بین داروی خوب و كتاب لذت بخش رابطه نزدیكی وجود دارد، زمانی كه كودكمان دچار سرماخوردگی می شود تمام تلاش خود را به كار می گیریم كه وی را نزد یك پزشك مهربان و متخصص حوزه كودكان ببریم.
وقتی پزشك مهربان و متخصص خود را یافتیم و بعد ازمعاینه كودك و نشاندن لبخند زیبا به كودكمان و كمی بازی با دست های كودك، دارویی را تجویز كرد خیالمان كمی راحت می شود.
اما باز هم آرام نیستیم، دارو را كه با راهنمایی پزشك و كارشناس داروخانه چك كردیم بازهم برشور دارو را مطالعه می كنیم تا با نحوه استفاده از داروی كودكمان بیشتر آشنا شویم تا نكند قاشق اضافی به كودك بخورانیم.
زمانی كه دارو را براساس تجویز پزشك متخصص می خوریم و بیماری رفع می شود احساس شادابی و نشاط می كنیم، این ها حساسیت هایی است كه پدر و مادر برای سلامت جسم كودك خود به كار می گیرند اما برای سلامت روح این كودك چكار كنیم؟
كتاب نیز كه از دیرباز به عنوان تغذیه روح از آن یاد می شود و علامه قاضی طباطبایی در اهمیت آن فرموده است؛ «اگر جوانی در روز كتاب نخواند بداند كه بیماراست»، زمانی كه داستانش به قلم نویسنده خوش ذوق با قریحه نوشته می شود و روی جلدش رنگ نشاط و امید به زندگی باشد، روح مان تازه خواهد شد.
این طور می توان گفت كه مراجعه به پزشك و مطالعه چاپ برشور دارو با انتخاب كتاب خوب با عنوانی جذاب و گیرا از سوی نویسنده ای خوش قریحه و سرشار از محتوای پرمغز رابطه بسیار نزدیكی باهم دارند در واقع كتاب و دارو هردو تكمیل كننده سلامت انسان هستند؛ تغذیه جسم و روح.
در این بین نقش كتابفروش نیز در این تغذیه روحی دوچندان می شود اگر كتابفروش خود كتابخوان متبحری باشد.
به همان میزان كه نویسنده كتاب باید مخاطب داستانش را از هر جهت خوب بشناسد و بعد داستانش را برای او بنویسد، كتابفروش نیز باید شیوه های كتابخوانی را بداند و مخاطبش را بشناسد تا بداند چه كتابی را به چه مخاطبی عرضه كند.
روزگاری داشتن كتاب و كتابخوانی در زمان های دور مختص قشر خاص و فرهیخته جامعه بود، اما امروز با توجه به اهمیت كتابخوانی همه انسان ها از هر قشری مخاطب كتاب هستند، برخی به ضروره، برخی به اختیار و برخی به اجبار سراغ كتاب می روند.
اما یكی از شیوه های رایج برای نشان دادن اوضاع كتابخوانی در هر جامعه استناد به سرانه مطالعه در آن جامعه است.
در یك نظرسنجی در سال در 2015(3سال گذشته)، سرانه مطالعه در هند با 112 دقیقه مطالعه در روز رتبه نخست ، در ژاپن 92 دقیقه و در تركیه 55 دقیقه و در ایران در حالت خوش بینانه 13 دقیقه است.این مطلب یكی از صحبت های پرتكرار روزهای اخیر در هفته كتاب و كتاب خوانی از سوی مسوولان است.
24 آبان هرسال در كشورمان سرآغاز هفته «كتاب و كتاب خوانی» است كه به مناسبت این روز ارزشمند امسال در خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) استان هرمزگان با حضور جمعی از مدیران و صاحبنظران حوزه كتاب و كتاب خوانی در قالب میزگرد بررسی وضعیت «كتاب و كتابخوانی» برگزار شد.
** نهضت كتابخانه سازی ایجاد شود
مدیركل كتابخانه های عمومی هرمزگان یكی از علت های كاهش سرانه مطالعه كتاب را مرزبندی قشرهای كتاب خوان دانست و افزود: كتاب خواندن فقط مختص نسل جوان نیست همه مردم خود را نیازمند كتاب و مطالعه بدانند.
