به گزارش روز سه شنبه ايرنا، سنگاپور در ماه جاري پس از برگزاري 33 امين اجلاس سران اتحاديه جنوب شرق آسيا، رياست سالانه اين اتحاديه را به تايلند واگذار كرد.
اجلاس سران آسه آن كه هر ساله در يك مدار ديپلماتيك مي چرخد ميزبان سال آتي را براساس فهرست الفبايي كشورها انتخاب مي كند و تايلند نيز در اين جدول پس از سنگاپور قرار گرفته است.
مالزي، اندونزي، سنگاپور، فيليپين، برونئي، ميانمار، كامبوج، لائوس، ويتنام وتايلند اعضاي دهگانه 'آسه آن' را تشكيل مي دهند كه از سال 1967 تشكيل شده است.
** ساختار سياسي- جغرافيايي
پادشاهي تايلند با نام سابق سيام، كشوري با جمعيت حدود 70 ميليون نفر در شبهجزيره هندوچين واقع در جنوب شرقي آسياست.
تايلند از سال 1932 يك كشور مشروطه سلطنتي است كه طبق قانون اساسي قدرت سياسي در دست نخستوزير و پارلمان كشور است.
پادشاه دراين كشور رئيس حكومت است و جايگاهي بسيار بالا دارد به گونه اي كه اين كشور يكي از سختترين قوانين جهان را در رابطه با توهين به پادشاهي اين كشور دارد و نقض كنندگان اين قوانين به حبس تا 15 سال محكوم ميشوند.
در تايلند پس از مرگ پادشاه بوميبول، پسرش مهوا وجيرالونگ كورن در دسامبر 2016 به تخت سلطنت نشسته است.
** چالش هاي داخلي ، تنش ها سياسي و انتخابات
ارتش و نظاميان در تاريخ تايلند همواره از جايگاه مهمي در هرم قدرت اين كشور برخوردار بوده اند.
اكنون رياست دوره اي آسه آن درسال 2019 درحالي به يك حكومت ديكتاتوري نظامي رسيده كه اين كشور با تنش ها و آشوب هاي سياسي متعددي در داخل روبه روست.
منتقدان داخلي و خارجي دولت نظامي تايلند را به سركوب مخالفان و ايجاد انشقاق سياسي متهم مي كنند.
هواداران دموكراسي در اين كشور درسال 2009 بزرگترين تجمع ضد دولتي را تشكيل دادند اما گزارش هاي رسانه اي حاكي از آن است كه دولت تايلند بعيد است اجازه دهد اين وضعيت دوباره تكرار شود.
از سال 2009 تاكنون مخالفان با پوشيدن تي شرت هاي قرمز همسان خواستار برقراري دموكراسي دراين كشور هستند كه تجمعات آنها عمدتا با حمله نيروهاي پليس روبه رو شده است.
فارغ از آشوب هاي دروني آنگونه كه وزارت امورخارجه تايلند اعلام كرده اين كشور درسال آينده دستكم 170 نشست منطقه اي آسه آن را در سطوح مختلف كارشناسي تا وزيران به همراه اجلاس سران اين اتحاديه ميزباني خواهد كرد.
پرايوت چان اوچا فرمانده ارتش تايلند در سال 2014 (93) عليه تاكسين شيناواترا نخستوزير سابق اين كشور كودتا كرد و با اين اقدام بارديگر حكومت نظاميان دراين كشور قدرت گرفت.
پرايوت اعلام كرد كه براي مقابله با فساد سياسي در كشور و برقراري ثبات در تايلند قدرت را به دست گرفته است.اما منتقدان ميگويند كه اين كودتا تلاشي از سوي ارتش و متحدانش براي تضمين اين موضوع بود كه شيناواتراها ديگر هرگزدراين كشور به قدرت نرسند.
بحران نخست وزيري در واقع از سال 2006 در اين كشور ايجاد شد و در مورد نخستوزيري تاكسين شيناواترا از پادشاه اغلب خواسته ميشد تا مداخله كند.
