به گزارش ایرنا، بهبود شاخص های عدالت در سلامت نیازمند همكاری های بین بخشی و مردم است كه در این زمینه با مصوبه هیات دولت در سال 1387 كارگروه های تخصصی سلامت و امنیت غذایی استان ها تشكیل شد.
كارگروه تخصصی سلامت و امنیت غذایی با اهدافی از جمله ارزیابی وضعیت سلامت استان، تاثیر دستگاه های اجرایی بر بهبود سلامت، تدوین برنامه و حل موضوعات بین بخشی سلامت در برنامه چهارم توسعه كشور پیش بینی شده بود و از آن موقع تاكنون همه ساله در سطح ملی، استانی و شهرستانی برگزار می شود.
اجرا و نظارت كارگروه تخصصی سلامت و امنیت غذایی در سطح ملی بر عهده وزیر كشور و وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشكی، در سطح استانی بر عهده استاندار و رئیس دانشگاه علوم پزشكی و در سطح شهرستانی بر عهده فرماندار و رئیس شبكه بهداشت و درمان است.
در حالی سی و هشتمین كارگروه سلامت و امنیت روز چهارشنبه (7 آذر ماه) به ریاست سرپرست معاونت سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری و سرپرست دانشگاه علوم پزشكی بیرجند در مركز خراسان جنوبی برگزار شد كه سال گذشته سه نشست و امسال تنها 2 نشست كارگروه استانی در خراسان جنوبی برگزار شده كه نشان از عملكرد متوسط به پایین استان است.
ابتدای این نشست سرپرست دانشگاه علوم پزشكی بیرجند از روند برگزاری كارگروه سلامت و امنیت با فواصل زمانی طولانی مدت گلایه كرد و گفت: باید یك برنامه زمان بندی شده برای این كارگروه تعیین و در اختیار دستگاه های عضو قرار گیرد چراكه بعضی از دستور كارهای نشست با توجه به فاصله ای كه رخ داده، ارزش صرف وقت ندارند و باید از دستور كار خارج شوند.
محمد دهقانی فیروزآبادی افزود: باید تا پایان سال جاری و همچنین سال جدید برنامه ای زمانبندی شده برای برگزاری كارگروه استانی سلامت و امنیت در استان پیش بینی و تصویب شود.
در این جلسه مقرر شد دستور كارهای مهمتر مطرح و در خصوص آن اظهار نظر شده یا انتقادات و پیشنهادات اعضای كارگروه شنیده شود.
دبیر كارگروه سلامت و امنیت غذایی خراسان جنوبی گفت: 17 آذرماه جاری كارگروه مربوطه با حضور 2 نفر از اعضای كارگروه سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی در استان برگزار می شود.
محمدرضا حاجی آبادی افزود: در نشست قبلی كارگروه سلامت بر برگزاری مجمع ملی سلامت استان و شهرستان ها تاكید شد كه تاكنون مجامع سلامت در تمامی شهرستان ها به جز خوسف برگزار شده است.
وی با اشاره به راه اندازی كانون های سلامت محله در استان به عنوان یكی از دستوركارهای این نشست اظهار داشت: تاكنون تنها سه كانون سلامت محله در استان راه اندازی شده این در حالیست كه برخی استان ها دارای 200 تا 270 كانون هستند.
دبیر كارگروه سلامت و امنیت غذایی خراسان جنوبی تاكید كرد: كانون های سلامت محله با هدف كمك به افزایش مشاركت موثر، كارآمد، پویا و خلاق مردم برای توسعه سلامت خانواده ها در محلات از اهمیت زیادی برخوردار است.
وی ادامه داد: شهرداری ها باید مكان های عمومی را كه در اختیار دارند برای راه اندازی كانون سلامت در اختیار ما قرار داده تا نسبت به راه اندازی و ارتقای سلامت محله ورود كنیم.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی بیرجند هم گفت: راه اندازی كانون های سلامت محلات یكی از رویكردهای مهم وزارت بهداشت برای اجتماعی كردن مردم است.