حجت الاسلام محمد ذاكری با بیان این كه وضعیت كتابخانه ها از نظر كمیت و كتابخوانی وضعیت مناسبی ندارند، بیان داشت: در تمام استان 71 كتابخانه عمومی وجود دارد كه از این تعداد 56 نهادی و 15 مورد مشاركتی است.
وی گفت: با جمعیت 700هزارنفر جمعیت شهربندرعباس و وجود 5 كتابخانه نهادی در این شهر در واقع به ازای هر 120هزار نفر یك كتابخانه وجود دارد و این یك آسیب جدی در حوزه كتاب و مطالعه است.
مدیركل كتاب خانه های عمومی هرمزگان ابراز داشت: در برخی شهرها وشهرك های جدید در سطح استان و شهرستان ها با جمعیت بالای 20هزار نفر مردم از وجود حتی یك كتابخانه برخوردار نیستند.
** كتابخانه ها باید به شكل نوین احداث شوند
سرپرست اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامی هرمزگان گفت: با توجه به كمبود منابعی كه دولت با آن مواجه است، متاسفانه نتوانسته ایم آن طور كه باید در كشور و استان كتابخانه هایمان را به شكل نوین راه اندازی كنیم.
علی بندرعباسی افزود: زیرساخت های كتاب فروشی ها و كتابخانه ها بخشی از آن به بحث اعتبارات برمی گردد كه در این زمینه با كمبود اعتبار مواجه هستیم.
وی بیان داشت: كتابخانه مركزی شهر بندرعباس چندین سال است كه استارت خورده است اما حدود 50 درصد پیشرفت فیزیكی دارد و هنوز به پایان نرسیده است.
سرپرست اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامی هرمزگان یاد آورشد: لذا می طلبد مسوولان كشوری و استانی نگاه ویژه و اساسی به حوزه كتاب و كتابخانه ها داشته باشند.
**محلات پرجمعیت شهر بندرعباس كتابخانه ندارند
مدیر كتاب فروشی پنج استاد در بندرعباس گفت: تعداد كتابخانه ها در شهر بندرعباس آمارشان پایین است و در برخی از محلات پر جمعیت این شهر از جمله بلوار امام حسین (ع)، گلشهر، نایبند، نخل ناخدا و شهرك توحید كتابخانه نداریم و این نیز از مواردی است كه نباید چندان توقعی داشته باشیم كه مردم كتاب بخوانند.
حسین استاد با اشاره به اینكه كتابخانه ها و كتابفروشی ها واقعا بیمار هستند، اضافه كرد: گرانی موجب شده بیشتر كتابفروشی های شهر ورشكست شوند و این كار را رها كنند و اگر وضع به همین منوال پیش برود، وضع ما نیز بهتر از آنها نخواهد بود.
وی ادامه داد: زمانی در همین شهر بندرعباس، در هفته كتاب و كتابخوانی در عرض یك هفته موفق به فروش 150 میلیون ریال كتاب شدم اما اكنون به خاطر این كه كتاب خوب كمتر پیدا می شود و قیمت ها نیز بالاست، مردم توان خرید ندارند.
این مسوول فرهنگی در بندرعباس یاد آور شد: كتاب در راستای خواسته مردم نیست بلكه در راستای سیاست های دولت و سیاستگذاری هایی است لذا آن چیزی كه مردم می خواهند در آن كتاب ها نیست.
** احداث 30 كتابخانه در دستور كار است
معاون اداره كل كتابخانه های عمومی هرمزگان اظهار داشت: در حوزه ساخت كتابخانه مشاركت برای ساخت وجود دارد و در 2 ساله اخیر نیز مجمع خیران كتابخانه ساز راه اندازی شده است.
به گفته علی زمانیان، احداث 30 كتابخانه در دستور كار اداره كل كتابخانه های استان هرمزگان قرار گرفته و تاكنون تعدادی به بهره برداری رسیده است.