اما سرانجام كودتاي خونين نظاميان براي كنار زدن شينا واترا انجام شد.
رفراندوم در مورد قانون اساسي جديد كه براي محدود كردن قدرت سياستمداران و حفظ نفوذ سياسي عمده ارتش بود ، در اوت 2016 برگزار شد كه 61 درصد راي دهندگان آن را تأييد كردند. قانون اساسي جديد در سال گذشته دراين كشور به اجرا در آمد.
دولت نظامي تايلند هدف خود را از كودتا اصلاح ساختار سياسي و سپس برگزاري انتخابات براي انتقال قدرت به مردم اعلام كرده بود اما از سوي مخالفان متهم به فساد دولتي و به تأخير انداختن عمدي انتخابات براي تداوم قدرت است.
نظاميان به رهبري «پرايوت چان اوچا» قرار بود انتخابات را در سال 2015 برگزار كنند اما با به تأخير افتادنهاي مكرر، قرار است انتخابات در فوريه سال 2019 برگزار شود.
تايلند در دهههاي اخير بارها شاهد كودتاهاي نظامي بوده كه همواره با خشونت هاي گسترده همراه شده است.
در هرصورت پرايوت در داخل و خارج از تايلند تحت فشار قرار است تا دولت را به منتخبين مردم تحويل دهد ولي تاكنون بارها تاريخ انتخابات را به تعويق انداخته و همين امر سبب شورش ها و تجمعات ضد دولتي متعددي در اين كشور شده است.
«فونگتپ تپكانجانا»، نخست وزير سابق و از اعضاي ارشد حزب مخالف دولت «فئو تاي» در واكنش به قول اخير «پرايوت» عنوان كرد كه تأخير اخير زمان انتخابات، مردم را نسبت قولهاي «پرايوت چان اوچا»، بي اعتماد كرده است.
حزب مخالف دولت «فيو تاي» نزديك به خانواده «شيناواترا» محسوب ميشود. «تاكسين شيناواترا» برادر بزگتر اين خانواده، بين سالهاي 2001 تا 2006 نخست
وزير بود كه با كودتاي نظامي از كار بركنار شد و خواهرش «ينگلاك شيناواترا» آخرين دولت مردمي تايلند را بين سالهاي 2011 تا 2014 در اختيار داشت كه دولت وي نيز از طريق كودتاي نظامي سقوط كرد.
منتقدان «پرايوت» ميگويند كه او با به تعويق انداختن پياپي انتخابات، قصد دارد تا ارتش را در صحنه سياسي كشور نگه دارد.
**چشم انداز اقتصادي تايلند
تايلند برخلاف مسائل سياسي در شاخص اقتصادي پيشرفت قابل توجهي داشته است.
رشد اقتصادي تايلند درسال گذشته ميلادي 3.9 درصد برآورد شده كه سريعترين رشد از سال 2013 محسوب شده است.
صندوق بين المللي پول در آخرين ارزيابي سالانه خود در مورد تايلند گزارش داد: اين كشور براي اطمينان از رشدي همه جانبه ، بايد اصلاحات كليدي را به منظور افزايش تقاضاي داخلي و مقابله با افزايش سن جمعيت انجام دهد.
صندوق پيش بيني كرده اين رشد اقتصادي در سال هاي 2018و 2019 نيز براي تايلند ادامه خواهد داشت و بانكوك بيشترين رشد را در زمينه هاي گردشگري، صادرات و كالاهاي توليدي شاهد خواهد بود.
در واقع گردشگري يك كليد اصلي در رشد اقتصادي و تراز تجاري مثبت تايلند است و 10.6 درصد توليد ناخالص داخلي اين كشور جنوب شرق آسيا را به خود اختصاص داده است.
درسال گذشته بيش از 34 ميليون نفر گردشگر از سراسر جهان از اين كشورديدن كردند.