كامبیز مهدی زاده افزود: كارشناسان نظام سلامت اولویت ها را بگونه ای تعیین می كنند كه نظر مردم همان اولویت ها نیست در همین زمینه راه اندازی كانون های سلامت محله می تواند بسیار موثر واقع شود.
فرماندار بیرجند هم در این نشست گفت: برای افزایش كانون های سلامت محله با شهرداری بیرجند پیگیری های لازم را انجام می دهیم.
علی ناصری با بیان اینكه شهرداری ها در فضاهای عمومی محدودیت دارند یادآور شد: از طرفی خانه های محله در تعهد شهرداری قرار دارد همچنین در محله های قدیمی، تاریخی، فرسوده و ناكارآمد كه راه و شهرسازی متولی آن است می توان برای راه اندازی كانون های سلامت استفاده كرد.
وی اظهار داشت: انتظار مردم از خانه سلامت شاید خدمت گیری در حوزه سلامت باشد اما برای راه اندازی كانون های سلامت می توان از زیر مجموعه فرهنگی و اجتماعی ستاد بازآفرینی شهری بهره مند شد.
دستور كار دوم این نشست، نامه معاونت غذا و دارو در ارتباط با كاهش مصرف قند، نمك، چربی و عوارض عدم كاهش مصرف آنها بود كه در این زمینه از دستگاه ها خواستار بیان راهكارهای پیشنهادی در این زمینه شد و از صدا و سیمای استان خواست برای فرهنگ سازی، تولید برنامه هایی برای كاهش مصرف قند، نمك و چربی را در دستور كار قرار دهد.
اجرای طرح مداخلات سلامت محور در شهرك هزار واحدی قاین، محله موسی بن جعفر(ع) بیرجند و دُرح سربیشه و ارایه گزارش كارگروه پس از اتمام و آمادگی معاونت بهداشتی برای طرح مذكور در دیگر شهرستان ها سومین دستور كار این نشست بود كه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی بیرجند بیان كرد بعد از اتمام طرح گزارش آن ارائه خواهد شد.
در این نشست خراسان جنوبی از نظر پیشرفت كار در زمینه تدوین برنامه جامع سلامت در جایگاه سوم كشور قرار دارد كه به گفته دبیر كارگروه سلامت و امنیت غذایی استان، به دلیل كمبود اعتبار و عدم ارایه طرح های مداخله ای 40 درصد كار بر زمین مانده است.
سرپرست معاونت سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار خراسان جنوبی در این نشست بر تكمیل سند جامع سلامت استان تاكید كرد و گفت: شاید توقع ما در استان از دیگر استان ها بیشتر باشد اما زحمات زیادی كشیده ولی بخش های كوچكی از برنامه هنوز مانده است كه باید سریع تر به اتمام برسد.
محمدرضا حسنی مقدم ادامه داد: برخی شاخص ها در برنامه ها نیامده یا با واقعیت های علمی همراه بوده است كه ابتدا باید سند جامع سلامت استان تكمیل شود.
وی بیان كرد: اگر سند جامع سلامت استان تكمیل نشود برنامه ای برای اجرا نداریم لذا انتظار می رود دستگاه های اجرایی را موظف به ارایه اطلاعات كنیم تا ابتدا سند تكمیل و نقشه راه مشخص شود و برای تصمیم نهایی به شورای برنامه ریزی ارجاع شود.
سرپرست معاونت سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار خراسان جنوبی اظهار داشت: در چند ماه باقیمانده به پایان سال باید طرح یاد شده تكمیل و اعتبارات آن پیگیری شود.
وی ادامه داد: با وقفه ای از ابتدای سال 98 هم اگر طرح در استان آغاز شود هنوز هم دیر نیست و كار خوبی خواهد بود.
