بندرعباس - ایرنا - گردش و سیر و سیاحت به نقاط مختلف در طول تاریخ ابزاری برای انتقال فرهنگ ها، دانش و تجارب بشری بوده و تمدن های مختلف با سیاحان و گردشگران با همدیگر آشنا شده اند.

صنعت گردشگری به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر هویت فرهنگی، اقتصاد وآداب و رسوم جوامع موثر بوده و موجب ایجاد پویایی و پیشرفت در بخش های مختلف می شود.
هموطنان هرساله شماری از هموطنان به نقاط مختلف كشور سفر و از دیدنی ها و امكانات آن ها بهره برداری می كنند كه شاید بتوان این ها را از منظری گردشگر نامید و از منظر دیگر نتوان.
مسوولان در سال های اخیر تاكید فراوانی بر رونق دادن به گردشگری كشور داشته و آنها سیر وسفر را یكی از منابع توزیع عادلانه ثروت در جامعه معرفی كرده اند.

** هرمزگان، استانی با زیبایی هایی چشم نواز و آرامش بخش
ایران مهد فرهنگ ها و نژادهای مختلف است كه در كنار هم زیست بوم كشور را شكل داده اند و هرمزگان را می توان پایتخت این فرهنگ ها و نژادها نامید كه بواسطه اقلیم خود شاهد حضور همه قومیت ها در درون خود است.
طولانی ترین نوار ساحلی كشور با 900 كیلومتر، وجود جنگل های رویده در دریا به نام حرا، جزایر زیبا كه برخی پناهگاه حیات وحش اند، همسایگی كوهستان و دریا و دشت در این استان به همراه اشكال مختلف فرسایش های آبی و بادی هرمزگان را تبدیل به یكی از استان های خیال انگیز برای گردش و تفریح كرده است.
شاید فهرست وار هم نتوان جاذبه های متعدد و متنوع این استان را بیان كرد و اندك جاذبه هایی كه شاخص شده اند مانند خاك سرخ جزیره هرمز، قلعه پرتقالی های این جزیره، ساحل خلیج فارس و جنگل های حرای آن به همراه شرایط اقتصادی آن سالانه چند میلیون مسافر و گردشگر را به این استان زیبا می كشاند.
انسان صنعت زده ی امروز با ورود به این استان و سفر به شهرستان های آن می تواند به لحظه ای از ساحل دریا به كوهستان های زیبا و از كوهستان به دشت های وسیع ان برود و خود را برای مدتی از پدیده های صنعتی برهاند.
از حتی صنعت كشتیرانی ، لنج سازی و حمل و نقل دریایی آن تا حصیر بافی و خانه های حصیری اش برای گروه های مختلف جاذبه دیدنی محسوب می شود، تنوع زندگی و معیشت مردم این دیار تا بازارهای بزرگ تجاری و مناطق آزاد كیش و قشم هم علاقه مندان خاص خود را دارد.
سواحل دریای عمان و خلیج فارس از آب كوهی، كِرِتی و ونك در شهرستان جاسك در شرق تا كوشكنار و روستای بنود پارسیان (گاوبندی) در غرب هرمزگان در این استان امتداد می یابد كه بسیاری از مناطق آن آب بكر و دست نخورده است.
نیمه دوم هر سال به خصوص بهمن و اسفند و همچنین ماه های فرودین و اردیبهشت صدها هزار و حتی 2 تا سه میلیون مسافر و گردشگر داخلی برای استفاده از این ظرفیت های گردشگری و موهبت های خدادادی به این استان سفر می كنند.
از ابتدای مهر تا اواسط اردیبهشت به واسطه آب و هوای متبوع و بهاری هرمزگان فصل گردشگری استان است و با توجه به شرایط آب و هوایی و اقلیمی و اقتصادی بسیاری از همایش های ملی در این استان برگزار می شود به گونه ای كه این برهه از سال را بهار همایش می خوانند.
در ایام نوروزامسال افزون بر 2 میلیون و 200 هزار مسافر و گردشگر وارد هرمزگان شدند كه اگر آمار ورود مسافران از ابتدای مهر هم قابل سنجش بود این رقم افزایش قابل ملاحظه ای می یافت.
