تاریخ انتشار: ۲۷ آبان ۱۳۹۷ - ۱۳:۰۲

یزد - ایرنا - مادر باردار یزدی كه 2 ماه قبل نوزاد نارس خود را با 450 گرم وزن دریكی از بیمارستان‌ها به دنیا آورده بود و امیدی به زنده ماندن كودك خود نداشت، اینك نوزاد را از بخش مراقبت های ویژه كودكان بیمارستان شهید صدوقی یزد تحویل گرفت و آنجا را در كمال سلامتی ترك كرد.

نوزادانی كه قبل از هفته 37 حاملگی به دنیا می آیند، نارس تلقی می‌شوند، «جنین» باید به‌طور طبیعی 38 تا 42 هفته در رحم مادر باشد.
به گزارش ایرنا، امروزه تعدادی از مادران، نوزادان خود را كه 300، 400 یا 500 گرم وزن‌دارند به دلایلی زودتر از موعد زمان بارداری به دنیا می‌آورند كه چندان امیدی به زنده‌بودن فرزندش ندارد.
چنین مادرانی با توكل بر خدا، نوزاد را در بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان بستری می‌كنند، بر پایه تحقیقات انجام‌شده، بسیاری از آن‌ها به آغوش خانواده‌های خود بازگشته‌اند.
سازمان جهانی بهداشت، 17 نوامبر( 26 آبان) را روز جهانی نوزادان نارس اعلام كرد .
به همین مناسبت سعی می‌شود، آگاهی‌ بیشتری در مورد علت تولد نوزادان نارس در اختیار خانواده‌ها قرار گیرد و مجموعه اقدام‌هایی برای كاهش تولد این قبیل كودكان مدنظر قرار باشد.
نوزادی كه نارس به دنیا می آید، با وزن كم تمام نیازهای خود را از بدن مادر دریافت نكرده است، آن‌ها پس از تولد در دستگاه‌های ویژه مراقبت نوزادان نگهداری می‌شوند.
او كوچك و لاغر است، زیرا بافت چربی زیرپوست جنین در هفته‌های آخر دوران حاملگی در داخل رحم به وجود می‌آید، اگر جنین زودتر از موعد مقرر به دنیا آید، بافت چربی زیر جلد ندارد و لاغر است.
نوزادان نارس با مشكلات متعددی متولد می‌شوند ازجمله می‌توان به تكامل نیافتن برخی اندام‌های داخلی مانند ریه، مشكل گوارشی، مغزی، قلبی و چشمی اشاره كرد.
اگر نوزاد نارس هنگام تولد یا بعد از آن دچار مشكل نشود و بعد از تولد، مراقبت صحیح و دقیقی از او به عمل آید و درست تغذیه شود، ازنظر جسمی و ذهنی در آینده با نوزادانی كه به‌طور طبیعی و در موعد مقرر به دنیا می‌آیند، تفاوتی ندارد.
بر پایه گزارش‌های جهانی سالانه حدود 15 میلیون نوزاد در جهان به دنیا می‌آید كه 10 درصد آن‌ها نارس هستند و آمار تولد چنین نوزادانی در كشورهای مختلف پنج‌ تا 18 درصد اعلام شد.
با تولد نوزاد نارس و به دلیل برخی مشكلات، وی را برای مدتی در بیمارستان بستری می‌ كنند و علاوه بر تحمیل هزینه‌های درمانی و بهداشتی به اقتصاد خانواده، بار آن بر دوش دولت نیز سنگینی می‌كند.
درعین‌حال، تولد نوزاد نارس یكی از علت‌های عمده مرگ‌ومیر نوزادان است و نوزادانی كه چند هفته زودتر به دنیا می‌آیند درخطر مشكل سلامتی بعدی قرار دارند.
آن‌ها به مراقبت‌های خاص و پیگیری همه‌جانبه در رابطه با ابعاد مختلف سلامتی ازجمله وضعیت رشد و تكامل، ارزیابی شبكیه چشم، بینایی و شنوایی نیاز دارند.

** نوزادان نارس ضعیف‌ترین بیماران
فوق تخصص نوزادان و معاون درمان دانشگاه علوم پزشكی شهید صدوقی یزد در گفت‌وگو با ایرنا، نوزادان نارس را ضعیف‌ترین گروه بیماران توصیف كرد كه باید موردحمایت و مراقبت‌های ویژه قرار گیرند.
دكتر محمود نوری شادكام با اشاره به افزایش تعداد نوزادان نارس به خاطر زایمان‌های زودرس تأكید كرد: باید بسترهای لازم برای مراقبت از آنها فراهم شود تا رشد و تكاملی خوب داشته باشند.

