دومين جشنواره تهران هوشمند، با رويدادهاي متنوعي همراه است. رويدادهايي كه مدت زمان بسيار زيادي براي آن برنامه ريزي شده است.
دكترعلي يقطين، سرپرست دبيرخانه تهران هوشمند روز شنبه با اعلام اين كه تمام علاقمندان مي توانند در اين رويداد مهم حضور پيدا كنند، در گفت و گو با خبرنگار علمي ايرنا اظهار داشت: يكي از رويدادها «هكاتون» يا چالش نوآوري است كه طي سه روز - چهاردهم تا شانزدهم آذرماه- برگزار مي شود.
وي ادامه داد: بحث «نوآوري باز» مدت هاي مديدي است كه در كشورهاي پيشرفته باب شده و شركت هاي بزرگ اقتصادي روي اين حوزه كار مي كنند. بر همين اساس براي اولين بار در سطح شهرداري تهران رويدادي را در همين قالب ايجاد كرديم. چون اعتقادمان بر اين است كه اگر شهرداري تهران بخواهد در حوزه هاي مديريتي و خدمت رساني به شهروندان، تحول جدي صورت بدهد، بدون مشاركت شهروندان و استفاده نكردن از خلاقيت، نوآوري و ايده هاي جديد استارتآپ ها تقريبا غيرممكن است و شايد نتوان در اين حوزه قدم هاي مثبتي برداشت.
**ماموريت ويژه شهرداري
پشتيباني از اكوسيستم يا زيست بوم نوآوري، از ماموريت هاي ويژه دور جديد فعاليت هاي شهرداري تهران است. دبير جشنواره تهران هوشمند با اين توضيح در ادامه گفت :«ما در دبيرخانه تهران هوشمند و فاوا شهرداري براي پشتيباني از زيست بوم نوآوري برنامه هاي جدي و مهمي مانند بحث تدوين اسناد پشتيبان و ايجاد پلتفرم هايي را مانند «باهم» كه مشاركت شهروندان و استارت آپ ها را در آن داريم دنبال مي كنيم. لازم به ذكر است اين رويداد براي اولين مرتبه در سطح شهرداري تهران برگزار مي شود.»
دكتر يقطين درباره هدف از برگزاري اين رويداد گفت: اولين مرتبه است تصميم گرفته ايم ديتاهايي را كه در شهرداري تهران وجود دارد، در اختيار يكسري مجموعه خلاق و نخبگان كشور قرار بدهيم تا اين امكان فراهم شود كه آنها براساس ديتاهاي ما سرويس هاي خاص تعريف كنند.
شيوه كار به اين شكل است كه تيم ها و مجموعه هاي مختلف براي شركت در اين رويداد ثبت نام مي كنند و ما API هاي مورد نياز را در قالب ديتاهاي مختلف به صورت رايگان در اختيار آن ها قرار مي دهيم. تيم هاي شركت كننده در قالب چالش هايي كه ما براي آن ها تعريف كرديم سيستم هايي را ارائه مي دهند. اين تيم ها به مدت سه روز با يكديگر به رقابت مي پردازند.»
**رقابت نفس گير
او درباره جزئيات اين سه روز گفت: از روز شنبه چهاردهم آذرماه تا جمعه شانزدهم برنامه چالش نوآوري برگزار مي شود كه در آن جا تيم ها با يكديگر رقابت مي كنند و خروجي شان بعد از ظهر شانزدهم آذر داوري و روز دوم همايش از آن ها تقدير مي شود.
دبير دومين جشنواره تهران هوشمند درباره مربيان و كارشناساني كه آنها را در اين رويداد همراهي مي كنند، توضيح داد: ما سعي كرديم كارشناسان و مربياني كه در روز رويداد به تيم ها كمك مي كنند تلفيقي از كارشناسان داخل سازمان و متخصص بيرون از شهرداري، شتاب دهنده ها و استارت آپ ها باشند. لازم است بگويم وزن حوزه داوري بيشتر بر دوش نخبگان بيرون از سازمان است اما در بحث مربيان بيشتر آن ها از مديران و كارشناسان خبره سازمان و كساني كه در اين حوزه تبحر دارند انتخاب شدند.
او درباره چگونگي ثبت نام در اين رويداد گفت: «در حال حاضر در سايت تهران اسمارت فراخوان را اعلام كرده ايم و ثبت نام امروز سوم آذرماه آغاز شد. واجدين شرايط مي توانند پس از ورود به سايت، از طريق پلتفرم «تهران من» براي خود يوزر و پسوورد مي سازند. بعد از طي كردن مراحل اوليه، ما API را به كساني كه ثبت نام كرده اند ارائه مي دهيم. آنها بين جهار تا پنج روز براي اعلام نظر در خصوص API زمان دارند. بعد از آن چند جلسه توجيهي برگزار مي كنيم و روز چهاردهم ماراتن برنامه نويسي خلاقيت كار خود را آغاز مي كند.»