وی ابراز داشت: در هفته كتاب و كتابخوانی آیین افتتاح و بهره برداری از 3 كتابخانه خیری و نهادی در شهرستان های طاشكوییه حاجی آباد، بندرلنگه و بركه دكا پارسیان برگزار می شود.
**راه اندازی كتابخانه تخصصی و سیار كودكان
مدیركل كانون پرورش فكری كودكان و نوجوانان هرمزگان افزود: نیازمندی ها برای تاسیس كتابخانه های كانون پرورش فكری كودكان برای 50 سال پیش تعریف شده اما با توسعه شهرنشینی و رشد اطلاعات و نیازمندی ها توسعه كتابخانه های تخصصی برای دسترسی راحت تر خانواده ها به كتاب جدی است.
ناهید سلیمانی احمدی گفت: كتابخانه تخصصی كانون پرورش فكری كودكان و نوجوانان در 4 شهرستان بشاگرد، رودان، خمیر و پارسیان بدون كتابخانه تخصصی هستند.
وی یكی از فعالیت های تعریف شده در كتابخانه های تخصصی ویژه كودكان را آموزش شیوه نامه های متناسب كتاب و كتابخوانی به كودكان عنوان كرد.
مدیركل كانون پرورش فكری كودكان و نوجوانان هرمزگان گفت: تا پایان امسال 5 كتابخانه سیار شهری و روستایی خریداری می شود كه اولویت راه اندازی این كتابخانه ها را شهرستان های میناب، بندرعباس و محلات آن است.
سلیمانی احمدی افزود: امكانات این كتابخانه شامل قفسه كتاب، كتاب، رایانه، وسایل و تجهیزات برای نمایش فیلم و نمایش عروسكی به همراه یك مربی است.
**حال بازار كتاب هرمزگان خوب نیست
معاون فرهنگی اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامی هرمزگان با اشاره به این كه حال بازار كتاب در ایران خوب نیست، گفت: حال كتاب در این استان نیز بنا به ضرورت و جایگاه و موقعیت آن در تمامی بخش ها اصلا خوب نیست.
سعید موحدی افزود: جدای از زیرساخت های مطرح شده، مشكل ریشه ای تر این است كه توازن و توسعه استان هرمزگان متقارن نیست.
وی بیان داشت: وقتی توسعه نامتقارن باشد، بیشترین آسیب به حوزه فرهنگ و هنر وارد می شود، چرا كه متاسفانه اولویت استان هرمزگان، فرهنگ و هنر نیست و نگاه به استان از همان ابتدا به صورت كاملا اقتصادی بوده است.
این پیشكسوت عرصه فرهنگ و هنر در هرمزگان یاد آورشد: تمام برنامه ریزی های ما نیز به سمت اقتصادی سوق پیدا می كند كه در نتیجه حوزه فرهنگ و هنر ما «فقیر» می شود.
موحدی ادامه داد: افتخار می كنیم كه بندرعباس پایتخت اقتصادی ایران است و در واقع این افتخار نیست بلكه اگر پایتخت فرهنگی و هنری ایران شدیم آن وقت باعث افتخار است.
**توسعه فرهنگ كتابخوانی با ایجاد زیرساخت ها
مدیركل كتاب خانه های عمومی هرمزگان لازمه توسعه فرهنگ كتابخوانی را ایجاد زیرساخت های كتابخوانی دانست و گفت: در مقطعی در كشور نهضت مدرسه سازی رونق گرفت امروز هم باید نهضت كتابخانه سازی باید ایجاد شود.
حجت الاسلام ذاكری هم چنین رویكرد كتابخانه سازی را منوط به همكاری نهادها و حضور جدی خیران عنوان كرد و گفت: تا مادامی كه وضعیت موجود در استان هرمزگان وجود دارد نباید انتظار داشت سرانه كتابخوانی در بین مردم استان توسعه بگیرد.
وی، گرایش به كتاب خوانی و كتابخانه در قشر جوان بیشتر را بیشتر دانست و افزود: برای توسعه فرهنگ كتابخوانی باید زیرساخت های آن نیز در استان هرمزگان فراهم شود.