با توجه به اهمیت گردشگری وهمچنین آغاز فصل سفر به این استان جنوبی و ساحلی ایرنا هرمزگان میزگردی با موضوع بررسی چالش ها و راهكارهای رونق گردشگری برگزار كرد.

**ظرفیت های متنوع برای جذب گردشگر در استان
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هرمزگان دراین میزگرد گفت: این استان ظرفیت های متنوعی برای جذب افراد به خود دارد كه بارها و بارها از طریق رسانه ها و مسوولان مختلف بیان شده است.
رضا برومند افزود: جنگل های حرا، آثار و ابنیه تاریخی، سواحل طولانی و جزیره های متعدد، گویش های محلی، آداب و رسوم مردم و موارد بسیار دیگری را می توان به عنوان جاذبه های گردشگری هرمزگان نام برد.
وی ادامه داد: از وجود ظرفیت ها و جاذبه های گردشگری باید در راستای اهداف و چشم اندازهایی كه برای پیشرفت استان ترسیم شده استفاده كرد.
وی اشاره كرد: این با تاسیس مجتمع های گردشگری و سایر مراكز و دادن انواع خدمات به گردشگران محقق می شود به عنوان مثال منطقه ای به اسم خورشید و فلك ناز در بخش بیابان سیریك وجود دارد كه می تواند بهترین مكان برای تاسیس مجتمع گردشگری باشد.
رییس هیات مدیره انجمن صنفی راهنمایان گردشگری هرمزگان نیز در این میزگرد گفت: هرمزگان ظرفیت های منحصر به فردی در هر 4 سطح هوایی، زمینی، ریلی و دریایی برای جذب گردشگری دارد كه می توان از خلیج فارس، سواحل طولانی و جزیره های استان به عنوان بخشی از آنها نام برد.
ریما رستمی ابراز داشت: این جاذبه ها را با كمك و بهره گیری از ظرفیت هرمزگانی هایی كه در آن سوی مرز حضور دارند برای كمك به رونق گردشگری استان به مرحله اجرا رساند.

** تفاوت گردشگر و مسافر
مدرس گردشگری در خصوص تعریف و تمایز مسافر و گردشگر در این میزگرد گفت: بر اساس تعریف سازمان جهانی گردشگری، گردشگر كسی است كه بیش از 24 ساعت را در منطقه ای خارج از محل سكونت خود سپری كند، گردشگری می تواند مسافر هم باشد.
مهدی شیرخانی افزود: بنابراین فردی كه صبح به جزیره هرمز سفر می كند و ظهر بازمی گردد تنها یك یك بازدید كننده است.
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هرمزگان هم در این خصوص اظهار داشت: تمایز و تفاوت بین مسافر و گردشگر یكی از دغدغه های مهم و چالش های پیش رو است و تفاوت بین مسافر، گردشگر و جهانگرد در هدف شان از سفر و نوع رویكردشان است.
برومند بیان كرد: وقتی كسی به سفر می رود می خواهد سختی بكشد، اما گردشگر بدنبال آسایش و آرامش است و جهانگرد با نگاه تطبیقی فرهنگ ها را مقایسه می كند كه می خواهیم مرز اینها را شفاف تر كنیم تا بهتر بتوان پاسخگوی مسایل و مشكل ها شد.
وی ادامه داد: از هركدام این ها توقع رفتاری خاص خود می رود، به عنوان مثال میزان وقتی كه گردشگر بیش از مسافر برای دیدن جاذبه های گردشگری صرف می كند.
وی خاطر نشان كرد: باید رویكردها را تفكیك كرد و برای هركدام خدمات مناسب داد كه اینكار در بسیاری از كشورها انجام شده و حتی آنها پلیس گردشگر دارند.

**نگاه ها به سند آمایش هرمزگان است
مدرس گردشگری در خصوص طرح جامع گردشگری هرمزگان گفت: طرح گردشگری خوبی تهیه شده اما هنوز طرح آمایش استان به عنوان سند بالا دستی كه كاربری ها را در نقطه نقطه ی هرمزگان مشخص كرده ابلاغ نشده است.
شیرخانی ادامه داد: آمایش هرمزگان به خوبی تهیه شده كه باید آنرا پذیرفت و اجرا كرد و طرح گردشگری استان باید با سند آمایش بروز، هماهنگ، متناسب و همخوان شود، وجود این سند مدون، سلیقه مدیریتی را محدود كرده و با نشان دادن چشم انداز از مدیر می خواهد برای رسیدن به آن تلاش كند.