حسنی مقدم عنوان كرد: در این كارگروه ها باید گزارش كار دستگاه های مختلف ارائه شود تا در جریان اهداف و برنامه های آنها قرار بگیریم.
وی با تاكید بر اینكه این كارگروه مورد پسند ما واقع نشد، یادآور شد: دستورات این نشست بسیار زیاد بود كه مقداری به دیر برگزار شدن كارگروه برمی گردد و بخشی نیز به خاطر به نتیجه نرسیدن و پیگیری نكردن دستوركار است.
سرپرست معاونت سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار خراسان جنوبی گفت: تقصیر كم برگزار كردن كارگروه سلامت و امنیت را اگر به گردن ما هم بیاندازید باید از این به بعد دستور جلسه مشخص شود.
وی اضافه كرد: اگر حتی یكساعت برای یك دستوركار وقت صرف شود ارزش آن بیشتر از این است كه برای چند دستوركار وقت بگذاریم و هیچكدام به نتیجه مطلوب نرسد.
حسنی مقدم افزود: باید دستور كار را مشخص و تمامی اعضای كارگروه آن را دنبال كنند تا به نتیجه مطلوب برسد، نتایج پایانی دستوركار بسیار مهم است و باید مشخص شود.
وی اظهار داشت: اگر جلسات بیشتری برگزار شود دستوركار جلسات كمتر و قابل پیگیری خواهد بود چراكه خیلی از بخش ها به كارهای خودمان بر می گردد چون از كارهای ریشه ای غفلت می كنیم.
سرپرست معاونت سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار خراسان جنوبی یادآور شد: حتی از ساعات غیر اداری می توان برای برگزاری این كارگروه مهم استفاده كرد و نباید از این مباحث ریشه ای و مبنایی غفلت كرد.
سرپرست دانشگاه علوم پزشكی بیرجند هم گفت: از هفته آینده هر 15 روز یا یكماه كارگروه سلامت و امنیت غذایی استان برگزار شود تا تمامی دستوركارها سریع به نتیجه مطلوب برسد.
محمد دهقانی فیروزآبادی افزود: متكلم وحده كارگروه مذكور نباید تنها یك یا 2 نفر باشند بلكه تمامی اعضای كارگروه بایستی نقطه نظرات، انتقادات و پیشنهادات خود را ارایه دهند.
تحلیل دستور جلسات كارگروه های تخصصی سلامت و امنیت استان نشان می دهد موضوعات طرح شده در این كارگروه ها بسیار پراكنده بوده و از طرح اولویت بندی موضوعات یا مشكلات اصلی سلامت استان پیروی نمی كند.
به نظر می رسد ابتدا بایستی برای ارتقای این كارگروه آموزش و توانمندسازی دستگاه های اجرایی و دانشگاه ها برای تدوین برنامه جامع بین بخشی سلامت در دستور كار قرار گرفته و وظایف هر یك از دستگاه ها نیز به ترتیب اولویت تعیین و در اختیار آنها گذاشته شود.
نبود سند جامع سلامت در استان، تغییر مكرر مدیران، مشخص نبودن نقش و سهم هر یك از دستگاه های عضو كارگروه، باور كم دستگاه های اجرایی نسبت به انجام فعالیت های بین بخشی و كم توجهی مسئولان برای ارتقای سلامت با استفاده از توان مردم را می توان از عمده دلایل عدم موفقیت كارگروه سلامت و امنیت غذایی خراسان جنوبی برشمرد.
گزارش رقیه محمدی
7557 * 6054
تاریخ انتشار: ۷ آذر ۱۳۹۷ - ۲۰:۰۴
بیرجند - ایرنا - فاصله بین برگزاری كارگروه های سلامت و امنیت غذایی خراسان جنوبی در سال زیاد است كه این عامل سبب افزایش دستوركارها و از طرفی بی نتیجه ماندن آن شده است.