مدیركل كتاب خانه های عمومی هرمزگان با بیان این كه به كتاب نباید به عنوان كالای لوكس نگاه شود، عنوان كرد: فرهنگ و كتاب در كشور در حاشیه و نیاز دست چندم دیده می شود.
ذاكری شبكه های مجازی را علت اصلی كاهش سرانه مطالعه نمی داند، زیرا در كشورهایی كه سرانه مطالعه بالایی دارند نیز همین شبكه های اجتماعی وجود دارد.
این مسوول با اشاره به این كه با افزایش هزینه ها خرید كتاب برای برخی مردم سخت شده است، ابراز داشت: دولت باید در بخش كتاب بیش از این سرمایه گذاری كند.
** اداره كتابخانه ها به صورت مخزن باز است
رییس اداره امور كتابخانه های عمومی هرمزگان گفت: از دهه 90 در راستای آسان تر شدن دسترسی مردم به كتاب و استفاده بهتر از منابع كتاب، مخزن كتاب ها به صورت مخزن باز اداره می شود.
امیرحسین حیدری، راه اندازی سامانه جامع كتابخانه های عمومی كشور را یكی از امتیازهای مثبت در توسعه كتابخوانی و جذب اعضا در كتابخانه ها دانست و افزود: در این سامانه لیست تمامی كتابخانه های عمومی كشور و عضویت در این كتابخانه ها سراسری است.
این مسوول گفت: با یكبار عضویت در یكی از كتابخانه های كشور می تواند از تمامی منابع های كتابخانه های عمومی استفاده كند.
به گفته حیدری، حق عضویت بهترین كتابخانه 50هزار ریال است كه در طول سال عضویت رایگان نیز وجود دارد.
**كتاب های خارجی مشتری بیشتری دارند
مدیر كتاب فروشی پنج استاد در بندرعباس گفت: اگر مردم كمتر به كتاب علاقه نشان می دهند، تنها به زیر ساخت ها و نبود امكانات بر نمی گردد بلكه این مقوله را باید اضافه كرد كه كتاب خوب نداریم كه در اختیارشان قرار دهیم.
استاد با اشاره به این كه كتاب باید با سلیقه بچه ها و مردم باشد، بیان داشت: ما نباید بگوییم مردم كتاب نمی خوانند، این توهین است بلكه باید بگوییم كه در اختیار مردم كتاب خوب نمی گذاریم كه از آن استفاده كنند.
وی افزود: اگر كالای (كتاب) خوب را آن هم به موقع و به جا در اختیار مردم بگذاریم، به طور یقین همه جذب كتاب می شوند و می توان گفت كه «وقتی شما شلغم به مردم بدهید همه نمی خورند اما جوجه كباب 90 درصد مردم دوست دارند».
مدیر كتاب فروشی پنج استاد در بندرعباس اظهارداشت: به عنوان نمونه یك انتشاراتی تحت عنوان «كوپال» كتاب هایی چاپ می كند كه بنده در كتابفروشی خود زود آنها را به فروش می رسانم و دلیل آن جذاب بودن و خوب بودن كتاب هاست.
استاد گفت: یك كتابی چاپ شده به نام «ملت عشق» كه زندگی نامه مولانا را تداعی می كند و دهها ناشر آن را با ترجمه های مختلفی منتشر كردند كه بیش از 600 جلد از این كتاب به فروش رفته است.
مدیر كتاب فروشی پنج استاد در بندرعباس گفت: كتاب های « بی شعوری» و «لطفا گوسفند نشویم» به دلیل محتوای خوبی كه دارند از كتاب های پرفروش هستند.
استاد افزود: اگر در كنار هر ورزشگاهی، یك كتابخانه ساخته شود، قول می دهم افراد ورزشكار به سراغ كتاب بروند.
**مدرسه ها مجهز به كتابخانه های تخصصی باشند
به گفته مدیركل كانون پرورش فكری كودكان، در بندرعباس نیز پنج كتابخانه در حوزه كودك و نوجوان وجود دارد درصورتی كه باید در تمامی مدرسه ها كتابخانه های تخصصی این حوزه فعال باشد.
