اسلام آباد - ایرنا - سفیر پیشین پاكستان در تهران گفت: مردم ایران بسیار باهوش و فوق العاده اند و می دانند كه چگونه از چالش ها با موفقیت بیرون آیند.

«آصف علی‌خان دُرانی» » دیپلمات ارشد سابق پاكستان كه سال های طولانی در ایران به عنوان سفیر و همچنین معاون سفارت در تهران فعالیت می كرده است، خوش صحبتی و اخلاقمداری را دو شاخصه مردم ایران عنوان كرد و گفت: هر یك از شهروندان ایرانی به نحوی از ذوق هنری بهره مندند، آنها تحصیلكرده اند و به همین دلیل به دنبال پیشرفت كشور خود هستند.
سفیر سابق پاكستان در جمهوری اسلامی ایران، با تحلیل شرایط منطقه و تبیین مشتركات فراوان بین دو ملت ایران و پاكستان گفت: آینده همكاری دو كشور در زمینه های تجارت، اقتصاد و انرژی بسیار روشن است.
وی كه پیش از فعالیت در وزارت امور خارجه پاكستان، به عنوان روزنامه نگار در رسانه های پاكستانی فعالیت می كرده است، این روزها نیز در چند رسانه مطرح پاكستانی تحلیل هایی در خصوص روابط ایران و پاكستان یا دیگر موضوعات روز، ارائه كرده است.
«آصف علی خان درانی» كه تحولات جمهوری اسلامی ایران را از سال های نخستین پیروزی انقلاب ایران به عنوان روزنامه نگار با جدیت پیگیری می كرده ، اكنون به عنوان تحلیل گر ارشد مسائل ایران و منطقه مطرح است.
سفیر سابق پاكستان در تهران با یادآوری خاطرات خوب خود از سال هایی كه در ایران زندگی می كرده است، می گوید: طی سال های حضور در ایران، به بیشتر شهرهای ایران نظیر (مشهد، قم، شیراز، كیش، قشم و اصفهان) سفر كرده و یكبار نیز از مسیر زمینی از شهر زاهدان به تهران و یكبار نیز از مسیر زمینی با گذر از شهرهای ایران به باكو سفر كرده است و خاطرات خوبی از سال های حضور خود در ایران دارد.
درانی در این گفت و گو از مردم ایران به عنوان همراه و دوست مردم پاكستان یاد كرده و گفت: لازم است كه ملت های دو كشور بیش از گذشته با فرهنگ و آداب و رسوم یكدیگر آشنا شوند.
جزئیات این گفت و گو به شرح زیر است؛

***انرژی و گاز، ظرفیت عظیم همكاری ایران و پاكستان
سفیر سابق پاكستان در ایران با تشریح ظرفیت های فراوان همكاری جمهوری اسلامی ایران و پاكستان گفت: ایران دارای ذخائر عظیم نفت و گاز در جهان است و زمانی كه ذخائر گازی پاكستان به شدت كاهش یافته است، این كشور برای توسعه اقتصادی می تواند از ظرفیت های انرژی ایران استفاده كند.
آصف علی خان درانی در خصوص مشكلات پیش روی اجرای برخی طرح های اقتصادی با ایران نظیر خط لوله گاز ایران به پاكستان، گفت: اسلام آباد هیچ گاه به دنبال ابطال توافقنامه گاز با ایران نبوده است و اگر برخی مشكلات بر سر راه نبود، این طرح سال ها قبل به مرحله اجرا می رسید.
وی با بیان اینكه پاكستان باید با ایران برای خرید گاز و برق وارد گفت و گوهای جدی شود، افزود: دولتمردان پاكستانی در پی استفاده از ظرفیت های بالقوه با ایران هستند.
وی فشارهای آمریكا را عامل اصلی اجرا نشدن خط لوله گاز بین دو كشور دانست و خاطرنشان كرد: دولت آمریكا برای اینكه توافقنامه خرید و فروش گاز طبیعی بین ایران و پاكستان به مرحله اجرا نرسد از اهرم های مختلف فشار استفاده كرده و می كند.
درانی گفت: با این وجود توافقنامه صادرات گاز طبیعی از ایران، بین دو كشور در سال 2009 در بندر چابهار به امضاء رسید كه شخصا در این مراسم حضور داشتم.
آصف علی درانی در ادامه گفت: با توجه به اینكه پاكستان به شدت به گاز نیاز دارد اطمینان دارم خط لوله گاز بین دو كشور روزی به مرحله عمل خواهد رسید.
سفیر سابق پاكستان در ایران با بیان اینكه ایران آمادگی خود را در فروش 3500 مگاوات برق به پاكستان اعلام كرده است، گفت: یقین دارم كه دولت جدید پاكستان برای خرید برق مازاد ایران دست به كار خواهد شد.

