خرم آباد - ایرنا - هرساله با آغاز فصل سرما و استفاده از وسایل گرمایشی ، اخبار ناگواری از جان باختن اعضای خانواده بر اثر استنشاق گازمونوكسید كربن به گوش می رسد به طوری كه گفته می شود 5 هزار و 544 ایرانی طی 6 سال گذشته در مسمومیت با گاز مونوكسید كربن جان باخته اند.

به گزارش ایرنا، این امار تكان دهنده نشان می دهد علاوه بر عزادار شدن بسیاری از هموطنان، چه نیروی انسانی ارزشمندی در كشور از دست رفته است.
مرگ هایی كه بیشتر آن را بی احتیاطی و بی توجهی شهروندان رقم می زنند و این روال همچنان ادامه دارد چرا كه هر سال حوادث مشابهی در این راستا رخ می دهد، حوادث دور از انتظاری كه در برخی موارد موجب شده مرگ خاموش، اعضای یك خانواده را در آغوش بگیرد.
در این راستا طرح بازدید رایگان از دودكش بخاری ها طرح موثری است كه حتی اگر منجر به نجات جان یك نفر شود باز هم ارزشمند است و اجرای این مهم بدون شك جان بسیاری از خانواده ها را نجات خواهد داد، طرحی كه علاوه بر ایمن كردن دودكش و بخاری ها، نوعی اموزش عملی برای شهروندان محسوب می شود.
طرحی نوپا كه به سرعت در حال فراگیری است و امسال برای نخستین بار نیز در خرم آباد اجرا شده كه بدون شك سال های بعد نیز سایر شهرهای استان از این مهم بهره مند می شوند چرا كه طرحی اصولی، راهبردی و كارشناسی شده است كه اجرای آن نیز با حضور كارشناسان ایمنی و متخصصان آتش نشانی رقم خورده است.

**مرگ 177 نفر در كشور بر اثر مسمومیت با مونوكسیدكربن
بر اساس آخرین اعلام سازمان پزشكی قانونی از ابتدای فروردین تا پایان مرداد امسال 177نفر بر اثر مسمومیت با گاز مونوكسیدكربن در كشور فوت كردند.
بر این اساس شمار فوت شدگان به دلیل مسمومیت با مونواكسیدكربن در پنج ماهه امسال در مقایسه با مدت مشابه سال قبل (1396) با 207 فوتی 14.5 درصد كاهش یافته است.
از كل جانباختگان مسمومیت با گاز در پنج ماهه امسال 126 نفر مرد و 51 نفر زن بودند و در این مدت استانهای تهران با 36، خراسان رضوی با 20 و البرز با 16 فوتی بیشترین آمار تلفات را داشته اند.
بر اساس گزارش پزشكی قانونی در مرداد امسال نیز آمار فوتی ها مسمومیت با گاز مونوكسیدكربن با كاهش 7.1 درصدی مواجه بود و از 28 فوتی در مرداد سال قبل به 26 فوتی در مرداد امسال رسید.

**قاتل خاموش جان 11 شهروند لرستانی را گرفت
مدیركل پزشكی قانونی لرستان می گوید: سال گذشته آمار اجساد معاینه شده در مراكز پزشكی قانونی استان با تشخیص علت مرگ مسمومیت با گاز مونوكسیدكربن در مجموع 11 نفر بوده است كه این تعداد به لحاظ تفكیك جنسیتی شامل هشت مرد و سه زن می باشد.
حمیدرضا نظیفی افزود: طی 6 ماهه نخست امسال تعداد 2 نفر بر اثر استشمام گاز مونوكسید كربن در استان جان باختند كه نسبت به تعداد چهار فوت شده در مدت مشابه سال گذشته 50 درصد كاهش یافته است.
به گفته وی جان باختگان امسال 2 نفر مرد و نیمه نخست سال گذشته یك زن و سه مرد بوده اند.
گفتنی است از ابتدای فصل سرما در استان لرستان تاكنون گزارشی از مرگ و میر ناشی از گازمونوكسید كربن گزارش نشده است.