سلیمانی احمدی در عین حال به توانمندی های كانون در حوزه كتاب اشاره كرد و ابراز داشت: یكی از نیازهای ویژه كه بخشی از آن تامین شده كتاب رسانی از طریق كتابخانه های پستی در شهرستان های بندرعباس و میناب است.
این مسوول با اشاره به این كه استان هرمزگان در بخش كتابخانه سیار روستایی و شهری تاكنون بدون كتابخانه بوده، از راه اندازی پنج كتابخانه سیار شهری و روستایی تا پایان سال خبرداد.
وی هم چنین با بیان این كه آموزش و پروش دارای مجوز تجهیز كتابخانه های مدرسه است، گفت: مدرسه ها باید دارای مجهز به كتابخانه های كلاسی دارای كتاب های استاندارد و نویسندگان باسواد باشند.
سلیمانی یاد آور شد: با توجه به تعریف ساعت نگارش و كتابخوانی در مدرسه ها، لازم است كه معلم ها به روز باشند و شیوه های جدید كتابخوانی خود به دانش آموزان را به روز كنند.
** جانمایی غیراصولی در احداث طرح های فرهنگی
رییس اداره امور كتابخانه های عمومی هرمزگان گفت: در ساخت و احداث مكان های فرهنگی چندساله اخیر اشتباهاتی از گذشته وجود داشته به طوری كه جانمایی اصولی در طرح های فرهنگی دیده نمی شود.
حیدری، یكی از ایرادهای موجود در فضای كتابخانه ها را كمبود فضای فیزیكی عنوان كرد و افزود: درحالی كه عضو جوان و كنكوری برای مطالعه به دنبال فضای آرام برای مطالعه است با راه اندازی بخش كودك در همین مكان یك فضای پرجنب و جوش برای كودكان را می طلبد.
وی گفت: كار با كودك نیازمند جمع خوانی، قصه گویی و بلندخوانی است و این ها مشكلاتی است كه فضای فیزیكی اجازه آن را نمی دهد.
رییس اداره امور كتابخانه های عمومی هرمزگان ابراز داشت: توسعه فضای كتابخانه ها و نوع تبلیغ برای كتاب خوانی در این مكان ها نقش بسیار زیادی در جذب مخاطبان دارد.
**70 درصد مردم طالب كتاب هستند
مدیر كتاب فروشی پنج استاد در بندرعباس گفت: تقریبا70 درصد از مردم منطقه طالب كتاب هستند، در صورتی كه ما متولیان فرهنگ بتوانیم برای آنها كتاب مناسب تهیه كنیم.
استاد اضافه كرد: ما به عنوان فروشنده كتاب در طول چند دهه فعالیت درامر فروش كتاب ذائقه مردم را می شناسیم و می دانیم كه اگر كتاب خوب باشد، من كتاب فروش هیچ مشكلی ندارم.
وی اضافه كرد: خانواده ها عاشق این هستند كه فرزندانشان به جای تلفن همراه، كتاب دستشان باشد.
این مسوول ادامه داد: فروش كتاب با سرمایه های امروز نمی ارزد، زمانی با یك میلیارد ریال می شد برای چهار ماه كتاب تهیه كرد اما اكنون نیاز به 150 میلیارد ریال است كه آن هم می توان 80 درصد از كتاب ها را خریداری كرد.
وی گفت: اكنون قیمت كتاب ها خیلی گران شده است و من كتابفروش باید برای یك كارتن كتاب، 30 میلیون ریال هزینه پرداخت كنم.
این مسوول ادامه داد: پرداخت دستمزد و بیمه كارگران، دیر رسیدن كتاب های سفارشی به كتابخانه و نداشتن سرمایه در گردش از دیگر مشكلاتی است كه كتابفروشی ها با آن مواجه هستند.
وی گفت: نابسامانی اقتصادی بر تمام بُعدهای اجتماعی تاثیر می گذارد و فكر نكنید تنها مغازه ها و سوپرماركت ها مشتری شان كم شده است، روی كتاب فروشی ها قطعا تاثیرش بیشتر است.
