باكو –ایرنا - رئیس امور بین الملل سازمان شیلات ایران گفت: نمایندگان پنج كشور ساحلی دریای خزر ، ممنوعیت صید تجاری ماهیان خاویاری در این دریا را تا پایان سال 2019 میلادی تمدید كردند.

«مرتضی مهران پور» روز جمعه در پایان «دومین اجلاس كمیسیون حفاظت و بهره برداری منابع زنده آبی دریای خزر» كه در باكو برگزار شد، در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: ممنوعیت صید تجاری ماهیان خاویاری از سال 2010 میلادی آغاز شده است .
وی یادآوری كرد: برای نخستین بار در سال 2010 میلادی در جلسه روسای جمهوری پنج كشور ساحلی دریای خزر در باكو ، صید تجاری ماهیان خاویاری برای پنج سال ممنوع اعلام شد و هر سال هم ممنوعیت در این زمینه تمدید می شود .
مهران پور افزود: در اجلاس امسال نیز تصمیم گرفته شد، حداقل تا پایان سال 2019 میلادی ممنوعیت صید تجاری ماهیان خاویاری ادامه یابد و در جلسه آتی كه سال آینده برگزار می شود، برای سال های بعد در این زمینه تصمیم گیری خواهد شد .

** وضعیت ذخایر ماهیان خاویاری مناسب نیست
وی، درباره وضعیت ماهیان خاویاری دریای خزر، اظهارداشت: گزارش ارایه شده در اجلاس باكو نشان دهنده این بود كه با وجود ممنوعیت به كار گرفته شده، وضعیت ذخایر این ماهیان بهبود چندانی نداشته است .
مهران پور، با اشاره به اینكه قرار شد در كار گروه علمی این كمیسیون این مساله رسیدگی شود ،افزود : از ابتدای ممنوعیت صید ماهیان خاویاری بنا بود ساز و كار اجرایی این موضوع تدوین شود كه متاسفانه بنا به دلایلی این كار انجام نگرفته و در این كمیسیون تصمیم گرفته شد در اجلاس كار گروه علمی كه قرار است در نیمه اول سال 2019 میلادی در روسیه برگزار شود ، این مساله بار دیگر رسیدگی و این ساز و كار اجرایی هم تدوین شود .

** سهمیه صید سال 2019 مشخص شد
وی افزود: سهمیه صید سال 2019 میلادی برای ماهیان خاویاری و كیلكا و گونه های مختلف برای اهداف تحقیقاتی و بازسازی ذخایر سهمیه كشورها نیز در این كمیسیون مشخص شد.

** صادرات خاویار از منابع دریای خزر در سال 2019 ممنوع است
وی افزود: قرار شد صید ماهیان خاویاری فقط برای بازسازی ذخایر و امور تحقیقاتی انجام گیرد و هر گونه صید تجاری این ماهیان همچنان ممنون است و در پروتكل اجلاس هم آمده است كه صادرات خاویار و گوشت این ماهیان برای سال 2019 میلادی صفر و ممنوع است .
وی درباره نتایج دومین اجلاس كمیسیون حفاظت و بهره برداری منابع زنده آبی دریای خزر در باكو ، گفت: در سال 1393 موافقتنامه جدید حفاظت و بهره برداری از منابع زنده دریای خزر در آستاراخان روسیه همزمان با اجلاس روسای جمهوری امضا و یك كمیسیون جدید تاسیس شد كه در قالب آن پارسال اجلاس قبلی این كمیسیون برگزار شد .
رییس گروه امور بین الملل سازمان شیلات ایران افزود: اجرای موافقتنامه مبارزه با صید غیر مجاز آبزیان در دریای خزر كه تاكنون سه جلسه در این زمینه در تركمنستان برگزار شده است ،در اجلاس باكو نیز بررسی و قرار شد كه در جلسه بعدی مذاكرات در این زمینه ادامه پیدا كند .
مهران پور اظهار داشت: در عرصه علمی یك كار گروه در قالب این كمیسیون تشكیل و بنا شد در نیمه اول سال 2019 میلادی اولین جلسه این كار گروه در روسیه برگزار شود .
وی، گزارش كشورها درباره عملكرد صیادی و بازسازی ذخایر در سال 2017 میلادی را از موضوعات دومین اجلاس كمیسیون عنوان كرد .
وی، فعالیت كمیسیون حفاظت و بهره برداری منابع زنده آبی دریای خزر را اثر بخش خواند و گفت: این تنها نهادی است كه در كشورهای حاشیه خزر در رابطه با مسایل شیلاتی فعالیت دارد و در پنج كشور مورد تصویب مجلس نیز قرار گرفته و باید تلاش شود كه این كمیسیون جایگاه بهتری پیدا كند .
رئیس گروه امور بین الملل و سازمان تخصصی شیلات ایران گفت: در این اجلاس مصوب شده كه نماینده كمیسیون از این پس در جلسات بین المللی مثل فائو ، سایتس و كنوانسیون تهران حضور داشته باشد .
مهران پور همچنین اعلام كرد كه از ابتدای سال 2019 میلادی طبق آیین نامه كمیسیون، ریاست دوره ای به مدت دو سال به جمهوری اسلامی ایران واگذار می شود و جلسات كمیسیون در ایران برگزار خواهد شد .
وی در باره همكاری با نهادهای بین المللی مربوطه در زمینه حفظ منابع زنده آبی خزر گفت: در پروتكل دومین اجلاس این كمیسیون از همكاری و كمك سازمان های بین المللی و بخصوص فائو با كشورهای حاشیه خزر در این زمینه استقبال شده است .
مهران پور همچنین یادآور شد كه فائو در زمینه حفاظت بهینه ذخایر آبزی دریای خزر طرحی هم دارد و بنا بر این كمیسیون حفاظت و بهره برداری منابع زنده آبی دریای خزر از این همكاری استقبال می كند .
نمایندگان پنج كشور ایران، جمهوری آذربایجان، روسیه ،تركمنستان و قزاقستان، طی روزهای سه شنبه تا پنجشنبه این هفته برای بررسی راهكارهای حفاظت بهینه منابع زنده دریای خزر و همكاری های مشترك در «دومین اجلاس كمیسیون حفاظت و بهره برداری منابع زنده آبی دریای خزر» در باكو گردهم آمدند.
خاورم ** 337** 1579