به گزارش خبرنگار ایرنا، هنوز 20 سالش نشده اما چند سالی است كه دكتر خودش شده، به نقاط مختلفی از بدنش آمپول می زند با اینكه عاشق شیرینی جات است اما سعی می كند تا حدودی از خوردن آن صرفه نظر كند، درست حدس زدید او یك بیمار دیابتی است.
وقتی از بیماری دیابت یا همان مرض قند صحبت می شود توجه همگان به سمت افراد مسن و میانسال جلب خواهد شد اما امروزه نه تنها سالمندان بلكه جوانان و حتی كودكانی نیز هستند كه از این بیماری غیر واگیر رنج می برند.
حتی در میان دیابتی ها افراد زیادی وجود دارند كه علاقه چندانی به شیرینی و مواد قندی نداشته اند اما بدلیل بالا بودن قند خون كه عوامل متعددی دارد دچار این بیماری شده اند.
دیابت یا همان مرض قند، بیماری غیر واگیری است كه امروزه میلیون ها نفر از مردم سراسر جهان با آن دست و پنجه نرم می كنند و به نوعی می توان از این بیماری به مرض شیرینی نام برد كه زندگی را به كام مبتلایان خود تلخ می كند.
این بیماری در تعریف علمی یك اختلال سوخت و ساز (متابولیك) در بدن است كه توانایی تولید هورمون انسولین در بدن را مختل می كند و یا بدن در برابر انسولین مقاوم می شود، بنابراین انسولین تولیدی نمیتواند عملكرد طبیعی خود را انجام دهد.
براساس گزارشات سازمان بهداشت جهانی طی سال های اخیر افزایش شیوع بیماری دیابت در جهان، این بیماری را به بزرگترین اپیدمی تاریخ تبدیل كرده است.
تا پایان سال 2017 بیش از 425 میلیون نفر از مردم در رده سنی 20 تا 79 سال دنیا مبتلا به دیابت بودند و پیش بینی شده تا سال 2045 این تعداد به بیش از 619 میلیون نفر برسد.
این بیماری در كشور ما نیز شیوع بالایی دارد و به 2 صورت بیماران دیابتی نوع یك و دیابتی نوع دو دیده می شود و در این میان كردستان از جمله استان های دارای آمار بالای بیماران دیابتی است.
**افزایش قند خون مهمترین شاخصه دیابت
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی كردستان افزایش قند خون را مهمترین شاخصه بیماری دیابت می داند و می گوید: بیشتر غذاهای مصرفی در راه تولید انرژی در بدن تبدیل به قند می شوند و زمینه افزایش قند خون در بدن را فراهم می كنند.
فرزام بیدارپور در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینكه دیابت به دو نوع یك و 2 تقسیم می شود، افزود: اكثر مبتلایان به دیابت نوع 2 را افراد بزرگسال و چاق تشكیل می دهند و دیابت نوع یك بیشتر در كودكان و نوجوانان مشاهده می شود.
وی اظهار داشت: براساس آمارهای موجود در سال 2015 برای اولین بار تعداد كودكان و نوجوانان كمتر از 14 سال در جهان كه مبتلا به دیابت نوع یك هستند از مرز نیم میلیون نفر گذشت.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی كردستان گفت: در حال حاضر یك میلیون كودك و نوجوان كمتر از 19 سال مبتلا به دیابت نوع یك هستند و سالانه چهار میلیون نفر به دلیل این بیماری جان خود را از دست داده اند.
وی یادآور شد: از سوی دیگر 392 میلیون نفر در جهان دچار اختلال تحمل گلوكز هستند كه در صورت عدم مداخله موثر اغلب آنها مبتلا به دیابت خواهند شد.
بیدارپور اضافه كرد: داده های آماری وزارت بهداشت نشان می دهد كه در حال حاضر حدود 11 درصد جمعیت بالای 25 سال كشور مبتلا به دیابت هستند كه حداقل 25 درصد آنان از بیماری خود اطلاع ندارند.
** شیوع دیابت در میان جمعیت بالای 20 سال كردستان
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی كردستان گفت: براساس آخرین آمارها هم اكنون 6.5 درصد جمعیت بالای 20 سال مبتلا به بیماری دیابت و 11.5 درصد نیز بعنوان پره دیابت(مستعد دیابت) شناسایی شده اند.
وی افزود: مبتلایان به دیابت بیشتر از سایر افراد دچار مشكلات قلبی - عروقی میشوند و افرادی كه دیابت كنترل نشده دارند بیشتر مشكل عروقی پیدا میكنند.
بیدارپور اظهار داشت: در دیابت نوع یك، تخریب سلولهای بتا در پانكراس منجر به نقص تولید انسولین میشود و در نوع 2، مقاومت پیش رونده بدن به انسولین وجود دارد كه در نهایت ممكن است به تخریب سلولهای بتای پانكراس و نقص كامل تولید انسولین منجر شود.
**نقش تغذیه در پیشگیری از این بیماری
وی با تاكید بر تلاش برای پیشگیری از مبتلا شدن افراد به بیماری های مختلف، ارتقای آگاهی، ورزش منظم، تغذیه مناسب، مدیریت استرس، كنترل وزن، خواب كافی و چك اپ و معاینه پزشكی را از مهمترین راه های پیشگیری از دیابت اعلام كرد.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی كردستان گفت: مبتلایان به بیماری دیابت می توانند با تغییر سبك زندگی، مصرف صحیح دارو، كنترل وزن، فعالیت جسمانی مناسب و اندازه گیری منظم قند خون به كنترل بیماری خود كمك كنند.
