به گزارش ايرنا به نقل از روابط عمومي اين سازمان در روز پنجشنبه، محمدعلي شريكيان اظهار داشت: پس از خراسان شمالي، اصفهان با متوسط عملكرد 5.7 كيلوگرم و كرمان با توليد 4.3 كيلوگرم زعفران در هكتار در رده هاي دوم و سوم اين شاخص هستند.
وي گفت: بر اساس آمارنامه وزارت جهاد كشاورزي سطح زير كشت زعفران در 28 استان كشور 105 هزار و 270 هكتار با ميزان توليد 336 تن و ميانگين عملكرد 3.3 كيلوگرم در هكتار است.
وي افزود: سرانه مصرف زعفران كشور هفت دهم گرم در سال است و ايران با مصرف سالانه 60 تن زعفران، مقام نخست جهان را در مصرف طلاي سرخ دارد.
شريكيان اظهار داشت: زعفران گياهي كم توقع و پربازده اقتصادي است كه براي كشت در مناطق خشك و نيمه خشك مناسب است و زمان نياز آن به آب فصلي از سال است كه ديگر محصولات به آب نيازي نداشته يا حداقل با مشكل كم آبي مواجه نمي شوند.
وي گفت: سطح كشت زعفران جهان 116 هزار و 988 هكتار با توليد 378 تن است، كشورهاي توليد كننده زعفران شامل ايران با مساحت 105 هزار و 270 هكتار و توليد 336 تن، هند با پنج هزار و 707 هكتار و توليد 22 تن و يونان با مساحت يكهزار و 800 هكتار و توليد 7.2 تن است.
وي اظهار داشت: ايران 90 درصد از سطح زير كشت و 89 درصد توليد محصول زعفران را به خود اختصاص داده است.
وي افزود: خراسان رضوي با كشت 82 هزار و 712 هكتار و توليد 257.6 تن رتبه اول كشور را دارد، خراسان جنوبي با كشت 15 هزار و 754 هكتار و توليد 51.1 تن دوم است و خراسان شمالي با كشت 2 هزار و 190 هكتار و توليد 8.8 تن در رده سوم كشور قرار دارد.
مدير امور باغباني سازمان جهادكشاورزي خراسان شمالي گفت: در 2 دهه اخير توسعه كشت و توليد زعفران روند صعودي داشته بطوري كه از سطح 343 هكتار سال 86 به 2 هزار و 750 هكتار در سال 96 رسيده است.
شريكيان اظهار داشت: ارزش اقتصادي محصول توليدي زعفران استان حدود يكهزار و 600 ميليارد ريال است كه تقريبا 15 درصد ارزش اقتصادي توليدات محصولات باغي استان را شامل مي شود كه در سال جاري سطح كشت زعفران استان 470 هكتار افزايش يافته است.
وي سطح كنوني زير كشت زعفران استان را سه هزار و 220 هكتار عنوان كرد و افزود: پيش بيني مي شود از اين سطح 15 تن زعفران برداشت شود.
وي گفت: زعفران در هشت شهرستان استان كشت و كار مي شود و فاروج با كشت يكهزار و 950 هكتار و توليد سالانه حدود 9.6 تن رتبه اول را دارد و اسفراين و شيروان در رتبه هاي دوم و سوم توليد قرار دارند.
مدير امور باغباني سازمان جهادكشاورزي خراسان شمالي افزود: شرايط مناسب اقليمي، سازگاري، نياز آبي كم، عملكرد و درآمد اقتصادي مناسب، ارتقاي دانش فني زعفران كاران و سهولت نگهداري آن از عوامل مهم توسعه اين محصول صادراتي در استان است.
شريكيان گفت: كشت و توليد زعفران اشتغال خوبي ايجاد مي كند به طوري كه هر يك هكتار زعفران در مراحل كاشت، داشت و برداشت و فرآوري، يك شغل مستقيم و حدود 180 تا 200 شغل غيرمستقيم و فصلي ايجاد مي كند.
وي افزود: در استان سه واحد فرآوري و بسته بندي زعفران با ظرفيت 2.1 تن زعفران خشك در سال مشغول فعاليت است كه نيازمند 140.7 تن ماده اوليه يا گل تر است كه اين سه واحد 19 نفر اشتغال دائم را ايجاد كرده است.
شريكيان افزود: اجراي طرح توسعه زنجيره ارزش زعفران از طريق كشاورزي قراردادي، توزيع نهاده هاي كشاورزي، تامين ادوات الگويي كشت، معرفي بهره برداران براي دريافت تسهيلات خريد ادوات كشاورزي و پرداخت تسهيلات براي توسعه كشت زعفران از اقدامات اين سازمان است.
خراسان شمالي 344 هزار عرصه كشاورزي دارد و سالانه بيش از يك ميليون و 500 هزار تن انواع محصول كشاورزي و دامي در اين استان توليد مي شود.
3007/5132
تاریخ انتشار: ۲۴ آبان ۱۳۹۷ - ۱۸:۱۲
بجنورد- ايرنا- مدير امور باغباني سازمان جهاد كشاورزي خراسان شمالي گفت: ميانگين عملكرد توليد زعفران در اين استان 6.2 كيلوگرم در هكتار است كه اين رقم حدود 2 برابر ميانگين كشوري آن است.