تبريز - ايرنا - رييس دانشگاه تبريز، تربيت ديني نظامي گنجوي و انس او با قرآن كريم از دوران كودكي را از جمله ويژگي هاي اين شاعر بزرگ اعلام كرد و گفت: نظامي شاعر اخلاق انساني هم بود، او به صراحت خود را نخستين كسي مي داند كه شعر را از چنگال فسق و فجور رهايي داده و آن را در خدمت دين در آورده است.

به گزارش ايرنا، ميررضا مجيدي امروز سه شنبه در دومين روز كنگره علمي تخصصي نظامي گنجوي افزود: سيري در اشعار نظامي نشان مي دهد كه ايمان عميق او به خداوند و اظهار عجز و انكسار در برابر خالق هستي، نتيجه انس وي با راز و نيازهاي شبانه و اشك چشم دل است.
وي اظهار داشت: بر اساس شواهد شعري و قرائن تاريخي، هيچ ترديدي در انس نظامي با قرآن كريم وجود ندارد، خلوت هاي روحاني شاعر در گنجه و انس ويژه او با سكوت، اين مجال را به شاعر مي‌داد كه با مطالعه در كلام الهي، اشعار و سرودهاي خويش را مزين به كلام نوراني الهي كند.
وي اضافه كرد: از مضامين محوري در انديشه هاي نظامي گنجوي، احساس پاك ميهن دوستي و به عبارتي علاقه بسيار او به ايران و آذربايجان است.
رييس دانشگاه تبريز ادامه داد: از مطالعه آثار وي مي توان اين گونه برداشت كرد كه نظامي به سبب رشد در محيط فرهنگي گنجه، علاقه سرشار به تمدن ايراني داشت.
مجيدي يادآور شد: نظامي از يك سو، داستان‌هاي قديم ايراني را در لباس فاخر شعر بزمي، جاودانگي مي بخشيد و از سويي در مقدمه تمامي اين آثار، عالي ترين و ناب ترين مضامين اسلامي را در سخن توحيد و به ويژه معراج نبي مكرم اسلام به منصه ظهور و بروز مي نشاند.
رييس دانشگاه تبريز اذعان كرد: عشق و ارادت مثال زدني نظامي گنجه اي به ايران و اسلام از چنان اهميتي برخوردار است كه اكنون و با گذشت قرن‌ها از وفات شاعر، همچنان اين انديشه ناب، مورد توجه قرار مي‌گيرد و هنوز محل مناقشات علمي و ادبي است.
وي ابراز ايدواري كرد با برگزاري اين كنگره و با واكاوي علمي جهان انديشه و تبيين درست احوال و آثار نظامي، در عرصه نظامي پژوهي طرحي نو ايجاد شود و شركت كنندگان در اين كنگره و ساير طالبان علم و دانشجويان با ساختار دهني و زباني اين شاعر بزرگ ايران و آذربايجان اشنا شوند.
وي با اشاره به فلسفه برگزاري اين كنگره در دانشگاه تبريز يادآوري كرد: اين دانشگاه پس از گذشت 27 سال از برگزاري كنگره بين‌المللي نهمين سده تولد حكيم نظامي در سال 1370 در دانشگاه تبريز، بار ديگر با برپايي اين كنگره در صدد تجليل و ارج نهادن به اين شاعر بزرگ ايران و آذربايجان است.
استاد دانشگاه شهيد بهشتي نيز با بيان اينكه نظامي گنجوي در ايران نام آشنا و بزرگ، اما در كشورهاي منطقه غريب است، گفت: خمسه يا پنج گنج به عنوان اثر معروف و شاهكار بي‌مانند نظامي، در قلمروي داستان‌هاي غنايي است و از اين رو در احياي ادبيات غناي كشورمان نقش تعيين كننده و تاثيرگذاري داشته است.
احمد خاتمي افزود: آثار و شخصيت اخلاقي و عرفاني اين شاعر بزرگ آن طور كه بايد و شايد براي عموم مردم شناخته شده نيست و براي شاخت بهتر وي، برگزاري چنين كنگره هاي در سطح ملي و منطقه اي ضروري است.
اين نظامي شناس در ادامه با تاكيد بر اينكه بيشتر نظامي را شاعر بياني در حوزه ادبيات و داستان هاي عاشقانه مي شناسند، ادامه داد: نظامي گنجوي در احياي ادبيات غناي كشورمان بي نظير و تاثيرگذار بوده است.
وي تشريح كرد: نظامي گنجوي حكيم و داراي شخصيت چند بعدي است و بدين دليل شعر را انتخاب كرده كه بتواند با اين ابزار انديشه و افكار خودش را به ديگران انتقال دهد.
وي تاكيد كرد: نظامي گنجوي از جمله شاعراني است كه بايد او را در شمار اركان شعر فارسي و از استادان مسلم اين زبان دانست.
علي پولاداز خيران حوزه فرهنگ و ادب نيز با اشاره به نقش و جايگاه شخصيتي و اخلاقي نظامي گنجوي گفت: با وجود اينكه نظامي گنجوي داراي شخصيت جهاني است، اما اين شاعر بزرگ در بين كشورهاي منطقه از جمله ايران، آذربايجان، تركيه و ديگر كشورهاي منطقه غريب مانده است.
پولاد افزود: براي معرفي شخصيت‌هاي ادبي و فرهنگي اين خطه و كشورمان برنامه‌ريزي‌هايي در نظر گرفته شده كه برپايي كنگره در تبريز از جمله آنهاست و دومين كنگره نظامي گنجوي نيز در باكو و سومين آن در استانبول برگزار خواهد شد.
كنگره بين‌المللي نظامي گنجوي با حضور ميهمان خارجي از كشورهاي بنگلادش، تركيه و جمهوري آذربايجان و شخصيت‌هاي برجسته نظامي‌شناس كشورمان به ميزباني دانشگاه تبريز در حال برگزاري است.
518