با اين وجود بدهي خانوارها دراين كشور بالاست و اين موضوع هزينه خانوارها را در تايلند بالا نگه داشته است كه ناشي از سياست هاي بانكي در اين كشور در ارائه وام هاي بلند مدت به مردم است.
اقتصاد تايلند در 5 سال گذشته ازروند رو به كاهش سرمايه گذاري هاي خصوصي نيز در رنج بوده است.
بخش خدمات در تايلند حال گسترش است، و بانكو بر استفاده از تنقلاب ديجيتال را براي افزايش بهره وري مصمم است.
براساس گزارش مركز تحقيقات تجارت تايلند ، گزارش داد كه افزايش بهاي نفت در بازارهاي جهاني بر قيمت محصولات و كالاهاي كشاورزي مرتبط با نفت را دراين كشور افزايش خواهد داد كه تقريبا 25 درصد از صادرات تايلند را تشكيل مي دهد.
دولت اين كشور اخيرا سيستم پرداخت الكترونيك ملي را راه اندازي كرده است كه مي تواند كارايي جمع آوري ماليات را افزايش دهد.
علاوه براين تايلند كه به عنوان يكي از كشورهاي توليدكننده خودرو در جنوب شرق آسيا محسوب مي شود برنامه گسترش توليد خودرو و وصنايع الكترونيك، صنايع رباتيك، هوا فضا و بيوتكنولوژي را دردستور كار خود قرار داده است كه همه اين امور حاكي از برنامه ملي براي افزايش مهارت هاي نيروي انساني دراين كشور است.
** چالش هاي خارجي ، بحران روهينگيا
مساله آوارگان روهينگيايي به عنوان بزرگترين بحران جنوب شرق آسيا به رغم گذشت بيش از يكسال نافرجام و بدون راه حل مانده است.
مسلمانان روهينگيا سال ها در فقر و بدبختي زندگي كرده اند و يكي از مظلوم ترين و تحت فشارترين اقوام در ميانمار بوده اند.
بيش از 750 هزار نفر از آوارگان روهنيگايي پس از قتل عام سال گذشته به بنگلادش فرار كرده و در اردوگاههاي مرزي در شرايط بسيار نامساعدي استقرار يافته اند.
روهينگيايي ها از سال 2012 تاكنون همواره تحت سياست هاي سركوب و كشتار ارتش ميانمار قرار داشته اند و روند فرار روهينگيايي ها از راخين همچنان ادامه دارد.
فرار آوارگان روهينگيايي درحالي همچنان از راخين ادامه دارد كه ميانمار و بنگلادش براي بازگشت آوارگان از بنگلادش در ماه جاري توافق كردند.
قرار بود روند بازگشت آوارگان از روز پنجشنبه (15 نوامبر-24 آبان) شروع شود اما اين روند پس از گزارش كميسارياي عالي حقوق بشر مبني بر اينكه ميانمار هنوز براي روهينگيايي ها امن نيست ، اجرايي نشد.
طبق گزارش هاي رسانه اي بسياري از روهينگيايي ها نيز اعلام كردند كه قصد بازگشت به ميانمار را كه مهلكه آنهاست ، ندارند.
آوارگان مسلمان روهينگيايي دريافت حق شهروندي را تنها راه حل اميدوار كننده براي بازگشت از بنگلادش به ميانمار مي دانند.
قاچاقچيان انسان از شرايط غيرانساني كنوني در ميانمار كاملا سوء استفاده مي كنند.
در مجموع عدم حل و فصل بحران سركوب و كشتار روهينگيايي ها و آوارگي صدها هزارنفر از آنها به منزله خدشه بر اعتبار بلوك آسه آن و اعضاي آن محسوب مي شود.
** جنگ تجاري آمريكا- چين
جنگ تجاري آمريكا عليه چين كه روند فزاينده اي دارد براساس گزارش كشورهاي مختلف تاثيرنامطلوبي بر رشد اقتصادي كشورهاي جنوب شرق آسيا دارد.
چين نخستين شريك تجاري اكثر كشورهاي اين منطقه است و بسياري از اين كشورها ازاين جنگ تمام عيار آسيب پذير هستند.
