كوهستان و برف و سرما در كنار هم زمينه ساز ايجاد نوعي از گردشگري به نام گردشگري زمستانه هستند، طبيعتي كه امروز با گشت و گذاري كوتاه مدت و برف بازي هاي بيشتر در قالب كودكانه به بهار و تابستان مي رسد، در حالي كه جاي خالي رشته و ظرفيتي پرسود در صنعت گردشگري مازندران را همچنان گوشزد مي كند.
استان مازندران در كنار 330 كيلومتر خط ساحلي و دو سوم جنگل هاي هيركاني، داراي 550 كيلومتر خط كوهستاني و بلندترين و پر برف ترين قله هاي كشور است. كوه ها و قله هايي مانند دماوند، علم كوه و آزادكوه و دهها قله ديگر كه بيش از نيمي از سال پوشيده از برف هستند.
همانطور كه گفته شد كوه ها و حتي برخي از دامنه هاي استان مازندران در حالي نيمي از ماههاي سال پوشيده از برف هستند كه بيش از 60 درصد وسعت كشور در همين ماه ها محيطي بياباني و نيمه بياباني تشكيل مي دهند.
بايد اعتراف كرد كه سهم مازندران از گردشگري زمستاني تقريبا هيچ است، چون برف زيبا و بادوام اين خطه در نهايت به تيوپ سواري و يا نشستن بر روي بنر تبليغاتي و سفره يكبار مصرف براي سُر خوردن بر روي برف خلاصه مي شود.
در كنار گردشگري زمستاني، ورزش هايي نيز كه با برف سروكار دارند خود جاذبه هايي از اين فصل هستند كه مازندران به خوبي از مهمترين پيش نياز آن يعني برف و آب هاي يخ زده برخوردار است. تفريحاتي همچون ، اسكي آلپاين با پنج زير شاخه، اسكيت روي يخ با هشت زيرشاخه، اسنو برد، بابسلد، باندي، پرش با اسكي و لژ سواري كه كم هم طرفدار ندارد.
اما از ميان اسامي 16 مجموعه گردشگري زمستاني و پيست اسكي فعال كشور هيچ جايي براي ارتفاعات و رشته كوه هاي مازندران وجود ندارد و به صراحت بايد اعتراف كرد كه مازندران از گردشگري زمستاني غافل است.
رضا محسني از ورزشكاران رشته اسكي روي برف و اسكي روي چمن و مربي ورزشهاي زمستاني هم در اين باره گفت: مازندران براي ورزشهاي زمستاني استعدادها و ظرفيت هاي خوبي دارد كه بايد در اين باره برنامهريزي شود.
اين ورزشكار افزود: كوه هاي نمار، منطقه لاسم نشل در بخش لاريجان آمل، منطقه آزادكوه و كوه هاي تخت سليمان در كلاردشت و ارتفاعات سياه بيشه شهرستان چالوس، ارتفاعات آزاد كوه شهرستان نور، منطقه سنگده در دودانگه ساري و بسياري از كوه هاي مرتفع، مناطق مناسبي براي انواع اسكي روي برف و ديگر ورزشهاي زمستاني است.
محسني با تاكيد بر اينكه گردشگري زمستاني مبتني بر استمرار سرما و برف در مدت طولاني از سال است، ادامه داد: به عنوان مثال برخي مناطق مازندران مانند بخش لاريجان و يا تخت سليمان در غرب استان، به عنوان يك منطقه سردسير و كوهستاني، بيش ازهفت ماه پوشيده از برف هستند.
اين مربي 28 ساله به ظرفيت ارتفاعات مازندران براي استفاده در تفريحات زمستانه اشاره كرد و گفت: قله هايي با شيب ملايم مناسب براي ايجاد ورزش هاي زمستاني و يبخچال هاي طبيعي كه ورزشهاي يخ نوردي را جذاب مي كند از ظرفيت هاي مازندران در گردشگري زمستاني است.
محسني همچنين تاكيد كرد: تفريحات زمستاني كه در مازندران مانند تيوب سواري انجام مي شود، غير مجاز و بسيار خطرناك است و مي تواند آسيب هاي جدي به افراد بزند كه با استقرار مجموعه هاي گردشگري زمستاني مي توان شرايط استاندارد و ايمن براي گردشگران ايجاد كرد.
**مازندران بايد مركز گردشگري زمستانه كشور شود
فرامرز حسين پور كارشناس گردشگري گفت: مازندران به واسطه بيشترين ميزان قله هاي مرتفع و برفي، روستاهاي فراوان در مناطق كوهستاني و راههاي دسترسي و همچنين بارش سالانه چندين متري برف در ارتفاعات، بيش از هر منطقه ديگر كشور مستعد استقرار گردشگري زمستاني است.
حسين پور افزود: تمامي كوهستان هاي مازندران بيش از نيمي از سال پوشيده از برف سنگين است كه براي سرمايه گذاري و تداوم ورزشهاي زمستاني بسيار مناسب است كه در هيچ منطقه اي از كشور اين تعداد از ظرفيت وجود ندارد.
وي ادامه داد: استان هاي ديگر در جوار رشته كوه هاي زاگرس نيز زمستان هاي پر برفي دارند اما به واسطه قرارگيري در ميان 2 بيابان مركزي ايران و بيابان عراق مدت زمان ماندگاري برف در آنها بسيار كم است.
اين كارشناس افزود: امروزه توسعه صنعت گردشگري زمستاني در مناطق كوهستاني علاوه بر افزايش تقاضا، در نتيجه ناكارآمدي كشاورزي و صنايع در بخش اشتغال و درآمدزايي، متقاضيان بسياري دارد.
