به گزارش ايرنا نمايش گذشتن از گذشته اي كه نميگذرد اثر ابوالفضل فرهادي با دريافت 5 جايزه به عنوان نخستين نمايش و اثر يك هفته راه رفتن در بهشت به كارگرداني سيد محمد هاشمزاده با دريافت 4 جايزه به عنوان دومين نمايش هر دو نمايندگان شيراز و فارس در جشنواره تئاتر فجر امسال خواهند بود.
** تئاتر فارس از لحاظ نمايشنامه در رنج مطلق است
جشنواره بيست و نهم با داوري نهايي محمد رحمانيان، رضا صابري و آرش دادگر برگزار شد. هيات داوران در اين همنشيني نمايشي استان، در مجموع از يك چيز گلايه مند بودند و آن، اساسيترين و بنياديترين شاكله تئاتر، يعني نمايشنامه بود.
آنان در بيانيه خود به صراحت اعلام كردند كه تئاتر فارس از لحاظ نمايشنامه در رنج مطلق است.
داوران بيراهه رفتن متن را نزديكي به ورطه سقوط دانستند و پيكرهبندي متون با بيانضباطي را عامل دور شدن اجراها از روند منطقي عنوان كردند.
داوران بيست و نهمين جشنواره تئاتر فارس اعلام كردند كه بايد به صورتي بسيار جدي براي نمايشنامه نويسي و نمايشنامه نويسان ايراني راه چاره تازهاي انديشيد چرا كه اعتبار، هويت و ماندگاري تئاتر هر كشور در گرو نمايشنامه نويسان آن است.
** معرفي برگزيدگان
برگزيدگان جشنواره بيست و نهم بر اساس راي هيات داوران عبارتاند از: حسين عرب زاده در بخش طراحي بروشور براي نمايش روز عزيز مرده تنديس جشنواره، ديپلم افتخار و جايزه نقدي را از آن خود كرد.
در بخش طراحي لباس داستان عجيب شيناگاوا اثر محمد جواد صفايي تقدير شد و ديپلم افتخار اين بخش، به همراه جايزه نقدي و تنديس جشنواره نيز به صدرا مختارزاده براي نمايش صور اسرافيل رسيد.
لوح تقدير بخش طراحي صحنه به نمايش داستان عجيب شيناگاوا اثر محمد جواد صفايي رسيد.
نمايش كابوس كاووس اثر روح الله اسماعيلي رتبه دوم، لوح تقدير و جايزه نقدي را در همين رشته كسب كرد؛ همچنين ديپلم افتخار، تنديس جشنواره و جايزه برتر طراحي صحنه به نمايش گذشتن از گذشته اي كه نميگذرد اثر ابوالفضل فرهادي اهدا شد.
تنها اثر برگزيده بخش موسيقي به مجتبي هاديپور براي نمايش كابوس كاووس رسيد.
در بخش بازيگري زن، زهره منصوري براي بازي در نمايش داستان عجيب شيناگاوا برنده لوح تقدير شد؛ همچنين رتبه سوم بازيگري زن، لوح تقدير و جايزه نقدي به ليلا قليپور براي بازي در نمايش كابوس كاووس رسيد. جايزه دوم اين بخش مشتركاً به الهام كشاورز براي بازي در يك هفته راه رفتن در بهشت و مريم شكري براي خون سياه رسيد و جايزه نخست اين بخش،لوح تقدير و ديپلم افتخار اين بخش را پرديس شيرواني براي بازي در نمايش گذشتن از گذشتهاي كه نميگذرد دريافت كرد.
در بخش بازيگري مرد لوح تقدير از آن مجتبي راوش براي نمايش سور اسرافيل شد.
رتبه سوم بازيگري مرد، لوح تقدير و جايزه نقدي به جواد بهادري براي بازي در نمايش گذشتن از گذشته اي كه نميگذرد رسيد، رتبه دوم اين بخش لوح تقدير و جايزه نقدي را بهنام مرادي براي بازي در نمايش يك هفته راه رفتن در بهشت دريافت كرد و مقام نخست اين رشته نيز به همراه ديپلم افتخار، جايزه نقدي و تنديس جشنواره از آن فرزاد لطفي براي كابوس كاووس شد.