وی بیان كرد: مدیریت های كوتاه مدت 2 و 3 ساله از آسیب های كشور است كه باعث شده مدیران از پرداختن به كارهای اصولی و اساسی بازمانده و به كارهای كوچك و زودبازده ای بپردازند تا كارنامه ای برای نشان دادن داشته باشند.
به گفته این مدرس دوره های تورگردی، اگر سند و چشم انداز آینده گردشگری وجود داشته باشد مدیر باید برای تحقق آن تلاش كند و گزارش اقدام های انجام شده برای رسیدن به هدف را برای مدیر بعدی بدهد.
وی افزود: به نظر می رسد مدل پیشرفت هرمزگان تحمیلی است در صورتی كه پیشرفت باید با توجه به ظرفیت های محلی و آمادگی سرزمینی باشد كه این ها بسیار مهم و پیش نیاز است و این نقش سند آمایش را نشان می دهد.
مدرس گردشگری خاطر نشان كرد: به عنوان مثال مردم جزیره هرمز كه به بهشت زمین شناسان جهان معروف است به خاطر آسیب هایی كه گردشگران به نظام فرهنگی آن وارد كرده اند معترض هستند.
وی اضافه كرد: هزینه بازدید از یك جزیره معمولی در كشور تركیه بسیار بیشتر از جزیره هرمز است كه دلیل آن به هدف گذاری و ارزش گذاری بلند مدت برای آن جزیره باز می گردد.
وی ابراز داشت: آیا استاندارد بازدیدی از جزیره هرمز و سایر مناطق و جاذبه های گردشگری هرمزگان مشخص است، تورها چه تعداد گردشگر را با لحاظ چه مواردی می توانند به مناطق گردشگری ببرند؟
شیرخانی بیان داشت: باید بررسی شود آیا با مدل پیشرفت كنونی توانسته ایم به گونه ای توان افزایی پایدار ایجاد كنیم كه فرهنگ، جامعه و محیط زیست آسیب نبیند و اگر نتوانستیم دلیلی برای ادامه این مسیر وجود ندارد.
مدرس گردشگری خاطر نشان كرد: گردشگری تنها راه پیشرفت هرمزگان نیست كه آن را به عنوان ستون اول و آخر پیشرفت بدانیم، این تنها یكی از راه پیشرفت هرمزگان است.
مدرس گردشگری در هرمزگان اظهار داشت: دولت ها و مدیران مختلف با رویكردهای گوناگون آمده اند و رفته اند كه حاصل آن بدست آمدن تجربه های مختلف بوده و اكنون اقدام های انجام شده به آسیب شناسی نیاز دارد تا محل ایراد كار مشخص شود.
شیرخانی بیان داشت: مشكل از دستگاه های دولتی، اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و یا زنجیره خدمات گردشگری است، خدمات و زنجیره گردشگری توسط سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری داده نمی شود، به عنوان مثال متولی بخش حمل و نقل بر عهده اداره دولتی دیگری است.
براساس سخنان وی، گردشگری بدون حمل و نقل معنا ندارد و شاید بهتر باشد بخش های مرتبط با حوزه گردشگری زیر نظر سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قرار گیرد تا قانون ها و مواردی مربوطه با تمركز و دقت بیشتر اجرا شود.
وی ادامه داد: به عنوان مثال هتل داران نامه معافیت مالیاتی دارند ولی اداره مالیات استان به آن رسیدگی نمی كند یا شركت توزیع برق به معافیت 50 درصدی هتل ها بی توجه ای می كند، این قانون های كشور است كه اجرا نمی شود.
شیرخانی افزود: اكنون شاهد چندگانگی و موازی كاری هستیم، به عنوان مثال بنیاد بركت مسوول پیشرفت جزیره هرمز است ولی اداره های دیگری هم در اینجا فعال هستند.
وی گفت: بر طبل گردشگری كوبیدن با لحاظ ملاحظه های پیشرفت، باید آن اندازه بلند نباشد كه روستایی بی نیاز از تغییر شغل كار خود را رها كند یا تغییر دهد، این فرد با بازاریابی بوسیله ابزار شبكه های اجتماعی در جهان فناوری آشنا نیست.