** ایجاد درمانگاه تخصصی دیابت در بیمارستان های بزرگ كردستان
وی در ادامه یادآور شد: در راستای خدمات رسانی مطلوب به بیماران دیابتی استان تمام بیمارستان های بزرگ به درمانگاه تخصصی این بیماری مجهز شده و در حال حاضر تنها دهگلان و سروآباد فاقد این درمانگاه هستند.
بیدارپور با بیان اینكه هم اكنون كلینك تخصصی دیابت نیز در بیمارستان توحید سنندج فعال است، افزود: علاوه بر این مراكز انجمن های مردمی نیز در استان وجود دارند كه به این بیماران خدمات درمانی رایگان و یا با تخفیف ارائه می دهند.
وی اظهار داشت: تشخیص اولیه بیماری دیابت در كلینیك تخصصی انجام خواهد شد و سپس با مراجعه به متخصص داخلی و كارشناس تغذیه آموزش های اولیه را برای كنترل بیماری می بیند.
** انجمن حمایت از بیماران دیابتی
در سال 78 و در راستای حمایت از مبتلایان به این بیماری و افرادی كه از توانایی مالی كمتری برخوردارند، انجمن حمایت از بیماران دیابتی در سنندج راه اندازی شد.
فعالیت رسمی این مركز از سال 85 و با اخذ مجوز از وزارت كشور آغاز شد و اكنون به حدود 2 هزار نفر از بیماران دیابتی استان در رنج های سنی مختلف خدمات ارائه می دهد.
مدیرعامل این انجمن می گوید: بیمارانی كه در این انجمن پرونده دارند به دو گروه عضو و مددجو تقسیم شده اند كه افراد مددجو دارای استطاعت مالی پایین بوده و از خدمات درمانی این انجمن به صورت رایگان و یا با درصد بالای تخفیف بهره مند می شوند.
كیومرث موسس اظهار داشت: افرادی كه از آنها با عنوان عضو نام برده می شود نیز كسانی هستند كه در كلاس های آموزشی از جمله روان شناسی، تغذیه و ورزش به صورت رایگان بهره مند می شوند.
وی با بیان اینكه بیشترین تعداد اعضای این انجمن میانسالان دارای دیابت از نوع تیپ 2 هستند، گفت: 470 نفر نیز مبتلا به دیابت از نوع تیپ یك هستند و رنج سنی كمتر از یك سال تا 20 سال را شامل می شوند.
** تاثیر وضعیت اقتصادی بر كاهش حامیان انجمن
مدیرعامل انجمن حمایت از بیماران دیابتی كردستان اظهار داشت: در حال حاضر و با توجه به وضعیت اقتصادی حاكم بر كشور هزینه های دارو و درمان بالا رفته و قطعا داروهای دیابت نیز از این قاعده مستثنی نیستن لذا كمك های مردمی كه به این انجمن می شود جوابگوی نیازها نیست.
وی افزود: افراد خیر و نیكوكار زیادی در استان وجود دارند كه همواره در زمینه های مختلف انجمن را یاری می دهند اما شرایط اقتصادی موجب شده كه تا حدودی از تعداد آنان كاسته شود.
موسس در ادامه با بیان اینكه بیماران دیابتی داروهای خوراكی دارند كه شامل هیچگونه تخفیفی نمی شود، گفت: در گذشته تعدادی از خیرین و حامیان انجمن با برخی داروخانه ها در زمینه داروهای این بیماران قرارداد داشتند كه تا حدودی جوابگو بود اما هم اكنون قطع شده است.
وی همچنین با اشاره به اینكه این انجمن هیچ حمایت دولتی ندارد و كاملا با كمك های مردم اداره می شود، یادآور شد: از مسئولان و مردم انتظار می رود در زمینه حمایت از مبتلایان به این بیماری انجمن را یاری دهند.
امید می رود سازمان ها و دستگاه های مختلف در راستای افزایش آگاهی مردم در زمینه این بیماری و پیشگیری و كنترل آن با نظام سلامت كشور همراه شده و بیش از پیش در این حوزه گام بردارند.
14 نوامبر (23 آبان ماه 97) روز جهانی دیابت نامگذاری شده روز جهانی دیابت برای اولین بار در سال 1991 توسط فدراسیون بین المللی دیابت (IDF) و سازمان جهانی بهداشت (WHO) در پاسخ به نگرانی های رو به رشد ناشی از دیابت در سراسر دنیا برگزار شد.
روز جهانی دیابت به طور رسمی در سال 2007 میلادی به تصویب رسید تا به صورت پایدار در كانون توجه عمومی قرار گیرد.
دلیل انتخاب 14 نوامبر برای روز جهانی دیابت، سالگرد تولد فدریك بنتینگ است كه ایده او برای اولین بار منجر به كشف انسولین در سال 1921 شد.
روز جهانی دیابت هر سال توسط بیش از 200 فدراسیون عضو فدراسیون بین المللی دیابت در بیش از 160 كشور برگزار می شود.
از 19 تا 25 آبان در كشورمان به عنوان هفته ملی دیابت نامگذاری شده است.
7348
تاریخ انتشار: ۲۴ آبان ۱۳۹۷ - ۰۸:۳۴
سنندج - ایرنا - شیرینی هایی كه روی میز چیده شده به او چشمك می زنند، دلش می خواهد مثل همه با چای اش قند بخورد، عاشق هندوانه و میوه های شیرین است اما سوزش سرنگ هایی كه هر روز به خود تزریق می كند را كه بخاطر می آورد بر روی خواسته ها و علایقش سرپوش می گذارد.