تاریخ انتشار: ۲۱ آبان ۱۳۹۷ - ۰۹:۵۳

تهران- ایرنا- 11درصد جمعیت بالای 25 سال كشور به دیابت نوع 2 مبتلا هستند، این آمار وزارت بهداشت است كه به گفته مسئولان این دستگاه 80 درصد موارد این بیماری قابل پیشگیری است.

به گزارش خبرنگار حوزه سلامت ایرنا، اكنون 428 میلیون نفر در دنیا مبتلا به دیابت نوع 2 هستند و پیش‌بینی می‌شود تا سال 2040 این رقم به بیش از 600 میلیون نفر برسد و شیوع این بیماری در كشورهای در حال توسعه رو به افزایش است.
در ایران نیز شیوع این بیماری در برخی استانها مانند مازندران، اصفهان، یزد و تهران بالاتر است، همچنین در استان هرمزگان‌ دیابت شیوع افزایش‌ یابنده‌ای دارد.
مبتلایان به دیابت چهار برابر بیشتر از سایر افراد دچار مشكلات قلبی – عروقی می‌شوند و افرادی كه دیابت كنترل نشده دارند 60 تا 70 درصد بیشتر مشكل عروقی پیدا می‌كنند.
اسدالله رجب، رئیس انجمن دیابت ایران در گفت وگو با خبرنگار ایرنا می گوید: دیابت دارای نوع 1 و 2 است. نوع یك آن ارثی و نوع شایع‌تر است و بر اثر چاقی و اضافه وزن، استرس و اضطراب بروز می یابد.
وی می افزاید: با توجه به اینكه برخی از بیماران مبتلا به دیابت از بیماری خود اطلاع ندارند، باید اطلاع رسانی دقیق تری در این زمینه انجام شود.

* 30 سالگی آغاز شیوع دیابت
رجب، بهترین روش شناخت این بیماری را غربالگری می داند و می گوید: بیشتر موارد ابتلا به دیابت از سن 30 سالگی به بعد دیده می‌شود، با توجه به تغییر فرهنگ زندگی، تغذیه نامناسب و كاهش فعالیت جسمی، ابتلا به این نوع دیابت در سنین 13 یا 14 سالگی هم دیده شده كه تا 80 درصد قابل پیشگیری است.
وی اظهار می دارد: پیشگیری از شیوع دیابت نیاز به عزمی ملی دارد، وزارت بهداشت، آموزش و پرورش، ورزش و جوانان و شهرداری‌ها باید در این زمینه همكاری كنند، سازمان بهداشت جهانی می‌گوید كمتر از 10 درصد از كالری روزانه باید از قندهای ساده تشكیل شوند، اما ممكن است این رقم در رژیم غذایی ما به 45 درصد نیز برسد و لازم است روزانه پنج تا شش واحد میوه مصرف كنیم، اما حدود 90 درصد از ما این كار را انجام نمی‌دهیم.
رجب اضافه می كند: اگر قندخون بیمار مبتلا به دیابت كنترل و بیماری نیز به موقع تشخیص داده شود، هیچ عارضه‌ای ایجاد نمی‌شود. اگر در خانواده‌ای بیماری دیابت وجود دارد اعضای آن خانواده باید از 20 سالگی به بعد تحت نظر قرار بگیرند تا در صورت ابتلا، بیماری به موقع تشخیص داده شود.

*فشارخون و چاقی دیابت را تشدید می كند
وی تصریح می كند: برخی بیماری‌ها مانند افزایش فشار خون و چاقی افراد را مستعد ابتلا به دیابت می‌كند، كلسترول بالا، مصرف سیگار، عدم فعالیت فیزیكی و تغذیه نامناسب نیز از عواملی است كه در نهایت به دیابت ختم می‌شوند.
رئیس انجمن دیابت ایران تاكید می كند: اگر بیماری دیابت به موقع تشخیص داده و قندخون كنترل شود، طول عمر بیماران مانند افراد سالم خواهد بود ،در غیر این صورت بیماران دچار عوارض چشمی، كلیوی، عروقی و قلبی و حتی قطع عضو می‌شوند.

*اقتصاد كشور نمی تواند هزینه های دیابت را تامین كند
رجب می گوید: اقتصاد كشور ما نمی‌تواند هزینه های ناشی از بیماری دیابت را تامین كند، 60 تا 70 درصد بیماران در بخش قلب بیمارستانهای تهران مبتلا به دیابت هستند. برای كاهش هزینه‌های آینده باید از حالا پیشگیری كنیم.
وی اظهار می دارد: دیابت در بیش از 90 درصد موارد به صورت نامطلوب در كشور كنترل می‌شود، به همین دلیل باید به بیماران آموزش داد، تا چگونه با دیابت زندگی كنند. باید مردم به زندگی و غذای سالم ترغیب شوند.
رئیس انجمن دیابت ایران خاطرنشان می كند: اگر چه هیچ درمان قطعی برای دیابت وجود ندارد اما مردم باید بیشتر مراقب باشند زیرا در دیابت نوع یك نیز زمانی كه سلول های بتا از بین می رود اقداماتی همچون پیوند این سلول ها،‌ پانكراس و سلول های بنیادی انجام می شود و درمان اصلی آن با تزریق انسولین است و در دیابت نوع 2 با تغذیه درست، ورزش و مدیریت استرس می توان آن را پشگیری كرد.

