به گزارش ايرنا؛ در حالي كه اين سخنان از سوي اغلب تحليلگران سياسي-رسانه اي با استقبال مواجه شده و بر لزوم آن تاكيد گرديده است، برخي از رسانه هاي وابسته به جريان منتقد دولت كه گويي منافع سياسي-اقتصادي خود را در خطر مي بينند، در ادامه فضاسازي چندروزه خود و با چشم پوشي از حمايت هاي هميشگي رهبر انقلاب از دولتمردان عرصه ديپلماسي، به طرح اتهاماتي عليه وزير خارجه كشورمان پرداختند.
اين رسانه ها كه اغلب منتسب به جريان اصولگرا هستند فرافكنانه و با موضعگيري هميشگي و ثابت خود ضمن 'نسنجيده و غيركارشناسانه' خواندن سخنان ظريف مدعي شدند اين سخنان 'با استقبال رسانه هاي معاند و ضد انقلاب مواجه شد' و يك 'پاس گل' به دشمنان و 'همصدايي آشكار' ظريف و پمپئو در اتهامزني عليه ايران بوده است.
** انتقاد از واكنش جناحي به سخنان ظريف
آرمان ضمن تاكيد بر 'ناكامي دلواپسان عليه ظريف' افزود: اين روزها يكي از طنزترين موقعيتها در عرصه سياست در مورد محمدجواد ظريف، وزير امورخارجه اتفاق افتاده است. وزيري كه موفقيتهاي زيادي را در دولت حسن روحاني به ارمغان آورد، حالا به دليل اينكه گفته «بالاخره پولشويي يك واقعيت در كشور ماست»، تحت هجمه سنگين رسانههاي دلواپسان قرار گرفته است. جرياني كه با تيتر درشت و بزرگ كيهان آغاز شد: «مدعيان پولشويي گسترده اگر سند نياورند، بايد محاكمه شوند.» اين درحالي بود كه به گفته بهرام قاسمي، سخنگوي وزارت امورخارجه جملات ظريف اصلا جنبه افشاگري نداشته بلكه صرفا نگاهي واقعبينانه و آسيب شناسانه به اين پديده بوده است.
روزنامه ايران گزارش داد: جوسازي گسترده عليه محمدجواد ظريف از سوي منتقدان هميشگياش در حالي است كه وجود فسادهايي همچون پولشويي سالها است در مقام واقعيتهاي ناخوشايند خود را به اقتصاد كشور تحميل كردهاند...فارغ از تيترهايي كه از اخبار گذشته رسانههاي منتسب به جريان منتقد ظريف در يكي دو روز گذشته بازنشر شد و نشان داد كه اين خبرگزاريها خود با استناد به گزارشهاي والاستريت ژورنال و مؤسسه بازل از قرار گرفتن ايران در رتبه نخست ردهبندي جهاني پولشويي خبر داده بودند،
روزنامه مردم سالاري و تارنماي عصر ايران به نقل از ايرنا نوشتند: ايراد برخي از رسانه ها به اصل حرفهاي وزير خارجهمان در مورد واقعيت پولشويي در كشور معلوم نيست ولي با سئوال از هر اقتصادداني بر اين معضل مهم صحه ميگذارد، رسانهها كافي بود به خبرهايي كه روزانه در مورد افزايش قاچاق و برآوردهايشان در اين مورد منتشر ميكنند، مراجعه ميكردند تا به اين واقعيت مهم واقف شوند.
** چه كساني از سخنان ظريف احساس خطر مي كنند
اعتماد در تيتر يك خود پرسيده است: ظريف كجا را نشانه گرفته است؟ اين روزنامه در ادامه افزود:
همين چند جمله محمدجواد ظريف كافي بود تا ماشين تبليغات عليه او راه بيفتد و انگشت اتهام به سمتش نشانه برود. البته اين اولينبار نبود كه تا اسمي از پولشويي به ميان ميآيد برخي اينچنين آشفته ميشوند... در حقيقت ظريف موضوع جديدي را مطرح نكرد و تا امروز چندين بار مستقيم و غيرمستقيم به بحث پولشويي در كشور اشاره شده اما براي همين حرف تكراري چنان جنجالي به پا ميشود كه گويا اطلاعات محرمانهاي فاش شده است.
