توجيه اقتصادي و برنامه ريزي جزو جدايي ناپذير اجراي طرح هاي مختلف عمراني است كه اتمام به موقع طرح ها آن را محقق مي كند.
در جهاني كه توسعه شتابان صنعتي و اقتصادي، توسعه شهري و هر گونه پيشرفت كشورها با زمان سنجي دقيق پيش مي رود، غفلت از برنامه ريزي و پي گيري طرح ها و اتمام به موقع پروژه ها، عقب ماندگي ضمني را به دنبال خواهد داشت.
از طرفي در هر مقطع زماني الزامات، نيازها و ضرورت هاي مختلفي وجود دارد كه براي همان زمان بيشتر تاريخ مصرف دارد و با فاصله گرفتن از آن زمان خاص تاثيرگذاري آن كاهش و هزينه هاي آن افزايش مي يابد و عقب ماندگي ها انباشته مي شود.
روند كند پيشرفت طرح ها و اتمام ديرهنگام آنها توجيه اقتصادي طرح را دچار خلل و برنامه ريزي براي توسعه را دچار اشكال مي كند.
از طرفي سرمايه گذاران بخش هاي مختلف را نيز دو دل يا به كلي گريزان از سرمايه گذاري در منطقه مي كند.
بنا به گفته مديران ارشد آذربايجان شرقي، متوسط عمر و زمان پايان طرح هاي ملي در اين استان 13 سال است كه در واقع يك آسيب بسيار بزرگ در توسعه منطقه است و به طور قطع بايد چاره انديشي شود.
با طولاني شدن زمان اجراي پروژه ها توجيه اجراي طرح ها دچار مشكل شده و برخي مواقع ممكن است ديگر منطق خود را از دست بدهد و هزينه هاي اجرايي و مالي بالايي را نيز روي دست مسوولان منطقه و مردم بگذارد.
بر اساس آمار منتشره در استان آذربايجان شرقي 300 هزار ميليارد ريال براي اتمام طرح هاي نيمه تمام در اين استان لازم است كه بخش اعظم آن حاصل طولاني شدن اجراي پروژه هاي ملي است.
متروي تبريز، راه آهن ميانه - بستان آباد - تبريز، اتوبان مراغه - هشترود، تبريز - بازرگان، تبريز - اروميه، طرح توسعه مقبره الاشعرا تبريز، نفلين سنيت سراب، ورزشگاه يادگار امام(ره) تبريز از جمله طرح هايي هستند كه مدت اجراي آنها طولاني شده است.
براي اجراي به موقع طرح هاي عمراني آذربايجان شرقي از گذشته تاكنون مشكل وجود داشته اما عوامل مختلفي مثل مسائل فني، تامين تجهيزات، مسايل مالي و تغيير مديريت ها پيشرفت طرح ها را دچار كندي كرده است به طوري كه متوسط مدت اجراي طرح هاي ملي در استان حتي به بيش از 13 سال هم مي رسد.
حدود 150 هزار نفر در آذربايجان شرقي بيكار هستند كه با اجراي به موقع طرح هاي در دست اجرا و نيمه تمام، هم در زمان اجراي طرح ها و هم پس از پايان پروژه از مواهب اشتغال زايي آنها امكان بهره مندي وجود دارد.
اجراي به موقع طرح ها، ضمن برآورده شدن نيازهاي منطقه اي، صرفه جويي در انرژي و هزينه را در برداشته و همچنين اشتغال و توسعه را به دنبال دارد كه همت مسوولان را مي طلبد.
*خبرنگار ايرنا
3093/1772
تاریخ انتشار: ۲۷ آبان ۱۳۹۷ - ۱۴:۵۶
تبريز- ايرنا- عمران و آباداني استان ها و شهرهاي مختلف بستگي به اجراي طرح هاي عمراني با زمان بندي مناسب و اعتبار كافي دارد كه تحقق اين مهم، برنامه ريزي دقيق را مي طلبد.