استاد ادامه داد: به دلیل گرانی و وضعیت معیشتی خانوارها، مردم ترجیج می دهند ابتدا خرید منزل را انجام می دهند و اگر پولی ته جیب شان باقی ماند یك كتابی هم برای بچه هایشان می خرند، چرا كه كتاب به عنوان یكی كالای اساسی و نیاز خانواده نمی دانند.
**كتاب ها غنی و درجه بندی شود
مدیركل كانون پرورش فكری كودكان و نوجوانان هرمزگان روخوانی كتاب، معرفی خلاق كتاب، شعرخوانی، نقد كتاب، قصه گویی، نمایش فیلم های ساخته شده از كتاب های كانون، نشریه كاغذی را بخشی از فعالیت های كانون با محوریت كتاب نام برد.
سلیمانی گفت: یكی از عوامل بسیار مهم ارائه شیوه های به روز و جذاب كتابخوانی است هم چنین فضایی كه كودك و نوجوان را به سمت كتاب و افزایش دانش سوق دهد كه در این میان جایگاه مركزهای تخصصی بسیار حائز اهمیت است.
وی اضافه كرد: امروز در مدارس خاص و تیزهوشان و یا در رشته های برتر دانشگاهی مشغول ادامه تحصیل بوده و هنوز كانون را پناهگاهی برای ایده های نو و خلاق در زندگی می دانند.
مدیركل كانون پرورش فكری كودكان اظهارداشت: نویسندگان قبل از اقدام به نوشتن كتاب باید ایده و داستان خود را براساس سن، جنسیت دختر و پسربودن كودكان و بررسی مشخصات محل زندگی كودك و شناخت نیازمندی های آن كودك اقدام به نوشتن كند.
وی اضافه كرد: كودكانی كه از ابتدا به خواندن كتاب های درجه یك عادت كرده اند نمی توانند كتاب های درجه دوم وسوم را بخوانند بنابراین این نیازهای كودكان ما را به سمت درخواست چاپ كتاب های جدید و به روزتر سوق می دهند.
** نویسندگان باید متناسب با ذائقه كودكان كتاب بنویسند
مدیركل كانون پرورش فكری كودكان و نوجوانان هرمزگان با بیان این كه نویسنده، ناشر و كتابفروش باید راهنما باشند و اطلاعات آن ها به روز باشد در این رابطه به حمایت ویژه از نویسندگان و ناشران توانمند و خلاق اشاره كرد.
سلیمانی احمدی با بیان این كه كتاب خوب انسان را وادار به خواندن می كند، گفت: اگر محتوا، نوع كاغذ، رنگ و چاپ كتاب مناسب نباشد و به صرف كپی برداری از كتاب های خارجی باشد، مخاطب ندارد.
وی در پاسخ به این پرسش كه آیا این درخواست ها و نیازها از سوی مردم است؟ ابراز داشت: ذائقه كودكان به سمتی رفته است كه هر كتابی را نمی خوانند، اعضای كتابخوان كانون امروز از نبود كتاب گلایه دارند و تقاضای كتاب های جدید دارند.
**گرانی كتاب باعث بی رونق شدن كتابفروش ها می شود
مدیركل كانون پرورش فكری كودكان و نوجوانان هرمزگان ادامه داد: دسترسی كودكان و نوجوانان به كتاب باید آسان تر شود یك خانواده با قدرت درآمدی پایین نمی تواند برای خرید و مطالعه خود هزینه های گزافی را پرداخت كند.
سلیمانی احمدی یاد آور شد: با توجه به هزینه اندك تالیف و هزینه بالای چاپ در كشور این روزها شاهد رونق ترجمه كتاب در بازار هستیم،
لذا محتوای غیربومی بی كیفیت برای كودكان را خطر ساز كرده و وضعیت كتاب خوانی را پیچیده تر می كند.
وی اضافه كرد: نویسندگان جوان نیز از دانش كافی برای تولید محتوا برخوردار نیستند كه نیازمند حمایت متولیان حوزه كودك و نوجوان در راستای دانش افزایی هستند.