در بخش تئاتر نويسي هادي امامي مقدم براي تم مارپله شايسته تقدير شناخته شد، لوح تقدير و جايزه دوم بخش نويسندگي به مجتبي حسيني قيري براي كابوس كاووس رسيد و ابوالفضل فرهادي براي نويسندگي گذشتن از گذشته اي كه نميگذرد تنديس جشنواره، لوح تقدير و جايزه نقدي را به خانه برد.
در بخش كارگرداني لوح تقدير بهترين كارگرداني از آن سامان مختارزاده براي نمايش سوراسرافيل شد. محمدصادق عليپور لوح تقدير و جايزه نقدي و مقام سوم را براي نمايش خون سياه در اين رشته دريافت كرد، لوح تقدير و جايزه نقدي تبه دوم كارگرداني به محمد هاشم زاده براي يك هفته راه رفتن در بهشت رسيد و ابوالفضل فرهادي نيز براي گذشتن از گذشته اي كه نميگذرد تنديس جشنواره، ديپلم افتخار و جايزه نقدي را از آن خود كرد.
** كف ممتد و تعظيم معنادار
بيش از نيمي از آيين اختتاميه جشنواره تئاتر استاني فارس بهآرامي گذشت؛ اما حاشيههايي نيز رخ داد. از جمله حضور امير بهبودنيا كارگردان نمايش توقيف شده گربه عبيد براي معرفي بهترين كارگرداني بر روي صحنه كه با تشويقهاي ممتد اهالي تئاتر همراه شد.
امير بهبود نيا از بدو ورود بر روي صحنه با اعلام اينكه بايد چيزي بگويد و سپس سكوت معنادارش انتقاد خود را از لغو اجرايش اعلام كرد.
پس از آن به صورت بريده بريده در بخشهاي مختلف اعلام كرد از آنجا كه تريبون چندان به دست ما تئاتريها نميافتد بايد بگويم 'دممان گرم كه هستيم و كار ميكنيم' اين جمله امير بهبودنيا حضار را تا دقايقي به تشويق واداشت.
اما حواشيهاي تلخي نيز وجود داشت. اعتراض كارگردان و نويسنده مطرح مرودشتي هادي امامي مقدم كه امسال با نمايش تم مارپله در جشنواره حاضر شده بود به تعلق گرفتن تنها يك جايزه آن هم لوح تقدير تئاتر نويسي باعث شد كه او با رها كردن لوح تقدير بر روي صحنه و اعلام خداحافظي از تئاتر فارس نارضايتي خود را از چنين انتخابي اعلام كند كه حيرت همگان را به همراه داشت. او پس از پايين آمدن از سن، در مقابل هيات داوران تعظيمي معنادار كرد و سالن را ترك كرد.
پس از او، ابوالفضل فرهادي كه براي گرفتن جايزه بهترين نمايشنامه بر روي صحنه آمده بود، با بيان اينكه حال هادي امامي مقدم را درك مي كند، خطاب به هيات داوران گفت: داوران اين جشنواره از مفاخر هنري اين كشور هستند و اگر همين عنوان را هم به من نمي دادند اعتقاد قلبي من چيزي جز اين نبود. ما شيرازيها مهمان نوازيم و قدر مهمانانمان را ميدانيم.
دبير جشنواره، احمد سپاسدار كه خود از پيشكسوتان تئاتر فارس در حوزههاي مختلف به شمار ميرود، در اين مراسم خواستار افزايش تعداد تماشاخانهها براي برگزاري اين رويدادها و پاسخدهي مناسب به مخاطب شد و از اين كمبود گلايه كرد.
** چراغ جشنواره آيات روشن شد
با پايان يافتن جشنواره تئاتر استاني فارس، چراغ جشنواره تئاتر آيات در زمينه نمايش آييني روشن شد.
