مشهد- ايرنا- يكي از رويدادهاي مهم فرهنگي در شهر مشهد برگزاري سالانه نمايشگاه كتاب است كه اين روزها بيستمين دوره آن در حال برگزاري است. نمايشگاهي كه با سابقه 20 دوره برگزاري انتظار مي رود بهتر و شايسته تر از دوره هاي قبل برپا و اجرا شود.

* حل مشكل جستجو
از اقدامات بسيار خوب اين دوره از نمايشگاه كتاب مشهد برپايي دستگاههاي جستجوي كتاب در ورودي سالنهاي نمايشگاه است. با استفاده از اين دستگاهها كه به شكل تلفنهاي همراه البته در اندازه بسيار بزرگ تعبيه شده اند مي توان به راحتي نام كتاب يا ناشر را جستجو كرد و اگر كتاب يا ناشر در نمايشگاه حضور داشته باشد از مكان دقيق آن اطلاع يافت.
بدين ترتيب اگر فردي براي جستجوي كتاب يا ناشر خاصي به بيستمين نمايشگاه بين المللي مشهد رجوع كند به راحتي مي تواند از بود يا نبود كتاب در نمايشگاه اطلاع حاصل نمايد و در صورت بودن كتاب در نمايشگاه، آدرس دقيق آن را بيابد و ديگر لازم نيست 20 هزار مترمربع فضاي نمايشگاه را بپيمايد و همه 800 ناشر حاضر در اين مجموعه را بررسي كند.

* رضايت نسبي ناشران
بيشتر ناشراني كه خبرنگار ايرنا در بيستمين نمايشگاه بين المللي كتاب مشهد با آنها به گفت و گو پرداخت، از وضعيت نمايشگاه بطور كلي رضايت داشتند.
مسئول غرفه كتاب و محصولات فرهنگي كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان خراسان رضوي در اين خصوص به خبرنگار ايرنا گفت: اين كانون هميشه در نمايشگاه كتاب مشهد به شكلي پررنگ شركت كرده است. در اين دوره نمايشگاه نسبت به دوره هاي پيشين امكانات خيلي بيشتر هستند.
شيرواني افزود: استقبال مردم روز جمعه دوم آذر ماه كه نمايشگاه آغاز بكار كرد خيلي عالي بود بگونه اي كه پشت درها منتظر ورود به نمايشگاه بودند و حتي زودتر از غرفه داران به نمايشگاه آمده بودند.
وي ادامه داد: خدمات نمايشگاه خوب و عالي است و اگر ضعفي هم بوده خيلي سريع جبران شده است.
با اين همه مسئول غرفه كانون پروش فكري كودكان و نوجوان خراسان رضوي از يك سري بي نظمي به خصوص در مراسم افتتاح نمايشگاه گلايه و بيان كرد: ابتدا زمان برگزاري افتتاحيه ساعت 15 اعلام شد اما بخاطر حضور وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي زمان مراسم به ساعت 9 صبح تغيير كرد.
يكي از فروشندگان 'انتشارات روزنه' فعال در حوزه انتشار كتابهاي علوم انساني به ويژه علوم سياسي، مذهب، عرفان و فلسفه نيز به خبرنگار ايرنا گفت: نمايشگاه كتاب مشهد جزو نمايشگاههاي خوب كشور است و حتي مقداري از سطح انتظارات فراتر بوده است.
مسعود بشيري افزود: اين وضعيت در شرايطي است كه برودت هوا و بارش باران كمي كار را سخت كرد. به اين معنا كه شرايط عمومي شهر مشهد بگونه اي شده كه حضور مردم را در نمايشگاه دشوار كرده است.
وي ادامه داد: در مورد بنهاي خريد كتاب هم مقداري ناهماهنگي در يكي دو روز نخست وجود داشت و برخي از بنها پس از گذشت سه روز از نمايشگاه به دست مشتريان رسيد اگر ساز و كارهايش زودتر برقرار مي شد حتما در ميزان فروش كتاب تاثير مي گذاشت.

* ارائه كارت ملي در قبال خدمات نمايشگاهي
يكي از فروشندگان 'انتشارات روايت فتح' در نمايشگاه بين المللي كتاب مشهد به خبرنگار ايرنا گفت: براي ارائه حداقل امكانات مثل سه عدد لامپ و يك ميز براي وسط غرفه 'كارت ملي' صاحبان غرفه اخذ و همين امر براي اسكان برخي ناشران در هتل مشكل ساز شده چون براي اقامت در هتل و مسافرخانه به ارائه كارت ملي نياز است.
ابوالفضل عبدي افزود: من چون در مشهد آشنا داشتم توانستم در مسافرخانه اقامت نمايم و اگر نه نمي توانستم. دوستانم كه به عنوان نماينده انتشارات روايت فتح در نمايشگاههاي استانهاي ديگر شركت كرده اند راضي تر بودند چون در آن استانها در قبال ارائه غرفه و امكانات از ناشر پول نمي گيرند.
وي ادامه داد: فروش ما هم در نمايشگاه مشهد خيلي خوب نبود. در شهرهاي ديگر مثل كرمانشاه فروش بيشتري داشتيم. البته اينكه هر ناشري در چه حوزه تخصصي كار مي كند، در ميزان فروش تاثير دارد.