اعتماد همچنين در يادداشتي 'علت حمله به ظريف' را چنين توضيح مي دهد: گويا عدهاي حيات و منافع خويش را در وجود و استمرار انواع بحرانهاي داخلي و خارجي جستوجو ميكنند و هر كس در جهت آرامسازي شرايط كوشش كند و موفقيتي به دست آورد حتي اگر محتاطترين آدمها باشد مورد انواع هجمهها قرار ميگيرد تا عقبنشيني كند يا عطاي خدمت را به لقايش ببخشد.
شرق در ستون روزنه و ذيل عنوان 'ظريف در ميدان جدال با پولشويي' نوشت: دكتر ظريف مي داند چرخ دنده ناكوك ماشين نجات كشورش كدام است و سنگ ندازي ها براي چيست. مدت هاست مخالفان دكتر ظريف دنبال زمين زدن او هستند؛ حتي حمايت هاي متعدد مقام معظم رهبري از ايشان نيز نتوانسته است آنها را از اين تلاش مذبوحانه بازدارد. اكنون دكتر ديپلماسي ما، سرنخ اين بهانه را دست خيمه شب بازان بي كياست و ثروت اندوز داده است تا او را بازي دهند. غافل از اينكه ظريف با اين نقش ها و بازي خو گرفته است. اين فشارها روز به روز او را قدرتمند تر و محبوب تر خواهد كرد...ظريف را بايد ستود و به او مدال شجاعت داد. پذيرش FATF مهر تاييدي است بر صحت گفتمان صلح ايران.
سيدعلي خرم در گفتوگو با ايلنا، با اشاره به سخنان اخير وزير امور خارجه در مورد نقش حاميان پولشويي در كشور در مقابله و رد لوايح مربوط به FATF و عضويت ايران در كنوانسيونهاي مرتبط با مبارزه با جرايم مالي تروريسم و پولشويي با يادآوري اينكه عدهاي با جناحي و سياسي كردن مسائل حقوقي و تخصصي راه ترامپ براي رسيدن به آرزوهايش را هموار ميكنند، ابراز داشت: وزير امور خارجه كه سكاندار دستگاه ديپلماسي است و بهتر از هر كسي از شرايط بينالمللي و وضعيت ايران خبردار است، ميخواهد كشور از گردنه تحريمها عبور كند ولي در پيشرو كشور، سدهايي را مشاهده ميكند كه نبايد وجود ميداشت و ميبيند كه چگونه براي عدم شفافسازي مقاومت ميكنند.
** سابقه داشتن هشدار مقامات و مسئولان در خصوص پولشويي
ايسنا در گزارشي با تيتر 'زدودن گرد و غبار از حافظه منتقدان به سخنان ظريف با استناد به بيانات رهبري' با آوردن فرازهايي از سخنان ايشان در جهت اهميت مبارزه با قاچاق و پولشويي و تدوين قوانين كارآمد و موثر بر مبارزه با اين فسادها، نوشت: با توجه به آن چه اشاره شد درمييابيم كه سخنان وزير امور خارجه در اين باب نه ادعايي جديد است و نه جنبه افشاگري داشته است، بلكه صرفا نگاهي واقعبينانه و آسيبشناسانه به يكي از آفات جانبي اين پديده يعني استفاده برخي از منابع مالي نامشروع براي فضاسازي و فشار رواني در برابر اقدامات قانوني و تدابير شفافيتساز دولت است و در همين چارچوب مردم انتظار دارند كه مسئولان كشور با اين گونه جرائم همان طور كه بارها در سخنرانيهايشان به آن اشاره كرده اند به صورت جدي مبارزه كنند.
