عليرضا تابش روز شنبه به بهانه هفته كتاب و روز كتابگردي در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار داشت:از پنجاه سال قبل، سينماي ايران در عرصه اقتباس ادبي فعال بوده است و در دهه پنجاه حدود 20 فيلم اقتباسي در سينماي ايران ساخته شده است.
وي افزود: بعد از پيروزي انقلاب تعداد نويسندگان داستان هاي ادبي بسيار بيشتر از گذشته شد و در حيطه رمان، خوانندگان پر و پا قرص خود را پيدا كرد اما تعداد فيلم هاي اقتباسي دهه هشتاد و نيمه اول دهه نود، كم است.
تابش عنوان كرد: در ادبيات معاصر متاسفانه درصد كمي از داستان هاي ايراني ظرفيت فيلمنامه شدن را دارند و بسياري از داستان هاي ادبي اصولا امكان اقتباس را ندارند.
مدير عامل بنياد سينمايي فارابي، نبود ارتباط خوب و قوي بين داستان نويس، فيلمنامه نويس و تهيه كننده فيلم را يكي از دلايلي دانست كه تعداد كمتري از داستان ها به فيلمنامه تبديل مي شوند.
وي با بيان اينكه در غرب بسياري از كارهاي نويسندگان ظرفيت سينمايي شدن را دارند، گفت: اصولا نويسنده با اين نگاه داستان را مي نويسد كه بتواند به فيلم تبديل شود ولي از كارهاي نويسندگان ايراني به جز آثار مرادي كرماني، يوسفي، بايرامي، فتاحي، و هدايت، كمتر كاري را ميتوان شاهد بود كه قابليت سينمايي شدن داشته باشد.
تابش تاكيد كرد: بنياد سينمايي فارابي تلاش كرده كه توجه سينماگران و نويسندگان و كساني كه علاقه مند به اقتباس هستند را تا حدودي جلب كند.
وي افزود: در سينماي ايران نهادي چون بنياد سينمايي فارابي مرجعيت فرهنگي دارد و پشتيباني محتوايي از جريان فرهنگي سينما به عهده بنياد سينمايي فارابي است.
مدير عامل بنياد سينمايي فارابي خاطر نشان كرد: هستههاي فكري در حوزه توليد فيلمنامه، پرورش فيلمنامه، تقويت جريان نقد و گفتوگوي فرهنگي، اقتباس ادبي و اقتباس سينمايي موضوعات مهمي است كه نهادي چون بنياد سينمايي فارابي متولي پرداختن به اين موضوعات است.
وي ادامه داد: بنياد فارابي در حوزه انتشارات تخصصي، انتشار كتاب 'تاريخ بيهقي، روايت سينمايي'، اختصاص دو شماره از فصلنامه فارابي به موضوع اقتباس، انتشار كتاب 'چگونه از هر چيزي اقتباس كنيم'، كتاب 'باز انديشي مباحث رمان و فيلم' و كتاب 'كارگرداني داستان' را چاپ و منتشر كرده است، همچنين حمايت از نگارش فيلمنامه هاي اقتباسي، از اولويت هاي بنياد فارابي است.
**اقتباس در سينماي كودك و نوجوان
وي يادآور شد: براساس توافقي كه بنياد سينمايي فارابي با كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان داشته ، اقتباس از كتابهاي انتشارات كانون براي ساخت فيلم هاي كودكان آغاز مي شود.
تابش اظهار داشت: تلاش ميكنيم كتابهايي كه مخاطبان زيادي دارند و چندينبار تجديد چاپ شدهاند را به فيلم تبديل كنيم.
**راه اندازي پايگاه «سينما قصه»
وي در ادامه از راه اندازي پايگاه «سينما قصه» جهت اقتباس سينما از ادبيات كودكان توسط بنياد فارابي خبر داد و گفت: پايگاه اينترنتي «سينما قصه» به عنوان بانك داده و تنها مرجع اقتباس سينماي كودك و نوجوان در ايران، با حمايت بنياد فارابي و توسط بخش خصوصي در دست طراحي و راه اندازي است.
مديرعامل بنياد سينمايي فارابي تاكيد كرد: در اين وب سايت مجموعه كتابهاي منتشر شده در حوزه ادبيات كودك و نوجوان مورد بررسي قرار خواهد گرفت و همه كاربران و مراجعان مي توانند به راحتي از دادههاي پايگاه مذكور استفاده كنند.
به گفته تابش، پايگاه سينما قصه تلاش ميكند تا رابطه منسجمي بين نويسندگان و ناشران كتاب كودك از يكسو و فيلمسازان و تهيهكنندگان سينماي كودك و نوجوان از سوي ديگر ايجاد كند تا شاهد ساخت تعداد بيشتري از اقتباسهاي سينمايي در حوزه كودك و نوجوان (كه پيش از اين نيز توفيقهاي زيادي در اين زمينه وجود داشته) باشيم.
**تقدير مديرعامل بنياد سينمايي فارابي از حضور هنرمندان در «كتابگردي»
وي در ادامه با اشاره به برگزاري برنامه كتابگردي در كشور خاطر نشان كرد: هنرمندان سينما امسال هم همچون سالهاي گذشته، پنجشنبه اول آذر ماه با حضور در كتابفروشيها و خريد كتاب، هموطنان عزيز را به حضور در پويش كتابگردي دعوت كردند.
مدير عامل بنياد سينمايي فارابي تاكيد كرد كه حضور فعال و پر مهر اهالي سينما در سنت حسنه آيين «كتابگردي» قابل تقدير است.
پويش «كتابگردي» روز پنجشنبه اول آذر ماه با هدف رونق بازار كتاب و كتابخواني در سراسر كشور برگزار شد.
تهرام/7244/ 1539
تاریخ انتشار: ۳ آذر ۱۳۹۷ - ۱۱:۰۲
تهران - ايرنا - مدير عامل بنياد سينمايي فارابي با بيان اينكه پايگاه «سينما قصه» جهت اقتباس سينما از ادبيات كودكان توسط بنياد فارابي راه اندازي مي شود، گفت: حمايت از نگارش فيلمنامه هاي اقتباسي، از اولويت هاي بنياد فارابي است.