كارشناسان اقتصادي معتقدند جنگ تجاري عليه چين و اتحاديه اروپا نه تنها بر اقتصاد كشورهاي جنوب شرق آسيا بلكه در شرايط امنيتي درياي چين جنوبي و كل اقتصاد جهان از جمله خاورميانه نيز تاثير منفي خواهد گذاشت.
بر اين اساس، تايوان ، كره جنوبي و 10 كشور مالزي، اندونزي، تايلند، سنگاپور، برونئي، ميانمار، كامبوج، لائوس، ويتنام و فيليپين درمنطقه جنوب شرق آسيا ، كه صادر كننده اصلي كالاهاي واسطه اي به چين هستند از جنگ تجاري ايجاد شده آمريكا عليه پكن آسيب خواهند ديد.
بخشي از «كالاهاي واسطه اي» شامل تراشه هاي نيمه هادي و صفحه نمايش است كه اين اجزا معمولا در كشورهاي مختلف جنوب شرق آسيا توليد مي شوند تا پس از صادرات به چين بر روي محصولاتي مانند تلفن هاي همراه و رايانه منتقل و اين كالاها پس از توليد به به مقصد آمريكا دوباره صادرات شود.
طبق اين گزارش اين كالاها عمدتا پس از صادرات به چين در آن جا مونتاژشده و پس از تكميل مراحل توليد به آمريكا صادرات مجدد مي شوند.
اكنون با تعرفه هاي گمركي كه آمريكا به دستور دونالد ترامپ رئيس جمهوري اين كشور عليه كالاهاي چيني اعمال مي كند در واقع اين بخش ازكالاهاي چيني كه از مبدا كشورهاي منطقه تهيه و توليد مي شوند به شدت در اين جنگ تجاري آسيب مي بينند.
آسه آن بايد براي رفع اين چالش نقشه راهي در سال آينده براي خود ترسيم كند كه تايلند رئيس اين بلوك مي بايست دراين زمينه اقدامات موثري را پيگيري كند.
** درياي جنوبي چين
پهنه آبي درياي جنوبي چين داراي مدعيان ارضي مختلفي ازجمله چين،فيليپين، تايوان، ويتنام، مالزي، برونئي و فيليپين است.
4 كشور آسه آن با پكن دراين آبراه استراتژيك اختلاف ارضي دارند و تنش ها در يكسال گذشته ميان آنها رو به فزوني بوده است.
حفظ صلح و آرامش دراين دريا و همچنين آزادي تردد در اين آبراه از جمله چالش هايي است كه آسه آن و رئيس آن را به خود در سال هاي اخي مشغول داشته و تايلند نيز از اين موضوع مستثني نيست.
درياي جنوبي چين منطقه اي است كه سالانه 3 تريليون دلار تبادلات جهاني از آن مي گذرد و آمريكا با سوء استفاده از اين اختلافات با اعزام ناوها و جنگنده هاي خود هرچه بيشتر چه بيشتر چهره منطقه را نظامي كرده است.
واشنگتن اين آبراه را آزاد اعلام كرده و به همراه متحدان خود مانند نيوزيلند، استراليا و ژاپن با كشتي هاي نظامي درآن تردد و رزمايش هاي متعدد دارند.
ايجاد توازن ميان چين و آمريكا دراين آبراه از ديگر چالش هاي رئيس دوره اي آسه آن در سال 2019 خواهد بود.
گزارش: مريم شفيعي
آساق**1599
تاریخ انتشار: ۶ آذر ۱۳۹۷ - ۱۷:۰۸
كوالالامپور- ايرنا- تايلند درحالي بتازگي رياست دوره اي اتحاديه جنوب شرق آسيا 'آسه آن' را برعهده گرفته است كه تنش هاي سياسي داخلي از يكسو و بحران هاي منطقه اي از سوي ديگر چالش هاي مهمي براي اين رياست دوره اي رقم زده است.