بعد از توضيحات دكتر يقطين در خصوص اولين چالش نوآوري تهران هوشمند، او كمي از حال و هواي دبيرخانه شهر هوشمند مي گويد: «دبيرخانه شهر هوشمند ذيل شهرداري تهران كار مي كند. در شش ماهه نخست امسال، تمام تلاش ما اين بود كه بتوانيم در حوزه برنامه ريزي و مطالعات اسناد پشتيبان را تكميل كنيم و به فهم دقيقي برسيم از اين كه چطور مي توانيم تهران را طي يك نقشه راه هدفمند به هوشمندسازي برسانيم.»
**پروژه هاي پايلوت
آن ها براي كه دراين مسير موفق شوند،12 پروژه پايلوت طراحي كردند تمام آن ها اجرايي شده و برخي نيز به بهره برداري رسيده اند: «اجراي پروژه هاي پايلوت شرايطي را فراهم مي كند كه ما بتوانيم در آينده مقياس آن ها را بالا ببريم و به عنوان يك مگاپروژه در سطح شهر تهران ادامه شان بدهيم.
يكي از طرح هاي پايلوت در حال اجرا، سامانه «تهران من» است كه قرار است به زودي به درگاه ارائه سرويس به شهروندان تبديل شود. در حال حاضر عملا خريد طرح ترافيك از اين طريق انجام مي شود و در آينده نزديك سرويس هاي ديگر نيز روي آن مي آيند.»
او در ادامه از طرح كيوسك هاي هوشمند در شهر تهران گفت: « در حال حاضرسه كيوسك را در منطقه دو شهرداري تهران قرار داده ايم و در آينده در نظر داريم تعداد آن ها را بيشتر كنيم. بحث ديگري كه مي توانم به آن اشاره كنم، آبياري هوشمند است كه قصد داريم در آينده نزديك در اراضي عباس آباد اجرا كنيم.
علاوه بر اين ها يك پلتفرم ديگر را تحت عنوان «با هم» راه اندازي كرده ايم كه آماده بهره برداري است. حدود سه- چهار ماه است كه اين سايت بالا آمده و شهروندان مي توانند چالش مد نظرشان را در آن ثبت كنند و در ادامه مشاهده كنند كه چالش شان در چه مسيري است و به چه نقطه اي خواهد رسيد. در واقع ما يك فرآيند مشاركت جمعي همراه با نوآوري و خلاقيت و حضور شهروندان را در قالب يك پلتفرم برده ايم و به شدت دنبال آن هستيم تا آن را به بخش هاي ديگر سازمان فاوا تسري بدهيم. خوشبختانه از سوي استارت آپ ها نيز با استقبال خوبي رو به رو شده ايم.»
بحث ديگري كه به همين واسطه توسط دبيرخانه شهر هوشمند و سازمان فاوا طراحي و به صورت پايلوت اجرا شد، سامانه شفافيت است كه قراردادهاي شهرداري روي آن منتشر مي شود. از سال قبل كه اين سامانه دردسترس قرار گرفت تمام اين قراردادهاي شهرداري در آن ثبت شده اند. اين كار با انتشار قراردادهاي بالاي يك ميليارد تومان شروع شد و در حال حاضر به بالاي 250 ميليون تومان رسيده و در آينده مقدارش از اين نيز كمتر مي شود.
** يك مسيرياب قوي
دكتر يقطين در ادامه به طرح ديگري اشاره مي كند و مي گويد: «ما در حال حاضر سامانه و پلتفرم اپن ديتا و اپن API را راه اندازي كرديم كه درجشنواره اي كه پيش رو داريم از آن رونمايي مي شود. ما براي اولين بار ديتاهاي بسيار زيادي كه در شهرداري تهران وجود دارد را به صورت دسته بندي و فهرست بندي شده در اختيار مجموعه اي از نخبگان قرار مي دهيم تا بتوانند سرويس هاي شان را بر اساس ديتاهاي شهرداري بالا بياورند.»
اپليكيشن رايا از ديگر دستاوردهايي است كه در دبيرخانه شهر هوشمند به آن دست پيدا كرديم. دكتر يقطين به عنوان صحبت پاياني خبر از طراحي اين اپليكيشن و قابليت هاي آن مي دهد: «رايا يك اپليكيشن مسيرياب بسيار قوي است. ادعاي ما اين است كه اگر اقبال خوبي از سوي شهروندان صورت بگيرد، رايا مي تواند خيلي جدي جايگزين اپليكيشن هاي ديگر مانند ويز شود. ما ديتاهاي آنلاين و بسيار ريزي داريم كه مي تواند بهتر از اپليكيشن ويز موجود عمل كند، به شرطي كه مردم از آن استقبال كنند. همان طور كه مي دانيد در چنين اپليكيشن هايي معمولا اقبال عمومي است كه ميزان موفقيت را رقم مي زند و ما اميدواريم استقبال خوبي از آن به عمل بيايد.»
علمي*م.ش* 2017
تاریخ انتشار: ۳ آذر ۱۳۹۷ - ۱۲:۵۶
تهران – ايرنا- اولين همايش تهران هوشمند اسفند پارسال برگزار شد و با توجه به اهميت هوشمندسازي در بحث ماموريت هاي جديد تهران، قرار شد در جشنواره بعدي كه آذرماه امسال برگزار مي شود، يك هفته كامل به حوزه هوشمندسازي اختصاص يابد.