دكتر قدیر رجب زاده روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا 'ایمنی غذایی' را به معنای حصول اطمینان از فقدان هرگونه آلودگی میكروبی، انگلی و یا شیمیایی در غذای مورد مصرف جامعه ذكر و بیان كرد: به عنوان مثال نبود شناسنامه منجر به فقدان اطلاعات در خصوص اینكه محصولات از چه زمینهایی برداشت شده و یا منابع آبیاری آنها چه بوده، می شود.
وی افزود: این در حالی است كه امكان دارد چنین محصولاتی با آبهای آلوده به خصوص فاضلاب صنعتی، حاوی مقادیر بالای فلزات سنگین و یا كودهای شیمیایی آبیاری شده باشند.
رئیس موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی ادامه داد: به همین خاطر وجود 'سامانه نظارت و ارزشیابی' در خصوص میوه ها و سبزیجات لازم است تا مدیریت این مهم را بر عهده گیرد. همچنین می بایست اقدامات پیشگیرانه برای كاهش آلودگی مواد غذایی در مراحل فرآوری، خرده فروشی و حمل و نقل انجام شود.
وی به این نكته كه ایمنی مواد غذایی در سطح جهان بطور مداوم در معرض تهدیدهای جدید قرار دارد اشاره و بیان كرد: تغییرات در تولید، توزیع و مصرف مواد غذایی و نیز تغییرات محیط زیست و عوامل بیماریزای جدید، بر مقاومت ضدمیكروبی مواد غذایی اثر می گذارند بنابراین ایمنی و سلامت غذایی را تحت تاثیر قرار می دهند.
دكتر رجب زاده افزود: به همین دلیل نیاز به تقویت سامانه های نظارت موثر ایمنی مواد غذایی بیش از پیش مشهود و ضروری است. مصرف انواع افزودنی، آفتكشها، آنتی بیوتیكها و هورمونها در تولید مواد غذایی در كشورهای در حال توسعه همزمان با گسترش فناوری رشد چشمگیری داشته كه منجر به اثرات سوء بر سلامت انسان از جمله بروز انواع بیماریهای كبدی، تنفسی، ناهنجاریهای مادرزادی و سرطانها به ویژه در كودكان شده است.
وی ادامه داد: آلودگی مواد غذایی به فلزات سنگین از جمله سرب و كادمیوم از طریق كودهای فسفاته و پسابهای صنعتی وارد گیاهان شده و با تغذیه دامها با علوفه آلوده، این آلاینده ها از طریق شیر وارد چرخه غذایی انسان می شوند. فلزات سمی در ارگانهای بدن انسان به ویژه كلیه ها تجمع پیدا كرده و در نتیجه باعث نارسایی كلیوی می شود.
رئیس موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی گفت: تغذیه با مواد غذایی آلوده به سم آفلاتوكسین در محصولاتی مانند گندم و آرد، پسته، بادام زمینی و شیر نیز باعث بروز سرطان كبد در انسان می شود.
وی سلامت آحاد جامعه را یكی مهمترین زمینه های پویایی و توسعه توصیف و بیان كرد: در این چارچوب تامین غذای سالم و مطمئن مورد نیاز افراد برای حفظ سلامت جامعه اصلی انكارناپذیر و حیاتی است زیرا غذای ناسالم موجب خساراتی جبران ناپذیر برای جامعه خواهد بود.
دكتر رجب زاده افزود: نخستین شرط دستیابی به این مهم، سلامت مواد اولیه غذایی به خصوص میوه ها و سبزیجات در مراحل مختلف تولید از مزرعه تا سفره است.
* نشست تخصصی ایمنی مواد غذایی
وی همچنین گفت: با توجه به ضرورت حیاتی و اهمیت این موضوع 'نشست تخصصی ایمنی مواد غذایی در میوه ها و سبزیجات و فرآورده های آن' از سوی توسط موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی برنامه ریزی شده است.
رئیس موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی زمان و مكان این نشست تخصصی را با هدف آگاهی بخشی در زمینه منابع آلاینده و باقیمانده سموم در میوه ها و سبزیجات، 18 آذر ماه جاری در مشهد اعلام و بیان كرد: در این چارچوب وضعیت باقیمانده سموم آلی، باقیمانده فلزات سنگین و آلودگیهای میكروبی در میوه و سبزی و فرآورده های آن در سطح كشور مورد بررسی قرار می گیرد.
'موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی' وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری سال 1360 با نام سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی خراسان فعال شد و در پی تبدیل مراكز استانی این سازمان به پاركهای علم و فناوری فعالیت خود را با نام پژوهشكده تحقیقات توسعه فناوری ادامه داد. این موسسه كه چتر فعالیت آن كشوری است، با 30 عضو هیات علمی و 34 دانشجوی مقطع دكترا در حوزه پژوهشهای مرتبط با حوزه علوم و صنایع غذایی در مشهد مستقر است.
میزان مصرف مناسب میوه برای هر فرد در روز دو واحد میوه متوسط است. بر اساس اعلام واحد بهبود و اصلاح تغذیه دانشكده علوم پزشكی مشهد 84 درصد خراسانیها به میزان لازم میوه مصرف نمی كنند و فقط 14 درصد ساكنان این استان بطور روزانه مصرف حجم مناسب میوه را در برنامه تغذیه خود رعایت می كنند.
880 هزار تن سبزیجات سالانه در خراسان رضوی تولید می شود. با محاسبه جمعیت شش میلیون و 400 هزار نفری این استان سرانه تولید سبزیجات به ازای هر نفر در خراسان رضوی 147 كیلوگرم است. همچنین حجم تولید سالانه انواع میوه در خراسان رضوی افزون بر یك میلیون تن و سرانه تولید در این بخش 160 كیلوگرم است.
7496/1858
تاریخ انتشار: ۵ آذر ۱۳۹۷ - ۱۶:۵۳
مشهد- ایرنا- رئیس موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی 'فقدان شناسنامه برای میوه ها و سبزیجات' را از چالشهای ایمنی غذا ذكر و بیان كرد: شناسنامه دار كردن میوه ها و سبزیجات با هدف تضمین سلامت و ایمنی غذایی امری حیاتی و ضروری است كه باید مورد توجه قرار گیرد.