به اعتقاد پزشكان مغز و اعصاب ثانیه ها ارزشی طلایی در كمك به افراد دچار سكته مغزی دارند بطوری كه كاستن حتی چند ثانیه از فاصله سكته تا رسیدن فرد به بیمارستان نقشی حیاتی در نجات وی دارد.
اهمیت این موضوع وقتی دوچندان می شود كه بدانیم بر اساس تحقیقات، ایران دومین كشور از نظر شیوع سكته های مغزی(CVA) در جهان است. همچنین سكته های مغزی در مشهد نسبت به سایر شهرههای كشور شیوع بیشتری دارد.
گرچه پزشكان بر پیشگیری از سكته های مغزی با رعایت اصول سلامتی تاكید دارند اما نجات جان مبتلایان طی سالهای گذشته با تعیین 'كد 724' از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی برای برخی بیمارستانها مورد توجه قرار گرفته است.
بر این اساس بیمار دچار سكته مغزی از طریق اورژانس 115 بلافاصله به بیمارستان دارای این كد 724 انتقال داده می شود و بدون فوت وقت برای درمان به اتاق عمل هدایت می شود.
* سكته مغزی در مردان بیشتر است
یك پزشك متخصص مغز و اعصاب به خبرنگار ایرنا گفت: سكته مغزی دومین علت مرگ و میر بعد از بیماریهای قلبی شناخته شده و از اصلی ترین علل ناتوانی حركتی، شناختی و عصبی به شمار می رود.
دكتر محسن حكاك میزان شیوع سكته مغزی را در مردان 25 درصد بیشتر از زنان اعلام و بیان كرد: وجود زمینه های ژنتیكی از علل احتمالی افزایش سكته مغزی در مردان است. دو سوم سكته های مغزی نیز در افراد بالای 65 سال رخ می دهد.
عضو انجمن علمی مغز و اعصاب ایران ادامه داد: یك سوم بیمارانی كه دچار سكته مغزی می شوند بهبودی كامل یا به نسبت كامل پیدا می كند، یك سوم مبتلا به ناتوانیهای مادام العمر می شوند و بقیه فوت می كنند.
وی گفت: بطور معمول 80 درصد سكته های مغزی بر اثر گرفتگی و انسداد عروق مغزی رخ می دهد و بقیه ناشی از پارگی عروق مغزی است.
دكتر حكاك عوامل ایجاد سكته مغزی را دو بخش قابل كنترل و غیرقابل كنترل ذكر و بیان كرد: افزود: افزایش سن، عوامل ژنتیكی، بیش فشاری خون، مصرف سیگار، افزایش چربی خون، ابتلا به بیماریهای قلبی، دیابت، استرس زیاد، كم تحركی و رژیم غذایی نامناسب از عوامل ایجاد سكته مغزی به شمار می روند.
وی اظهار داشت: استرس و هیجانهای غیرطبیعی نیز باعث افزایش فشار و چربی خون شده و فرد را مستعد سكته مغزی می كند.
* سن شیوع ابتلا به سكته مغزی در ایران كمتر از سایر كشورها
یك پزشك فوق تخصص سكته مغزی نیز گفت: سكته مغزی سومین علت مرگ و میر و نخستین علت ناتوانیها در جهان شناخته شده است.
دكتر كاویان قندهاری افزود: سن شیوع ابتلا به سكته مغزی در ایران 10 سال كمتر از سایر كشورها است لذا هم اینك كشورمان پس از اوكراین بیشترین میزان شیوع سكته مغزی را در جهان دارد. همچنین سن ابتلا به این عارضه در كشور ما حدود 50 سال و در سایر كشورها بالاتر از 60 سال است.
وی ادامه داد: موفقیت درمان سكته های مغزی بین 30 تا 50 درصد است و این بیماری علاوه بر مرگ و میر، ناتوانی و مشكلات اجتماعی و مالی بسیار برای خانواده بیماران در پی دارد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی مشهد به اهمیت 'زمان طلایی سه ساعته' در درمان سكته مغزی اشاره و بیان كرد: انتقال هرچه سریعتر بیمار به مراكز درمانی در این زمان طلایی برای دریافت درمانهای فوق تخصصی از اهمیت بسیار برخوردار است.