**هركس توانایی كتاب خوب نوشتن را ندارد
معاون فرهنگی اداره كل فرهنگ وارشاد اسلامی هرمزگان درادامه گفت: نوشتن كتاب برای بعضی ها كار ساده و دم دستی شده است و بعضا مشاهده می شود كه فردی در عرض یك هفته كتابی را نوشته و به چاپ رسانده است كه این واقعا برای ما دردناك است.
موحدی یاد آور شد: نویسنده ای سراغ دارم كه شاید افزون بر 40 عنوان نیز كتاب نوشته است و جالب است كه بخشی از این كتاب ها نیز ما خریداری كردیم اما با مقایسه این كتاب ها می توان پی برد كه تنها یك جلد بوده و نویسنده آن را با كمی تغییرات و با جلد و چاپ جدید منتشر كرده است.
وی تصریح كرد: نكته دیگر این كه چرا كتاب های خارجی همچون كتاب معروف «هری پاتر» باید این همه فروش داشته باشد، چرا كه به صورت فنی و خوب نوشته شده است.
معاون فرهنگی اداره كل فرهنگ وارشاد اسلامی هرمزگان اظهارداشت: باید بپذیریم كه ما برای نوشتن كتاب هایمان وقت نمی گذاریم و به آن به عنوان یك كالای ساده و دم دستی نگاه می كنیم.
موحدی هشدار داد: بخش زیادی از كتاب های ما دچار همچنین بلایی شده است، برای همین است كه كتابخانه های ما انبار كتاب شده و خروجی نداریم.
**اطلاعات كتاب فروشی ها به روز باشد
مدیر كتاب فروشی پنج استاد در بندرعباس اظهار داشت: یكی دیگر از علت هایی كه مردم كمتر به سمت كتاب می روند، این است كه كتاب فروشی ها اطلاعات كافی نسبت به كتاب های موجود در كتابخانه ها ندارند.
استاد ادامه داد: اگر كتابفروشی ها، كتاب ها را حداقل مطالعه كنند و توضیح لازم به مردم بدهند، به طور قطع هیچ مشتری دست خالی از كتابفروشی بیرون نمی رود و این تجربه چند ساله ای است كه ما داریم.
وی اضافه كرد: این كه سرانه مطالعه در هرمزگان یا كشور كم است، بحثی بر آن نیست اما بیشترین قشری كه كتاب می خرند دانش آموزان هستند و كتاب های كمك درسی به خواسته معلم خریداری می كند كه در آخر سال به زباله تبدیل می شود.
استاد گفت: همچنین یك عده ای كنكوری هستند كه برای تست زنی می خواهند و یك عده دانشجویانی هستند كه گاهی وقت ها كتاب می خرند كه این ها در واقع كتاب نیست و در واقع كتاب هایی همچون روانشناسی، فلسفه، تاریخ و رمان برای ما كتاب است.
** در جشن های تولد كتاب هدیه بدهیم
مدیركل كانون پرورش فكری كودكان و نوجوانان هرمزگان با اشاره به تغییر شیوه های كتابخوانی و لزوم پیاده كرن شیوه های جدید اهدا كتاب، نذر كتاب، مطالعه علمی شیوه های مختلف كتابخوانی و امانت كتاب را از راهكارهای مهم كتاب خوانی عنوان كرد و گفت: اهدا كتاب را رسمی مناسب در كادوهای خانوادگی و هدیه های جشن های تولد دانست.
سلیمانی احمدی، با طرح این پرسش كه آیا در نقشه شهری ما در پارك ها مكان هایی برای كتابخوانی خانواده ها و كودكان و نوجوانان تعریف می شود؟ یكی از ارگان های بسیار مهم در تبلیغ كتاب و كتاب خوانی شهرداری دانست.
این مسوول ادامه داد: درحالی كه برای آرامش مهمانان نوروزی بفكر فراهم كردن بسیاری از كارهای عمرانی هستیم اما آیا به این فكر كردیم برای كودكان و نوجوانان این مهمانان چقدر در پارك ها و فضای شهری برای كتاب تبلیغ كرده ایم؟
سلیمانی گفت: شهرداری در طراحی و تایید نقشه شهر به اهمیت كتاب و كتابخوانی توجه كند و لازم است در اتوبوس ها نیز پایگاه های قرائت خانه راه اندازی شود.