روزنامه ايران گزارشي از سابقه هشدار مقامات عالي در باره پولشويي و قاچاق منتشر كرده و در بخشي از آن نوشت: آنچه اخيراً وزير امور خارجه مطرح كرده است نه ادعايي تازه است و نه افشاگري حرفي مگو. آنچه ظريف مطرح كرد صرفاً يادآوري معضلاتي است كه توقع ميرود با تدوين مقررات مناسب و تدابير لازم از سوي دولت و مجلس فارغ از محاسبات جناحي و رقابتهاي سياسي با آن مقابله شود.
اعتماد: آنچه ظريف در اين مورد گفت در واقع تنها يادآوري گفتههاي تفصيلي و مستند مقامات مسوول و ارايه آمارهاي قطعي طي سالهاي اخير است. وزير كشور، مقامات بانكي، مقامات سازمان مالياتي كشور و شماري از نمايندگان مجلس تاكنون ... به كرات در اين مورد سخن گفتهاند.
مخالفان دولت كه اين روزها منتقد ظريفند، خود از 25 ميليارد دلار قاچاق كالا سخن ميگويند و آمار 12و نيم ميليارد دلاري دولت را قبول ندارند.
** لزوم حمايت داخلي از وزير خارجه كشور
سيدعلي خرم در يادداشتي در روزنامه ايران نوشت: حمايت قوي از وزير امور خارجه كه در ويترين سياست خارجي و ديپلماسي قرار دارد وظيفه همگان است. اگر ايشان نگران از پولشويي در كشور است و دليل آن را مقاومتي ميداند كه ماههاست وقت و انرژي كشور را به خود اختصاص داده، صرفاً ابراز دغدغه ايشان براي دفاع از منافع و امنيت ملي كشور است. در اين برهه سخت و خطرناك به جاي همبستگي براي مقابله با تحريمها و طرحهاي امريكا و ديگران، دچار اشتباه نشويم و خودزني نكنيم كه دشمن كاملاً شاد ميشود.
مجيد انصاري كه در زمان حضور در دولت به عنوان معاون پارلماني رئيسجمهور در جريان تنظيم لوايح حضور داشته و اكنون در مجمع تشخيص مصلحت نظام مسئوليت دارد، در گفتگو با آرمان تصريح كرد:
برخوردي كه اين روزها با آقاي ظريف ميشود، منصفانه نيست. ضمن اينكه شرايط كشور به گونهاي است كه بايد تيم ديپلماسي كشور از پشتوانه برخوردار باشد. تا بتواند در اين كارزار دشواري كه دشمنان ما به خصوص آمريكا جنگ روانياي كه عليه ملت ما سامان دادهاند، موفق شوند. آقاي ظريف در خط مقدم براي دفاع از حق ملت ايران هستند. شرط عقل و انصاف نيست كه سرداران و رزمندگان عرصه جهاد ديپلماتيك و حقوقي را تضعيف كنيم.
** حقيقت داشتن سخنان ظريف
'14هزار ميليارد فرارمالياتي «مدرك پول ناسالم» نيست؟' تيتر يك روزنامه آرمان است كه ذيل آن با اشاره به سخنان ظريف نوشت: اظهارات وزير امور خارجه به مذاق بسياري خوش نيامد و حتي اين اظهارات را توهين به خود قلمداد كردند. با اين حال، محمود صادقي، عضو فراكسيون اميد مجلس بر اين باور است كه «بايد بپذيريم پولشويي وجود دارد، انكار واقعيت به رفع اين مشكل كمكي نميكند.»
موارد زيادي از پولشويي اتفاق ميافتد و انكار آن جز به تشديد مشكلات كمك نميرساند، موضوعي كه مورد توافق بسياري از كارشناسان است.