*** ایران و پاكستان با ارز محلی تجارت كنند
سفیر سابق پاكستان در ایران همچنین با تشریح ظرفیت های فوق العاده اقتصادی و تجاری بین دو كشور، گفت: دو كشور برای شكوفایی اقتصای خود می توانند، نیازمندی ها را از كشور متقابل با قیمت مناسب و ارزان تامین كنند.
درانی نبود كانال های بانكی بین دو كشور را عامل اصلی كاهش تبادلات تجاری فیمابین خواند و گفت: دلیل آن نیز روشن است زیرا كه بانك های پاكستانی از تحریمهای خصمانه آمریكا به شدت هراس دارند.
آصف علی درانی تجارت پایاپای یا تجارت با ارز محلی دو كشور را تنها راه توسعه روابط بازرگانی بین دو كشور خواند و گفت: در زمان مسئولیت سفارت پاكستان در ایران از حامیان طرح تجارت پایاپای بین دو كشور بودم و اكنون نیز از این طرح حمایت می كنم در این راستا دو كشور باید به صورت رسمی معاهداتی را امضاء كنند .
این دیپلمات ارشد پاكستان گفت: پاكستان با چین توافق كرده اند كه تجارت دو جانبه را با واحد پول ملی خود انجام دهند، ایران و روسیه نیز همین كار را می خواهند انجام دهند پس چرا دو كشور ایران و پاكستان نمی توانند با واحد پول ملی خود تجارت كنند؟
وی افزود : تبادلات تجاری بین ایران و چین به 30 میلیارد دلار می رسد و ایران و پاكستان نیز می توانند از طریق واحد پول ملی خود تجارت دوجانبه را گسترش دهند.

***تحریم های ناجوانمردانه علیه ایران
این تحلیلگر ارشد پاكستان همچنین با انتقاد از سیاست های ضد ایرانی آمریكا گفت: سیاست های خصمانه آمریكا بر روابط تجاری و اقتصادی بین دو كشور برادر و همسایه ایران و پاكستان سایه افكنده است.
سفیر پیشین پاكستان در ایران همچنین به شكست سیاست تحریم آمریكا علیه ایران اشاره كرد و گفت: ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی مورد تحریم آمریكا قرار گرفت و این تحریم ها از سال 1996 وارد مرحله تازه ای شد و با آغاز برنامه های هسته ای ایران این تحریم ها افزایش چشمگیری یافت اما مردم ایران همیشه در برابر فشارها مقاومت كرده اند.
این دیپلمات پیشین پاكستان با غیر عادلانه خواندن تحریمهای جدید آمریكا علیه ایران خاطرنشان كرد: دونالد ترامپ با نقض معاهده هسته ایران، سنت اشتباهی را پایه گذاری كرد، زیرا كه بر اساس قوانین بین المللی هیچ كشوری حق نقض قوانین بین المللی كه در شورای امنیت به تصویب رسیده باشد را ندارد.
درانی با تشریح پیامدهای ناگوار تحریم های ضد ایران از سوی آمریكا گفت: با خروج آمریكا از معاهده هسته ای ایران تقدس قوانین بین المللی از بین رفت و آینده این قوانین ابهام برانگیز است.
سفیرسابق پاكستان در ایران با اشاره به دروغ های آمریكا گفت: آمریكایی ها مدعی اند كه در كنار مردم ایران هستند، اما من فكر نمی كنم این سخن حقیقت داشته باشد زیرا كه این تحریم ها بیشترین تاثیر را بر مردم ایران می گذارد و زندگی آنها را سخت می كند و به یقین، آمریكا با خروج از برجام اهداف دیگری را دنبال می كند.