*رسانه ها به میدان بیایند
رجب می افزاید: رسانه‌ها نقش مهمی در كنترل بیماری دیابت و آگاهی‌بخشی مردم دارند و باید تلاش كنیم تا فرهنگ مردم را در زمینه فعالیت، ورزش و مصرف دارو در بیماران مبتلا به دیابت عوض كنیم.
وی می گوید: باید بیماران را توجیه كنیم آموزشی كه درباره رژیم غذایی، ورزش، میزان داروی مصرفی و بسیاری مسائل موثر در این امر صورت می‌گیرند در كنترل بیماری افراد نقشی بسیار بزرگ دارد و درمان و كنترل این بیماری بدون آگاهی كافی و به‌روز درباره آن ممكن نیست.

* نقش معجزه آسای تغذیه در پیشگیری از دیابت
محمد حسنی، استاد دانشگاه تهران نیز در مورد نقش تغذیه در پیشگیری از دیابت به خبرنگار ایرنا می گوید: مصرف زیاد قندهای ساده با مصرف انواع شیرینی ، شكلات ، بیسكویت ، كیك و كلوچه، نوشابه های گازدار و آب میوه های صنعتی حاوی قند افزوده به علت تحریك ترشح انسولین موجب افت قند خون می شود كه خود منجر به تمایل بیشتر به مصرف قندهای ساده و متعاقب آن افزایش انرژی دریافتی شده و مصرف بی رویه غذاهای آماده (فست فودها) ، غذاهای چرب و سرخ شده با اضافه وزن و چاقی خطر ابتلا به دیابت را افزایش می دهد.
وی می افزاید: به جای استفاده از قند و شكرهمراه با چای، از خرما، توت خشك، انجیرخشك و سایرخشكبار به مقدار كم مصرف شود.
حسنی اظهار می دارد: مردم باید مصرف میوه ها و سبزیهای تازه را در برنامه غذایی روزانه خود افزایش دهند، میوه ها وسبزی ها حاوی فیبر هستند كه جذب قند و چربی را در روده كاهش داده و از اضافه وزن و چاقی، بالارفتن قند و چربی خون جلوگیری می كنند.
وی می گوید: مردم باید در برنامه غذایی خود از حبوبات و نان سبوسدار بیشتر استفاده كنند، فیبر موجود در حبوبات و نان های سبوسدار هم به كاهش جذب قند و چربی از روده كمك می كند.
این متخصص تغذیه بیان می كند: مصرف چربی و روغن را با محدود كردن مصرف غذاهای آماده (فست فود ها)، اجنتاب از غذاهای چرب و سرخ شده باید كاهش داد. مصرف زیاد چربی و روغن موجب اضافه وزن و چاقی می شود كه خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی، دیابت و سرطانها را افزایش می دهد.

* پیاده روی را فراموش نكنید
وی تصریح می كند: برای كنترل وزن بدن و پیشگیری از اضافه وزن و چاقی و البته دیابت باید حداقل 5 روز در هفته و هر بار به مدت 30 دقیقه پیاده روی تند داشه و برای برای كودكان و نوجوانان روزانه 60 دقیقه فعالیت بدنی توصیه می شود.
علی رضا مهدوی، معاون اجرایی دفتر مدیریت بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت نیز می گوید: تقریبا ‏همه داروهای دیابت در كشور وجود دارد و تحت پوشش بیمه است. اگر این موضوع با كشورهای دیگر مقایسه شود، اصلا قابل ‏مقایسه نیست. رقمی كه برای انسولین‌های جدید توسط دولت هزینه می‌شود، بسیار زیاد و در كنترل دیابت موثر است. تصمیم‌هایی ‏كه درباره دیابت گرفته می‌شود، با مشاركت افرادی است كه در این زمینه صاحبنظر هستند.‏
وی افزود: از سال‌ها پیش به پزشكان آموزش‌هایی در زمینه دیابت ارائه می‌شد و این آموزش‌ها در زمینه مراقبت بیماری دیابت ‏همچنان ادامه دارد. برنامه ایراپن كه از دو سال پیش شروع شد نیز با رویكرد مراقبت ادغام یافته بیماری‌های قلبی و عروقی و دیابت ‏و فشار خون بوده است.‏
مهدوی ادامه داد: برای آموزش عمومی به همت وزیر بهداشت و معاون بهداشت، برنامه و طرح جدیدی برای افرادی كه از وزارت ‏بهداشت خدمت نمی‌گیرند نیز آماده شده است و به این وسیله به مردم آموزش داده می‌شود كه چطور از ابتلا به دیابت پیشگیری كنند.
افشین استوار، مدیركل دفتر مدیریت بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت نیز می گوید: هزینه‌های مستقیم و غیرمستقیم دیابت در ایران سالیانه ‏حدود چهار میلیارد دلار است. هزینه‌های مستقیم شامل هزینه‌های درمان و غیرمستقیم مربوط به درمان عوارض دیابت و سایر ‏هزینه‌های ناشی از غیبت از كار می‌شود.
به گفته وی، بر اساس آخرین مطالعات ‏انجام شده حدود 11 درصد جمعیت بالای 25 سال در كشور به دیابت مبتلا هستند و حدود 18درصد از جمعیت بزرگسال نیز در ‏شرایطی هستند كه به آن پیش دیابت گفته می‌شود و مستعد ابتلا به دیابت هستند. در نتیجه جمعیتی حدود 29 درصد بزرگسالان یا دیابت ‏دارند یا در معرض خطر جدی ابتلا هستند.
گزارش از رقیه نوری
اجتمام *9022 * 3063