مهدي مطهرنيا تحليلگر مسائل سياسي طي گفتگو با فرارو در خصوص ادعاي اصولگرايان مبني بر اينكه اظهارات اخير جواد ظريف بر خلاف منافع ملي است، اظهار كرد: «در جامعهاي كه چندين سال است از اختلاس 3 هزار ميلياردي آقاي خاوري تا اختلاسهاي بسيار كلانتر بابك زنجاني سخن به ميان ميآيد، آيا ميتوان گفت: پولشويي وجود ندارد؟ آنچه كه در سطح بيروني در چارچوب اختلاسها موسوم به فساد سياه در ادبيات اقتصادي ديده ميشود نشان از آن است كه در لايههاي مختلف اين فساد سياه، نوعي پولشويي انجام ميشود و اين پولشويي را كساني انجام ميدهند كه داراي قدرت و نفوذ بسياري در امور جاري مملكت هستند؛ لذا آنچه كه ظريف ميگويد اصلا نياز به اثبات ندارد و كافي است اخبار را دنبال كنيد تا متوجه عمق و گستردگي فساد در كشور شويم».
** تكذيب ادعاي ترجمه اشتباه لايحه CFT
ايران: يك ادعاي ديگر هم درباره لايحه CFT تكذيب شد؛ ادعاي ترجمه اشتباه لايحه. اين ادعا را هفته قبل كدخدايي سخنگوي شوراي نگهبان مطرح كرده بود. حالا رئيس كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس گفته اصلاً چنين ادعايي صحت ندارد.
ابتكار گفتگوي حشمتالله فلاحتپيشه رئيس كميسيون امنيتملي و سياست خارجي مجلس را با ايرنا منتشر كرد و به نقل از وي نوشت: ترجمه لايحه الحاق ايران به كنوانسيون مقابله با تامين مالي تروريسم CFT اشتباه نيست زيرا دقيقا روي كلمات آن چند ترجمه به زبانهاي روز دنيا مانند انگليسي و عربي انجام شده است.ايراد محتوايي در ترجمه CFT وجود ندارد و ايرادي كه شوراي نگهبان مطرح كرده به نوع نگارش حقالشرطها مربوط است. ايرادهاي شوراي نگهبان به لايحه CFT ايرادهايي است كه عمدتا محتوايي است و بر اين اساس مسائل ترجمهاي اثر زيادي بر محتواي متن ندارد.
آفتاب يزد نيز با اشاره به تكذيب اين اتهام در گزارشي با تيتر 'تكليف اتهام تقلب به ظريف چه مي شود؟' نوشت: اشتباه ترجمه در CFT براي فريب مردم و مسئولان در راستاي به تصويب رساندن اين لايحه كليد حمله به ظريف از سوي مخالفان دولت بود كه بعد از مصاحبه وزير خارجه پيرامون وضعيت بد پولشويي در كشور حال بهانه اي جديد براي حمله و هجمه به وزير خارجه ايران پيدا كردند...حتي در اين ميان رسانه هايي مثل وطن امروز باتيتر 'تقلب' ظريف را متهم كرده و به گونه اي القا مي كنند كه گويا ظريف و تيم او به واسطه فريب مسئولان با ترجمه اشتباه CFT تلاش داشته تا حكومت را به اشتباه انداخته و وادار به تصويب CFT كند.
** لزوم پذيرش FATF
مهدي مطهرنيا در يادداشتي در خبرگزاري ايلنا نوشت: در شرايط فعليFATF يك ضرورت انكار ناپذير است كه جمهوري اسلامي ايران اگر بخواهد از حداقلهاي موجود در جامعه بينالملي و همكاري با شركتهاي كوچك بهره ببرد و بتواند در مسير دور زدن تحريمها قرار بگيرد، بيترديد بايد FATF را پذيرا باشد. اگر FATF از سمت ايران پذيرش نشود، امكان اجماع بينالملي عليه ايران در گام نخست با كشورهاي اتحاديه اروپا و مجموعه اروپا و سپس با كشورهاي چين و روسيه در جهت اعمال بيشتر تحريم ها فراهم خواهد شد.