شیرخانی اضافه كرد: كوبیدن بر طبل گردشگری باید همنوا و موزون و متوازن با ظرفیت و چشم اندازی مشخص شده در سند آمایش استان باشد، از آن صدا گوش خراش بلند نشود، اینجا موضوع آمادگی سرزمینی مطرح می شود كه با وجود ان كار بهتر و با آسیب كمتری پیش می رود و می تواند زیرساخت ها و ظرفیت مردمی را هم همراه كند.
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هرمزگان هم گفت: ظرف مدت یك ماه گذشته كه كار خود را در اداره كل آغاز كرده ام سند مدونی كه مسیر و چشم انداز را نشان دهد ندیده ام، كارهایی انجام شده ولی كامل و پاسخگوی نیازها، چشم اندازهای آینده و مطلوب نیست.
برومند ادامه داد: همچنین گاهی سند تدوین شده آن اندازه مشمول گذر زمان می شود كه دیگر كارایی و كاربردی خود را از دست می دهد.
وی افزود: در سند آمایش هرمزگان 300 صفحه به گردشگری اختصاص یافته كه پس از بررسی و تایید آن توسط سازمان برنامه و بودجه كشور می تواند به عنوان سند بالا دستی و مبنا قرار گیرد و معتقدم تمركز بر بخش گردشگری سند آمایش استان بسیار موثرتر است.
وی خاطر نشان كرد: بسیاری از بسترهای لازم برای رونق گردشگری در استان هنوز فراهم و آماده نشده و بسیاری از اقدام هایی كه باید انجام می شده بر روی زمین مانده است.

تبلیغات در حوزه گردشگری جدی گرفته شود
رییس هیات مدیره انجمن صنفی راهنمایان گردشگری هرمزگان اظهار داشت: موضوع تبلیغات باید جدی تر گرفته شود و قبل از آغاز فصل گردشگر در هرمزگان ( از ابتدای مهر تا اواسط اردیبهشت ) تبلیغات موثری برای ورود گردشگر به استان انجام شود.
رییس هیات مدیره انجمن صنفی راهنمایان گردشگری هرمزگان افزود: این تبلیغات می تواند با استفاده از پایگاه های اینترنتی، شبكه های اجتماعی، رسانه های ارتباط جمعی یا با بكارگیری شیوه های دیگر انجام شود.
وی اشاره كرد: هرمزگان به وسایل نقلیه مناسب گردشگری مانند اتوبوس و ون های ویژه نیاز دارد كه از این وسایل هم می توان به عنوان وسایل تبلیغاتی استفاده كرد.
وی اظهار داشت: برپایی نمایشگاه ها و جشنواره ها برای جذب گردشگر منطبق با سنت و بر آداب و رسوم هر استان و منطقه در هرمزگان و دعوت از كنسولگری ها و سفارت خانه برای برگزاری هفته ملی كشور خود راه تبلیغی مناسبی برای جذب گردشگر به استان است.
رییس هیات مدیره انجمن صنفی راهنمایان گردشگری هرمزگان اظهار داشت: لازمه جذب گردشگر شناخت استان توسط ساكنان آن است و هنوز بسیاری از بومی ها قشم و هرمز را ندیده اند.
ریما رستمی ابراز داشت: وقتی بدانیم چه ظرفیت ها و جاذبه هایی در هرمزگان داریم بهتر می توانیم افراد و گردشگران را به استان دعوت كنیم.
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هرمزگان هم بیان داشت: تبلیغات بخش مهمی از كار است و درحال حاضر پایگاه اینترنتی این اداره كل به 2 زبان فارسی و انگلسی طراحی شده و در درسترس است و بتدریج تكمیل تر می شود.
برومند اشاره كرد: علاوه بر این تقویم گردشگری هرمزگان هم در حال تدوین است و اجرای كارهای دیگری مانند برگزاری شب های فرهنگی شهرستان ها برنامه ریزی شده است و ظرفیت های دیگری وجود دارد كه از آنها بهره خواهیم گرفت.
وی یاد آور شد: اگر بتوانیم كارهای مد خود را تا پایان سال انجام دهیم حركت رو به جلویی در زمینه گردشگری صورت گرفته است.

