روزنامه گاردين روز يكشنبه در گزارشي نوشت: يافته هاي سيا اولين ارزيابي آمريكا درخصوص ارتباط بن سلمان با قتل خاشقچي روزنامه نگار منتقد آل سعود در كنسولگري عربستان در استانبول بود.
اين يافته ها پس از آن منتشر شد كه «دونالد ترامپ» رئيس جمهوري آمريكا و «جان بولتون» مشاور امنيت ملي وي سعي كردند سپر بلاي بن سلمان در برابر تحقيقاتي جنايي شوند كه 21 عامل سعودي را در اين قتل هولناك متهم كرده است.
رئيس جمهوري آمريكا پيشتر گفته بود كه قتل خاشقچي به دست عوامل خودسر روي داده است كه پا را از حيطه اختياراتشان فراتر گذاشته اند.
اما يافته هاي سيا نشان داد كه تسلط بن سلمان بر روند تصميم گيري در عربستان، اين ادعا را تا حد زيادي غيرمحتمل مي كند.
در همين حال، يك مقام اطلاعاتي اروپايي گفت كه كشفيات سازمان سيا تا حد زيادي به روايت رسمي عربستان از قتل خاشقچي ضربه مي زند.
ترامپ در تماس تلنفي با «جينا هاسپل» مدير سيا و «مايك پمپئو» وزير امور خارجه آمريكا، در مورد يافته هاي جديد در ارتباط با قتل خاشقچي گفت و گو كرد.
ترامپ، ارزيابي سيا را بسيار زودهنگام دانست، اما در عين حال گفت كه ممكن است وليعهد سعودي در اين مساله مسئول باشد.
ترامپ كه حامي سرسخت بن سلمان است، به نظر مي رسد از ماجراي قتل خاشقچي درمانده شده است.
سناتورهاي دمكرات و جمهوري خواه آمريكا روز شنبه از ترامپ خواستند در مورد وليعهد عربستان موضع سختي اتخاذ كند.
ارزيابي سيا شش هفته پس از فشار بي امان بر عربستان و وليعهد سعودي ارائه شد. بن سلمان هرگونه اطلاع از اعزام جوخه مرگ به تركيه براي قتل خاشقچي يا ماموريت اين جوخه را رد كرده است.
در اين ميان، روزنامه واشنگتن پست گزارش داد كه سيا به نتيجه گيري خود پس از بازنگري دو مورد از مكالمات شنود شده قوت بخشيد.
يكي از اين مكالمات بين بن سلمان و «خالد بن سلمان» برادر وي و سفير عربستان در واشنگتن در ارتباط با بازگرداندن خاشقچي به رياض انجام شد. مورد دوم سخنان شاهزاده خالد بود كه به خاشقچي اطمينان مي داد به هنگام ورود به كنسولگري عربستان در استانبول، خطري وي را تهديد نمي كند.
خاشقچي دهم مهر ماه وارد كنسولگري عربستان در استانبول شد، اما هرگز از آنجا بيرون نيامد. تحقيقات مستقل تركيه نشان داده كه وي ظرف هفت دقيقه از زمان ورود به كنسولگري، به قتل رسيده و مثله شده است.
از سويي، برادر بن سلمان هرگونه تماس تلفني با خاشقچي در سال گذشته را قويا رد كرده و از مقام هاي آمريكايي خواسته است مدارك شان را در اين زمينه ارائه دهند.
اما موضع رياض در سراسر مراحل تحقيقات در مورد قتل خاشقچي متغير بوده است. عربستان در ابتدا هر گونه دخالت در اين قتل را رد كرد و شاهزاده خالد با اطمينان گفت كه خاشقچي از كنسولگري خارج شده است.
10 روز پس از اين ادعا، عربستان اذعان كرد كه خاشقچي در جريان درگيري در كنسولگري به قتل رسيده و سپس گفته شد كه قتل عمدي بوده است.
و اما دادستان دولتي عربستان اعلام كرد كه خاشقچي به دليل اوردوز كردن دارويي كه ماموران به وي تزريق كردند، جان باخته است.
در اين بين، تركيه فشار بر رقيب منطقه اي خود و به ويژه بن سلمان را با ادامه افشاي جزئياتي از تحقيقات در مورد قتل خاشقچي، حفظ كرده است.
خاشقچي ستون نويس روزنامه واشنگتن پست و منتقد بن سلمان وليعهد سعودي بود. وي براي انجام امور اداري مربوط به ثبت ازدواج جديد خود به كنسولگري رياض در استانبول مراجعه كرد اما هيچ گاه از اين ساختمان خارج نشد.
اروپام**9109*شبس*1488 **
تاریخ انتشار: ۲۷ آبان ۱۳۹۷ - ۱۸:۵۰
تهران - ايرنا - يافته هاي سازمان اطلاعات مركزي آمريكا (سيا) در مورد قتل «جمال خاشقچي» به دستور «محمد بن سلمان» وليعهد عربستان، خسارت بارترين ضربه به رهبر بالفعل رياض توصيف شده و وي را رسما در قلب يك رسوايي قرار داده است. كه منطقه را به لرزه در مي آورد.