به گزارش ایرنا، شورای عالی صلح افغانستان پس از حضور دوباره طالبان در صحنه جنگ علیه نظامیان خارجی و دولت افغانستان در مهر ماه سال 1389 ایجاد شد كه تاكنون تلاش هایش در این روند سرانجامی نداشته است.
شورای عالی صلح افغانستان برای اولین بار تحت رهبری «برهان الدین ربانی» رهبر حزب جمعیت اسلامی افغانستان ایجاد شد و این شورا موفق شد در این مدت توافق صلحی را با حزب اسلامی «گلبدین حكمتیار» در سال 1395 به سرانجام برساند اما در گفت وگو با طالبان هیچ پیشرفتی نداشته است.
«محمد عارف رحمانی» عضو مجلس افغانستان در باره می گوید كه شورای كنونی صلح كاركرد شایسته، لازم و جدی را در باره صلح در این كشور نداشت.
وی گفت كه شورای كنونی بیشتر از اینكه شورای برای صلح بوده باشد، شورای برای تأمین معیشت و پول برای افراد كه حول محور دولت قبلی و كنونی، بوده است.
رحمانی گفت كه این شورا به لحاظ ساختاری، كاركرد و اهدافی كه برایش تعیین شده بود، ناكام بود و نمی توانست ازحوزه مقاومت كه وی آنرا به طرف مقابل طالبان ربط می دهد، نمایندگی كند كه به همین دلیل هم این شورا را ضعیف و ناكام خواند و اضافه كرد كه در شرایط كنونی این شورا با ساختار فعلی پاسخگو نبود.
این عضو مجلس افغانستان گفت كه آمریكا در حال حاضر تمام توان خود را برای صلح افغانستان فعال ساخته و از طرف افغانستان شورای عالی صلح نمی تواند با این ضعف ها و ساختار و عدم صلاحیت كافی از دولت و طرف های اصلی منازعه نمایندگی كند.
وی در باره فهرست اعلام شده جدید برای گفت و گو با طالبان باید صبر كرد تا دولت بطور رسمی اعضای جدید مذاكره كننده را معرفی كند و داوری قبل از وقت برای هیأتی كه بطور رسمی اعلام ناشده كار نادرست خواهد بود.
فهرستی 11 نفری در رسانه های افغانستان دست بدست می شود كه احتمال می رود بعنوان هیأت مذاكره كننده صلح وارد عمل شود و این افراد را برخی از افراد جایگزین شورای عالی صلح خوانده است اما دولت در این باره شفاف سازی نكرده است .
این فهرست كه در رسانه های افغانستان منتشر شده است تاكنون مورد تائید ریاست جمهوری قرار نگرفته اما منابع خبری این كشور به نقل از «هاورن چخانسوری» سخنگوی ریاست جمهوری عنوان كرده اندكه بزودی اعضای این هیأت معرفی خواهند شد و در باره درست بودن و نبودن فهرست منتشر شده چیزی نگفته است.
انتخاب هیأت جدید پس از منصوب شدن «زلمی خلیل زاد» عضو حزب «جمهوری خواه» و سفیر سابق آمریكا در افغانستان كه خود افغانی الاصل است، مطرح شد.
«زلمی خلیل زاد» در اولین سفر خود در 15 آبان ماه پس از منصوب شدن در پست مشاور وزارت خارجه آمریكا برای صلح افغانستان با گروه طالبان، طی سفر 10 روزه به كابل و كشورهای منطقه از دولت افغانستان و طالبان خواست كه نمایندگان خود را برای گفت وگو معرفی كند.
پس از آن شماری از رسانه های داخلی افغانستان در باره نقش شورای عالی صلح گمانه زنی هایی كردند كه این شورا طی حدود نزدیك به 10 سال گذشته با هزینه های زیادی كه كردند، در گفت وگوی صلح آینده با حضور نمایندگان جدید از چه جایگاهی برخوردار خواهد بود.
هرچند پس از سفر دوم زلمی خلیل زاد به كابل یكی از معاونان شورای عالی صلح در یك نشستی در كابل هیأتی جدید را موازی با شورای عالی صلح دانسته و گفت كه شورا در جریان گفت و گوها قرار ندارد.