مديركل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان فارس درباره اختتاميه جشنواره تئاتر استاني با يادآوري اينكه شوراي سياست گذاري با خردجمعي تصميم بر اين گرفت تا با كم كردن گروه هاي نهايي جشنواره بتواند بر كيفيت آن بيفزايد، گفت: جشنواره تئاتر نبايد در چهار روز خلاصه شود.
صابر سهرابي در همين زمينه به گروه هاي نمايشي راه يافته به مرحله نهايي جشنواره و بخش جنبي نويد برگزاري اجرا در شيراز و ديگر شهرستانهاي استان و حتي استانهاي همجوار همچون يزد را با هزينه اداره كل ارشاد داد.
وي همچنين اميدواري و نشاط را نياز امروز جامعه دانست و گفت: اين وظيفه هنرمند است كه بتواند با زباني شيوا و رسا اين پيام ها را به جامعه القا كند.
دبير شوراي فرهنگ عمومي فارس ادامه داد: با داشتن جوانهاي خوش فكر، خلاق، پويا نبايد آرام نشست، بلكه بايد در مقابل هجمه ها آثاري فاخر توليد كرد تا فكر و انديشه و هويتمان از دست نرود.
سهرابي در ادامه به ارائه توصيه هايي به انجمن هنرهاي نمايشي پرداخت و گفت: انجمن نمايش فارس بايد براي بهوجود آوردن روحيه فعال و پويا در گروه هاي نمايشي، تقويت روحيه اخلاق مداري و احترام به پيشكسوتان، منشور اخلاقي هنرمندان تئاتر را تهيه و تدوين كند.
مديركل فرهنگ و ارشاد اسلامي فارس با بيان اينكه نياز به دوره هاي آموزشي و جاي خالي آن براي هنرمندان هنرهاي نمايشي چه در شهرستان و چه در مركز احساس مي شود، اضافه كرد: دوره هاي آموزشي كوتاه مدت و بلند مدت با ارائه مدرك آموزشي معتبر به صورت جدي برگزار خواهد شد.
وي همچنين آغاز جشنواره نمايشي آيات را همزمان با اختتاميه اين جشنواره به فال نيك گرفت و براي همه گروههاي نمايشي استان آرزوي موفقيت كرد و ابراز داشت: ادبيات آييني و نمايش مذهبي در سومين حرم اهل بيت جايگاهي در خور دارد و ما در جشنواره آيات افتخار ميزباني از هنرمندان 9 استان كشور را داريم.
همچنين دبير جشنواره آيات در اين مراسم گفت: با گذر زمان تئاتر ديني و معناگرا همانند سينماي آن جايگاهي مهم يافته است و از همين رو برگزاري چنين جشنوارههايي با حمايت مخاطبان همراه است.
احمدرضا نداف عنوان كرد: 100 اثر براي شركت در اين جشنواره از سراسر كشور به دبيرخانه جشنواره تئاتر آيات ارسال شده است كه از ميان آنها 81 اثر در مرحله نخست براي بازبيني برگزيده شد و از اين تعداد نيز 15 اثر به بخش تئاتر صحنهاي و خياباني اين جشنواره راه پيدا كرد.
وي افزود: داوران اين جشنواره، اصغر همت، احمد سپاسدار و سعيدرضا خوش شانس طي سه روز در اين جشنواره نمايشي مذهبي به داوري آثار ميپردازند.
جشنواره آيات از 24 آبانماه تا 26 آبانماه در شيراز برگزار خواهد شد.
گزارش از سيده سميرا متين نژاد
7375 / 1876
تاریخ انتشار: ۲۴ آبان ۱۳۹۷ - ۰۰:۱۲
شيراز – ايرنا- صحنه آخر بيست و نهمين جشنواره استاني تئاتر فارس شامگاه چهارشنبه 23 آبان اجرا شد. اين جشنواره كه به مدت چهار روز، چهار تالار و تماشاخانه شيراز را رونق بخشيده بود، با برگزيدن دو نمايش از 9 نمايش اجراشده، نمايندگان خود را در جشنواره تئاتر فجر تهران امسال شناخت.