهگيلويه و بويراحمد ايجاد اشتغال را جزو دغدغه هاي اساسي مردم و مسئولان اجرايي كشور دانست و ابراز داشت: يكي از سياست هاي اصلي دولت تدبير و اميد اشتغالزايي و رونق توليد است و بايد براي تحقق چنين امر مهمي در كهگيلويه و بويراحمد تلاش و همت جدي تري شود.
وي بيان كرد: فراهم كردن زيرساخت هاي توسعه روستايي و عشايري و ايجاد اشتغال و رونق اقتصادي در اين مناطق سبب كاهش بخش عمده اي از آسيب هاي اجتماعي مي شود.
** 3400 نفر در كهگيلويه و بويراحمد مشغول به كار شدند
معاون هماهنگي امور اقتصادي و توسعه منابع استانداري كهگيلويه و بويراحمد گفت: سه هزار و 400 نفر با دريافت تسهيلات اشتغال روستايي و عشايري در اين استان مشغول به كار شدند.
جعفر گوهرگاني اظهار داشت: اين تعداد اشتغال با بيشترين آمار در بخش كشاورزي و كسب و كارهاي خرد و متوسط توسط اداره كل تعاون، كار و رفاه اجتماعي كهگيلويه و بويراحمد در استان ايجاد شده است.
وي تسهيلات ابلاغي به كهگيلويه و بويراحمد را سه هزار و ۲۳۰ ميليارد ريال، مشاغل خانگي ۶۰ ميليارد ريال با ۶۶ درصد جذب، فراگير را ۲ هزار و ۱۰۰ ميليارد ريال با جذب هشت درصد و اعتبار تسهيلات روستايي را ۱۰۰ ميليارد ريال با جذب ۶۰ درصد بيان كرد.
گوهرگاني تصريح كرد: به دليل جذب مطلوب سهم تسهيلات روستايي، فراگير و مشاغل خانگي ميزان افزايش اين اعتبارات براي كهگيلويه و بويراحمد نسبت به سال گذشته ۱۰۰ درصد افزايش داده شد.
وي عنوان كرد: هم اينك بيش از ۸۲۰ ميليارد ريال پرداختي و افزون بر هشت هزار و ۸۰۰ ميليارد ريال با بانك هاي عامل انعقاد قرارداد شده است.
معاون هماهنگي امور اقتصادي و توسعه منابع استانداري كهگيلويه و بويراحمد پيش از اين گفته بود اين استان براي پرداخت تسهيلات اشتغال روستايي و عشايري بيش از 100 درصد با متقاضيان طرح ها انعقاد قرارداد داشته كه قابل تحسين و ستودني است.
امسال سه هزار و 60 ميليارد ريال تسهيلات از محل هاي مختلف براي ايجاد اشتغال در استان اختصاص يافت كه از اين ميزان تاكنون يك هزار و 70 ميليارد ريال از محل اشتغال روستايي و عشايري جذب شده است.
اين تسهيلات به تمام كساني كه قادر به راه اندازي كسب و كار در محدوده روستاها باشند به ويژه در فعاليت دامداري، پرورش طيور و آبزيان، صنايع دستي و طرحهاي گردشگري و طبيعت گردي، صنايع تبديلي و بسته بندي مواد غذايي پرداخت ميشود.
با وجود اجراي اين طرح ها و طرح هاي مشابه و پرداخت تسهيلات مناسب به متقاضيان، همواره اين شائبه بوده است كه طرح هاي اشتغال، كارايي لازم براي كاهش بيكاري انباشته شده را ندارند.
يكي از ضعف هاي اين گونه طرح ها، رها كردن متقاضيان پس از پرداخت تسهيلات است و معمولا راهبردهايي براي مراحل توليد و بازاريابي و مشكلات بعدي پيش بيني نمي شود.
از سوي ديگر به بخش هاي ديگر اقتصادي براي كاهش بيكاري توجه نمي شود كه ممكن است ظرفيت و استعداد بيشتري در اين زمينه داشته باشند.
بخش پيمانكاري از جمله اين بخش هاي ناديده گرفته شده است كه فعالان اين بخش معتقدند مي توانند كمك بيشتري در اين زمينه داشته باشند.
** بار اصلي توسعه بر دوش صنعت احداث و پيمانكاران است
يكي از بخش هاي مهم اقتصادي كه نقش موثري در اشتغال بويژه مشاغل فصلي و كارگري دارد بخش پيمانكاري استان است كه به قول رئيس اتاق بازرگاني ياسوج كمترين استفاده را از تسهيلات بانكي مي برند.
رئيس اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و كشاورزي ياسوج گفت: بار اصلي توسعه كشور بر دوش صنعت احداث و بخش پيمان كاري است در شرايطي كه اين بخش از تسهيلات بانكي و كمكهاي ستاد تسهيل و كارگروه اشتغال استفاده نكرده است.
جبار كياني پور اظهار داشت: صنعت احداث زير ساختهاي كشور را با استفاده از منابع و داراييهاي خود و تسهيلات بانكي با سود 18 تا 32 درصد ساخته و زمينه اشتغال افراد بسيار زيادي را فراهم كرده است.
وي بيان كرد: اين بخش با اجراي طرح هاي عمراني شرايط را براي بخشهاي ديگر از قبيل كشاورزي، صنعت و تجارت در استان فراهم كرده است و از اين رو شايسته حمايت بيشتري از سوي دولت است .
رئيس اتاق بازرگاني ياسوج عنوان كرد: در حالي كه اين بخش از اقتصاد استان نقش مهمي در اشتغال دارد اما حمايت چنداني از آن نمي شود حتي مطالبات آنان از دولت به كندي وصول مي شود.
كياني پور بيان كرد: در صورت حمايت جدي و بيشتر دولت از اين بخش، ما شاهد افزايش بيشتر اشتغال توسط اين بخش خواهيم بود.
** طرح هاي اشتغال، از خود اشتغالي تا مشاغل روستايي
دولت هاي مختلف در دهه هاي گذشته با توجه به شرايط و سياست هاي خود طرح هايي را براي اشتغال اجرا مي كنند كه به نظر نمي رسد كارآمدي لازم را داشته باشند.
طرحهاي خوداشتغالي با پرداخت وامهاي 30 ميليون ريالي در دولت هفتم و هشتم آغاز شد و در دولت هاي نهم و دهم به طرح بنگاههاي زودبازده و مشاغل خانگي رسيد و هم اكنون طرح مشاغل روستايي و عشايري در دولت در دست اجراست اما مردم و بويژه جوانان همچنان با غول بيكاري دست و پنجه نرم مي كنند.
تمركز اصلي بر اين طرح ها، پرداخت تسهيلات به متقاضيان اشتغال است اما به نظر نمي رسد اين گونه طرح ها موفقيت چنداني داشته باشند.
تجربه هاي اخير نشان ميدهد كه نميتوان با شيوه تزريق مستقيم پول به طرحهايي كه گمان ميرود مستعد ايجاد اشتغال هستند، با بحران بيكاري مقابله كرد؛ كشتي بان را تدبيري ديگر بايد.
6110
تاریخ انتشار: ۲۱ آبان ۱۳۹۷ - ۰۹:۱۲
ياسوج- ايرنا- تابستان امسال در كهگيلويه و بويراحمد گرماي كم سابقه اي داشت اما سردي بازار كار سبب افزايش 4.9 درصدي بيكاري در اين استان نسبت به تابستان پارسال شده است.