وی فرهنگ سازی و تحقق این فعالیت ها را نیازمند مطالبه و تلاش متولیان اعضای انجمن های كتابخوانی دانست.
** حمایت ارشاد از نویسندگان و ناشران هدفمند باشد
مدیركل كانون پرورش فكری كودكان و نوجوانان هرمزگان گفت: این كه از هر نویسنده، ناشر و كتابفروش حمایت كنیم كار چندان جالبی نیست درحالی كه حمایت ارشاد از نویسندگان و ناشران هدفمند باشد.
سلیمانی احمدی ادامه داد: نمی توان به بهانه حمایت از نویسندگان هركتابی وی را خریداری و به خورد جامعه داد؛ این روش نادیده گرفتن تلاش های كسانی است كه در این حوزه با سختی های زیاد كتاب خود را به چاپ می رسانند.
مدیركل كانون پرورش فكری كودكان و نوجوانان هرمزگان خواستار مدیریت منسجم از سوی متولیان امر كتابخانه ها و كتابفروشی ها شد.
**نقش حمایتی ارشاد از عرصه فرهنگ و هنر
سرپرست اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامی هرمزگان گفت: نقش این نهاد در واقع حمایت و انتظام بخشیدن به عرصه فرهنگ و هنر است و در این راستا در طول سال برنامه هایی از جمله اهدای كتاب، برگزاری نمایشگاه كتاب، مجوزهای چاپ كتاب و كمك های تشویقی به نویسندگان و دادن مجوز به كتاب فروشی ها انجام می شود.
بندرعباسی افزود: سال گذشته 14 هزار جلد كتاب از سوی اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامی هرمزگان به مدرسه ها، دانشگاه ها و كتابخانه های سطح استان اهدا شد و از ابتدای سال جاری تاكنون نیز حدود 11 هزار جلد كتاب اهدا شده است.
وی بیان داشت: سالانه بین یك و نیم تا 2 و نیم میلیارد ریال اهدای كتاب از سوی اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامی هرمزگان به نهادهای مربوطه انجام می شود.
مدیركل فرهنگ و ارشاد اسلامی هرمزگان با اشاره به این كه حدود 44 كتابفروشی در سطح استان داریم، اظهارداشت: سالانه برای حمایت از ناشران استان حدود یك میلیارد ریال كتاب از آنها خریداری می كنیم.
بندرعباسی افزود: همچنین در بحث مجوزهای چاپ كتاب و كمك های تشویقی به نویسندگان نیز در طول سال به طور متوسط بین 70 تا 100 مجوز كتاب صادر می شود.
وی گفت: از دیگر اقداماتی كه اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامی در حوزه حمایتی از فرهنگ و هنر دارد، برگزاری نمایشگاه های سالانه كتاب است كه استقبال بی نظیری از آن می شود.
این مسوول خاطر نشان كرد: هر ساله در نمایشگاه بیش از یك میلیون كتاب در قالب 150 هزار عنوان در 750 غرفه با موضوع های مختلف با موضوع های مختلف دینی، قرآنی، روانشناسی، علمی، تاریخی، جغرافیا، كودك و نوجوان، كتاب های دانشگاهی و غیره به مدت یك هفته عرضه می شود.
بندرعباسی با اشاره به این كه افزون بر 600 ناشر از سراسر كشور در نمایشگاه كتاب استان حضور دارند، گفت: بیش از 250 هزار نفر از این نمایشگاه بازدید دارند كه بیش از 20 میلیارد ریال نیز خرید كتاب دارند.
9887/7195 /6048
تاریخ انتشار: ۲۳ آبان ۱۳۹۷ - ۱۵:۱۴
بندرعباس- ایرنا- كتاب از دیرباز به عنوان تغذیه روح از آن یاد می شود زمانی كه داستانش به قلم نویسنده خوش ذوق با قریحه نوشته و روی جلدش رنگ نشاط و امید به زندگی باشد، روح مان تازه می شود.