به گزارش روز چهارشنبه گروه اخبار علمي ايرنا از پايگاه خبري مديكال ساينس، اين دو روش تصويربرداري اپتيك سازگار يا اپتيك تطبيقي و آنژيوگرافي هستند.
اپتيك تطبيقي يك ترفند براي بهبود كارايي سيستم هاي نوري با كاهش اثر اعوجاج جبهه موج است كه در حال حاضر در ساخت بسياري از تلسكوپ هاي بزرگ زميني و كاربردهاي تصويربرداري استفاده مي شود.
به طور كلي در شرايط آزمايشگاهي و تئوري به حذف عوامل اختلالي پرداخته مي شود و شرايط ايده آل در نظر گرفته مي شود؛ در حالي كه در اپتيك تطبيقي اثراتي نظير آلودگي هوا، يكدست نبودن جنس عدسي ها، عدم بازتاب كامل آينه ها و عواملي از اين دست در نتيجه نهايي محاسبه مي شود و از اين رو بسيار دقيق و كاربردي است.
آنژيوگرافي، پرتونگاري از رگ هاي خوني با استفاده از عامل كنتراست است كه باعث مي شود تصويري كامل و دقيق از رگ ها مشاهده شود.
محققان موسسه ملي چشم آمريكا با تركيب اين دو روش موفق به مشاهده جزيياني مانند سلول هاي عصبي زنده، سلول هاي بافت پوششي يا اپيتليوم و عروق خوني موجود در عمق شبكيه چشم شدند.
بافت پوشش بافتي است كه از سلول هاي چندضلعي گروهي تشكيل شده است كه پوشش سلولي سطوح خارجي و داخلي بدن از جمله پوست، ديواره رگ ها و حفره هاي كوچك را مي پوشاند. بسياري از غدد نيز از بافت پوششي تشكيل شده اند.
اين روش براي اولين بار است كه مشاهده سلول هاي زنده چشم را با اين جزييات امكان پذير مي كند. اين روش كاملا غير تهاجمي است.
شبكيه داخلي ترين لايه چشم است كه از سلول هاي گيرنده نور و نورون ها تسكيل شده است. اين لايه نازك و حساس به نور 75 درصد مساحت كره چشم را مي پوشاند. شبكيه با تبديل جريان الكترومغناطيسي نور به پيام عصبي و انتقال آن از طريق عصب بينايي به مغز توانايي ديدن را مي دهد. سلول هاي مخروطي و سلول هاي استوانه اي دو نوع سلول هاي گيرنده نور در شبكيه هستند.
با استفاده از اين روش درمان بسياري از بيماري هاي چشمي از جمله انحطاط ماكولاي وابسته به سن امكان پذير مي شود.
نتايج اين مطالعه به صورت آنلاين در نشريه Communications Biology منتشر شده است.
علمي (6)**9259**1440
تاریخ انتشار: ۲۳ آبان ۱۳۹۷ - ۱۵:۰۶
تهران – ايرنا – محققان موسسه ملي چشم آمريكا با تركيب دو روش تصويربرداري، قادر به مشاهده جزييات بي سابقه اي از قبيل نورون هاي زنده، سلول هاي بافت پوششي و عروق خوني موجود در عمق شبكيه چشم شدند.