زاهدان - ایرنا - معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست كشور گفت: تلاش برای احیای تالاب جازموریان به عنوان عنصر حیات در منطقه یك شاخص و اولویت مهم در دولت است.

پروین فرشچی در حاشیه سفر به شهرستان دلگان در جنوب سیستان و بلوچستان روز جمعه به خبرنگار ایرنا بیان كرد: با توجه به شرایط سخت خشكسالی ها در این استان و مشكلات كم آبی در كشور احیای دریاچه ها و تالاب ها باید به صورت ویژه مورد توجه باشد.
معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست افزود: نابودی تالاب ها اثرات زیانباری بر محیط زیست می گذارد لذا برای حفظ و احیای آنها یك بسیج همگانی و تلاشی مستمر لازم است.
دكتر فرشچی ادامه داد: احیای تالاب جازموریان در دستور خاص سازمان حفاظت محیط زیست بوده و برنامه های زیاد و مهمی برای احیا این تالاب وجود دارد كه امیدواریم با همكاری مردم و دستگاههای مختلف بتوانیم این امر را محقق كنیم.
پورمردان مدیركل حفاظت محیط زیست استان سیستان و بلوچستان نیز گفت: كارگاههای مختلف و مطالعات گوناگون در باب نجات تالاب جازموریان تدوین شده است.
فرماندار دلگان نیز بیان كرد: رسیدگی به تالاب جازموریان نیازمند تدوین سند جامع احیا و نجات تالاب بوده و اكنون جازموریان به مطالبه عمومی تبدیل شده است.
مجتبی شجاعی افزود: اقدامات نسنجیده و سدسازی در حوضه آبریز تالاب جازموریان در استان كرمان سبب شده این عنصر ارزشمند زیست محیطی با خطرات زیادی رو به رو شود لذا هر گونه بی توجهی به آن و تاخیر در برنامه ریزی و تدبیر برای احیا تالاب جازموریان، این تالاب را به سرنوشت هامون دچار می كند.
وی اظهار داشت: تالاب «هامون جازموریان» به عنوان مركز تنظیم اكوسیستم های شرق كرمان و غرب سیستان و بلوچستان كه در گذشته آب آن شیرین بود، بر اثر یكجانبه گرایی استان كرمان و عدم ‌حساسیت مسئولان سیستان و بلوچستان در گذشته و احداث سدهای متعدد بر روی رودخانه هایی از جمله هلیل رود خشك شده است.
فرماندار دلگان افزود: خشك شدن بخش اعظمی از این دریاچه و مراتع اطراف آن‌ آسیب های زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی زیادی را برای مردم ساكن در حاشیه این تالاب ایجاد كرده است.
شجاعی با بیان اینكه 50 درصد مساحت تالاب هامون جازموریان در استان سیستان و بلوچستان واقع شده است، ادامه داد: سد جیرفت از عوامل مهم مشكلات زیست محیطی هامون جازموریان است.
وی خاطرنشان كرد: آب رودخانه هلیل رود كه باید پس از پیوستن رودخانه ها، سیلابها و روان آبهای دیگر علاوه بر آبیاری جیرفت و كهنوج، وارد تالاب جازموریان شده و مناطقی از سیستان و بلوچستان را بهره مند كند، پشت سد جیرفت ذخیره می شود و حیات تالاب را به خطر انداخته است به طوری كه بیشترین ضرر را مردم كشاورز و دامدار شهرستان دلگان متحمل می شوند.
شجاعی تصریح كرد: سدهای استقلال و عروس در جیرفت و برخی سدهای كوچك و بزرگ آبخیزداری در استان كرمان كه تعداد آنها به بیش از 30 سد می رسد، منشا اصلی آسیب تالاب هامون جازموریان برای سیستان و بلوچستان است.
وی اظهار داشت: وجود این سدها اجازه ورود اندك سیلابهای ناشی از بارندگی را به جازموریان نمی دهد كه این‌ موضوع تالاب را خشكانده و به منشا ریزگردها تبدیل كرده است.
فرماندار دلگان با اشاره به اینكه تالاب جازموریان در حالت طبیعی در مركز یك منطقه خشك واقع شده است، گفت: اقدامات نسنجیده مدیران وقت در استان كرمان در خصوص احداث سدها و عدم توجه به مناطق دیگر تالاب جازموریان منشا مشكلات فراوانی بوده است.
وی خاطر نشان كرد: هر ساعت تاخیر در چاره اندیشی، مطالعات كنترلی و تعدیل آسیبها، می تواند مناطق حاشیه تالاب در سیستان و بلوچستان را به منطقه ای پرمخاطره در حوزه های زیست محیطی، كشاورزی، دامداری و غیره تبدیل كند و سرنوشت غمبار خشكیدن تالاب هامون در منطقه سیستان را برای جازمویان رقم زند.
شجاعی با بیان اینكه اگر در حوزه سیستان نیز در طول این سالها حساسیت لازم ایجاد می شد، مشكلات كنونی كمتر بود ادامه داد: چنانچه عزم عمومی برای نجات تالاب جازموریان از هم اكنون شكل بگیرد می توان از بروز خسارتهای آتی جلوگیری كرد چرا كه كل تالاب در داخل كشور قرار گرفته و بر خلاف تالاب هامون در سیستان متاثر از خارج مرز نیست.
وی خاطر نشان كرد: حق آبه تالاب هامون جازموریان واقع در شهرستان دلگان باید حداقل در بخش زیست محیطی تعیین شود تا خطراتی كه متوجه اكوسیستم منطقه و ناشی از تاثیر خشكی این تالاب است به كمترین میزان برسد.
فرماندار دلگان تصریح كرد: همچنین باید كار گروهی در این زمینه متشكل از مسئولان مربوطه در دو استان كرمان و سیستان و بلوچستان تشكیل و با مطالعات لازم بدون فوت وقت نسبت به ترتیب بندی و حقوق ساكنان بلوچستان كه در حاشیه این تالاب سكونت دارند و ارتزاق می كنند چاره اندیشی شود.
وی ادامه داد: زنگ‌ خطر حركت شنهای روان به سمت دلگان و نقاط شهری و روستایی مجاور آن حتی تا ایرانشهر به دنبال نابودی تدریجی تالاب به صدا در آمده و این تهدید به طور مستقیم حیات، اقتصاد، فرهنگ و زندگی روزمره مردم منطقه را نشانه رفته است.
شجاعی گفت: نیاز است تاثیرات و خطرات خشكسالی تالاب در مناطق بمپور و محمدان در شهرستان دلگان و مناطق اسپكه و لاشار در شهرستان ایرانشهر و همچنین برخی از مناطق شهرستان های نیكشهر و فنوج بررسی و برنامه ریزی لازم با حساسیت انجام شود و پس از آن اقدام مشترك دستگاه های اجرایی در سیستان و بلوچستان شكل گیرد.
وی خاطر نشان كرد: در اولین مرحله باید از حفاری های غیرمجاز جلوگیری و چاههای غیرمجازی كه طی سالهای اخیر حفر شده است، مسلوب المنفعه شوند.
شهر گلمورتی مركز شهرستان دلگان از توابع استان سیستان و بلوچستان در 482 كیلومتری جنوب غرب زاهدان مركز این استان و در همسایگی استان كرمان واقع شده است.
7310 **6081