** تدوین سه كتاب میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هرمزگان
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هرمزگان در ادامه سخنان خود گفت: برای معرفی بیشتر هرمزگان سه كتاب جاذب های گردشگری، صنایع دستی و میراث فرهنگی هرمزگان به زبان فارسی و انگلیسی تدوین می شود كه تا پایان سال جاری رونمایی خواهند شد كه این ها هم اكنون در مرحله جمع آوری اطلاعات قرار دارند.
وی اضافه كرد: 70 تا 80 درصد كار تهیه و تدوین كتاب میراث فرهنگی هرمزگان انجام شده است و تهیه این كتاب ها و همچنین مستند نگاری تمام جابه های گردشگری استان برای بدست آوردن شناخت مناسب از وضعیت موجود است.
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هرمزگان خاطر نشان كرد: تا زمانی كه ندانیم كجا ایستاده ایم نمی توانیم كارها را به درستی پیش ببریم.
وی یادآور شد: بسیاری از كارها كه به نتیجه نرسیده را نمی توان بیان كرد ولی در هر ماه گزارش های خوبی از اتفاق هایی كه رخ خواهد داد منتشر می شود.

**ضرورت در چارچوب قرار گرفتن افراد بدون مجوز در صنعت گردشگری
رییس هیات مدیره انجمن صنفی راهنمایان گردشگری هرمزگان گفت: فعالیت افراد بدون مجوز و برگزاری تورهای گردشگری توسط آنان موجب بیكار شدن فعالان گردشگری دارای مجوز به خصوص راهنمایان می شود.
رستمی افزود: برخی در كنار بندر شهید حقانی، راه آهن و سایر پایانه های مسافری برای جذب مسافر و گردشگر می ایستند كه باید از فعالیت این افراد جلو گیری شود.
وی ادامه داد: این كار آنان چهره نامناسبی از استان در هرمزگان در منظر مسافر و گردشگر ورودی به استان ایجاد می كند و شاید بتوان آنرا فعالیتی منفی و ضد تبلغی برای صنعت گردشگری استان قلمداد كرد.
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هرمزگان گفت: معتقدم هر پدیده ای بر اساس نیاز شكل می گیرد و ایجاد خانه های مسافر و خانه های مبله را هم بر همین مبنا می توان تعریف كرد.
برومند افزود: بهترین راه ترسیم مدل و الگویی است كه خانه های مبله در قالب آن و با نظارت موثر به فعالیت بپردازند و نشستی با مجموعه هتلداران در این زمینه مبله برگزار شد و حتی ایده فعالیت این خانه ها زیر نظر هتل ها مطرح است.
وی بیان داشت: به عنوان مثال هتل ها در زمانی كه ظرفیت اشغال شان تكمیل است می توانند افراد را به خانه های مبله معرفی كنند.
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هرمزگان افزود: باید امكانات و شرایط را به نحوی مهیا ساخت كه افراد بدون مجوز مشغول فعالیت، برای در چارچوب قرار گرفتن مشتاق شوند می توان این كار را با دادن وام بانكی و رونق بخشیدن به كارشان انجام داد.
برومند گفت: البته احتمال سوء استفاده از این خانه ها وجود دارد اما به مزایای آن هم باید توجه داشت، كسی كه انتخاب می كند باید هزینه انتخاب خود را بپردازد.
وی ابراز داشت: اگر نسبت به فعالیت خانه های مبله و مسافر بی توجه بود به هتل ها تعطیل و اشتغال زیان می بیند و چنانچه تمام این ها تعطیل شود بخش زیادی از گردشگری استان راكد شده و به مشاغلی مختلف آسیب وارد می شود.

**بازگشت فعالیت های گردشگری به سازمان میراث فرهنگی
مدرس گردشگری اظهار داشت: افزایش گردشگر به شرطی منجر به بهبود معیشت ساكنان محلی می شود كه راه های تامین آن توسط متولیان پیش بینی و فراهم شود و بدون وجود كلوب های ساحلی و عرضه خدمات به مسافران و گردشگران چیزی عاید مردم نمی شود.
شیرخانی گفت: سالانه هزاران نفر برای تماشای ساحل هرمزگان و بهره گیری از سایر زیبایی ها منطقه وارد استان می شوند ولی برای اینكه به معیشت مردم كمك كرد باید این جاذبه ها تبدیل به ارزش افزوده شود.
