ساری- ایرنا- یك عضو هیات علمی مركز تحقیقات سازمان پزشكی قانونی نسبت به ورود و شیوع نوع جدیدی از روان گردان های خطرناك در كشور هشدار داد.

به گزارش خبرنگار ایرنا ، دكتر كامبیز سلطانی نژاد روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگاران در ساری افزود: مصرف این روان گردان های جدید كه به عنوان ' ان پی اس ' شناخته می شوند با ایجاد توهم زایی بسیار بالا در كشورهای همسایه ایران در حال افزایش است.
وی از ورود و دسترسی جوانان به این روان گردان ها در داخل كشور به عنوان تهدیدی جدی یاد كرد و گفت: سهولت دسترسی و استعمال و ناشناخته بودن تركیبات این مواد به همراه قیمت پایین آنها باعث تمایل به تجربه و مصرف بیشتر آن می شود.
سلطانی نژاد با بیان اینكه هنوز از مرگ و میر ناشی از مصرف این روان گردان ها در كشور به پزشكی قانونی گزارشی ارسال نشده است، افزود: مواد محرك جدید صنعتی تنوع زیادی دارد و بیش از 700 گونه آن در جهان شناخته شده است و ورود آن به كشور ما كه تاكنون مواد محرك صنعتی در آن تنوع زیادی نداشته می تواند خطرناك باشد.
وی با اعلام این كه مواد مخدر جدید تاكنون به صورت تجاری وارد ایران نشده، گفت: ولی مصرف آن در كشورهای عراق ، افغانستان و حوزه خلیج فارس شیوع قابل توجهی یافته است.
این محقق مركز تحقیقات پزشكی قانونی توضیح داد: از آنجایی كه ساخت روان گردان های جدید نیاز به آزمایشگاههای پیشرفته ندارد، دسترسی به آن خطر جدی محسوب می شود بویژه این كه به شكل قرص عرضه می شود و شبیه داروهای درمانی است.
وی حمل آسان را از دیگر ویژگی های این مواد برشمرد و افزود: مجموعه ویژگی های ظاهری آن باعث تا حتی در بازرسی ها هم ایجاد شك و شبهه نكند.
سلطان نژاد توهم زایی بالای این مواد را در بروز انواع جرایم موثر دانست و اظهار داشت: عدم تشخیص فاصله و ارتفاع و پرخاشگری از عواقب مصرف این روان گردان هاست كه ممكن است پیامدهای دیگری مانند قتل های خانوادگی را به دنبال بیاورد.
** اعتیاد زایی قابل تشخیص است
این عضو هیات علمی مركز تحقیقات سازمان پزشكی قانونی از خط جدید تبلیغی در باره اعتیادزا نبودن بعضی از مواد مخدر انتقاد و آن را فریبكاری و سودجویان توصیف كرد و خواستار توجه ویژه جوانان به این موضوع شد.
سلطانی نژاد گفت: این كه تبلیغ می شود كه بعضی از داروها سمی یا شیمیایی نیست و یا در آزمایشگاهها اعتیاد را نشان نمی دهد یا اعتیادآور نیست دروغ محض است برای این كه هرنوع اعتیادی در آزمایشگاهها قابلیت تشخیص است.
وی افزود: متاسفانه ابزارهای جدید اطلاعاتی مانند اینترنت و فضای مجازی این برداشت را ایجاد كرده كه هركس فكر كند با یك كلیك می تواند به اطلاعات مورد نیاز خود دست پیدا كند و به آن اطلاعات هم اعتماد می كنند در حالی كه بخشی از این اطلاعات جنبه تبلیغاتی دارند و گمراه كننده هستند.
سلطانی نژاد از جوانان خواست تا اطلاعات مورد نیاز خود را از منابع و مراجع معتبر دریافت كنند و تاكید كرد: رسانه ها هم باید از كارشناسان خبره به طور پیوسته برای اطلاع رسانی در باره انواع مواد مخدر بهره بگیرند تا جامعه بتواند جلوتر از شتاب تند تنوع مواد مخدر پیش برود و زیر چتر حفاظتی قرار گیرد.
6990/1654