**علائم مسمومیت با مونوكسید كربن چیست؟
دكتر نظیفی تصریح كرد: از آن جا كه تمایل گاز مونوكسید كربن برای تركیب با هموگلوبین خون 250 برابر بیش از اكسیژن می باشد بنابراین با بالا رفتن درصد آن در هوای اتاق، به سرعت باعث ایجاد مسمومیت خواهد شد و اكسیژن رسانی به بافت های مختلف بدن از جمله مغز و قلب را دچار اختلال می نماید.
وی گفت: به علت بی رنگ و بی بو بودن این گاز، ممكن است وجود آن در محیط تا زمان ایجاد علایم مسمومیت شدید مورد توجه واقع نشود.
مدیركل پزشكی قانونی استان لرستان اظهار داشت: علایم مسمومیت حاد با این گاز شامل سردرد، سرگیجه، تهوع و استفراغ و احتمالا درد شكمی و سپس حالت بیهوشی، تشنج و اغما می باشد كه در بیماران مبتلا به ناراحتی های قلبی ممكن است تشدید بیماری یك علامت هشدار دهنده باشد.
نظیفی افزود: سفتی عضلات، افزایش تعداد تنفس، كاهش فشارخون و گاه تنگی مردمك ها نیز از سایر علائم مسمومیت هستند.
وی اضافه كرد: در خون انسان حدود پنچ درصد كربن مونوكسید كربن وجود دارد اما اگر این مقدار به 20 درصد برسد باعث مرگ خواهد شد.
وی یادآور شد: باید توجه داشت كه اگر فردی در اثر ابتلا به مسمومیت با گاز مونوكسید كربن جان خود را از دست ندهد ممكن است دچار نواقص عصبی و روانی پیشرفته نظیر فلج عضوی یا اختلال قوای مغز شود اما مسمومیت شدید با این گاز می تواند كشنده باشد.

**قاتل خاموش در كمین افراد بی احتیاط
مدیركل پزشكی قانونی لرستان با اشاره به اینكه قاتل نامرئی با سرد شدن هوا درنیمه دوم سال بیشتر دست به كار می شود و جان افراد بی احتیاط و سهل انگار را نشانه می گیرد، تصریح كرد: بیشترین مسمومیت با این گاز وهمچنین بالاترین مرگ ها براثر این گاز در فصل سرد و در نیمه دوم سال اتفاق می افتد.
دكتر نظیفی گفت: شهروندان برای تامین گرمای منزل یا محل كار خود به هر وسیله ای متوسل نشوند و چنانچه نسبت به اصول ایمنی آگاهی ندارند از كارشناسان این امر كمك بگیرند.
وی توصیه كرد: شهروندان در صورت استفاده از وسایل گرما زای دودكش دار حتما دودكش ها را معاینه و بررسی كنند چراكه مسدود بودن دودكش های دیوار از عوامل مهم ایجاد مسمومیت و گاز گرفتگی و به خطر افتادن افراد محسوب می شود.

**نبود كلاهك غیراستاندارد بیشترین مورد خطرساز
مدیرعامل سازمان آتش نشانی و خدمت ایمنی شهرداری خرم آباد نیز گفت: طرح بازدید رایگان از دودكش و بخاری ها برای اولین بار در استان اجرایی شده است.
حمید علیرضایی افزود: این طرح با هدف كاهش تلفات ناشی از مسمومیت با گاز مونوكسیدكربن اجرا شده كه نتایج قابل قبولی نیز داشته است.
وی با بیان اینكه این طرح از ابتدای آبان به مدت یك ماه در حال اجرا است اظهار داشت: طی 20 روز گذشته بیشترین مورد خطرساز كه توسط كارشناسان آتش نشانی بررسی و رفع شده مربوط به كلاهك های غیراستاندارد بوده است.
وی ادامه داد: علیرغم هشدارهای مكرر در خصوص ضرورت استفاده از كلاهك (اچ) اما برخی شهروندان همچنان این مهم را جدی نمی گیرند كه ممكن است كه منجر به حوادث ناگوار شود.
وی استفاده از لوله بخاری های فنری را مورد دیگر موارد غیراستاندارد برشمرد و گفت: كارشناسان اتش نشانی علاوه بر بازدید های دقیق از بخاری ها، نسبت به اصلاح برخی موارد غیراستاندارد نیز اقدام كرده و نكات لازم را به شهروندان تذكر می دهند.