مدرس گردشگری گفت: هرچند افزایش تعداد گردشگرمی تواند موجب افزایش درآمد شود ولی همیشه اینگونه نیست و ممكن است گردشگر همه لوازم و ملزوم ها را همراه بیاورد و تنها زباله اش اینجا بریزد و برود.
شیرخانی ابراز داشت: اگر می خواهیم جوامع محلی از حضور گردشگران منتفقع شوند باید خدمات و امكانات مناسب، بهینه و با كیفیت برای گردشگر فراهم كرد.
مدرس گردشگری ادامه داد: میزان پیشرفت گردشگری را بر مبنای افزایش تعداد گردشگر و افراد ورودی به استان و هتل اندازه می گیرند كه این براساس برخی مولفه ها می تواند ضد پیشرفت باشد.
وی اضافه كرد: راهكار بسیار دقیق، بازگشت امور وابسته و زیر مجموعه گردشگری به سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری است، هرچند در این حوزه و بسیاری از حوزه ها كار به نام گردشگری است ولی اداره های دیگر آنها را به عنوان حوزه فعالیت خود در اختیار گرفته اند، به عنوان مثال مباحث گردشگری و برگزاری اردو باید زیر نظر این سازمان انجام شود.
شیرخانی مثال زد: وزارت خارجه هیات های خارجی فراوانی به هرمزگان می آورد ولی یك راهنمای گردشگر كه درباره جنگل های حرا برای هیات توضیح دهد به همراه ندارد و كارشناسان خود وزارت خارجه با اشتباه فراوان درباره این جنگل ها توضیح می دهند.

**آموزش فعالان گردشگری
رییس هیات مدیره انجمن صنفی راهنمایان گردشگری هرمزگان گفت: آموزش به فعالان گردشگری در جذب گردشگر بسیار موثر است این آموزش ها نباید به یك گروه خاص خلاصه شود و باید همه فعالان این عرصه را در برگیرد به عنوان مثال با آموزش می توان ظرف 6 ماه راهنمای خوب تربیت كرد.
رستمی بیان كرد: موضوع آموزش باید جدی تر گرفته شده و به افراد هنگام اعطای مجوز فعالیت به خصوص در زمینه خانه های بوم گردی آموزش های لازم داده شود و بر روی نظافت به خصوص تمییزی سرویس های بهداشتی نظارت وجود داشته باشد.
نتیجه این ها در نتایج و بازخوردهایی كه گردشگران از سفر به هرمزگان انجام دارند نمود می یابد و می تواند بر تاثیر تبلیغات بیفزاید.
رییس هیات مدیره انجمن صنفی راهنمایان گردشگری هرمزگان گفت: اجزا صنعت گردشگری مانند یك زنجیره به هم متصل بوده و موجب رشد و پیشرفت همدیگر می شوند و اگر منطقه ای در این زمینه به سوددهی رسید تمام ساكنان آن بهره مند می شوند.
رستمی اشاره كرد: پیشرفت گردشگری با همت راهنمایان به عنوان یكی از موثر ترین فعالان صنعت گردشگری سرعت می گیرد و یك راهنما باید نسبت به جغرافیا، تاریخ و محیط زیست اطراف خود اشراف كامل داشته باشد، این انجمن كار خود را سه سال قبل با 50 عضو آغاز كرد و هرمزگان برای برای رونق گردشگری خود به راهنمایان مجرب و آموزش دیده نیاز دارد.
این فعال گردشگری خاطر نشان كرد: در این میان راهنمایان گردشگری سفیران و بازوی میراث فرهنگی هستند كه می توانند ضمن شناساندن بخش های زیرمجموعه گردشگری مانند رستوران ها، اقامتگاه ها، اماكن تاریخی و فرهنگی، صنایع دستی، آداب و رسوم و سنت های هر منطقه از پراكندگی جلوگیری كنند.
رییس هیات مدیره انجمن صنفی راهنمایان گردشگری هرمزگان افزود: معتقدم گردشگری تنها راه برای خروج كشور از ركود اقتصادی است و باید در اولویت های سیاست گذاری های مسوولان قرار گیرد.