«حبیبه سرابی» یكی از معاونان شورای عالی صلح از ایجاد هیأت جدید انتقاد كرده و گفته بود كه این هیأت موازی با شورای عالی صلح است و این كار سردرگمی را در روند گفت و گوها بوجود خواهد آورد.
اما رئیس جمهوری افغانستان در دیدار با «محمدكریم خلیلی» رئیس شورای عالی صلح گفته بود ك هیأت جدید موازی با شورای عالی صلح نیست و این كار برای گفت وگوی بین الافغانی ایجاد شده است.
تاكنون روشن نیست كه چرا دولت افغانستان هیأتی جدیدی را برای گفت وگو با طالبان معرفی می كنند، آیا شورای عالی صلح برای طالبان قابل قبول نیست و یا افرادی كه بتازگی معرفی می شوند، بهتر از اعضای شورای صلح هستند، هیچ كسی در این باره پاسخی نداده اما از ایجاد هیأت جدید خبرهایی منتشر شده است.
تا هنوز گفت و گوی مستقیم بین طالبان و نمایندگان دولت افغانستان صورت هم نگرفته است آنچه تاكنون از آن بعنوان پیشرفت یاد می شود، گفت و گوی نماینده آمریكا با طالبان است.
اما برای اولین بار در 13 شهریور ماه گذشته هیأتی شورای عالی صلح با نمایندگان طالبان در نشست صلح مسكو دور یك میز نشتند و پس از آن هیأت شركت كننده شورای عالی صلح از نتیجه این نشست ابراز رضایت كرد و در نشستی مطبوعاتی در كابل آنرا برای صلح افغانستان مفید ارزیابی كردند.
اما بتازگی «عطاالرحمان سلیم» یكی از معاون شورای عالی صلح و از شركت كنندگان نشست مسكو در كابل گفته است كه اگر دور بعدی نشست مسكو مانند دور اول باشد در آن شركت نخواهند كرد.
وی اعتراض خود را در باره نشست اولی ابراز نكرده است كه به چه دلیل و اشكال نشست اولی در چه بوده است كه هیأت شورای عالی صلح در دور بعدی شركت نمی كند.
آنچه از نشست مسكو در 13 شهریور به بیرون درز كرد اظهارات طرف های شركت كننده بود كه همه نظرات خود را برای صلح بیان كردند اما هیچ پیشرفت و تعهدی در آن صورت نگرفت.
اما از گفت و گوی كه بین دولت آمریكا و طالبان در كشورهای عربی صورت گرفته است تاكنون دولت افغانستان و شورای عالی صلح در آن حضور نداشته و از جزئیات آن چنانچه «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریكا بتازگی اعلام كرده است، نیز اطلاعی بیرون داده نشده است.
ترامپ بتازگی اعلام كرده است كه گفت وگوی قوی برای تأمین صلح افغانستان ادامه دارد اما كسی از جزئیات آن آگاهی ندارد و اما وی نگفته است كه دولت افغانستان هم از جمله غیر آگاهان است و یا نه خلیل زاد جزئیات آن را در اختیار دولت وحدت ملی افغانستان قرار داده است.
آنچه در این باره قابل تأمل و فكر است اینكه طالبان قبلا در نشست مسكو گفته بود كه آنها با دولت افغانستان گفت و گو نخواهد كرد و بجای آن ترجیح می دهند با احزاب و فرماندهان با نفوذ گفت وگوی انجام دهند اما در باره هیأت جدید و گفت وگو با دولت، این گروه اعلام موضع نكرده است كه می تواند موضع آنها را مهم شمرد زیرا یكی از طرف های اصلی صلح طالبان است.
آساق*291**1663**
تاریخ انتشار: ۳ آذر ۱۳۹۷ - ۱۶:۰۲
كابل - ایرنا - ریاست جمهوری افغانستان از معرفی هیأت جدید مذاكره كننده صلح این كشور با طالبان خبر داده كه احتمال دارد جایگزین شورای عالی صلح شود كه به عقیده افغانها در اجرای وظیفه خود ناكام بوده است.