**چگونه از طرح بازدید رایگان بخاری استفاده كنیم؟
مدیرعامل سازمان اتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری خرم اباد افزود: شهروندان برای ثبت درخواست خود با شماره 33244830 ستاد فرماندهی سازمان اتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تماس بگیرند.
علیرضایی افزود: از ابتدای طرح تا كنون حدود 90 نفر خواستار بازدید كارشناسان اتش نشانی شده اند كه موارد بسیار مهمی در این بازدید ها مشاهده شده كه رفع ان بدون شك مانع بروز حوادث ناگوار شده است.
وی تاكید كرد: اجرای این طرح كاملا رایگان است و شهروندان برای جلوگیری از سوءاستفاده های احتمالی توجه داشته باشند كارشناسان سازمان آتش نشانی با لباس فرم و به صورت رسمی برای بازدید به منزل متقاضیان مراجعه می كنند.
وی همچنین در خصوص احتمال تمدید طرح تصریح كرد: در صورت درخواست و استقبال مردم و با هماهنگی شهردار در این راستا تصمیم گیری خواهد شد.

**اقدامات اورژانسی برای فرد مسموم شده با قاتل خاموش
مدیر روابط عمومی اورژانس 115 لرستان گفت: سردرد مبهم، ضعف عضلانی و سرگیجه، حالت تهوع و استفراغ، تنگی نفس، گیجی، خواب آلودگی، تاری دید و در موارد شدید تشنج و حتی مرگ از علائم مسمومیت با گاز مونوكسید كربن است.
محمدرضا فتحی پور افزود: اقدامات و كمك های اولیه در مسمومیت با گاز مونوكسید كربن بسیار مهم است چراكه تا زمان رسیدن اورژانس باید فرد مسموم شده را به صورت درست و علمی نگهداری كرد.
وی اظهار داشت: ابتدا باید ایمنی خود را در نظر بگیرید و بلافاصله دستمالی مرطوب جلوی دهان و بینی‌ گرفته شود تا اطرافیانی كه وضعیت بهتری دارند دچار گازگرفتگی نشوند.
وی تصریح كرد: خروج سریع فرد از مكان سربسته، انتقال به فضای باز و استفاده از هوای آزاد نخستین اقدام در رابطه با فرد حادثه دیده است كه در صورت عدم توانایی در خروج فرد، باید پنجره‌ها را باز كرد تا هوای تازه وارد اتاق شود، سپس باید وسیله گرما زا را خاموش و در صورت امكان، فرد گازگرفته را به پنجره نزدیك كرد.
فتحی پور گفت: در مرحله بعد كمربند و یقه مصدوم را شل كنید و راه هوایی او را باز نگه دارید و پس از این كنترل و برقرار كردن تنفس بسیار مهم است.
وی ادامه داد: تا رسیدن اورژانس هیچ خوراكی یا نوشیدنی به فرد گاز گرفته داده نشود چون به دلیل حالت تهوع احتمال خفگی بیشتر می‌شود.

** چند اقدام ساده برای پیشگیری از مسمومیت با گاز مونوكسید كربن
از بخاری های مستعمل و فرسوده بدون دودكش یا دارای دودكش نامناسب و غیر استاندارد نباید استفاده كرد و البته برخی گمان می كنند استفاده از بخاری های بدون دودكش از تولید گاز مونوكسید كربن جلوگیری می كند كه یك باور اشتباه است.
هرگز در فضای بسته و محدود مانند اتاق و پاركینگ كه تهویه كافی و مناسب ندارد نباید اتش روشن شود و پیش از راه اندازی وسایل گرمایشی، از سلامت دودكش ساختمان و اتصال صحیح لوله بخاری اطمینان یابید.
هر وسیله گازسوز باید دارای یك دودكش مستقل و منتهی به فضای بیرون باشد، بنابراین بكارگیری آب گرمكن های دیواری در فضاهای بسته یا مكان های فاقد جریان هوا مجاز نیست.
اگر لوله دودكش بخاری پس از روشن كردن وسیله، سرد است، دلیل آن خارج نشدن محصولات احتراق و گازهای سمی از دودكش بوده كه در این صورت باید با رفع نقص به طور موقت با باز كردن قسمتی از در و پنجره تهویه در محیط ایجاد كنید.
چنانچه از بخاری های گازسوز برای گرمایش محیط استفاده می كنید، تهویه مختصری از طریق در یا پنجره در فضا ایجاد و از درزبندی و بستن كامل منافذ خودداری كنید.
7269/6060