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هرمزگات گفت: بدنبال فعال تر كردن بخش خصوصی در صنعت گردشگری هرمزگان هستیم كه آموزش یكی از این راه هاست.
برومند بیان داشت: مسوولیت آموزش زبان های خارجی در كشور های بسیاری بر عهده هتل هاست كه هنوز از این ظرفیت استفاده نكرده ایم.
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هرمزگان گفت: در این ماه (آذر) نشست های مختلفی با تشكل های فعال برگزار و كار به آنها واگذار می شود و از آنان كمك خواهیم گرفت.
بنا به اظهار برومند، معاونان هر سه بخش میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تشكل های زیر مجموعه خود را شناسایی و رصد كرده و آنان را فعال تر خواهند كرد.

** برخی جزیره ها و نقاط باید دست نخورده باقی بمانند
رییس هیات مدیره انجمن صنفی راهنمایان گردشگری هرمزگان هم ابراز داشت: نباید برای برخی جزیره های استان امكانات و تاسیسات گردشگر ایجاد كرد زیرا گردشگر قبل از ورود شرایط محیطی آنجا را پذیرفته است.
وی ادامه داد: عده ای برای دیدن محیط طبیعی بكر و دست نخورده به جزایر سفر می كنند و بردن امكانات و تاسیسات گردشگری به آنجا ممكن است بر محیط اثر نامطلوب برجای گذارد.
مدرس گردشگری هم گفت: همه اجازه ندارند به برخی جزایر ژاپن كه دارای حساسیت اكوسیستمی هستند سفر كنند و همه جزایر كشور ایران هم برای گردشگری قابل بهره برداری نیست.
شیرخانی افزود: مناطقی مانند پناهگاه های حیات وحش استاندارد بازدیدی خود را دارد و تعداد بازدید كننده ها هم مشخص با حضور محیط بان و در فصل خاصی می توانند از این مناطق بازدید كنند.

**چاره ای جز رفتن راه های نرفته وجود ندارد
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هرمزگان بیان داشت: در زمینه گردشگری راه های نرفته بسیاری وجود دارد و چاره ای هم جز پیمودن آنها نیست، یكی از راه های پیش رو بهره گیری از بخش خصوصی و خلاقیت است.
برومند افزود: خلاقیت نكته بسیار حائز اهمیت بوده و گاهی یك فرد با خلاقیت خود می تواند فرصت های جدیدی ایجاد كند، باید زمینه های شكوفایی این خلاقیت ها را فراهم كرد.
وی یاد آور شد: در ایران 2 هزار و 500 عنوان شغلی و در جهان 12 هزار و 500 شغلی وجود دارد كه این نشان دهنده عقب بودن 10 هزار عنوان شغلی در كشور است.
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هرمزگان بیان داشت: برای هرمز برنامه هایی ویژه ای وجود دارد كه اقدام هایی در حال انجام بوده و موانع و مشكل هایی مانند رقابت های بخشی هم هست.
برومند ابراز داشت: اگر بتوان چشم انداز زیبایی درست كرد مخالف هم دنبال همراه و همگام می شود و اتفاق های بسیار خوبی بوقوع خواهد پیوست.
وی اشاره كرد: استاندار هرمزگان از اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان در زمنیه گردشگری جلوتر است كه بهر گیری از دیدگاه های وی مسلتزم اصلاح ساختارهاست و حركت هایی برای این منظور آغاز شده است.

**50 اقدام برای رونق گردشگری انجام می شود
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هرمزگان گفت: لیستی از 50 اقدامی كه باید در زمینه گردشگری انجام شود تهیه شده است كه امید می رود برخی از آنها در سال جاری به نتیجه برسد.
برومند افزود: یكی از این اقدام ها اختصاص بخشی از بندر شهید حقانی به گردشگران است، كه با این اقدام گردشگران به قسمت خاص خود هدایت و سوار بر شناورهایی كه برای این منظور در نظر گرفته شده می شوند.
وی ادامه داد: هم اكنون چهار شناور برای گردشگران در نظر گرفته شده كه گردشگران از آنها برای گردش در خلیج فارس و سفر به جزایر استفاده خواهند كرد.
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هرمزگان ابراز داشت: چنانچه اسكله گردشگری وجود داشته باشد گردشگر با مراجعه به آن خدمات مناسب خود را دریافت می كند كه در حال پیگری برای تحقق این اسكله هستیم.
