به گزارش روز دوشنبه ايرنا، هفتمين دوره جديد آموزشي زبان فارسي به مناسبت يكصد و چهل و يكمين سالروز تولد «علامه اقبال لاهوري» شاعر نام آور پارسي گو و فيلسوف پاكستاني در اسلام آباد برگزار شد.
در آيين بزرگداشت علامه اقبال لاهوري و مراسم گشايش هفتمين دوره جديد آموزش زبان فارسي، دكتر مظفر علي كشميري استاد فارسي دانشگاه بين المللي اسلامي، دكتر محمد سفير استاد فارسي رئيس بخش زبان و ادبيات فارسي دانشگاه نومل، خانم رابعه كياني استاد فارسي، دكتر نعمت الله ايرانزاده استاد زبان فارسي دانشگاه علامه طباطبائي تهران و جمعي از شخصيت هاي فرهنگي و اساتيد فارسي ميهمان بودند.
سرپرست رايزني فرهنگي جمهوري اسلامي ايران در اسلام آباد در اين آيين، گفت:افكار و انديشه هاي و بلند اقبال لاهوري آن بزرگ مرد تاريخ زمينه ساز وحدت اسلامي بوده است و او هميشه به وحدت مسلمانان تاكيد داشت.
«بهرام كيان» زبان فارسي را زبان عشق، عرفان اخلاق و حكمت خواند و گفت:اين مفاهيم بلند در متون فارسي به ويژه اشعار شاعران بزرگ همچون علامه اقبال لاهوري موج مي زند و با يادگيري زبان فارسي مي توان با دنياي حكمت و عرفان آشنا شد.
سرپرست رايزني فرهنگي ايران در اسلام آباد اضافه كرد:ادبيات فارسي، فراگيران را به دنياي پر رمز و راز خرد، حكمت، فلسفه، اخلاق، صلح، حماسه و عشق مي برد، جهاني كه متفكران و مفاخر ادبي نقاط مختلف جهان با آن آشنا شده اند و همواره از ادبيات فارسي و مفاخر بي همتاي آن تمجيد كرده اند.
«سيد رمضان علي موسوي» يكي از استادان زبان و ادبيات فارسي پاكستان نيز در اين آيين با تشريح اهميت و جايگاه زبان فارسي در پاكستان، شيوه هاي تدريس در دوره جديد را براي فارسي آموزان بيان كرد و گزارشي از كلاس هاي آموزشي اين دوره و پيشرفت هاي دانشجويان در مسير فراگيري زبان شيرين فارسي ارائه كرد.
استاد زبان و ادبيات فارسي در دانشگاه بين المللي اسلامي نيز در سخناني با موضوع اشتراك زباني دو كشور ايران و پاكستان گفت:60 درصد واژگان زبان اردو و فارسي مشترك است و زبان فارسي ميراث مشترك بين دو كشور است و سابقه آن به زماني كه بزرگان دين از ايران براي تبليغ اسلام به شبه قاره آمدند، باز مي گردد.
«مظفر علي كشميري» ادامه داد:زبان فارسي پر از گنجينه اخلاق و ادب است و شاعران و اديبان معروف نظير «مولانا، حافظ، سعدي و علامه اقبال» آثار خود را به زبان فارسي نگاشته اند.
كشميري در پايان سخنان خود گفت: پيوند علامه اقبال لاهوري با زبان فارسي و ايرانيان از يك سو و علاقه و عشق ملت پاكستان به ايشان خود دليلي ديگر براي پيوند و اشتراك فرهنگي و زباني دو ملت است.
«محمد سفير» رئيس بخش زبان و ادب فارسي دانشگاه نومل پاكستان نيز در اين آيين گفت:براي آشنايي با افكار بلند علامه اقبال لاهوري، حافظ و سعدي شيرازي و همچنين مولوي و ديگر مشاهير نامدار ادبي براي پاكستاني ها يادگيري زبان فارسي را الزامي مي كند.
«نعمت الله ايرانزده» استاد و زبان ادبيات فارسي دانشگاه علامه طباطبائي تهران نيز در اين آيين گفت:مركز تحقيقات فارسي در راستاي حفظ و گسترش زبان و ادب پارسي مركز تحقيقات نقش مهمي را ايفاء مي كند و در آبان ماه 1350 بر مبناي يك موافقتنامه ميان دولت هاي ايران و پاكستان تاسيس شده است كه حدوداً از آن زمان چهل و هفت سال شده اند.
وي همچنين با تبيين افكار و انديشه هاي علامه محمد اقبال لاهوري، گفت:در عصر كنوني، ما و به ويژه نسل جوان به آموزه هاي اقبال نيازمنديم تا بتوانيم زندگي سالم براساس تعليمات اسلامي داشته باشيم.
به گزارش ايرنا در اين مراسم همچنين، با اعطاي گواهينامه قبولي به فارسي آموزان دوره پيشين آموزش زبان فارسي و اهداي جوايز و كتابهاي ادبي تقدير به عمل آمد.
لازم به ذكر است ترم آموزشي زبان فارسي، حدوداً سه ماه است و دانشآموزان در هر ترم بخشي از دستور زبان فارسي، خواندن و نوشتن و گفتوگوي (گفتاري) زبان فارسي را فرا ميگيرند.
در بخشي ديگر از اين دورهها، فراگيران سطح آغازين زبان فارسي را بر مبناي شيوه آموزشي كتاب زبان فارسي را فرا مي گيرند.
زبان فارسي نزديك به يكهزار سال در كشورهاي شبه قاره از جمله پاكستان زبان رسمي بود، تا اينكه انگليسي ها در قرن هجدهم ميلادي با دستوري دولتي به رسميت آن خاتمه دادند و زبان انگليسي را به جاي آن رايج كردند.
درعين حال زبان فارسي تاكنون از بين نرفته است و اقشار مختلف از ارباب علم و دانش و شعر و ادب آنرا فرا مي گيرند در دانشكده ها و دانشگاه هاي مختلف تدريس مي شود و ديوان هاي فارسي همچنان چاپ شده و مجلات و كتب فارسي نيز از سوي دولت و بخش خصوصي چاپ مي شود.
فارسي گويان و فارسي زبانان در ايالت هاي مختلف پاكستان به فارسي شعر مي سرايند و اساتيد زبان فارسي به تدريس و تحرير ادامه مي دهند.
نسخه هاي خطي فارسي در تمامي مناطق، موزه ها، كتابخانه هاي دولتي و خصوصي نگهداري مي شود.
60 تا 70 درصد اشعار علامه اقبال لاهوري، شاعر ملي پاكستان به زبان فارسي است، همچنين حدود 70 درصد كلمات و واژه هاي زبان اردو، فارسي است.
آساق**6125**1337
تاریخ انتشار: ۵ آذر ۱۳۹۷ - ۱۷:۳۰
اسلام آباد - ايرنا - دوره جديد كلاس هاي آموزش زبان فارسي با همكاري بنياد سعدي و مركز تحقيقات فارسي ايران و پاكستان، در رايزني فرهنگي جمهوري اسلامي ايران در اسلام آباد پاكستان آغاز شد.