** انتقاد به سخنان ظريف
كيهان مدعي شد: باگذشت بيش از 5 روز از ادعاي وزير امور خارجه مبني بر وجود پولشويي گسترده كه با استقبال رسانه هاي معاند و ضد انقلاب مواجه شد، واكنش ها به اين اظهارات نسنجيده ادامه دارد و افكار عمومي نيز همچنان منتظر ارائه مستندات اين اتهام بزرگ ظريف به كشور هستند .
اين روزنامه در جايي ديگر نوشت: لايحه مبارزه با پولشويي در سال1386 در مجلس شوراي اسلامي تصويب و به قانون تبديل شده بود و بعد از تائيد شوراي نگهبان، در تاريخ 11 آذرماه 88 آئيننامه اجرايي آن نيز تدوين و از سوي دولت وقت ابلاغ شده بود. بنابراين چنانچه دولت ارادهاي براي مقابله با پولشويي دارد و ظريف دغدغه هزاران ميليارد تومان- به قول خودش- پولشويي نگرانش كرده است، به آساني و بيآنكه نيازي به FATF باشد ميتواند با اين پديده پلشت مقابله كند.
وطن امروز در ياددداشتي خطاب به وزير خارجه نوشت: شما مثلا وزير امور خارجه مايي! زيبنده نيست اين همه عقب باشي از تحولات دنيا! ما البته دركتان ميكنيم! هيچ اوضاعتان تعريفي ندارد! فقط يك نكته! خوب شد دولتمردي امثال شما را هم ديد ملت! كه به عينه بفهمد با حرف و اپوزيسيوننمايي آن هم از جايگاه صندلي مسؤول موظف به خدمت، هيچ كاري توليد نميشود! كار آن بود كه طهرانيمقدم كرد! شما اگر مسؤول موشكي ما بوديد، گمانم مثل برجام، همه موشكهايمان كاغذي ميشد و نهايت بردش، تا تختهسياه مدرسه!
مشرق: بايد پرسيد به لحاظ محتوايي، چه تفاوت چشمگيري ميان اين نوع اتهامزنيهاي همتاي ضدايراني ظريف در دولت ترامپ به نام «مايك پومپئو» و وزير خارجه جمهوري اسلامي ايران وجود دارد؟ آيا بايد جدال كلامي ظريف با پمپئو را در شبكههاي اجتماعي باور كنيم يا اين همصدايي آشكار را در اتهامزني؟ از دشمن (آن هم دشمن ايدئولوژيك) چيزي جز دشمني انتظار نمي رود، اما اين كه يك مقام ارشد جمهوري اسلامي، رييس دستگاه ديپلماسي، خواسته يا ناخواسته، در پازلي بازي كند كه دشمنان اين آب و خاك طراحي كردهاند، و در شرايطي چنين خطير، اظهاراتي به زبان بياورد كه با هر منطقي، جز يك «پاس گل» به دشمنان نيست، بسيار جاي تامل دارد.
مصطفي ميرسليم عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام در گفتوگو با تسنيم، درباره اظهارات اخير ظريف مبني بر وجود پولشويي در برخي از نهادهاي كشور گفت: اين نوع اظهارات غيركارشناسانه از آقاي ظريف دور از انتظار بود.
*گروه نشريات خبري
پژوهشم**9026**1732
تاریخ انتشار: ۲۶ آبان ۱۳۹۷ - ۱۵:۲۲
تهران-ايرنا- سخنان وزير خارجه در مجلس شوراي اسلامي در خصوص لزوم مبارزه با پولشويي در كشور، پس از 5 روز همچنان در فضاي رسانه هاي داخلي بازتاب دارد.