*** همكاری های ایران و پاكستان در حل بحران های منطقه
درانی با تشریح تحولات افغانستان نیز گفت: روسیه، چین، پاكستان و ایران نقش مثبتی در تحولات افغانستان بازی می كنند.
این دیپلمات ارشد سابق پاكستان با اشاره به اهمیت كنفرانس مسكو كه درباره تحولات افغانستان برگزار شد، افزود: در این كنفرانس نمایندگان ایران، پاكستان، چین و روسیه به همراه نمایندگانی از گروه طالبان شركت كردند و به نظر من این پیشرفتی مثبت برای بازگشت ثبات و امنیت در افغانستان است.
آصف درانی با انتقاد از رویكرد نظامی گری آمریكا در افغانستان گفت: آمریكا با حضور 17 ساله نظامی در افغانستان نه تنها نتوانست امنیت را به این كشور بازگرداند، بلكه وضع امنیت در افغانستان با گذشت زمان رو به وخامت گذاشت.
آمریكایی ها تاكنون 900 میلیارد دلار در افغانستان هزینه كرده اند و اكنون نیز مجبورند هر سال 45 میلیارد دلار هزنیه كنند.
وی با بیان اینكه طالبان دست كم بر 50 درصد خاك افغانستان تسلط دارد، گفت: با ادامه حضور نیروهای آمریكایی و غربی در افغانستان رنج و مشقت مردم افغانستان بیشتر شده و این كشور روی آرامش نخواهد دید.
دیپلمات ارشد سابق پاكستان با انتقاد از سیاست آمریكا در قبال ایران و پاكستان گفت: به دلیل هم پیمان بودن با آمریكا در جنگ با تروریسم 70 هزار قربانی دادیم.

***فرهنگ و زبان مشترك؛ عامل گسترش روابط ایران و پاكستان
سفیر سابق پاكستان در ایران معتقد است هیچ مانعی بر سر توسعه روابط بین دو كشور وجود ندارد، زیرا كه فرهنگ ما از ایران ریشه گرفته است، بنابراین سیاست خارجی پاكستان در قبال ایران با تغییر دولت ها هیچ گاه تغییر نمی كند.
وی با تشریح برخی چالش های منطقه ای گفت: این مشكلات می تواند باعث اختلافات جزئی بین دو كشور شود، اما نباید بگوییم كه روابط دو كشور پرتنش شده است.
دیپلمات ارشد پاكستان روابط اسلام آباد - تهران را منحصر به فرد خواند و گفت: پاكستان در بدترین شرایط منطقه ای همیشه سعی كرده است سطح روابط خوب و حسنه با ایران را همچنان حفظ كند.
این صاحبنظر امور بین المللی در ادامه گفت: پاكستان با ایران، روابط تاریخی دارد و به این روابط افتخار می كنیم، دو كشور با توجه به پیوندهای عمیق فرهنگی و زبانی می توانند در سختی ها و خوشی ها در كنار یكدیگر باشند.
سفیر سابق پاكستان در ایران گفت : ایران و پاكستان نه تنها در امور دوجانبه بلكه در بسیاری از تحولات منطقه ای و بین المللی با یكدیگر همكاری و همفكری دارند.
عاصف علی درانی در ادامه سخنان خود با تشریح اهمیت روابط عمیق بین دو كشور گفت: به رغم اینكه چه دولتی در ایران و پاكستان بر سر كار باشد، دو كشور به صورت سنتی و تاریخی دارای روابط حسنه و برادرانه هستند.
این تحلیل گر مسائل ایران گفت: دو ملت ایران و پاكستان، دارای فرهنگ یكسان، مذهب مشترك و فرهنگ و زبانی غنی هستند و اطمینان دارم كه روابط دوجانبه در سطح بسیاری خوبی قرار دارد و با تلاش دو دولت این روابط می تواند بیش از پیش تعمیق یابد.


*** جنگ یمن و اقدامات منطقه ای برای پایان آن
این كارشناس امور بین المللی پاكستان همچنین به جنگ یمن اشاره كرد و گفت : این جنگ بی حاصل باید هر چه سریعتر پایان یابد و كشورهای درگیری این جنگ باید مشكلات خود را از طریق گفت و گو حل و فصل كنند.
وی خاطرنشان كرد: دولت جدید پاكستان سعی می كند با پادرمیانی بین عربستان سعودی و جمهوری اسلامی ایران جنگ در یمن را خاتمه دهد.
درانی با اشاره به توطئه های بین المللی در قبال امت اسلام گفت: در نتیجه اختلافات نظرها بین كشورهای مسلمان، منطقه شاهد خونریزی و ویرانی گسترده است، در چنین وضعیتی پاكستان در نظر ندارد وارد اختلافات منطقه ای شود بلكه می خواهد با حفظ بی طرفی زمینه را برای حل اختلاف ها هموار سازد.
آساق**6125**1663**