* علائم سكته مغزی
مدیر گروه مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشكی مشهد نیز بر ضرورت آشنایی مردم با علائم سكته مغزی تاكید و بیان كرد: به محض مواجهه با فرد دچار سكته مغزی باید با اورژانس 115 تماس گرفت تا بتوان در 'زمان طلایی' بیمار را نجات داد یا از عوارض بیشتر این عارضه پیشگیری كرد.
دكتر محسن فروغی پور افزود: شایعترین علامت سكته مغزی 'ضعف بدن و فلج ناكامل اندامها' است. هنگامی كه فرد نتواند دست یا پایش را بالا ببرد، یك طرف صورتش بی حس شده باشد یا در راه رفتن و تكلم دچار اختلال شود، در معرض سكته مغزی قرار گرفته است.
وی اظهار داشت: مشاهده هر یك از این علائم بستگی به این دارد كه كدام قسمت از خونرسانی مغز دچار اختلال و انسداد شده باشد.
* زمان طلایی را جدی بگیرید
دانشیار گروه مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشكی مشهد نیز گفت: سكته های مغزی به 2 شكل 'خونریزی' یا 'گرفتگی رگ' در مغز بروز می كنند كه 85 درصد آنها بر اثر گرفتگی رگ و ایجاد لخته اتفاق می افتد.
دكتر پیام ساسان نژاد با اشاره به شعار امسال روز جهانی سكته های مغزی مبنی بر اینكه سكته مغزی درمان دارد، افزود: سه ساعت اولیه، زمان طلایی برای درمان بیماران دچار سكته مغزی است زیرا هر قدر زمان بیشتری از این مدت بگذرد آسیبها به نسج مغز بیشتر می شود كه غیرقابل جبران خواهد بود.
وی اظهار داشت: مردم باید با علائم این ضایعه آشنا شوند و به محض بروز آنها بیمار را از طریق اورژانس 115 به بیمارستان انتقال دهند.
وی گفت: بیمارستان قائم (عج) مشهد مجهزترین مركز جامع درمان سكته های مغزی در شمال شرق كشور است و هر ماه 400 تا 500 بیمار مبتلا به سكته مغزی به این بیمارستان منتقل می شوند.
* فقط پنج درصد بیماران در زمان طلایی مراجعه كرده اند
دانشیار دانشگاه علوم پزشكی مشهد افزود: بررسی ها نشان داده است كه فقط پنج درصد از مبتلایان به سكته مغزی در زمان طلایی یعنی تا سه ساعت پس از بروز علائم بیماری، به بیمارستان مراجعه كرده و بقیه بعد از گذشت زمان طلایی مراجعه نموده اند.
ساسان نژاد اظهار داشت: انتقال سریعتر بیماران دچار سكته مغزی به مراكز درمانی در زمان طلایی برای دریافت درمان های فوق تخصصی از اهمیت بسیار برخودار است.
وی خارج كردن لخته خون را از دیگر راهكارهای درمان بیماران دچار سكته مغزی عنوان كرد و گفت: در این روش نوین با استفاده از دستگاه آژیوگرافی مغزی لخته خون از مغز خارج می شود.
وی افزود: این دستگاه گران قیمت اینك فقط در بخش خصوصی و بیمارستان تخصصی رضوی مشهد فعال است كه وزیر بهداشت و درمان قول راه اندازی آن در بیمارستان قائم (عج) مشهد را نیز داده است.
27 آبان تا دوم آذر ماه هفته پیشگیری از سكته مغزی در كشور نامگذاری شده است.
3027 / 6053
تاریخ انتشار: ۳ آذر ۱۳۹۷ - ۰۷:۴۹
مشهد- ایرنا- بر اساس آموزه های پزشكی همگان باید با علائم سكته مغزی آشنا باشند تا در صورت مشاهده آنها بلافاصله فرد دچار سكته را به مراكز درمانی انتقال دهند زیرا توجه به 'زمان طلایی' نقش مهمی در پیشگیری از عوارض سكته مغزی دارد.