حسين پور همچنين به مزاياي گردشگري زمستاني اشاره كرد و گفت: گردشگري ورزشي-تفريحي مدت هاست به دليل علاقه مندان بسيار و بازتاب هاي فراوان اقتصادي در بالا بردن مشاغل محلي و افزايش رفاه اقتصادي در دستور كار بسياري از كشورها براي برنامه ريزي و سرمايه گذاري قرار گرفته است.
او ادامه داد: متاسفانه در مازندران هيچ برنامه اي براي استقرار اين حوزه از گردشگري وجود ندارد، در حالي كه اين استان بيشترين ظرفيت در گردشگري ورزشي-تفريحي چه در كوهستان و چه در دريا دارد.
به گفته وي به دليل عدم وجود زير ساخت هاي لازم و تمركز تمامي زير ساخت هاي ورزش و گردشگري زمستاني در پايتخت كشور، مازندران از يكي اصلي ترين ظرفيت ها در اين بخش خود محروم مانده است.
**تبليغات، پاشنه آشيل سرمايه گذاري در بخش گردشگري زمستاني مازندران
محسن جمالي كارشناس گردشگري نيز گفت: مازندران به مدد مجاورت با قله ها و كوه هاي پوشيده از برف، يكي از مناطق بسيار مناسب براي توريسم زمستاني است چرا كه آب و هواي كوهستاني و استعدادهاي طبيعي آن بسيار عالي است، اما تنها منطقه و مكان مناسب داشتن ، شرط جذب توريست و سرمايه گذار نيست.
او در ادامه با تاكيد بر اينكه بايد برنامهريزي مناسب در بخش گردشگري زمستاني شود، افزود: بسياري از مناطق مستعد از نظر گردشگري زمستاني تلاش ميكنند امكانات و تجهيزات رفاهي خود را تكميل كرده و تبليغات زيادي براي شناساندن خود به گردشگران انجام دهند.
اين كارشناس گردشگري همچنين گفت: اما در مازندران تبليغاتي براي شناساندن ظرفيت گردشگري زمستاني استان به گردشگران و بخصوص سرمايه گذاران وجود ندارد و عملا مناطق كوهستاني مازندران زمستان ها بلااستفاده براي جذب گردشگر مي ماند.
جمالي گفت: درآمد بسيار هنگفت و تجربه بسيار مناسب كشورهايي كه در صنعت توريسم زمستاني موفق بودهاند باعث شده تا كشورهاي ديگر هم كه استعداد كمي در اين مقوله دارند به فكر استفاده از اين استعداد براي كسب درآمد بيفتند كه چين و كره جنوبي و حتي كشور بياباني چون امارت متحده عربي از جمله آنها هستند.
اين كارشناس جذب 20 ميليون گردشگر در سال را ظرفيت چشمگير استان مازندران دانست كه متاسفانه همه آن مربوط به فصول گرم سال و بهار است كه مي توان با ايجاد گردشگري زمستاني، فصل سرما را هم به مقصد گردشگران تبديل كرد.
**هيچ برنامه اي براي گردشگري زمستاني وجود ندارد
معاون گردشگري اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري مازندران گفت: تاكنون هيچ برنامه و آمايشي براي استقرار گردشگري زمستاني در اين استان انجام نشده است.
مهران حسني برطرف نشدن مشكلات ديگر حوزه هاي گردشگري استان را از عمده دلايل مغفول ماندن گردشگري زمستاني در مازندران عنوان كرد و افزود: در حال حاضر در گردشگري ساحلي، گردشگري فرهنگي، گردشگري بومي و ديگر حوزه ها مشكلات و راه هاي نرفته بسياري وجود دارد كه نگاه ها را از گردشگري زمستانه دزديده است.
وي ادامه داد: نه تنها در زمينه ورزش ها و گردشگري زمستاني تاكنون هيچ سرمايه گذاري در اين حوزه پيش قدم نشده است، مقرون به صرفه بودن ويلا سازي و يا خريد و فروش زمين در اين استان بيش از هر چيزي گردشگري زمستانه را متروكه ساخته است.
معاون گردشگري مازندران با بيان اينكه نهادهاي دولتي نيز تاكنون به حيطه استقرار گردشگري زمستانه در مازندران وارد نشده اند، افزود: متاسفانه همين خلا باعث شده تا ارتفاعات مازندران تبديل به مامن ويلاسازي و خريد و فروش زمين شود.
حسني تاكيد كرد كه مازندران داراي رشته كوه ها و قله هاي پر برف با شيب ها و دره هاي مناسب براي ايجاد پيست هاي اسكي و يا مناطق مساعد براي ورزش هاي زمستاني است اما فقدان زيرساخت هاي لازم دسترسي به اين مناطق در تابستان را نيز دچار مشكل كرده است.
وي استقرار گردشگري زمستاني را نيازمند زيرساخت ها و امكانات گسترده اي دانست كه به دليل نبود نقشه راه مشخص هيچ نهاد و سرمايه گذاري وارد آن نمي شود.
7335/1899
تاریخ انتشار: ۲۹ آبان ۱۳۹۷ - ۱۶:۲۰
ساري-ايرنا- طبيعت كوهستاني مملو از برف در بيشتر فصل سرما و برفي با عمق و ماندگاري بالا همراه با ظرفيت تبديل شدن به پيست هاي اسكي از شاخصه هاي سرسبزترين استان كشور در مسير گردشگري زمستاني است كه امروز به دليل عدم باور و غفلت از سودآوري اين صنعت خاك ميخورد.