برومند اضافه كرد: همچنین ظرفیت های درون سازمانی و برون سازمانی برای رونق و پیشرفت گردشگری وجود دارد كه در زمینه ظرفیت های درون سازمانی چاره ای جز پیوند زدن میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با یكدیگر نداریم.
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هرمزگان خاطر نشان كرد: میراث فرهنگی یكی از ظرفیت های مغفول مانده است كه اگر این ها را به هم متصل باشند می توانند همدیگر را حمایت كنند.
وی اظهار داشت: درحال حاضر از میراث فرهنگی برای رونق و پیشرفت صنایع دستی استفاده می شود، یعنی تولید، عرضه و فروش برخی صنایع دستی در محل بناهای تاریخی انجام می شود، همچنین برخی اماكن باید برای رونق و جذب گردشگر واگذار شود كه برخی از آنها درحال واگذار است.
بنا به گفته برومند، درخصوص ظرفیت های برون سازمانی هم می توان به ظرفیت های سایر اداره های دولتی اشاره كرد، به عنوان مثال با شیلات استان برای حضور گردشگران در مزارع پرورش ماهی و میگو مذاكره شده است.
برومند گفت : بر این اساس گردشگران یك هفته در طول سال در مزارع حضور می یابند و علاوه بر این از آیین ها و سنت های محلی كه برگزار می شود بهره می برند و می توانند خرید هم داشته باشند.
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هرمزگان افزود: در حال حاضر سه نقطه در شهرستان های بندرلنگه، قشم و سیریك برای این منظور در نظر گرفته شده است.
وی اضافه كرد: همچنین مدرسه های بدون استفاده مانند مدرسه ای در بنگلایان و مدرسه شریعتی در جزیره هرمز با هماهنگی اداره كل نوسازی مدارس هرمزگان به مركز بوم گردی و نمایشگاه صنایع دستی تبدیل می شوند.
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هرمزگان بیان داشت: همچنین ایجاد و رونق بخشیدن به گردشگری دریایی و بهره گیری افزون تر از ظرفیت ساحل و ورزش های ساحلی در برنامه های این اداره كل قرار گرفته است.
وی اضافه كرد: برنامه ای هم برای بهره گیری از فضاهای كنار سدها برای ایجاد تاسیسات گردشگری وجود دارد كه برای این منظور با آب منطقه ای هرمزگان مذاكره هایی انجام شده است.

** اجرای سند جامع گردشگری هرمزگان
استان هرمزگان با همه ظرفیت هایی كه از آن یاد شده امروز نیازمند اجرای سند جامع گردشگری است كه به عنوان پیوست فرهنگی درطرحها وبرنامه های توسعه ای استان دیده شود.
بسیاری از جاذبه های تاریخی هرمزگان اعم از خشكی و دریا بدلیل نبود سند جامع آمایش گردشگری درحال تغییر كاربری بوده و ازآن سو برداشت شده كه بازیافت آن غیر ممكن است.
وقتی به جنگل های حرا نگاه می كنید این طبیعت خدا دادی با این زیبایی در داخل دریا علاوه بر محل رشد و نمو لارو آبزیان در لابه لای ریشه درختان به عنوان منطقه سر سبز ودیدنی برای گردشگری بوده اما بدلیل محافظت نكردن علاوه بر شكستن شاخ و برگ آنها محلی برای مخفیگاه قاچاقچیان سوخت شده است.
نمونه دیگر آن برخی از جزیره های استان زیستی مثل فارور و شیدور محیط زیستی بوده كه دستخوش تغییر شده و با ورود انسان به این محل از حالت طبیعی خارج شده درحالیكه اینگونه جزیره ها مخصوص گردشگری با همان طبیعت بكر و دست نخورده است كه نباید تخریب شود.
امروز دربیشترجزیره استان ازجمله كیش وقشم به اسم سرمایه گذاری وجذب گردشگر بخشی از ساحل طبیعی استان تغییر كاربردی داده شده و شباحتی به یك جزیره ندارند درحالیكه این طبیعت خدا دادی نباید درآن ویلا وهتل و پاركینگ های بزرگ ساحلی ساخته شود.
گزارش از عزت الله معمار باشی
3219 / 6048