* غرفه هاي غيرمرتبط با كتاب
يكي از ايراداتي كه از دوره هاي گذشته به نمايشگاه كتاب مشهد گرفته مي شد وجود غرفه هاي غيرمرتبط با كتاب در اين نمايشگاه بود. بطور مثال در سالن مولوي نمايشگاه مشهد غرفه به نسبت بزرگي با نام 'قهوه خانه پورياي ولي' به چشم مي خورد با چند ميز، صندلي، استكان و نعلبكي، قوري و قنددانهاي قديمي.
در ورودي اين قهوه خانه پيرمردي با يك ساز ضربي در دست و لباسي سنتي نشسته و يك ميل باستاني بزرگ هم كنارش گذاشته است و به جواني در مورد سازش توضيح مي دهد: اين ساز 'ضرب' است كه مرشدها آن را مي نوازند، تمبك مال لوطيها، تيمپو مال محصلان و دايره زنگي هم مال حاجي فيروزهاست كه گاه مردم اينها را با هم يكي مي گيرند.
نامش را پرسيدم، خود را پهلوان رستم قاسمي معرفي و بيان كرد كه مرشد بين المللي است. درباره علت حضورش در نمايشگاه كتاب كه مي پرسم مي گويد: ارشاد اسلامي از ما خواسته قهوه خانه سنتي و نمادين راه اندازي كنيم تا مردم بيايند و در آن عكس بگيرند و گاهي نيز برايشان ضرب مي نوازيم و مي خوانيم.
در همين سالن مولوي 'موسسه شهر آرا' نيز غرفه بزرگي راه اندازي كرده و تعداد زيادي از خبرنگاران و مسئولان بخشهاي مختلف اين روزنامه متعلق به شهرداري مشهد در آن حضور دارند. غرفه اي شكيل و زيبا و متفاوت با ساير غرفه هاي نمايشگاه است و مبلمان و دكوراسيون اختصاصي خود را دارد.
در كنار اين غرفه بزرگ كه در واقع مساحتي به وسعت چندين غرفه معمولي را به خود اختصاص داده، ستوني شيشه اي قرار دارد كه درون آن پر از موشكهاي كاغذي با اندازه هاي مختلف اس. نزديكتر كه مي شوم روي ديواره ستون شيشه اي نوشته شده 'بعد از خواندن روزنامه شهرآرا آن را به موشكي كاغذي تبديل كنيد و براي دريافت اشتراك رايگان و ضمائم آن موشك را به داخل استند پرتاب كنيد.'
چند دقيقه اي منتظر مي مانم تا اينكه تعدادي نوجوان خوش و خرم هر كدام يك شماره روزنامه شهرآرا را مجاني از غرفه اين روزنامه دريافت مي كنند و صفحاتش را به موشك كاغذي تبديل كرده و سعي مي كنند در داخل ستون شيشه اي بياندازند.
بر خلاف انتظار، انداختن موشك به داخل استند، كار ساده اي نيست و صد البته موجب سرگرمي و شوخي و خنده كودكان و نوجوانان و جواناني كه در حال انجام آن هستند. اين نوآوري موجب شادي و نشاط بين بازديد كنندگان مي شود.
در بخش ديگري از نمايشگاه غرفه به نسبت بزرگي به يك آموزشگاه آزاد سينمايي كه به شكل تخصصي كار گريم انجام مي دهد اختصاص يافته و در بخشي ديگر هم نمايشنامه خواني جمعي انجام مي شود.
همچنين مطابق سنوات گذشته فضاي بزرگي از سالنهاي نمايشگاه به كتابهاي كمك درسي و تعداد قابل توجهي از غرفه ها به عرضه وسايل كمك آموزشي و نوشت افزار اختصاص يافته است.

* نمايشگاه كتاب، فضاي تنفس فرهنگي اجتماعي
مديركل فرهنگ و ارشاد اسلامي خراسان رضوي، غرفه هاي غيرمرتبط با كتاب را نه يك اتفاق بلكه رويدادي كاملا عامدانه توصيف و بيان كرد: وقتي وارد نمايشگاه كتاب مي شويم در يك فضاي فرهنگي اجتماعي تنفس مي كنيم. فرق بين نمايشگاه و فروشگاه سنتي كتاب نيز در همين است.
جعفر مرواريد در گفت و گو با خبرنگار افزود: در فروشگاه سنتي صرفا كتاب فروخته مي شود اما امروز ديگر 'كافه كتابها' به فروش صرف كتاب نمي پردازند. اگر به چهار پنج كافه كتاب بزرگ شهر مشهد مراجعه كنيد مي بينيد حتي طبقه يا نيم طبقه اي را به فروش محصولات فرهنگي از قبيل سي.دي موسيقي و فيلم، نوشت افزار و يا اسباب بازيهاي فكري اختصاص داده اند چون همه اينها به هم كمك مي كند.
وي ادامه داد: كسي كه مي خواهد نوشت افزاري را از اين فروشگاهها براي فرزندش بخرد حتما از كنار يك غرفه كتاب هم رد مي شود و در واقع اين كالاها موجب تبليغ كتاب مي شوند. همين ايده در نمايشگاه كتاب مشهد گسترده شده است. يعني نمايشگاه كتاب خواسته به كمك ناشر و نشر بيايد و بستري را براي شهروندان فراهم كند كه وقتي پدر مشهدي از فرزندش مي خواهد به نمايشگاه بروند، در ذهن فرزند يك كتابفروشي خشك تداعي نشود بلكه از آمدن به نمايشگاه كتاب استقبال كند چون مي داند كه مي تواند در آنجا فضاي متفاوتي را ببيند و با يك رويداد فرهنگي آشنا شود.
بيستمين نمايشگاه بين المللي كتاب مشهد با حضور 700 ناشر در 800 غرفه برپا و در اين چارچوب 150 هزار عنوان كتاب داخلي و 29 هزار عنوان كتاب از 20 ناشر و 80 نمايندگي خارجي در گستره 20 هزار مترمربع عرضه شده است. اين نمايشگاه كه از دوم آذر برپا شده تا پايان هشتمين روز همين ماه در محل دائمي نمايشگاه بين‌ المللي مشهد داير است.
1922/1858