به گزارش ایرنا، دامداران می گویند از چند سال پیش، نیمی از سبوس تولیدی كارخانه های آرد در اختیار این واحدهای تولیدی قرار گرفته و با قیمت بیشتری به فروش می رسد و این امر آنان را با مشكل روبه رو كرده است.
آنان می گویند نیمی از سبوس استحصالی در كارخانه های آرد، با قیمت مصوب جهاد كشاورزی عرضه می شود و نیم دیگر با قیمت بیشتری به فروش می رسد و این قیمت بالا سبب افزایش هزینه های پرورش دام شده است.
* ثبات قیمت نان، علت دو نرخی شدن سبوس
سرپرست اداره تنظیم بازار اداره كل صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی در باره دو نرخی شدن قیمت سبوس گفت: چند سالی است كه كارخانه های آرد در سطح كشور حمایت نشده اند و دولت حمایت مالی از این واحدها نداشته این در حالی است كه هزینه های آسیابانی و تولید آرد افزایش یافته و این صنایع خواستار افزایش قیمت محصولات خود هستند.
احمد پوركاظم اظهار داشت: به منظور جلوگیری از افزایش قیمت نان، تصمیم بر آن شد كه نیمی از سبوس به دست آمده در كارخانه های آرد، در اختیار این واحدها قرار گیرد تا هزینه های آسیابانی و سایر هزینه های خود را جبران كنند.
وی افزود: كارخانه های آرد استان در ماه، یكهزار و 200 تن سبوس تولید می كنند كه نیمی از این محصول با قیمت مصوب هر كیلوگرم پنج هزار و 300 ریال توسط جهاد كشاورزی به فروش می رسد و نیم دیگر در اختیار كارخانه ها است.
سرپرست اداره تنظیم بازار اداره كل صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی گفت: طرح هایی برای حل مشكل دامداران در زمینه قیمت سبوس پیشنهاد شده كه باید در كارگروه آرد و نان بررسی شود.
* سبوس تولیدی، كمتر از یكسوم نیاز استان
مدیرعامل شركت گاوداران بجنورد گفت: با توجه به پایین بودن میزان سبوس تولیدی در كارخانه های آرد استان، گاوداران این منطقه برای تامین این نهاده دامی با مشكل رو به رو هستند.
حسینعلی حصاری اظهار داشت: اكنون در هر ماه، یكهزار و 200 تن سبوس در كارخانه های آرد استان استحصال می شود اما نیاز استان به این محصول، چهار هزار تن است.
وی گفت: سبوس تولیدی در كارخانه های آرد باید با قیمت مصوب در اختیار دامدار قرار گیرد اما تنها نیمی از این محصول با قیمت مزبور میان این تولید كنندگان توزیع می شود.
وی افزود: سبوس استحصالی در كارخانه های آرد سهم دامداران است اما از چند سال گذشته كه فعالیت شركت غله زیر نظر جهاد كشاورزی رفته، كارخانه ها تنها نیمی از این محصول را با قیمت مصوب جهاد كشاورزی به دامداران فروخته و مابقی را با قیمت بیشتری به این تولید كنندگان عرضه می كنند.
حصاری گفت: این مشكل با جهاد كشاورزی استان مطرح شده و در سفر وزیر جهاد كشاورزی به استان هم به وی منعكس شد اما تاكنون نتیجه مورد انتظار حاصل نشده است.
وی با بیان اینكه انتظار می رود جهاد كشاورزی و سایر مسئولان برای حل این مشكل مبادرت كنند، گفت: برای كمك به دامداران، پیشنهاد می شود سبوس استحصالی در كارخانه های آرد، با قیمت تلفیقی از قیمت های مصوب جهاد كشاورزی و قیمت كارخانه های آرد، به دامداران تحویل شود.
مدیرعامل شركت گاوداران بجنورد اظهار داشت: اكنون سبوس با قیمت مصوب جهاد كشاورزی به ازای هر كیلوگرم پنج هزار و 260 ریال و سبوس كارخانه های آرد با قیمت 12 هزار ریال عرضه می شود.
* كمبود سبوس در استان
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد كشاورزی خراسان شمالی گفت: از سال 95، نیمی از سبوس استحصالی در كارخانه های آرد، در اختیار این معاونت قرار می گیرد تا با قیمت مصوب میان دامداران و گاوداران توزیع شود و نیمی دیگر در اختیار كارخانه های آرد است كه به صورت آزاد به فروش می رسانند.
علی مباركی اظهار داشت: كارخانه های آرد هم سبوس در اختیار خود را با قیمتی كه البته با نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت تعیین می شود در اختیار دامداران قرار می دهند.
وی افزود: قیمت سبوس كه توسط جهاد كشاورزی، توزیع می شود به ازای هر كیلوگرم پنج هزار و 200 ریال است و قیمت سبوسی كه توسط كارخانه های آرد توزیع می شود 2 برابر این رقم است.
وی خاطرنشان كرد: دامداران خواستار توزیع سبوس های تولیدی در كارخانه های آرد به قیمت مصوب جهاد كشاورزی هستند و از بالا بودن قیمت سبوس در اختیار این كارخانه ها، گلایه دارند و البته در این باره پیگیری هایی در سطح استان و نیز ملی انجام شده است.
مباركی با بیان اینكه سبوس تولیدی در كارخانه های آرد كفاف نیاز دامداران را نمی دهد گفت: در استان، ماهانه یكهزار و 200 تن سبوس در كارخانه های آرد تولید می شود كه نیمی از این محصول با قیمت مصوب جهاد كشاورزی توزیع می شود.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد كشاورزی خراسان شمالی افزود: تلاش داریم تا كمبود سبوس از طریق توزیع كنسانتره با قیمت مصوب بین دامداران جبران شود.
بر اساس این گزارش در خراسان شمالی 205 واحد صنعتی پرورش گاو با 11 هزار و 300 راس و 142 واحد پرورش دام سبك با ظرفیت 58 هزار راس فعال است.
در خراسان شمالی سه میلیون واحد دامی نگهداری و پرورش داده می شود و سالانه 158 هزار تن شیر و 21 هزار و 200 تن گوشت قرمز تولید می شود.
7185/5132
تاریخ انتشار: ۹ آذر ۱۳۹۷ - ۰۸:۴۶
بجنورد- ایرنا- گاوداران و دامپروران خراسان شمالی با انتقاد از قیمت بالای سبوس عرضه شده توسط كارخانه های آرد، خواستار رسیدگی به این مشكل توسط نهادهای مسئول هستند.