** 12 درصد نوزادان كشور نارس هستند
به گفته وی بر اساس آمارها موجود، طی 15 سال گذشته هشت درصد از مجموع نوزادان متولدشده نارس بودند، اكنون این رقم به 12 درصد رسید.
نوری شادكام بابیان اینكه وضعیت یزد در این زمینه، همانند كشور است افزود: اكنون 2 تا چهار درصد از مجموع كودكان متولدشده ، نارس هستند.
این فوق تخصص نوزادان بابیان اینكه دلایل متعددی در زایمان زودرس و تولد نوزاد نارس نقش دارد، تصریح كرد: عوامل محیطی ازجمله آلودگی هوا، تغذیه نامناسب، بی‌تحركی ، چاقی ، گرما یا سرمای بیش‌ازحد، عفونت دوران بارداری، نازایی و سابقه تولد كودك نارس ازجمله این عوامل است.
نوری شادكام استرس ، افزایش نوبت‌كاری ، فشارهای روحی و روانی و حاملگی‌های چند قلوبی زایی را از دیگر دلایل تولد نوزادان نارس می‌داند.
وی بهترین زمان تولد نوزادان را هفته 40 بارداری مادر برشمرد و یادآور شد: برخی از این علت‌ها قابل‌پیشگیری است و باید آن‌ها را كاهش دهیم و برخی هم ناشناخته است.

** بخش مراقب‌های ویژه، نخستین اقامتگاه نوزادان نارس
نوری شادكام كه رئیس بخش مراقبت‌های ویژه نوزادان بیمارستان شهید صدوقی یزد است، می‌گوید: نوزادان نارس پس از تولد برای روند درمان و به دست آوردن سلامتی كامل در این بخش بستری می‌شوند.
وی بابیان اینكه تا قبل از راه‌اندازی این بخش، مرگ‌ومیر نوزادان نارس در استان 8.5 در هر هزار مورد تولد بود، تصریح كرد: آمار مرگ‌ومیر در میان نوزادان در كشور، 9.5 در هزار است، این رقم در یزد 4.5 به ازای هر یك هزار مورد تولد است.
به گفته این پزشك فوق تخصص كودكان، وضعیت یزد در این زمینه ، همانند كشورهای پیشرفته است.
وی تأكید كرد: دلیل فوت درصد اندك نوزادان هم مشكل مادر زادی، وزن بسیار كم یا مشكل قلبی و عروقی است.
رئیس بخش مراقبت‌های ویژه نوزادان بیمارستان شهید صدوقی یزد بر این باور است: در این بخش، بهترین و متعهدترین متخصصان استان جذب و همكاری دارند.
بنا به اظهار وی اگر مراقبت‌های اولیه به‌درستی از این كودكان انجام شود، آن‌ها همانند دیگر نوزادان می‌توانند به زندگی خود ادامه دهند به‌شرط اینكه به مراقبت‌های بعد از ترخیص هم توجه شود.

** نوزادان نارس نیازمند خدمات ویژه
به گفته مسئول بخش NICU بیمارستان شهید صدوقی یزد یك مورد از هر 10 نوزاد، نارس به دنیا می‌آید، در ایران آمار تقریبی، 12درصد اعلام‌شده است.
زهرا غفاریان اظهار داشت: نوزاد نارس و نیز به دلیل برخی مشكلاتی كه دارد، نوزاد نیاز به بستری طولانی در مراكز درمانی و پیگیری‌های بعدی دارد، تولد چنین نوزادانی از لحاظ عاطفی، اجتماعی، اقتصادی، اخلاقی و حقوقی، بر روی خانواده و جامعه تأثیرگذار است.
غفاری یادآور شد: نوزادانی كه چند هفته زودتر به دنیا می‌آیند با خطر مشكل سلامتی روبرو هستند و ازاین‌رو نیازمند مراقبت‌های خاص و پیگیری همه‌جانبه ابعاد مختلف سلامت از جمله وضعیت رشد و تكامل، ارزیابی شبكیه چشم، بینایی ،شنوایی و ... هستند.
مسئول بخش NICU بیمارستان شهید صدوقی یزد می‌افزاید: گروه‌درمانی این مجموعه درمانی، تمام تلاش خود را برای ارائه مراقبت ایمن، آموزش، حمایت همه‌جانبه از والدین، قرار دادن تمام نوزادان نارس در معرض در برنامه‌های پیگیری و غربالگری بینایی، ،شنوایی و تكاملی به كار گرفته است .
غفاریان خاطرنشان كرد: پزشكان و پرستاران این بخش با به‌ روزرسانی علم و مهارت نظری و عملی خود و بهره‌گیری از فناوری‌های نوین به‌ روزترین مراقبت‌ها، داروهای جدید و روش‌های تغذیه‌ای مؤثری را به نوزاد نارس ارائه می‌دهند
همچنین مادر یكی از این نوزادان نارس كه فرزندش هم‌اكنون سه‌ساله است روز یكشنبه در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: نازنین هفت‌ ماهه به دنیا آمد، وزن بسیار كمی داشت، حتی در آغوش گرفتن برایم مشكل بود.
وی خواست نامش ذكر نشود، افزود: نوزاد 60 روز در بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان شهید صدوقی یزد بستری شد، اكنون حال كودك خوب و مشكلی ندارد.
2088/ 2047/
گزارش از كبری دانشی